Atena – obiective turistice, locuri de vizitat si repere celebre in capitala plina de viata a Greciei

Atena este un simbol al civilizatiei occidentale si se remarca printr-o istorie ilustra care se intinde pe o perioada indelungata. Acest oras a fost locul de nastere a lui Socrate, Pericle si Sofocle, fiind cunoscut pentru trecutul sau glorios. Prin urmare, in Atena sunt o multime de obiective turistice faimoase, cum ar fi Acropole sau muzee cu artefacte fascinante. Alte atractii care abia asteapta sa fie descoperite sunt bisericile bizantine, pe care le vei intalni in tot orasul, sau cartiere cu o atmosfera relaxanta. Lista este plina de repere pe care trebuie neaparat sa le vizitezi, dar si de activitati interesante pe care le poti incerca. Exploreaza in acest articol harta atractiilor turistice din Atena si bucura-te de experiente inedite in urmatorul concediu!

Obiective turistice in Atena – topul atractiilor pe care nu trebuie sa le ratezi

Atena este un oras asezat intre sapte coline istorice si este inconjurat de munti. Cunoscuta ca fiind leaganul civilizatiei occidentale, capitala greceasca este formata dintr-un centru urban, un district si o zona metropolitana. Orasul te atrage la tot pasul prin contrastul puternic intre caracteristicile istorice si cele moderne. Obiectivele turistice din Atena sunt numeroase, dar pe langa vizitarea acestora, poti petrece timp de calitate, plimbandu-te pe strazile pietonale inguste, marginite de case pitoresti sau iti poti petrece dupa-amiaza pe o terasa primitoare a unui restaurant grecesc.

Locuri de vizitat in Atena – cele mai importante repere turistice

Daca planuiesti sa iti rezervi un city break in Atena, este important sa incluzi pe lista ta de locuri de vizitat cateva dintre obiectivele turistice renumite. Iata care sunt acestea:

  • Acropole
atena obiective turistice - acropole

Acropole este in topul celor 10 obiective turistice din Atena si este cea mai vizitata atractie. Acropole a fost centrul orasului antic si a functionat ca o cetate, fiind amplasat intr-un loc strategic, in varful dealului. Acesta este vizibil din majoritatea cartierelor, dealul avand 156 de metri inaltime si fiind situat in mijlocul orasului. Tot aici vei gasi cea mai emblematica cladire, Partenonul. Partenonul este cel mai mare templu din perioada Antichitatii clasice si a fost dedicat zeitei Atena. Cladirea se remarca prin coloanele dorice si detaliile sculpturale fascinante. Alte ruine celebre ale Acropolei sunt Templul Atenei Nike de la intrare si Erechtheion, care este un complex de sanctuare antice. In zilele toride de vara, cea mai buna perioada de vizitat Acropole este dimineata sau la apusul soarelui.

obiective turistice in atena grecia - acropole

obiective turistice atena - acropole, peisaj

atractii turistice atena - Acropole

locuri de vizitat in atena - Erechtheion, Acropole

  • Muzeul Acropolei

Un alt obiectiv turistic de top al Atenei este Muzeul Acropolei, unde vei gasi o colectie de arta greaca antica foarte valoroasa. In muzeu vei afla o multime de informatii interesante despre istoria Acropolei si vei descoperi ramasitele arheologice ale cladirilor si templelor din aceasta zona. Ideal este sa-ti rezervi biletele online in avans pentru a evita coada de la intrare, care este destul de lunga de cele mai multe ori.

  • Agora antica

Tot in apropierea Acropolei se afla Agora antica, care in trecut era centrul orasului si gazduia cladiri importante, dar si magazine si piete. Agora antica era un loc de intalnire pentru guvern si pentru oameni si un loc de administratie si comert. Tot aici se desfasurau si diverse evenimente sportive si spectacole de teatru. Pe poteca ce urca pe dealul Agora vei intalni Templul lui Hephaistos, care este unul dintre cele mai bine conservate temple antice grecesti.

  • Siturile arheologice de langa Acropole si Agora antica

Adauga pe lista de locuri de vizitat din Atena si cele 5 situri arheologice pe care le poti include intr-un singur traseu: Agora Romana, unde poti vizita Turnul Vanturilor, Biblioteca lui Hadrian, Olympieion, cel mai mare templu din Atena, dedicat lui Zeus, Kerameikos si Liceul lui Aristotel.

obiective turistice atena harta - Olympieion

  • Muzeul de Arta Cicladica

Muzeul de Arta Cicladica se afla in Cartierul Kolonaki si include o colectie de peste 3000 de obiecte care reprezinta arta greaca antica, arta din Ciclade (insulele din Marea Egee care inconjoara Insula Delos) si arta cipriota. Muzeul se afla intr-o cladire moderna si eleganta, prevazuta cu o fatada din marmura si sticla.

  • Stadionul Panathenaic

Stadionul Panathenaic a fost construit in 1896, aici avand loc primele Jocuri Olimpice moderne. Acesta poate gazdui 80.000 de persoane si a fost folosit pentru diverse ceremonii sportive.

  • Piata Monastiráki

Piata Monastiráki este situata in mijlocul cartierului aglomerat Monastiráki si este extrem de populara. In apropierea acestei piete se afla mai multe biserici si muzee. Tot aici poti face cumparaturi pe strada comerciala Ermou sau te poti relaxa la o taverna. In fiecare duminica, aici se organizeaza o piata de vechituri.

atena locuri de vizitat - Monastiraki

  • Muzeul National de Arheologie

Orasul Atena are numeroase obiective turistice printre care si renumitele muzee. Insa, de neratat este Muzeul National de Arheologie, unde vei gasi una dintre cele mai cuprinzatoare colectii de arta greaca, mecanismul de la Antikythera si masca lui Agamemnon.

Atractii turistice in Atena – experiente inedite pe taramuri elene

obiective turistice grecia atena - oras, oameni, priveliste

Desi orasul este renumit pentru ruinele si monumentele arheologice, Atena este plina de viata si este un centru important pentru cultura, sport si viata de noapte. Asadar, are toate ingredientele pentru o vacanta de neuitat. Mai mult decat atat, poti gasi bilete de avion in Atena la preturi destul de mici pentru a te bucura oricand de o vizita in frumoasa capitala greceasca. Fiind o destinatie accesibila, Atena este o alegere populara pentru cei care vor sa exploreze un oras fermecator. Iata ce alte obiective turistice vei gasi in Atena si in imprejurimi si ce experiente inedite poti incerca.

  • Viziteaza Plaka si Anafiotika

Plaka este unul dintre cele mai frumoase cartiere din Atena, unde vei gasi diverse terase si magazine de suveniruri. Si aici exista multe monumente de vizitat, dar ai si posibilitatea de a te relaxa, plimbandu-te pe stradutele mici si bucurandu-te de atmosfera autentica. Mult mai linistit si mai putin aglomerat este cartierul Anafiotika, aflat in apropiere de Plaka.

  • Vedere de pe Lykavíttós

Pentru cea mai buna priveliste a intregului oras, urca pe dealul Lykavíttós. La 277 de metri, acesta este cel mai inalt deal din toata Atena. Pe langa privelistea frumoasa, aici poti gasi o capela, un teatru in aer liber si un restaurant de lux. Este o locatie fenomenala, mai ales daca alegi sa o vizitezi atunci cand apune soarele.

  • Schimbarea Garzii din Piata Syntagma

Un alt obiectiv turistic din Atena este Piata Syntagma, situata in partea moderna a orasului. Este o zona foarte aglomerata deoarece multi turisti se inghesuie sa vada cladirea parlamentului si Mormantul Soldatului Necunoscut. Acesta este pazit de soldati si la fiecare ora are loc o schimbare a garzii. Duminica, intreaga ceremonie este si mai ampla, fiind o experienta interesanta si atractiva pentru turisti.

grecia atena obiective turistice - Piata Syntagma

  • Tur ghidat cu bicicleta

Daca esti un pasionat al ciclismului, poti vizita toate reperele si atractiile turistice importante din Atena, alaturandu-te unui tur ghidat cu bicicleta. Un ghid local iti va prezenta toate informatiile interesante despre aceste locuri.

  • Bucura-te de viata de noapte in cartierele Gázi si Psyri

Cartierele cunoscute pentru viata de noapte foarte activa sunt Gázi si Psyri. Acestea sunt populare mai ales in randul tinerilor, dar te poti bucura de o atmosfera confortabila si in timpul zilei, admirand operele de arta stradala.

  • Viziteaza Piata centrala

Piata centrala se afla in apropiere de Monastiraki. De aici poti cumpara legume, carne, peste, fructe si vin sau poti gusta delicatese grecesti autentice. Este un loc plin de viata din Atena si chiar merita o vizita.

  • Urca pe dealul Philapappos

Dealul Philapappos nu este cel mai inalt din Atena dar ofera o priveliste frumoasa la Acropole. In plus, este mai putin aglomerat decat alte dealuri. Tot aici vei gasi si monumentul Philapappos si inchisoarea lui Socrate.

obiective turistice atena si imprejurimi - priveliste oras

  • Portul Pireu

Orasul-port Pireu se numara printre locurile de vizitat de top din Atena. De aici, numeroase feriboturi pleaca catre insulele grecesti din zona. In plus, ai o multime de lucruri de facut in afara de a admira iahturile. Poti vizita muzeele dedicate istoriei portului, poti savura o bautura la o terasa sau, pur si simplu, te poti plimba prin oras.

locuri de vizitat atena - Portul Pireu

  • Excursii de facut prin imprejurimi

Daca vrei sa te bucuri de obiectivele turistice din Atena, dar si de imprejurimi, nu rata excursiile de o zi. Astfel, poti vizita manastirile Meteora, sapaturile de la Delphi, Templul lui Poseidon sau poti face o excursie catre Insulele Saronice.

obiective turistice in atena - mare, femeie, pahar, barca

  • City Sightseeing Athens Hop-On Hop-Off Tour

Pentru a profita la maximum de vizita ta, poti opta pentru City Sightseeing Athens Hop-On Hop-Off Tour. Te vei plimba astfel prin Atena intr-un autobuz cu etaj deschis, urcand si coborand la oricare dintre cele 14 opriri, cum ar fi Acropole sau Plaka.

Harta atractiilor turistice din Atena – cum ajungi si cand sa le vizitezi

atena atractii turistice - acropole

Atena este o atractie turistica de top si atrage o multime de turisti de-a lungul anului. Orasul se mandreste cu numeroase muzee, situri si ruine care trebuie explorate si fiecare perioada a anului este unica in felul ei. Iata care sunt cele mai bune perioade pentru o vizita si cum poti ajunge in Atena.

Atena – locuri de vizitat si perioada optima

obiective turistice din atena - ruine, situri

Chiar daca nu este vorba de una din idilicele insule grecesti, Atena poate fi destul de aglomerata in timpul sezonului estival. Daca vrei sa te bucuri de mai putina agitatie, dar si de vreme buna, este ideal sa o vizitezi primavara sau toamna. Sunt mai putini turisti, dar si preturi mai bune decat in timpul verii la zboruri si hoteluri. In functie de ceea ce vrei sa vizitezi si de activitatile pe care esti dornic sa le incerci, cele mai bune perioade sunt urmatoarele:

  • Pentru vizitarea obiectivelor turistice din Atena si pentru activitati in aer liber – este de preferat sa mergi in lunile iunie sau iulie cand vremea este perfecta pentru a petrece timp in aer liber. 
  • Pentru pasionatii de muzee – perioada optima de vizitare a muzeelor este martie sau noiembrie deoarece nu este foarte aglomerat. 
  • Pentru o escapada romantica – inceputul primaverii si toamnei reprezinta cele mai potrivite perioade deoarece vremea este destul de placuta iar sezonul de varf nu a inceput inca. 
  • Pentru cumparaturi – daca mergi in Atena special pentru cumparaturi, o poti face in ianuarie sau februarie, cand magazinele te intampina cu o multime de reduceri de care poti profita din plin.
atena grecia obiective turistice - oras, oameni, piata

In ceea ce priveste temperatura specifica fiecarui anotimp, primavara si toamna sunt perioade excelente pentru a vizita obiectivele turistice din Atena. Temperatura medie se situeaza undeva la 20 de grade Celsius si este ideala pentru plimbari. Chiar daca vara este destul de sufocanta iar maximele din aceasta perioada inregistreaza si 34 de grade Celsius, Atena este plina de turisti in acest sezon. Iarna se caracterizeaza prin temperaturi variabile si pot ajunge in jurul valorii de 7 grade Celsius. Ninsorile sunt destul de rare in Atena.

Obiectivele turistice din Atena, Grecia si cum ajungi sa le vizitezi

Pentru a ajunge in Atena, Grecia, poti alege fie masina personala, fie avionul. Costurile cu avionul nu sunt foarte mari, avand in vedere distanta mica intre capitala Greciei si Romania. Din Bucuresti, zborul dureaza aproximativ 1 h si 40 de minute iar destinatia este Aeroportul Eleftherios Venizelos, aflat la mica distanta de centrul orasului Atena. Pentru transferul catre oras, exista 2 linii de autobuz, metrou sau taxiuri. 

Pentru deplasarea prin oras, nu trebuie sa-ti faci prea multe griji deoarece transportul public este foarte bine organizat si usor de utilizat. Cel mai bun mod de a te deplasa este cu metroul sau chiar pe jos, avand in vedere ca atractiile turistice majore din Atena se afla la o distanta mica de mers pe jos sau cu metroul.

obiective turistice de vizitat in atena - autobuz, atena

Asadar, Atena este un oras istoric fermecator, care primeste milioane de vizitatori in fiecare an. Capitala Greciei se mandreste cu o multime de obiective turistice si locuri de vizitat, dar si cu una dintre cele mai bune bucatarii si vieti de noapte din Europa.

Sursa foto: pexels.com, unsplash.com.

No Comments :