carantină

11 situații când NU mai stați în carantină

Carantina va poate da peste cap planurile de vacanta, motiv pentru care va recomandam sa cunoasteti care sunt situatiile in care nu trebuie sa mai stati in izolare la intoarcerea in tara.

Fie ca este vorba despre Zona Galbena sau cea Verde, este important sa stiti daca va incadrati in reglementarile Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si care este lista actualizata a tarilor, precum si incadrarea lor in zone de risc.

Iata cand nu trebuie sa mai stati in carantina la intoarcerea in Romania dintr-o vacanta/deplasare in strainatate:
 1. Daca aveti ambele doze de vaccin facute si minim 10 zile de la doza 2 [rapel]. In Romania sunt deja cateva sute de mii de oameni care se incadreaza acum in aceasta exceptie [Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera c].
 2. Daca ati avut COVID-19 in ultimele 90 de zile [Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera b].
 3. Daca va luati o “vacanta dupa vacanta” [Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera a]. Mai exact, daca va intoarceti din vacanta/business trip dintr-o tara din Zona Galbena, aveti un test negativ la sosire si aratati, tot la sosire, ca veti pleca din tara, oriunde altundeva, in maxim 3 zile de la intrarea in Romania – atunci sunteti exceptat(a). Legea nu spune cat timp trebuie sa plecati si unde (puteti pleca tot intr-o tara de pe Lista Galbena, de exemplu), ci spune doar ca atunci cand intrati in Romania dintr-o tara de pe Lista Galbena, daca vreti sa nu stati in carantina, atunci trebuie sa aratati dovada ca veti pleca din tara in maxim 72 de ore si sa aveti testul negativ la sosire (asta inseamna sa aratati un bilet de avion, o rezervare la hotel in strainatate, un bilet de tren/autocar etc).
 4. Daca sunteti stundent(a) [adult/major nevaccinat(a)], sunteti scutit(a) de carantina [Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.1, litera n].
 5. Daca ati avut COVID-19, dar nu v-ati testat PCR la momentul respectiv si nu ati fost inregistrat(a) oficial ca bolnav in ultimele 90 de zile, ca sa puteti fi scutit(a) acum de carantina, puteti arata acest lucru printr-un test de anticorpi facut in ultimele 14 zile. Prin urmare, daca vacanta intr-o tara de pe Lista Galbena este mai scurta de 14 zile, va recomandam sa va faceti testul de anticorpi in Romania, inainte de plecare, ca sa nu mai umblati sa il faceti in strainatate la retur. Teoretic, asa cum este precizat in Hotararea CNSU 9/11.02.2021 la articolul 2, aliniat 5, punctul C, daca aveti testul de anticorpi si prezentati acesti anticorpi inca in sange, atunci sunteti exceptat(a) atat de la testul PCR la retur, cat si de la carantina la sosirea in Romania.
 6. Daca sunteti o FAMILIE cu copii minori la scoala (sunt exceptati atat parintii insotitori, cat si copiii), sunteti scutiti de la carantina la intoarcerea in tara din Zona Galbena [Hotararea CNSU 9/11.02.2021 articolul 4, aliniat 1, litera N].
 7. Daca va intoarceti din Zona Galbena, dar ati stat in Zona Verde 14 zile, respectiv daca va intoarceti dintr-o “tara verde” dar tranzitati o “tara galbena”, atunci nu trebuie sa stati in carantina. De exemplu, daca va intoarceti din Tanzania/Zanzibar sau Mexic (“tara verde”) si tranzitati Franta/Olanda (“tara galbena”), nu trebuie sa stati in carantina.
 8. Daca sunteti elev sau student la zi, precum si daca sunteti insotitor pentru acestia. Dovada se face cu carnetul de student/elev si conform articolului 4, aliniat 1, litera N, intoarcerea in Romania nu ar trebui sa fie intr-o vacanta scolara, ci in perioada de studii, ca sa se poata aplica ce scrie in Hotararea CNSU: „se deplaseaza pentru activitati legate de inceperea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum si insotitorii acestora in situatia in care sunt minori”.
 9. Sunteti o persoana aflata in TRANZIT in Romania, pentru 24 de ore. Demonstrati ca sunteti in tranzit cu orice fel de bilet de avion sau alta legatura care arata ca veti iesi din tara in 24 de ore.
 10. Daca demonstrati ca ati fost plecat(a) in interes de serviciu (de exemplu semnare sau negociere contract) si aveti un test negativ la retur, facut cu maxim 72 de ore inainte. Aceasta exceptie este la articolul 4, aliniat 1, litera V.
 11. Copiii care au sub 3 ani sunt exceptati de la a face testul PCR la returul in Romania. La sosire, masura care li se aplica copiilor sub 3 ani este identica cu a parintilor, adica daca sunt parinti studenti sau vaccinati sau care au avut COVID-19, atunci nici ei si nici copiii sub 3 ani ai lor nu stau in carantina [articol 2, aliniat 2 din Hotararea CNSU Nr 9/2021].
LISTA TARILOR DIN ZONA GALBENA [*actualizata 19.02.2021]:
Muntenegru, Cehia, Insulele Turks și Caicos, Israel, San Marino, Monaco, Andorra, Seychelles, Estonia, Slovenia, Saint Lucia, Portugalia, Bahrain, Liban, Spania, Letonia, Albania, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadines, Aruba, Statele Unite ale Americii, Guernsey, Franța, Suedia, Malta, Serbia, Maldive, Luxemburg, Puerto Rico, Marea Britanie, Gibraltar, Sint Maarten, Brazilia, Kuweit, Peru, Olanda, Lituania, Panama, Italia, Irlanda, Insulele Falkland, Republica Moldova, Chile, Barbados, Belgia, Belarus, Antigua și Barbuda, Austria, Argentina, Macedonia de Nord, Elveția, Uruguay, Polonia, Ungaria, Qatar, Palestine, Iordania, Columbia, Georgia, Cipru, Africa de Sud.

No Comments :

* Your email address will not be published.