Castele din Romania – ghidul celor mai fascinante atractii pe care trebuie sa le vizitezi
Castelele din Romania sunt locuri fascinante, bogate in istorie si inconjurate de peisaje naturale minunate. Intreaga tara abunda in cetati, palate si cladiri impunatoare, cu arhitecturi deosebite. Romania are ceva de oferit fiecarui calator, iar atractiile sale captivante sunt imprastiate peste tot in peisajul pitoresc cu care se mandreste. De la faimosul Castel Peles la Castelul lui Dracula, renumit in toata lumea, exista o multime de cladiri medievale, pe care trebuie neaparat sa le vezi macar o data in viata. Pentru ca este imposibil sa le vizitezi pe toate intr-o singura calatorie, iata o lista cu topul celor mai frumoase castele din Romania in functie de regiunea in care se afla.
Castelele din Romania: cele mai frumoase atractii in functie de regiune
Romania gazduieste multe castele si cetati medievale fascinante. Foarte multe dintre acestea sunt renumite in intreaga Europa, iar altele sunt mai putin cunoscute, dar se remarca si ele printr-un farmec aparte. Iata care sunt cele mai frumoase castele din Romania, unde sunt situate si care este povestea din spatele lor.
Topul castelelor din Romania in Transilvania
Fiind una dintre cele mai fascinante tari din sud-estul Europei, Romania ofera calatorilor sai atractii si obiective pline de farmec. Castelele din Romania situate in zona Transilvaniei sunt incarcate de istorie si ascund povesti impresionante pe care turistii le asculta cu interes atunci cand le viziteaza. Descopera-le si tu in continuarea acestui articol!
- Castelul Bran
Situat la 30 de kilometri de Brasov, Castelul Bran este un punct de reper important in Transilvania, fiind cunoscut si sub numele de Castelul lui Dracula. Acesta se afla intr-o locatie strategica, sus, pe o stanca, intre Transilvania si Muntenia, si a fost construit ca o fortareata si ca un sistem de aparare impotriva invaziilor mongole. Daca vrei sa-l vizitezi, cauta o cazare in Romania in apropiere de minunatul decor transilvanean si bucura-te de o experienta fascinanta.
De-a lungul timpului, Castelul Bran a suferit mai multe schimbari pana cand a ajuns in stadiul in care se afla astazi. Regina Maria este cea care si-a pus amprenta asupra acestui loc fascinant, pe care l-a iubit si l-a transformat intr-o minunatie arhitecturala. De asemenea, castelul aminteste de nume precum Mircea cel Batran, Ludovic D’Anjou si familia de Hohenzollern.
Contrar legendelor, personajul Dracula al lui Bram Stoker nu are de fapt nicio legatura cu castelul Bran. Acesta a fost doar o sursa de inspiratie pentru scriitor, care a cladit o poveste pe baza informatiilor pe care le-a primit despre Vlad Tepes si castel. Cu toate acestea, cladirea este recunoscuta in intreaga lume tocmai datorita miturilor si legendelor despre personajul Dracula.
- Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor este cunoscut si sub numele de Castelul Hunedoara sau Huniazilor . Acesta se afla in sud-estul Transilvaniei si are o vedere panoramica, un pod mobil pe care trebuie sa-l traversezi pentru a intra in castel si multe turnuri cu acoperisuri rosii. Peisajul din jurul castelului Hunedoara este mirific, cu vegetatie luxurianta si un mic rau care curge in jurul stancii pe care este situat.
Sala Cavalerilor este una dintre cele mai frumoase incaperi din castel, dar locul este plin de surprize la tot pasul. Fantana aflata in curtea interioara are 30 m iar legenda spune ca a fost sapata de trei prizonieri turci care urmau sa fie eliberati dupa ce vor gasi apa. Dupa 15 ani de truda, cei trei au fost decapitati de sotia vaduva a domnitorului din Hunedoara.
- Castelul Banffy
Banffy este unul dintre cele mai frumoase castele din Romania si se afla in apropiere de Cluj Napoca, in comuna Bontida. A fost supranumit “Versailles-ul transilvanean” datorita stilului arhitectural renascentist si a curtilor exterioare luxoase. Ultimul locuitor al castelului a fost Miklos Banffy, care a parasit locatia in 1944, cand a fugit de trupele germane aflate in retragere. Acestea au dat foc cladirii, pierzandu-se astfel multe dintre bogatiile interioarelor. Chiar daca sufera din cauza lipsei de intretinere, in prezent, castelul Banffy gazduieste conferinte, ateliere culturale si alte evenimente.
- Castelul Savarsin
Castelul Savarsin este situat in judetul Arad si este un conac ce apartine familiei regale romane. Desi constructia initiala a inceput in 1650, forma finala, pe care o poti vedea si astazi, dateaza din 1870. Istoria Castelului Savarsin este tulburatoare, acesta trecand prin multe schimbari de-a lungul timpului, care i-au marcat existenta. Printre principalele atractii pe care le vei gasi aici se numara Muzeul Regal al Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai si Parcul Regal de o frumusete extraordinara.
Castele de vizitat in Romania in Muntenia
Daca esti pregatit de o calatorie in locuri cu atmosfera magica, Muntenia este acea regiune a Romaniei care ofera la tot pasul lectii importante de istorie prin numeroasele obiective turistice, castele, cetati si biserici. Fa din vacanta ta o experienta de neuitat si tine cont sa incluzi in vizita ta cateva castele din Romania, foarte cunoscute, pe care le poti vedea in aceasta parte a tarii.
- Castelul Peles
Situat in Sinaia, castelul Peles a fost construit in timpul Regelui Carol I al Romaniei, devenind o resedinta de vara a regilor. Castelul beneficiaza de un patrimoniu impresionant, compus din mobilier si arme ce dateaza din secolul al XV-lea, dar si de picturi, sculpturi si arte decorative. Desi are 170 de camere, pot fi vizitate doar 10 dintre acestea. Pelesul se remarca prin arhitectura interioara impresionanta si prin holul mare din lemn de nuc. Parte din acelasi domeniu este si Castelul Pelisor, asupra caruia personalitatea romantica si indrazneata a Reginei Maria si-a pus amprenta.
- Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino se afla in Busteni, in cartierul Zamora, si are o vedere minunata spre Valea Prahovei si spre Crucea Caraiman. La cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, in 1911 a fost construita o cladire de mare valoare arhitectonica, istorica si documentara. A luat nastere astfel Castelul Cantacuzino, realizat din piatra si caramida, cu vitralii, balustrade din lemn, piatra si fier forjat, feronerie din bronz si mozaicuri superbe. Curtea exterioara este amenajata foarte frumos si este imbogatita cu fantani arteziene si cascade.
- Castelul Iulia Hasdeu
Printre castelele Romaniei se numara si Iulia Hasdeu, situat in Campina, judetul Prahova. Acesta a fost construit de Bogdan Petriceicu Hasdeu, un mare scriitor, istoric si om politic roman, in memoria fiicei sale. Iulia Hasdeu a fost considerata un copil geniu, care la varsta de patru ani stia sa vorbeasca si sa scrie in trei limbi straine. Insa soarta nemiloasa a facut ca fata sa moara de tuberculoza la 19 ani. Legenda spune ca tatal si-a gasit alinarea in sedinte de spiritism, prin care Iulia i-a cerut sa construiasca un castel conform unor specificatii stricte. Astazi, castelul este deschis publicului, avand in componenta sa si un muzeu unde pot fi vazute biroul lui Hasdeu si masa de corespondenta a Iuliei.
Castele medievale din Romania in Maramures
Maramuresul este o destinatie cu numeroase castele romanesti impresionante pe care le poti include pe lista ta de calatorii. Iata cateva exemple emblematice:
- Castelul Teleki
Castelul Teleki se afla in localitatea Pribilesti si are peste 300 de ani vechime. Acesta a fost resedinta de vara a nobilului Geza Teleki iar in perioada comunismului, cladirea a fost utilizata in diverse scopuri. Castelul Teleki nu a fost niciodata renovat, de aceea se afla intr-o stare avansata de degradare.
- Castelul Apafi
Castelul Apafi este situat in comuna Rona de Sus si a servit drept inchisoare sau resedinta pentru cei care aveau in proprietate minele de sare. Pentru a fi evitate accidentele, intrarea catre galerii a fost inchisa deoarece acestea s-au surpat in timp. In prezent, in cladire functioneaza Scoala Generala din Costiui.
- Castelul Blomberg
Printre castelele de vizitat in Romania se numara si Castelul Blomberg, situat in comuna Gardani, pe malul raului Somes. Din acest domeniu face parte si un arbore de ginkgo biloba a carui varsta depaseste 100 de ani. Acesta a fost inclus de Academia Romana pe lista monumentelor naturii. Castelul a fost construit de familia Blomberg, intre anii 1780-1820 si se intinde pe o suprafata de 4,5 hectare de teren.
Cele mai frumoase castele din Romania in Moldova
Castelele Romaniei sunt cadre perfecte pentru calatorii pline de istorie, arhitectura frumoasa si povesti incantatoare. Moldova nu se lasa nici ea mai prejos in aceasta privinta, avand multe de oferit turistilor sai.
- Castelul Sturdza
Castelul ridicat de George Sturdza si de sotia sa, Maria, intre anii 1880 si 1904, este o adevarata bijuterie arhitectonica in prezent. Acesta este situat in satul Miclauseni, la aproximativ 60 de kilometri de Iasi. Construit in stil neogotic, castelul impresioneaza prin romantismul si seninatatea locului. Domeniul regal include un parc cu arbori seculari si un lac frumos.
- Castelul Ghica
Castelul Ghica este o adevarata comoara a Romaniei si se afla in Comuna Dofteana, judetul Bacau. Cladirea a fost construita in 1887 de catre Neculai Ghika, fiind folosita initial ca resedinta de vanatoare. Dupa al Doilea Razboi Mondial, aceasta a fost utilizata ca spital de TBC, casa de copii si sanatoriu.
- Castelul Alexandru Ioan Cuza
Castelul Alexandru Ioan Cuza se afla in comuna Ruginoasa, judetul Iasi. Astazi, el adaposteste Muzeul Memorial cu acelasi nume si este un loc pe care merita sa-l vizitezi. Castelul se aseamana foarte bine cu Palatul Sturdza de la Miclauseni, fiind construit de o alta ramura a acestei familii. Acesta impresioneaza prin caracteristicile inspirate din stilul neogotic, forma patrata si fatade cu peroane largi si balcoane pe lespezi de piatra.
Castele din Romania: informatii utile pentru calatori
Castelele din Romania sunt printre cele mai frumoase din intreaga Europa si atrag anual o multime de turisti. Situate in zone de poveste, pline de istorie si cultura, acestea te vor surprinde prin arhitectura lor deosebita si peisajele naturale uimitoare. In continuare vei descoperi cate castele sunt in Romania, plus cateva informatii utile pentru a te bucura de o experienta unica indiferent de anotimp.
Cate castele sunt in Romania?
Romania are o indelungata traditie a constructiilor de castele ce dateaza din Evul Mediu. Astfel, se poate mandri cu 1300 de castele, cladiri medievale si conace fascinante si pline de povesti uimitoare. Unele dintre acestea au fost mentinute intr-o stare buna, reconditionate si transformate in adevarate “bijuterii” pentru turistii de pretutindeni. Din pacate, insa, multe dintre castelele romanesti se afla in ruina, mai ales dupa ce comunismul si-a pus amprenta asupra lor.
Dar, cu siguranta, indiferent de starea in care se afla, fiecare castel are o istorie unica, ce merita aflata. Prin intermediul lor, te vei bucura sa arunci o privire in trecut, afland povesti despre oamenii care au trait acolo si despre legendele care s-au tesut in jurul lor.
Top castele din Romania pe care sa le vizitezi iarna
Daca in articolul precedent ai aflat care sunt cele mai frumoase si mai cunoscute castele din Romania, in randurile urmatoare este inclus un top al celor mai bune locuri de vizitat pe timp de iarna, pentru a te bucura din plin de toate oportunitatile pe care ti le poate oferi o excursie sau un city break pe meleagurile romanesti. Dintre acestea, se remarca:
- Castelul Peles – este principalul obiectiv turistic din Sinaia, o statiune montana extrem de populara de pe Valea Prahovei, ce ofera numeroase posibilitati de relaxare si de petrecere a timpului liber intr-un mod placut. Asa ca, daca vrei sa imbini istoria cu distractiile oferite de aceasta statiune pe timp de iarna, locatia este perfecta pentru aventura ta.
- Castelul Bran – pentru cei care doresc sa descopere istoria, mitul, intriga si magia unui loc minunat, castelul Bran este un obiectiv turistic perfect. Zona Bran-Moeciu se afla la o altitudine de 750 metri si ofera privelisti uimitoare in sezonul de iarna. Regiunea dispune de o partie de schi, dar si de alte atractii turistice precum Pestera Dambovicioara, Pestera Liliecilor sau Muntii Bucegi si Piatra Craiului.
- Castelul Cantacuzino – se afla in statiunea montana Busteni, aflata la Poalele Caraimanului. Din acest motiv, devine un loc perfect de vizitat iarna, daca vrei sa te bucuri de zapada sau de sporturi de iarna.
Castele din Romania de vizitat in sezonul cald
Exista anumite castele in Romania care au un farmec aparte atunci cand sunt vizitate in sezonul cald, cand natura se trezeste la viata. Acestea te incanta cu verdele gradinilor si cu peisajele de basm oferite. Daca-ti doresti o evadare in natura, dar si o portie frumoasa de istorie, ai de ales intre:
- Castelul de lut, Valea Zanelor – din judetul Sibiu;
- Castelul Corvinilor – judetul Hunedoara;
- Castelul Savarsin – judetul Arad;
- Castelul Sturdza – judetul Iasi;
- Castelul Iulia Hasdeu – judetul Prahova;
- Castelul Banffy – judetul Cluj;
Asadar, castelele din Romania, construite pentru regalitatea si nobilimea romaneasca, au o valoare istorica profunda si privelisti uimitoare care iti taie respiratia. Acestea surprind prin stilurile arhitecturale deosebite, fiind o parte esentiala in mostenirea culturala a tarii.
Sursa foto: pexels.com, unsplash.com, pixabay.com.
No Comments :