Alanya – Obiective turistice in magnifica peninsula a Turciei

Turcia este una dintre destinatiile preferate de vacanta ale multor romani. Cu zone superbe de plaja, de promenda, dar si bazaruri din care isi pot alege o multime de suveniruri, multe dintre orasele cu deschidere la Marea Mediterana sau Neagra sunt adesea pe lista de concediu a celor care doresc sa imbine relaxarea cu vizitele la diverse obiective turistice.

Unul dintre cele mai frumoase orase turcesti este Alanya. Situat pe peninsula cu acelasi nume, acesta se afla la doar 130 de km de Antalya, astfel ca o vizita pana acolo poate fi o idee atunci cand mergi in vacanta. Dar pana la plecari in alte zone turistice, este pacat sa nu afli ce poti descoperi in orasul ales pentru concediu.

Alanya este un loc foarte ofertant din punct de vedere al obiectivelor turistice de care te vei bucura, printre ele numarandu-se un castel, dar si cateva pesteri pe care nu merita sa le ratezi. In acest articol, vei descoperi si alte atractii ale orasului, precum si sfaturi despre cum iti poti organiza o vacanta aici si care sunt cele mai bune perioade din an pentru concediu.

Alanya si obiectivele turistice – Sfaturi de calatorie

Alanya si obiectivele turistice - Sfaturi de calatorie - Corabii, mare, cladiri

Vara este anotimpul ideal de mers in vacanta la mare in Turcia, insa in multe zone ale tarii, vremea este frumoasa pe parcursul mai multor luni ale anului. Alanya este cu siguranta unul dintre orasele care pot fi vizitate si in afara sezonului, daca iti doresti un concediu relaxant.

Ce poti sa faci in Alanya si care este cea mai buna perioada din an pentru a merge acolo? Poti tine cont de mai multe aspecte, insa la modul general, iata ce este bine sa stii:

  • poti merge in Alanya din martie pana in decembrie;
  • pentru un concediu reusit, cele mai bune luni sunt cele de vara, mai exact din iulie pana in septembrie, inclusiv, temperaturile atingand in aceasta perioada in medie 34 de grade;
  • aceste luni de vara sunt si cele mai secetoase, asadar nu va trebui sa iti faci griji din cauza ploilor;
  • daca iti place vremea calduta, mai, iunie si octombrie sunt lunile in care temperatura are in medie 27 de grade, fiind perfecta si pentru diverse activitati;
  • in restul lunilor, poti alege un city break in care sa vizitezi Alanya si principalele sale obiective turistice.

Dintr-un an de zile, doar decembrie si ianuarie sunt luni reci si ploioase in care poti opta pentru alte destinatii de vacanta.

Ce este bine de avut in vedere atunci cand alegi o vacanta la mare in Alanya este ca, Turcia nefiind stat membru al Uniunii Europene, vei avea nevoie de pasaport pentru a calatori aici.

Asigura-te, asadar, ca ai un document valabil de calatorie, recomandat fiind ca acesta sa aiba o valabilitate de minim 6 luni.

Alanya este una dintre destinatiile turistice europene accesibile, asadar, iti poti face planuri de calatorie atat la inceputul anului, cat si dupa aceasta perioada. Insa, este bine de retinut ca cel mai usor este de ajuns aici cu avionul. Una dintre cele mai bune variante este zborul charter catre Turcia, pretul biletelor fiind avantajos atunci cand alegi sa le iei din timp. De asemenea, aceasta este cea mai comoda cale de transport.

Din punct de vedere a sederii, poti gasi cazare in Alanya in destul de multe tipuri de hoteluri si resorturi, orasul fiind foarte ofertant din acest punct de vedere.

Dar ce este de vizitat in Alanya si de ce ai alege tocmai aceasta destinatie dintre toate zonele frumoase ale Turciei? Orasul din peninsula este unul dintre cele mai frumoase, dar si cele mai spectaculoase atunci cand vine vorba de peisaje, dar si de istorie.

Obiective turistice in Alanya – Ce ai de vazut in orasul de la malul Marii Mediterane

Obiective turistice in Alanya  Ce ai de vazut in orasul de la malul Marii Mediterane - Cladiri pe deal langa apa

Inainte de a trece la obiectivele turistice ale Alanyiei, trebuie sa stii cateva informatii despre istoria acestui oras care dateaza din cele mai stravechi timpuri, fiind cucerita pe rand de romani, de bizantini si otomani, dar si de armeni. De asemenea, cetatea care a fost ridicata in timpul elenilor, atunci cand a fost denumita Coracesium, a avut nu mai putin de 150 de bastioane, fiind cea mai puternica in acele vremuri.

Se spune ca si Alanya era una dintre cetatile preferate ale Cleopatrei, aceasta obisnuind sa se imbaieze in apele calde ale Mediteranei aici. De aceea, una dintre cele mai frumoase plaje ale orasului ii poarta numele.

Alanya se afla de-a lungul a doua golfuri, plajele sale fiind pline de nisip auriu fin, unde te poti relaxa exact ca intr-o destinatie exotica de vacanta, doar ca la preturi mult mai bune. Orasul este ideal atat pentru vacante in doi, dar si pentru familii extinse, facilitatile oferite de hotelurile de aici acoperind o plaja larga de nevoi.

Revenind la locurile de vizitat in Alanya, acestea sunt multe si variate, astfel ca niciun membru al familiei nu se va plictisi usor. Dar ce se poate vedea si face in acest oras? In primul rand, stabilirea clara a ceea ce se doreste a fi vazut intr-o vacanta si apoi explorarea tuturor locurilor spectaculoase.

Pentru cine doreste o vacanta la Marea Mediterana cat mai aproape de casa nu va da gres cu Turcia, iar Antalya si Alanya sunt doua dintre cele mai reusite destinatii de concediu de vara si chiar pentru toamna devreme, mai ales ca in perioada respectiva numarul turistilor scade.

In ceea ce priveste atractiile turistice din Alanya, printre cele mai cunoscute sunt:

  • pestera Damlatas care se afla chiar in centrul orasului;
  • situl arheologic de la Syedra care este in partea de sud a insulei;
  • biserica Sf. Gheorghe;
  • casa memoriala Mustafa Ataturk;
  • castelul Alanya;
  • casa memoriala Kemal Ataturk.

Acestea sunt doar cateva dintre locurile frumoase care iti vor incanta privirile cand ajungi in Alanya. Aceasta este mai mult decat o destinatie de vacanta, este un oras care merita vizitat si din punct de vedere istoric, acesta fiind unul dintre locurile care atesta prezenta oamenilor aici inca din Epoca bronzului.

Alanya nu este doar despre obiective turistice, plaja si relaxare, ci poate fi transformata intr-o experienta in care incerci sa faci diverse sporturi, dar si sa degusti gastronomia turceasca si pe cea mediterana. Acolo vei gasi o multime de restaurante cu diferite tipuri de gastronomii si cu servicii ireprosabile. Orasul elegant care se intinde de-a lungul Golfului Antalyei este un etalon in ceea ce priveste calitatea serviciilor, dar si a locurilor care te vor face sa te indragostesti de el.

Ce ai de vizitat in Alanya – Cele mai frumoase locuri ale orasului

Daca te intrebi ce ai de vizitat in Alanya, orasul este unul dintre cele mai bogate din punct de vedere turistic, astfel ca poate fi luat la pas la ceas de seara si descoperit putin cate putin. Iata si cateva locuri de vizitat in Alanya pe care trebuie sa le pui pe lista ta de vizitat:

Castelul din Alanya este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice ale orasului, acesta fiind situat la 250 de metri deasupra marii, zidurile sale avand o lungime de 6.5 km, iar fortificatia avand nu mai putin de 140 de bastioane si 80 de turnuri. Ridicat in secolul al XIII-lea, acesta a fost intarit in cel de-al XIX-lea de catre otomani. La el se poate ajunge atat pe jos, dar si cu telecabina.

Turnul Rosu sau Kizil Kule in turca isi trage numele de la caramida rosie din care este construit. El se afla chiar in portul Alanya fiind ridicat in anul 1221 la comanda sultanului Aladdin Keykubat. De aici porneste si un drum catre vechea cetate a orasului.

Biserica Sf. Gheorghe este o constructie bizantina care se afla in centrul vechi al orasului. Ceea ce o pune pe harta de vizitat in Alanya este faptul ca aceasta a fost ridicata de romani in stilul lor, insa razboaiele si-au pus amprenta pe ea, fiind reconstruita.

Pestera Damlatas, care se afla langa plaja Cleopatra. Plina de stalactite si cu o umiditate de 95% in interior, se crede ca are puteri vindecatoare asupra celor care sufera de astm. Ea a fost descoperita in anul 1948.

Pestera Plangatoare, care se afla in partea de vest a orasului, dateaza de mai bine de 20.000 de ani si este un sit speologic nepretuit. La fel ca si Damlatas si aceasta are proprietati binefacatoare pentru cei care sufera de afectiuni respiratorii.

Capul Anamur care se afla la est de Alanya, langa orasul Anamurium. Aici te vor impresiona plantatiile de banani si pini. Intreaga zona este plina de vestigii istorice care dateaza de pe vremea Imperiului Bizantin, a elenilor, dar si din epoca Seljukilor.

Pe langa acestea, daca vii in vacanta in Alanya, bineinteles ca nu trebuie sa ratezi nici plajele de aici, unele dintre ele fiind cu adevarat extraordinare.

Atractii turistice in Alanya – Cele mai frumoase plaje

Atractii turistice in Alanya  Cele mai frumoase plaje - Plaja din Alanya

Multimile de turisti care vin in Alanya, pe langa obiectivele turistice pe care poate ajung sa le vada, poate nu, sigur vor sa faca plaja, orasul avand unele dintre cele mai frumoase din Turcia, 3 la numar. Iata si cate ceva despre fiecare in parte:

Plaja Cleopatra care este cea mai cunoscuta si cea mai frumoasa dupa parerea multora. Desi este localizata la iesirea din oras, unul dintre motivele pentru care multa lume merge aici este ca numele sau provine de la faptul ca Alanya a fost un cadou pentru conducatoarea Egiptului, iar acesta era locul sau preferat de scaldat cand mergea in Turcia.

Plaja Damlatas este situata in estul orasului Alanya, intinzandu-se pe 3 km si aflandu-se in apropierea pesterii cu acelasi nume. Aici te poti bucura de diverse locuri in care poti lua masa, dar si spatii in care poti practica sporturi acvatice.

Plaja Keykubad este cea mai mare din Alanya si isi trage numele de la autostrada care trece pe langa ea. Cu o lungime de 8 km, ea se intinde in partea de vest a orasului. Si acesta este un punct major de atractie pentru cei care vor distractie, dar si pentru cei care apreciaza relaxarea oferita de resorturile de tip all-inclusive.

Desi poate par putine, frumusetea plajelor din Alanya este de necontestat, acestea fiind pline de viata in timpul sezonului turistic, iar numarul de activitati care pot fi desfasurate aici fiind unul destul de generos.

Alanya – locuri de vizitat si activitati pe care le poti avea in vacanta

Alanya de vizitat si ce activitati poti avea in vacanta - Zid pe deal

La fel ca in orice alta destinatie de vacanta si in Alanya te poti bucura de atractiile turistice ale orasului, dar poti desfasura si destul de multe activitati din care sa pleci cu o multime de amintiri. Astfel, daca iubesti sporturile acvatice, aici vei putea practica:

  • parasailing;
  • scuba diving;
  • ski nautic;
  • plimbari cu skijetul;
  • plimbari cu barcile.

Pe langa acestea, in Alanya exista doua mari parcuri acvatice: Sealanya care se afla la 20 de km de oras si unde exista un delfinariu unde se tin spectacole cu delfinii. Tot aici, exista si acvarii imense cu pesti de mai multe specii si chiar rechini. Al doilea parc este Damlatas Aqua Centre este unul dintre preferatele familiilor cu copii. Situat in apropierea plajei cu acelasi nume, acesta ofera numeroase distractii in apa pentru adulti si cei mici.

Alanya este nu doar un oras turistic la Marea Mediterana, ci este unul dintre cele mai importante centre istorice ale Turciei si chiar ale lumii, avand in vedere vestigiile gasite aici si care au fost atribuite Epocii bronzului, ba chiar care atesta existenta omului in acele vremuri. Ce ai de vazut si vizitat aici? Daca credeai ca acesta este doar o alta statiune cum sunt si altele, strazile sale te vor purta catre unele dintre cele mai frumoase si spectaculoase fortarete, biserici, muzee si puncte de belvedere de ale caror privelisti nu te vei mai satura.

Asadar, alege sa adaugi Alanya pe lista ta de vacanta nu doar pentru plajele sale, ci si pentru obiectivele cunoscute, dar si atractiile si locurile mai putin cunoscute si, in definitiv, pentru o experienta holistica.

Sursa foto: Unsplash.com

No Comments :