Bai termale in Romania – Alege o vacanta wellness in acest an

Relaxarea, distractia si starea de bine sunt trei dintre asteptarile pe care le are orice om de la o vacanta, mai ales dupa mult timp petrecut muncind sau realizand activitati cotidiene. De aceea, aceasta trebuie petrecuta in cel mai placut mod posibil. Insa, daca acest concediu este si o perioada in care te poti ingriji de sanatatea ta prin asa-numitul concept wellness? Ce inseamna acest lucru? Acest concept inseamna stare de bine cu accent pe ce poti face pentru corpul si mintea ta, astfel incat sa te simti mai sanatos atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

In Romania, baile termale reprezinta o idee minunata de concediu, in care odihna, impreuna cu un program de terapii corporale, te vor ajuta sa te relaxezi, sa te odihnesti, dar si sa ai parte de distractie atunci cand alegi sa faci sport in piscina sau sa inoti in bazinele cu apa termala sau minerala.

Daca te tenteaza o astfel de vacanta, in care sa pui accent pe starea ta de sanatate, te vei bucura sa afli ca Romania are destul de multe bai termale in comparatie cu alte tari din Europa. Deci, vei avea de unde alege daca-ti doresti un astfel de concediu anul acesta. In randurile de mai jos poti afla care sunt cele mai renumite si potrivite statiuni din tara pentru o vacanta wellness.

Bai termale in Romania si conceptul de wellness

Bai termale in Romania si conceptul de wellness - Oameni la bai

Desi turismul balnear dateaza de foarte mult timp in Romania, pana acum cativa ani, acesta era considerat o ramura perimata a vacantelor la care apelau, de obicei, pensionarii sau cei cu probleme de sanatate. In ultima vreme, insa, s-a dezvoltat conceptul wellness care presupune o zi intr-o clinica de specialitate, in care oricine se poate relaxa cu diverse terapii menite sa ajute la eliminarea oboselii.

In ultima perioada, turismul balnear a renascut, mai ales datorita faptului ca multe statiuni cu bai termale din Romania au fost modernizate, venind cu pachete de vacanta cu diverse terapii nu doar pentru o zi, ci pentru un intreg sejur. Astfel, au reusit sa aduca conceptul wellness in sfera vacantelor. Asadar, daca esti in cautarea unui loc in care sa te relaxezi, sa elimini stresul si oboseala, atunci un astfel de concediu poate fi alegerea cea mai potrivita pentru tine, la care merita sa apelezi cel putin o data pe an.

Bai cu ape termale in Romania – Tipuri de statiuni pentru un concediu wellness

Bai cu ape termale in Romania Tipuri de statiuni pentru un concediu wellness - Lac langa o padure

Indiferent daca optezi pentru o vacanta sau un city break in Romania, marele avantaj de a alege o statiune balneara este urmatorul: poti merge in orice anotimp. In plus, unele dintre resorturile existente au bazine acoperite, astfel incat sa te poti bucura de beneficiile apei termale oricand doresti.

Iata si tipurile de bai termale pe care le poti gasi in Romania:

  • baile cu ape termale;
  • baile cu ape minerale;
  • baile cu ape sulfuroase.

Baile termale pot fi atat in aer liber, cat si acoperite. Astfel ca, in jurul izvoarelor cu apa geotermala au fost construite bazine si piscine in care pot fi realizate tot felul de activitati, dar si terapii cu personal calificat.

Beneficiile apelor termale sunt cunoscute inca de pe vremea Imperiului Roman. In ziua de azi, acestea au fost studiate si cercetate, rezultand ca pot fi folosite pentru a trata diverse afectiuni, printre care:

  • cele ale sistemului locomotor, osos si articular, precum reumatismul;
  • bolile cardiovasculare ale caror simptome pot fi ameliorate cu ajutorul bailor minerale;
  • anumite afectiuni ale sistemului respirator;
  • afectiuni ale aparatului reproducator asupra carora apele sulfuroase pot avea actiuni benefice;
  • chiar si unele afectiuni ale sistemului digestiv, care pot fi tratate prin crenoterapia realizata cu apa sulfuroasa.

Asadar, atunci cand vine vorba despre wellness, wellbeing si un concediu din care sa pleci nu doar mai odihnit, ci si mai sanatos, baile termale din Romania bifeaza toate nevoile. Mai mult, aceste statiuni sunt ideale si pentru vacantele cu copiii, deoarece si micutii se pot bucura de beneficiile oferite de apele termale, minerale sau sulfuroase.

Dar unde sunt baile cu ape termale in Romania pentru reumatism sau alte afectiuni? Raspunsul la aceasta intrebare il vei gasi in randurile care urmeaza. Insa, este important sa cunosti urmatorea informatie: relieful ajuta aproape fiecare judet sa aiba statiuni in care sa poti merge intr-un concediu wellness.

Bai termale in aer liber in Romania

Dintre toate tipurile de statiuni balneo, baile termale in aer liber din Romania sunt printre cele mai cautate. Multe dintre ele sunt renumite pentru tratarea reumatismului si a diverselor probleme cu articulatiile, dar si cele legate de afectiunile oaselor.

Printre cele mai cunoscute statiuni din Romania cu bai termale in aer liber, merita amintite urmatoarele:

  • Baile Felix, una dintre cele mai cunoscute, daca nu chiar cea mai renumita statiune care se regaseste in topul bailor termale din Romania;
  • Baile Herculane, care este si cea mai veche statiune balneara din Romania;
  • Sovata, o alta statiune romaneasca renumita pentru apele sale termale, mai precis pentru cele sarate, care este inconjurata de foarte multe izvoare si lacuri;
  • Lacul Ursu, aflat tot in zona Sovatei, si care s-a format in mod natural in urma prabusirii unei exploatari de sare;
  • Vatra Dornei este una dintre statiunile cu bai termale din nordul Romaniei.

Multe dintre aceste statiuni sunt pozitionate in zone montane. Insa, daca iti doresti o vacanta la mare in Romania, poti merge la Techirghiol. In plus, majoritatea bailor termale din Romania sunt naturale. Deci, au aparut in urma unor fenomene care au dus la aparitia unor lacuri in jurul carora au fost construite statiunile de acum.

Bai termale naturale in Romania

Asa cum a fost deja mentionat, o mare parte din baile termale din Romania sunt naturale. Acest lucru inseamna ca au aparut in urma unor evenimente petrecute acum sute sau mii de ani. Totusi, exploatarea lor in scopuri turistice a inceput mult mai tarziu. Acum, multe dintre statiunile respective au fost modernizate, permitandu-ti sa optezi pentru concediu wellness atat vara, cat si iarna.

Dar care sunt cele mai renumite bai naturale termale in Romania? Pe langa cele mentionate mai sus, iata alte cateva sugestii:

  • Tasnad din judetul Satu Mare este una dintre cele mai cunoscute bai cu ape termale in Romania, avand si cele mai mari izvoare naturale din zona de Vest a tarii;
  • Turt Bai, este o alta statiune cu bai termale in aer liber din Satu Mare, Romania, unde apele sunt bogate natural in clor, sulf, calciu si magneziu (indicate pentru cei cu diverse afectiuni, printre care se numara reumatismul);
  • Marghita este o statiune din judetul Oradea, dar si o alternativa la Baile Felix, insa care are o dimensiune mai mica;
  • mergand spre centrul tarii, Baile Tusnad, din judetul Harghita, este una printre cele mai cunoscute locatii de acest tip;
  • in Moldova, Slanic Moldova este una dintre cele mai cunoscute bai cu apa termala din Romania.

Fiindca fiecare statiune are ape cu anumite proprietati, trebuie sa iei o decizie in functie de nevoile tale. 

Daca vrei sa mergi in concediu iarna sau daca-ti doresti o destinatie romantica in Romania, unde sa te poti si relaxa timp de cateva zile la SPA, atunci merita sa iei in considerare statiunile cu bai termale acoperite. Mai multe despre acest subiect poti afla in randurile de mai jos.

Bai termale acoperite in Romania

Un lucru este cert: concediul nu trebuie luat doar vara. Asadar, daca doresti poti planifica sa vizitezi Sibiul sau Maramuresul iarna sau, de ce nu, poti alege o vacanta intr-o statiune cu bai termale acoperite tot in Romania, mai ales ca multe dintre cele prezentate mai sus ofera si astfel de facilitati.

Pe langa cele naturale amintite anterior, iata si alte variante minunate, de statiuni cu bai termale acoperite in Romania:

  • Balvanyos Resort, care se afla in judetul Covasna, este cunoscuta nu doar pentru apa minerala, ci si pentru gazele mofetice care fac aerul de aici foarte curat;
  • Baile Olanesti, Calimanesti si Caciulata, care sunt printre cele mai vechi si cunoscute bai termale din Romania;
  • Baile Lacul Sfanta Ana, care este singurul lac vulcanic din Romania si unde nu doar ca iti poti trata diverse afectiuni, ci poti admira unul dintre cele mai frumoase peisaje din tara;
  • Baile Govora, o alta ,,perla’’ a turismului balnear romanesc, unde poti merge pentru un concediu wellness de neuitat.

Pe langa acestea, unul dintre cele mai recente locuri intrate in topul bailor termale din Romania este cel de la Balotesti, din judetul Ilfov. Acesta este si unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Europa. Resortul a fost construit deasupra unor izvoare termale recent descoperite. 

Dar dintre toate acestea care sunt cele mai bune statiuni cu bai termale din Romania? Depinde de nevoi, de afectiunile pe care doresti sa le tratezi sau chiar de terapiile pe care le cauti. Din fericire, foarte multe dintre ele se potrivesc atat celor care doresc sa mearga singuri, cat si persoanelor cu copiii.

Statiuni cu bai termale in Romania

Statiuni cu bai termale in Romania - Peisaj montan

Fiindca turismul balnear s-a dezvoltat foarte mult in ultima perioada, acum pana si cazarea in Romania, in statiuni cu apa termala naturala, acoperite sau in aer liber, se poate rezerva foarte simplu. 

Statiunile din Romania cu bai termale pot fi alese in functie de mai multe criterii, insa intotdeauna este bine sa ai un top la care sa te raportezi atunci cand vrei sa mergi in vacanta. In continuare poti descoperi care sunt cele mai populare dintre ele, in functie de facilitati, dar si de afectiunile care pot fi tratate, respectiv beneficiile pe care le au apele acestora.

Top bai termale din Romania

Fiecare persoana rezoneaza cu anumite locuri, zone, privelisti si chiar servicii. Cu toate acestea, sunt cateva statiuni care si-au castigat reputatia ca fiind printre cele mai bune resorturi unde te poti relaxa si odihni. In mod evident, in locurile respective te poti si bucura de beneficiile izvoarelor cu apa minerala. Iată un top al bailor termale din Romania pe care merita sa il iei in calcul!

Baile Felix. Daca vrei o statiune balneo din Romania in care sa poti merge atat iarna, cat si vara, dar si in cuplu ori intr-o vacanta cu copii mici sau mari, acesta este locul in care ar trebui te cazezi. Cu ape termale care ajung pana la o temperatura de 50 de grade, bogate in elemente oligominerale, precum si cu bazine in aer liber si acoperite, aceasta destinatie este una dintre cele mai bune optiuni pentru un concediu wellness.

Baile Herculane. Apele bogate in oligoelemente sulfuroase, cu temperaturi care pot ajunge pana la 53 de grade, din aceasta statiune este doar unul dintre motivele pentru care merita vizitata. In plus, nu doar ca este cea mai veche din Romania, ci una dintre primele din Europa. De asemenea, o vacanta aici poate insemna si plimbari pe Dunare de neuitat.

Techirghiol. Nu putea lipsi de pe lista bailor termale din Romania aceasta statiune de la mare. Aici, nu apa este cea care face ,,minuni’’, ci namolul. Asadar, daca iti doresti o vacanta wellness care sa includa si Marea Neagra, iata o destinatie de exceptie.

Statiunea Covasna. Aflata in judetul cu acelasi nume, mai este denumita si “Orasul celor 1000 de izvoare”. De asemenea, este renumita pentru aerul ozonat si mofetele care ajuta la diverse afectiuni, cum ar fi cele vasculare si reumatice.

Parcul balnear Toroc. Acesta este mai putin cunoscut, deoarece este relativ nou. Este localizat in Dej si este un adevarat centru de relaxare, atat pentru copii si tineret, cat si pentru cei care isi doresc sa se relaxeze in apele termale din bazinele in aer liber si acoperite.

In concluzie, exista o multime de statiuni in Romania cu bai termale, excelente pentru un concediu memorabil, care sa aiba la baza urmatorul concept: wellness. Relaxare, odihna, terapii, masaje, tratamente si multe altele, sunt doar cateva dintre beneficiile de care vei avea parte daca vei alege o vacanta in una din statiunile mentionate mai sus. Asadar, nu ezita sa iti alegi o astfel de destinatie si sa iti faci rezervarea pentru urmatoarele zile libere!

Surse foto: Unsplash.com, Freepik.com

No Comments :