10 Motive sa alegi Malta pentru o vacanta romantica!

Malta este un arhipelag din sudul Europei, situat in Marea Mediterana, la 80 de km de Sicilia. Este unul dintre cele mai mici si mai populate state din lume, avand Capitala la Valletta, un oras incredibil de frumos.

Asezarea sa strategica i-a adus Maltei de-a lungul istorie numerosi cuceritori, printre care romanii, arabii, francezii si britanicii. Toti au fost interesati de superba insula, iar Malta si-a castigat independenta abia in anul 1964, intrand in Uniunea Europeana in anul 2004. Din 2008, Malta face parte din eurozone. O vacanta in acest arhipelag exotic va fi desavarsita, datorita plajelor si oraselor sale fantastice, dar si turismului extrem de dezvoltat.

Malta este recunoscuta international pentru zonele sale de relaxare, pentru monumentele istorice si pentru templele incluse pe lista UNESCO World Heritage.

De-a lungul Canalului Malta se afla mai multe insule, dintre care doar trei sunt locuite: Malta, Gozo si Comino. Numeroase golfuri cu ape linistite au fost transformate in porturi de agrement, de unde barcile pleaca spre insulele nelocuite, pitoresti si exotice ale arhipelagului.

Malta are o clima subtropicala, cu ierni blande si veri superbe si cu temperaturi medii de 22-23 de grade. Temperatura apei rar scade sub 20 de grade, oferind o sansa grozava iubitorilor de sporturi acvatice.

In ultimii ani, nu doar turistii au luat cu asalt superba insula, ci si investitorii imobiliari sau oamenii simpli care isi doresc o casa la mare, deoarece Malta nu are taxe pe proprietati.

Malta are un aeroport si trei porturi internationale, extrem de bine echipate si pregatite sa intampine valurile de turisti. Transportul in comun este asigurat de autobuze rapide si confortabile, cu aer conditionat.

Peste 5 milioane de turisti vin in Malta in fiecare an, astfel incat hotelurile s-au dezvoltat rapid si au devenit din ce in ce mai luxoase si mai elegante. In ultima perioada, Malta a devenit si o destinatie turistica medicala, datorita profesionistilor de aici si a preturilor mici.

In Malta, in afara de limba oficiala – malteza, populatia vorbeste aproape in totalitate engleza, dar si italiana sau franceza. Cultura malteza este un amestec de traditii si obiceiuri stravechi, imprumutate de la vecinii din Mediterana sau de la cuceritorii insulei – britanici si francezi.

Muzica traditionala malteza este cunoscuta sub numele de ghana si consta in muzica folk de chitara, cu versuri improvizate cu multa pasiune. Gradinile, porturile si cladirile din Malta sunt impresionante, atragand numerosi fotografi din intreaga lume.

 

Gastronomia malteza are influente siciliene, engleze, spaniole, maghrebine si provencale. Iti recomand un snack tipic maltez, numi Pastizzi (cornuri proaspete din aluat de patiserie), dar si painea Ftira. Incearca neaparat cafeaua de pe insula, dar si vinurile – chiar daca sunt de import.

Festivalurile locale sunt in stil italian, localnicii sarbatorind cu mare fast nuntile, botezurile si zilele sfintilor, cu vinuri nobile si gastronomie de top.

Iata de ce sa alegi Malta pentru o vacanta romantica!

1. Iti place sa petreci? Mergi in Paceville si danseaza pana in zori!

2. Viziteaza Marsaxlokk – un sat de pescari celebru pentru pietele lui de peste si legume proaspete si pentru atmosfera relaxanta.

3. Mergi in satul Festa, unde localnicii tin toata vara diverse parade si carnavaluri, cu artificii si concursuri.

4. Viziteaza Hypogeum – una dintre cele mai frumoase destinatii din lume, aflate sub pamant!

5. Mergi la Ancient Temples, ca Hagar Qim, Mnajdra si Tarxien.

6. Daca te cazezi in superba Valletta, viziteaza Grand Master’s Palace si St John’s Co-Cathedral.

7. Petrece cateva zile pe plajele minunate ale Maltei. Cele mai grozave sunt in nord: Paradise Bay si Mellieha.

8. Ia un ferry catre insula Comino si pozeaza Blue Lagoon.

9. Malta este pe locul 3 in lume ca destinatie pentru iubitorii de scuba diving.

10. Insula Gozo ascunde comori incredibile: pesteri intunecoase, stanci uriase in mare si golfuri linistite cu ape turcoaz.

Malta merita cu siguranta mai mult de un weekend pentru a o explora si descoperi. In plus, este una dintre cele mai romantice insule ale Europei.

No Comments :