Cascade din Bulgaria: 10 locuri fascinante pe care trebuie sa le vizitezi in drumetiile tale

Cascade din Bulgaria 10 locuri fascinante pe care trebuie sa le vizitezi in drumetiile tale

Bulgaria este o destinatie grozava pentru iubitorii de natura, in special pentru cei care apreciaza drumetiile si timpul petrecut in aer liber. Cele mai multe dintre aceste locuri uimitoare sunt usor accesibile de-a lungul traseelor pitoresti marcate si ofera privelisti uimitoare. Vei afla din acest articol care sunt cele mai cunoscute si impresionante cascade din Bulgaria si ce se mai poate vizita in apropierea acestora.

Cascade in Bulgaria: pregateste-te sa fii uimit!

Cascade in Bulgaria pregateste-te sa fii uimit!

Bulgaria este cunoscuta mai ales ca destinatie de vacanta la mare, fiind una dintre cele mai populare alegeri ale romanilor. Este renumita, insa, in Europa si pentru cascadele sale naturale uimitoare. Cu trasee perfecte pentru drumetii, tara vecina este potrivita atat pentru un city break, cat si pentru vacante prelungite.

Muntii Bulgariei acopera o mare parte a teritoriului tarii, peisajele fiind de-a dreptul spectaculoase. Fara indoiala, natura a fost generoasa cu tara vecina – formatiuni stancoase, invaluite in legende, pesteri cu formatiuni rupestre deosebite, copaci milenari si cascade uluitoare.

Avand avantajul proximitatii fata de Romania, Bulgaria este un must pentru orice turist in cautare de peisaje minunate, preturi avantajoase si gazde prietenoase, localnicii fiind cunoscuti pentru ospitalitatea lor. Indiferent ca mergi intr-un road trip de o zi sau ca iti gasesti cazare in Bulgaria pentru mai multe zile, te vei bucura de peisaje incredibile si o distractie pe cinste alaturi de cei dragi.

Descopera cascadele din Bulgaria: 10 locuri de pus pe lista de calatorii

Descopera cascadele din Bulgaria 10 locuri de pus pe lista de calatorii

Indiferent de ce tip de turist esti, Bulgaria ofera variante interesante pe care le poti adapta usor stilului tau de calatorit. De exemplu, daca esti un fan al drumetiilor, gasesti nenumarate locuri de campat pe teritoriul intregii tari. Daca esti mai degraba fascinat de fenomenele naturii si preferi confortul unei camere de hotel, vei gasi suficiente variante de cazare in apropierea acestor atractii turistice naturale.

Vei putea citi in continuarea articolului 10 recomandari de locuri incredibile pe care le poti vizita in urmatoarele tale excursii in Bulgaria.

Cascada Krushuna

Descopera cascadele din Bulgaria 10 locuri de pus pe lista de calatorii cascada Krushuna

Situata intr-un peisaj impadurit pitoresc, cu pesteri abundente si alte formatiuni carstice, cascada Krushuna impresioneaza prin apele turcoaz si linistea mediului natural in care se afla.

Chiar daca nu este o cascada de mare altitudine, in acest loc fascinant se formeaza in schimb mai multe terase in trepte pe care au fost instalate niste poduri pentru ca vizitatorii sa le poata aprecia mai indeaproape culorile. Aceasta se afla langa orasul Lovech, in satul cu acelasi nume, Krushuna, si face parte din Parcul Natural Maarata.

Cascada Kaya Bunar

Cascada Kaya Bunar, cunoscuta si sub numele de Hotnitsa, este situata la doar 15 km de Veliko Tarnovo. Una dintre cele mai uluitoare creatii ale naturii, cascada este usor accesibila cu masina prin satul Hotnitsa. Odata ce ai traversat micul pod de lemn, vei ajunge intr-o pajiste vasta care ofera o priveliste incredibila catre cascada.

Cascada Raysko Praskalo

Descopera cascadele din Bulgaria 10 locuri de pus pe lista de calatorii Cascada Raysko Praskalo

Situata in rezervatia Dzhendema din Parcul National Balcanii Centrali, cascada Raysko Praskalo este una dintre cele mai remarcabile formatiuni naturale. Nu este doar cea mai inalta din Bulgaria, ci si din intreaga Peninsula Balcanica.

Cu o inaltime de 124,5 metri, Raysko Praskalo aduna apele din zapada de pe varful Botev (2.376 metri inaltime) si lanseaza un mic aflux al raului Byala, care isi serpuieste formele prin pasuni alpine, prapastii inaccesibile, stanci si creste de stanci.

Cunoscuta si sub numele de Kalofersko Praskalo, este unul dintre cele mai faimoase repere naturale din Bulgaria. Tocmai de aceea, atrage multi excursionisti si admiratori ai privelistilor deosebite, locul fiind vizitat in special in timpul sezonului estival.

Cascada Vidimsko Praskalo

Situata in partea de est a rezervatiei Dzhendem, in Parcul National Balcanii Centrali, langa orasul Apriltsi, cascada de 80 de metri este a doua cea mai inalta cascada din Bulgaria. Exista o priveliste minunata asupra cascadei din punctul de vedere special construit pe traseul marcat de-a lungul vaii raului Praskalska.

Cascada Skakavitsa (Rila)

Descopera cascadele din Bulgaria 10 locuri de pus pe lista de calatorii cascada Skakavitsa Rila

Ca in majoritatea tarilor balcanice, Bulgaria emana natura din abundenta: peisaje pline de paduri, varfuri, cascade si lacuri al caror maxim exponent este in Parcul National Rila si in asa-numitul traseu al celor 7 lacuri Rila. Este o poteca circulara de aproximativ 10 kilometri si 500 de metri de denivelari care poate fi parcursa in aproximativ patru ore de mers.

Cu o inaltime de aproximativ 70 de metri, cascada Skakavitsa este una dintre cele mai interesante puncte turistice pentru turistii care viziteaza Muntii Rila, la sud de orasul Sofia. Aflata pe partea de est a Varfului Kabul (1.750 de metri), cascada Skakavitsa ingheata in fiecare iarna, apoi primavara zapada se topeste provocand un sunet asemanator unei furtuni.

Babsko Praskalo

O alta cascada frumoasa de pe teritoriul Parcului National Balcanii Centrali, fiind una dintre cele mai joase de pe teritoriul Bulgariei. Cu o inaltime de 54 de metri, aceasta este situata langa cabana Rusalka, un traseu marcat intre satul Tazha si cabana Tazha duce la ea. Cascada este usor accesibila prin Pasul Rusaliiski.

Cascada Boyana

Descopera cascadele din Bulgaria 10 locuri de pus pe lista de calatorii cascada Boyana

Avand 25 de metri inaltime, cascada Boyana este totusi destul de populara datorita faptului ca este aproape de capitala. Tocmai de aceea, este un obiectiv turistic de neratat pentru toti cei care viziteaza orasul Sofia. Un alt punct interesant in zona este biserica medievala Boyana, unul dintre siturile Bulgariei incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Pentru a ajunge la cascada ai nevoie de aproximativ doua ore de mers.

Cascada Skaklya (Svoge)

Descopera cascadele din Bulgaria 10 locuri de pus pe lista de calatorii Cascada Skaklya Svoge

Dintre cele doua cascade care iau numele de Skaklya in Bulgaria, cea situata langa Svoge are o inaltime de 85 de metri si este vedeta traseului ecologic Vazov care trece prin defileul raului Iskar. Numele acestui traseu vine de la scriitorul bulgar Ivan Vazov, caci era unul dintre locurile sale preferate, plasand cel putin una dintre lucrarile sale in Defileul Iskar.

Drumetia nu este deosebit de grea si duce in sus pe stancile falnice ale Muntilor Balcani din satul Gara Bov pana la Zasele. La Skaklya se poate ajunge din satul Gara Bov, care se intampla sa fie o gara pe linia Sofia Mezdra. Calatoria cu trenul dureaza doar 1 ora de la Sofia.

Cascada Skaklya (Vrata/Vratsa)

Cea de-a doua cascada cu numele de Skaklya din tara, aceasta cascada Skaklya se afla in orasul Vrata/Vratsa. Desi cascada Raysko Praskalo este cea mai inalta cu debit permanent, atunci cand cascada Skaklya are un debit de apa semnificativ poate atinge o inaltime record de 140 de metri.

Din acest motiv, este indicat sa o vizitezi dupa o perioada ploioasa sau in afara sezonului calduros. Pentru a o vedea. poti vizita pur si simplu orasul Vratsa, iar pe fundal, intr-o rapa a muntilor care inconjoara Vrata, vom vedea cascada – daca nu vrem sa urcam muntele pentru a ne apropia pe jos, un binoclu bun va fi de mare ajutor de jos in oras.

Canionul Cascadelor

Descopera cascadele din Bulgaria 10 locuri de pus pe lista de calatorii Canionul Cascadelor Smolyan

Canionul Cascadelor este o colectie spectaculoasa de 46 de cascade, cea mai inalta ajungand la aproape 70 de metri si sunt numite dupa celebrul muzician si profet trac, Orfeu. De altfel, se spune ca acesta ar fi locuit in Muntii Rodopi, unde se afla Canionul Cascadelor.

Toate aceste cascade sunt situate in defileul raului Elenska si sunt conectate prin diferite trasee care ar necesita mai mult de patru ore de mers pe jos. Avand in vedere ca cel mai probabil nu vei rezista tentatiei de a te opri la fiecare cascada, ia in calcul si acest aspect cand iti organizezi aceasta excursie. Punctul de plecare este orasul Smolyan, un oras important din Muntii Rodopi.

Concluzii Cascade din Bulgaria 10 locuri fascinante pe care trebuie sa le vizitezi in drumetiile tale

Unul dintre marile avantaje ale acestor destinatii captivante este faptul ca sunt foarte accesibile pentru orice tip de turist. Mai mult decat atat, aceste recomandari de cascade reprezinta ocazia perfecta de a fugi de tumultul oraselor si de a redescoperi farmecul incontestabil al naturii!

Sursa foto: Unsplash.com.

No Comments :