Pastele in Germania – traditii si obiceiuri la care vei lua parte daca petreci pastele alaturi de nemti
Am trecut de perioada in care ne petreceam sarbatoarea de Paste doar la noi in tara, mai ales ca acum exista atat de multe oferte pentru un city break reusit in unele dintre cele mai spectaculoase orase din Europa. Foarte populare sunt acum cautarile pentru a petrece Pastele in Germania. Foarte multi dintre noi am devenit din ce in ce mai curiosi cu privire la traditiile si obiceiurile pe care le au alte popoare si avem dorinta de a le descoperi, de a le experimenta si de a face comparatii cu situatiile si momentele care au loc de sarbatori la noi in tara.
Germania este o tara care merita descoperita, pentru ca are foarte multe lucruri si locuri deosebite pe care trebuie sa le vezi macar o data in viata. Insa, pentru a intelege cu adevarat cultura nemtilor si pentru a te simti „de-al casei” atunci cand mergi in vizita, ar trebui ca inainte de plecare sa te pui la punct macar cu cateva traditii si obiceiuri de Paste care au loc in Germania ca sa poti sa te bucuri pe deplin de momentele pe care le vei experimenta acolo. In acest articol iti vom povesti mai multe despre Pastele in Germania, traditii si obiceiuri, si iti vom aduce la cunostinta si cateva preparate traditionale pe care poate vei avea ocazia sa le incerci cat timp vei sta acolo. Iti spunem de pe acum ca unele dintre ele sunt cu adevarat delicioase si, eventual, nemaiintalnite sau gustate pana acum.
Pastele in Germania – Saptamana Sfanta si preparate traditionale care se fac in aceste zile
In Germania, exact ca la noi, exista o Saptamana Sfanta (aceasta poarta denumirea de „Karwoche”) si, in general, face referire la cinci zile importante, care au o mare semnificatie pentru nemti. Avem Duminica Floriilor (Palmensonntag), Joia Mare (Gründonnerstag), Vinerea Mare (Karfreitag), Sambata Pastelui (Kar-Samstag) si Duminica Pastelui (Ostersonntag).
In Duminica Floriilor, dupa cum spune si Biblia, Iisus a ajuns in Ierusalim. Daca mergi in Germania de Paste, vei avea ocazia sa participi alaturi de localnici la o procesiune condusa de un preot prin oras. Ar trebui sa ai la tine frunze de palmier pe care sa le binecuvantezi in timpul acestei procesiuni.
In Joia Mare localnicii isi amintesc de Cina cea de Taina, ultima masa pe care a luat-o Iisus inainte de a fi rastignit. In aceasta zi, de regula, nemtii consuma alimente verzi, cum ar fi salate, spanac sau kale; sa nu uitam ca inca ne aflam in post, asa ca este evitat consumul de carne. Printre cele mai populare retete traditionale care se fac si se servesc in aceasta zi sunt sosul verde Frankfurt, kale, supa de mazare, crema de spanac cu oua si alte retete in care „vedetele” sunt ierburile verzi de sezon si usturoiul salbatic.
In Vinerea Mare, poporul german isi aminteste si el despre ziua in care a fost rastignit Iisus Hristos. Din meniurile zilnice sunt eliminate complet carnea si dulciurile, iar mesele se concentreaza in jurul legumelor si pestelui. Preparatele traditionale care se servesc in aceasta zi din Saptamana Mare sunt salata de hering, prajiturile din peste, pate de peste si alte retete care contin peste. Urmeaza Sambata Pastelui, care este considerata a fi tot o zi de post, insa actiunea se muta in bucatarie, unde incep sa se pregateasca toate bunatatile pentru ziua care urmeaza. Tot astazi cuptoarele sunt pline de prajituri si paine, iar cei mici se ocupa de pictarea oualor. In Duminica Pastelui localnicii se bucura si se infrupta din toate bunatatile care au fost gatite pentru aceasta mare sarbatoare.
Traditii de Paste in Germania
Exista numeroase traditii de Paste in Germania atat moderne, cat si istorice care s-au pastrat de-a lungul trecerii timpului. Acest capitol va fi dedicat traditiilor, astfel incat sa intelegi de ce Pastele din Germania este diferit fata de al nostru.
Poporul german pune foarte mult pret pe vanatoarea de oua de Paste. Este o traditie cu istorie si are loc de fiecare data in Duminica Pastelui. Protagonistii acestui joc sunt copiii, iar joaca consta in faptul ca cei mici trebuie sa caute ouale colorate, iepurasii de ciocolata sau alte simboluri specifice Pastelui, care au fost ascunse de adulti prin casa ori prin curtea casei. Mai sunt unele parti ale tarii in care copiii cauta flori de padure si muschi si le strang pentru a realiza cuiburi in gradinile casei lor. In cazul familiilor care locuiesc la bloc si nu au o gradina, parintii sau bunicii obisnuiesc sa ascunda ouale de Paste in cel mai apropiat parc. Cei mici stiu ca aceste oua sau mici iepurasi de ciocolata sunt ascunsi de catre Iepurasul de Paste, nu de parinti, astfel ca de fiecare data sunt extrem de incantati atunci cand pornesc la aceasta mica vanatoare de oua.
Nemtii mai au si traditia cunoscuta sub denumirea de Buchetul de Paste. Acesta este format din diferite ramuri, germeni, matisori si forsitia. Traditia spune ca ramurile trebuie taiate si puse in vaza inca din Joia Mare. De obicei, oamenii mai decoreaza aceste ramuri cu coji de oua. Se spune ca ramurile trebuie tinute in vaza pana in Duminica Pastelui, insa unii le mai pastreaza si dupa aceasta zi, in functie de aspectul pe care il au.
Credem ca cea mai frumoasa traditie de Paste din Germania este reprezentata de brunchul pe care il organizeaza familiile germane in prima zi de sarbatoare. Traditionale pe masa de Paste in aceasta zi sunt tartinele, chiflele si ouale vopsite sau decorate de copii. In general, acest brunch se concentreaza in jurul produselor de patiserie realizate in casa, cu aluat framantat cu drojdie, dintre care cele mai populare sunt Hefezopf (un fel de paine impletita) si Osterkranz (un fel de placinta umpluta cu fructe uscate si nuci), iar ambele sunt mult mai bune daca sunt consumate cu gem sau cu unt.
In Germania mai exista si traditia mielului de Paste, insa nu are aceeasi insemnatate ca la noi; la nemti mielul simbolizeaza puritatea, viata si pacea, asa ca poporul il „venereaza” la aceasta sarbatoare. In functie de partea Germaniei in care ajungi, vei putea avea ocazia de a-l intalni pe mese sub forma de tort, decorat cu glazura, ciocolata si bomboane colorate. Aici oamenii obisnuiesc sa iasa si la o plimbare in natura, iar sentimentele pe care le au sunt expuse cel mai bine in poemul german de Paste „Out of the gate”, scris de Johann Wolfgang von Goethe. Oamenii sunt veseli pentru faptul ca s-a terminat frigul, natura revine la viata si se bucura de razele calde ale soarelui.
O ultima traditie despre care putem vorbi este reprezentata de focul de tabara pe care nemtii obisnuiesc sa il faca in noaptea de sambata spre duminica (intre Sambata Pastelui si Duminica Pastelui). Nemtii cred ca acest foc urias de tabara simbolizeaza alungarea spiritelor si vestirea primaverii, care sunt in legatura directa cu viata si renasterea. Vei intalni aceasta traditie mai ales daca mergi intr-un city break in Germania intr-unul dintre orasele mici din partea de nord.
Cam acestea sunt cele mai importante traditii care au loc de Paste in Germania si care ne arata cel mai bine cum se sarbatoreste Pastele in Germania. In cazul in care ti-ai imaginat toate aceste traditii si ti-ar placea sa petreci Pastele departe de casa, ar trebui sa incepi de pe acum cautarile pentru avion si cazare in Germania.
Obiceiuri de Paste in Germania
Unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Paste in Germania este legat de Apa de Paste (Osterwasser). Inca din cele mai vechi timpuri se considera ca daca te stropesti pe ochi cu aceasta apa iti vei imbunatati vederea, in timp ce fermierii care cresteau animale le ofereau acestora apa pentru a ramane sanatoase. In regiunea Pomerania, aceasta Apa de Paste insemna fertilitate si viata. De asemenea, se credea ca Apa de Paste era foarte buna si pentru fetele tinere si nemaritate. In primul rand, ele mergeau inca de la primele ore ale diminetii la cel mai apropiat rau ca sa isi ia apa considerata a fi datatoare de virtute si frumusete.
Dar pentru ca acestea sa se indeplineasca, era necesar ca drumul inapoi spre casa sa nu fie deranjat de nimic, ci sa fie foarte linistit. In cazul in care in drumul spre casa fetele intampinau greutati sau se intalneau cu diferite alte persoane care incercau sa le disturbe linistea si sa le distraga atentia, apa nu mai era considerata a fi buna. Ce era de facut in acest caz? Avand in vedere ca apa „devenea” profanata, fetele erau nevoite sa se intoarca la rau si sa isi ia alta apa. Aceasta Apa de Paste era atat de importanta pentru ca, in cazul in care reuseau sa isi stropeasca iubitii cu ea, deja se puteau pregati de nunta.
In cazul in care mergi in Germania de Paste inca de la inceputul Postului Mare, vei avea ocazia sa participi la festivitatile care incep acolo. Spre exemplu, ai posibilitatea sa fii martor la festivitatile denumite Karneval sau Fasching. Iar daca ajungi si prin Köln, atunci cu siguranta vei ajunge sa fii foarte surprins de ceea ce se intampla in timpul paradei extraordinare care acapareaza tot orasul si in timpul careia oficialii acestui oras se plimba costumati si ofera bomboane spectatorilor prezenti acolo. Un alt obicei interesant care se practica in Germania si pe care il vei intalni mai ales in timpul festivitatii Karneval este reprezentat de gogosile umplute cu gem. Pe acestea le vei gasi sub denumirea de Pfannkuchen, Berliner sau Krapfen (acest lucru depinde, in special, de zona din Germania in care ajungi). Trebuie sa stii ca este un obicei cu o vechime foarte mare in aceasta tara, iar totul a pornit de la ziua de marti de dinainte de a incepe Postul Pastelui. In aceasta zi, poporul german obisnuieste sa sacrifice animalele, iar untura pe care o strang de la ele este folosita pentru a praji gogosile, dar si alte bunatati din aluat.
Totusi, de remarcat este faptul ca multe dintre obiceiuri si traditii au loc doar in anumite regiuni din Germania. Totodata, unele dintre obiceiurile despre care iti povestim se regasesc si in anumite regiuni din Elvetia, in special in cele in care se vorbeste limba germana. Spre exemplu, in anumite regiuni oamenii obisnuiesc sa imparta intre ei alimente mai ales de Paste. In timpul acestei sarbatori, principalele alimente care sunt impartite sunt branza, painea si vinul. Mai exista un obicei in care copiii sunt in centrul atentiei si au ocazia de a face cativa banuti de buzunar. Cei mici iau cate un ou fiert, il decojesc si il intind spre adulti. Acestia din urma trebuie sa arunce cate o moneda spre ou, iar daca banutul nu se opreste pe ou si cade pe jos, copiii pot strange fiecare banut. In cazul in care moneda se opreste pe ou, adultii pot lua atat banutul, cat si oul.
Sa iti petreci Pastele in Germania pare un obiectiv pe care ti-l poti seta pentru acest an, la fel cum poti merge si in alte vacante, cum ar fi un city break la Istanbul sau la Barcelona, spre exemplu. In cazul in care esti hotarat sa mergi de Paste pe alte meleaguri, te sfatuim sa citesti cu atentie toate informatiile de infotrip Berlin, Germania, ca sa afli cum decurge plecarea, ce se intampla cand ajungi in acest oras european si cum este zborul inapoi spre casa. De asemenea, tot acolo vei gasi si o lista cu unele dintre cele mai importante puncte de atractie din Berlin pe care le poti vizita si tu in cazul in care ti-au atras atentia randurile descriptive. Pe blogul nostru vei gasi si multe alte articole informative, cu povesti si experiente din diferite tari, de unde iti poti face o idee foarte clara si te poti hotari asupra urmatoarelor tale vacante.
Sursa foto: freepik.com
No Comments :