Infotrip Valencia, Spania
INFOTRIP, Valencia, Spania
1. Motivul alegerii destinatiei
-Motivul alegerii destinatiei: Valencia: vacanta de vara in Spania unde am imbinat mersul la mare cu vizita unui oras important din Spania
2. Rezervare (telefon/ agent turism)
-cum am ajuns: zbor direct din Bucuresti cu Tarom
-rezervarea zborului catre Valencia s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro cu compania Tarom cu plecare din Bucuresti la ora 21:00; mai exista variante low cost (daca iei biletul din timp), dar si alte companii de linie cu escala (KLM, Air France etc)
-rezervarea hotelului (Westin Valencia) s-a realizat tot prin veltravel.ro si a fost ales in functie de localizarea lui aproape de centru; este un hotel de 5 stele apreciat de turisti aflat in Top 5 hoteluri din Valencia (conform Tripadvisor).
-daca doresti sa stai aproape de plaja, un hotel de 4 stele cu un raport bun pret-calitate aflat fix la inceputul plajei din Valencia este hotel Neptuno.
3. Documente de calatorie
-Pasaport sau C.I.
-asigurare de sanatate
4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport
Check in-ul a fost realizat online, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu aproximativ o ora si jumatate inainte de zbor.
5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere
Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Tarom. 23 kg este limita maxima a bagajului.
6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese
Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.
7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc
Fiind ora 19:30, am servit cina in aeroport.
8. Plecare
Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.
9. Zbor- mancare/service/entertainment
Servirea la bord in avion cu compania Tarom a constat in mancarea calda (relativ putina) si o bautura la alegere. Personalul a fost amabil, zborul pana in Valencia a durat aprox 3 ore si jumatate.
10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)
Imediat ce am preluat bagajul din aeroport din Valencia, ne-am indreptat catre zona de informatii pentru a intreba din ce zona putem lua un taxi pentru ca era ora tarzie, 23:30 ora locala.
11. Intalnirea unui reprezentant al biroului de informatii
Personalul a fost amabil si ne-a indicat zona statiei de taxi aflata in fata aeroportului. In orice caz, aeroportul este bine semnalizat si iti va fi destul de usor sa te orientezi.
12. Transferul la hotel
Din aeroport din Valencia pana in zona unde se afla hotelul nostru (in centru) am facut aproximativ 20 minute cu taxiul. Hotelul “Westin Valencia” este in centru, aproape de gradinile fostei albii a raului Turia, la 20 minute de mers pe jos de catedrala din Valencia si la 15 minute cu masina de plaja din Valencia.
Daca ajungi la o ora rezonabila in Valencia, metroul este o varianta rapida din aeroport spre oras si deloc costisitoare (aproximativ 4-5 Euro).
13. Impresii despre hotel
Hotelul “Westin Valencia” este un hotel de 5 stele, central, cu camere spatioase. Daca doresti sa stai langa plaja, un hotel rezonabil la pret si situat exact la inceputul plajei din Valencia este Neptuno de 4 stele.
14. Check in la hotel- cat a durat
La check-in totul a decurs rapid si eficient dupa ce am inmanat voucher-ul primit de la agentia de turism celor de la receptie.
15. Prima impresie despre camera
Camera hotelului este mare, curata, utilata cu tot ce am avut nevoie, confortabila.
16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)
Reprezentantii hotelului au fost amabili si ne-au oferit toate detaliile solicitate despre ce putem vedea in oras in cele 4 zile cat urma sa stam in Valencia astfel incat sa eficientizam timpul si sa vizitam cat mai mult.
17. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina
Valencia este al treilea oras ca marime din Spania dupa Madrid si Barcelona, un oras nu atat de turistic precum “fratii mai mari”, insa un loc unic in care vei vedea cum noul cu vechiul se impletesc minunat. Etimologia cuvantului provine din latinescul “valens” care inseamna „in vigoare, puternic”. Orasul se afla pe “Costa de Azahar” sau Coasta Portocalilor si, desi vei vedea portocalii specifici, acestia nu se gasesc atat de des precum in Sevilla, Cordoba sau Malaga. Valencia se mai numeste insa si “orasul florilor”, avand o vegetatie mediteraneana tipica cu multi maslini, lamai, palmieri, portocali, mangrove, etc. Daca iti propui sa vizitezi si alte orase apropiate, poti inchiria masina. In caz contrar (sau daca vizita ta include insulele Baleare unde ajungi foarte usor cu ferry), nu are niciun sens sa inchiriezi masina. In oras autobuzele sunt foarte bune mijloace de transport, la fel si metroul.
Viata de zi
Povestea orasului si a fluviului Turia este destul de trista deoarece apa care impartea Valencia in doua (asa cum o face Sena in Paris si Dunarea in Budapesta) a secat. In timpul unei mari furtuni, raul a iesit din matca, iar dupa ce apele s-au retras autoritatile valenciene au hotarat sa devieze fluviului pentru a nu pune viata localnicilor in pericol. Pe fosta albie a fluviului sunt in prezent Gradinile Turia lungi de 8 km unde vei vedea numeroase flori, parcuri si fantani arteziene. Iti recomand deci sa nu ratezi o plimbare prin Gradinile Turia. Tot aici (daca esti in vacanta cu cei mici) este si cunoscutul parc de distractii pentru copii, Gulliver (in forma lui Gulliver culcat).
In prima zi am plecat catre centrul istoric, unde am vazut cladiri vechi foarte elegante, cu o arhitectura deosebita, predominant gotica. Am luat autobuzul Hop on-Hop Off pentru a vedea si repera din prima zi toate obiectivele si totodata pentru a ne face un plan pentru zilele urmatoare. Ne-am dat jos din el la sfarsitul turului si am ajuns la Gara de Nord care trebuie vazuta si fotografiata, fiind o cladire superba in centrul vechi. Mergand mai departe in Plaza del Ayuntamento (unde se afla si primaria) am gasit numeroase fantani, terase, restaurante. Ramai aici pentru un pranz pe cinste si nu rata paella valenciana, caci de aici a luat nastere celebra mancare. Mai departe, in Plaza de la Reina este superba catedrala din Valencia. Daca doresti sa vezi Valencia de sus, urca in turnul Miguelete. Nu departe de aici gasesti si Plaza de la Virgen si nu vei regreta sa vezi piata cu Poarta Apostolilor. Mergand mai departe noi am ajuns la cele 2 turnuri ale Valenciei (Torres de Serranos si Torres de Quart) care reprezinta doua dintre cele 12 porti ale peretelui vechiului orasul.
In a doua zi aproape de gara am fost dimineata la Mercado Central cu scopul de a ne aproviziona cu alimente traditionale proaspete: fructe sau legume, jamon, peste sau fructe de mare proaspete. Gradina Zoologica numita Bioparc are numeroase specii si chiar daca nu esti cu copiii in vacanta merita sa o vizitezi. Cu atat mai mult cu cat nu este o gradina zoologica oarecare, ci aici pe cat posibil se tin animalele in mediul lor natural (pentru fiecare animal este redat habitatul sau specific). Animalele nu sunt in custi si vizitatorii le pot vedea de aproape fara a fi in pericol. Poti ajunge aici cu autobuzul/metroul. Te poate lasa aici si autobuzul Hop on/ Hop off pe care ti-l recomand. Noi asa am facut deoarece am luat bilet de 48 ore. Intrarea in Bioparc este 24 Euro pentru adulti si 18 Euro pentru copii.
Cea de-a treia zi am alocat-o orasului nou din care face parte Orasul Artei si al Stiintei (Ciudad de las Artes y las Sciencias) construit in albia Turiei. Este un monument architectural deosebit, o cladire futurista realizata de marele arhitect valencian Santiago Calatrava care contrasteaza intr-un mod placut cu cladirile vechi ale centrului istoric si pe care cand o vei vedea vei avea impresia ca te-ai teleportat intr-un film SF. Aici trebuie sa petreci macar o deoarece muzeul stiintei este unul interactiv foarte frumos realizat, Planetarul merita si el vizitat, Palatul Artelor Reina Sofia gazduieste spectacole de teatru si opera, iar Oceanograful se pare ca este cel mai mare din Europa. In Oceanograf vei vedea numeroase specii de pesti, caluti de mare, rechini, pinguini, belugi intr-un acvariu imens, iar cand vei iesi in curte, vei identifica numeroase specii de pasari exotice, foci, delfini. Aici seara se intampla spectacole cu delfini, muzica si dans senzationale si nu costa nimic in plus sa participi la ele odata ce ai platit intrarea in Oceanograf. In Orasul Artei si al Stiintei pretul este fie per obiectiv de vizitat, fie per pachet, acesta din urma fiind mai convenabil daca doresti sa vezi mai multe. Spre exemplu, daca vrei sa vizitezi Muzeul Stiintei si Oceanograful, te costa aproximativ 30 eur/persoana. Viziteaza site-ul cac.es pentru a te informa despre costul vizitelor.
Fie ca iei autobuzul sau metroul, in orice anotimp ai vizita orasul, dar mai ales primavara sau vara, trebuie sa gusti si din litoralul valencian si noi asta am facut in cea de-a patra zi aici. Plajele pline de palmieri, cu nisip fin si mare cristalina te asteapta sa te relaxezi si restaurantele te imbie cu mirosuri ametitoare catre terasele lor. Vei fi surprins cand vei vedea o plaja superba lata de 500m si lunga de 10 km. Plajele populare aici sunt Malvarrosa (cea mai cunoscuta, cu multe terase si restaurante mediteraneene), Cabanal, Pinedo, El Saler.
Daca vrei sa faci cumparaturi in Valencia (valabil pentru orice oras din Spania), Il Corte Ingles este un Mall in care te poti pierde cu usurinta cu orele. O perioada buna pentru cumparaturi cu reduceri masive (50%-70%) este vara (iulie-august) sau iarna, imediat dupa Anul Nou (incepand cu 2 ianuarie pana la sfarsitul lui februarie).
Daca ai mai mult timp, nu uita sa bifezi minunatul palat Maruques de Dos Aguas, o cladire luxurianta unica in Spania care imbina multe elemente arhitecturale. Poti merge la Lonja de la Seda, o cladire superba gotica (care se afla si pe lista UNESCO) in care poti afla mai multe despre istoria Valenciei, mai poti vizita Palatul Muzicii care este o cladire relativ noua, frumoasa, cu 2 sali de concerte sau poti vizita Muzeul Artei si al Ceramicii. Pentru o experienta mai “salbatica”, poti merge intr-o excursie in parcul natural de la Albufera.
Daca ajungi primavara, de pe 15 pana pe 19 martie se intampla sarbatoarea Las Fallas cu artificii, muzica si dans si papusi imense de carton de tot felul plimbate prin tot orasul dupa care arse in ultima zi de festival (de aici si numele de „fallas” care inseamna „figurine” in spaniola). Daca nu nimeresti insa in timpul ei in Valencia, poti vizita Muzeul Fallas care iti va prezenta o parte din sarbatoarea autohtona si obiceiurile lor.
Viata de noapte
Pentru baruri si restaurante, dar mai ales pentru viata de noapte, popular si interesant de vazut este “barrio del Carmen”.
Pentru o experienta locala, poti lua parte la o lupta cu taurii. Desi sangeros si considerat (de unii) neortodox, merita sa vezi un spectacol la Plaza de Toros (daca ajungi in luna august). Mai mult pentru pasiunea spaniolilor care deja a devenit traditie in ceea ce priveste coridele. Avand in vedere ca in fata cladirii se strang in fiecare seara oameni care militeaza impotriva omorarii animalelor si impotriva acestui sport, este cu atat mai interesant. Ar fi bine insa sa te grabesti sa vizitezi Valencia, e posibil in curand sa se interzica si aici acest sport.
Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)
Asteptarile au fost satisfacute in mare masura, hotelul s-a dovedit a fi o buna alegere atat dpdv cazare, cat si dpdv cost.
18. Check out
S-a realizat fara probleme, foarte rapid.
19. Transfer la aeroport
L-am facut de la hotel cu taxiul, la fel ca la sosire. Costul taxiului din centru la aeroport sau invers, in functie de unde stai, este de aproximativ 15-20 Euro.
20. Plecare
S-a realizat fara intarziere plecarea, la 00:25 am avut planificat zborul si totul a decurs normal.
21. Zbor
La intoarcere din Valencia catre Bucuresti, desi noapte, ni s-a oferit mancare (sandwich si prajitura). Zborul a durat aprox. 3 ore si jumatate.
22. Transfer catre casa/ Sosire acasa
Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi. In 20 minute am fost acasa.
No Comments :