Ce sa vizitezi in Maramures iarna, una dintre cele mai pitoresti zone ale Romaniei

Ce sa vizitezi in Maramures iarna cover

Din punct de vedere turistic, Romania are foarte multe de oferit. De aceea, se spune ca inainte de a vizita alte tari, cel mai bine este sa o descoperi pe a ta. Unul dintre cele mai frumoase si pitoresti tinuturi romanesti este cel al Maramuresului. De la peisaje superbe, la traditii pastrate de zeci si poate chiar sute de ani, iarna este unul dintre cele mai bune momente de explorat.

Daca te intrebi ce sa vizitezi in Maramures iarna, raspunsul este ca ai atat de multe atractii turistice din care poti alege, incat iti trebuie poate si o saptamana pentru a vedea tot ce este mai frumos din aceasta zona. De la Manastirea Barsana si pana la Cascada Cailor, una dintre cele mai spectaculoase cascade din Romania, poti explora aceasta parte a tarii in timpul sezonului rece, bucurandu-te in acelasi timp si de traditiile superbe pe care oamenii locului le tin de Craciun si de Anul Nou.

Daca vrei sa stii ce poti face in Maramures iarna, in acest articol vei descoperi care sunt cele mai frumoase zone ale sale, precum si cateva ponturi de calatorie, chiar daca nu pleci prea departe de casa.

Ce sa vizitezi in Maramures iarna – Obiective turistice si traditii

Maramuresul este una dintre cele mai frumoase zone din nordul Romaniei, doua sau trei zile fiind insuficiente daca vrei sa il vezi sau revezi. De aceea, te poti gandi la un concediu in care poti explora acest tinut in singurul fel in care merita: pe de-a-ntregul.

Ca sa vizitezi zona iarna, iti poti stabili mai intai un itinerariu cu atractiile pe care vrei sa le vezi, precum si pe cele despre care vrei sa mai afli cate ceva pana te hotarasti. Apoi, va trebui sa decizi cum ajungi acolo, optand pentru avion si cazare in judetul Maramures sau poti ajunge si cu un alt mijloc de transport, in functie de cat de flexibil vrei sa iti organizezi programul. De asemenea, poti alege sa inchiriezi o masina la destinatie pentru a te putea misca in voie.

Atunci cand vine vorba despre ce poti face in Maramures iarna, poti alege sa vezi diverse obiective turistice, dar si sa schiezi sau chiar sa petreci cateva zile in care urmaresti traditiile de Craciun si Revelion, aceasta zona fiind recunoscuta pentru momente cu adevarat spectaculoase, mai ales in ceea ce priveste colindul.

Ce sa vizitezi in Maramures iarna Obiective turistice si traditii

Atunci cand vine vorba despre ce sa vizitezi in Maramures iarna, iata doar cateva dintre cele mai cunoscute atractii turistice:

  • Manastirea Barsana, care se afla pe un deal, oferind o priveliste de vis;
  • Valea Vaserului unde te poti bucura de o plimbare cu Mocanita;
  • Cimitirul Vesel de la Sapanta a carui faima a depasit granitele tarii;
  • Statiunea Borsa recunoscuta pentru partiile de schi, fiind astfel o destinatie ideala si pentru Craciun sau Revelion;
  • Cascada Cailor pe care o poti vedea plecand pe jos direct din Borsa;
  • Zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului si satul Breb daca vrei sa vezi traditii si mestesuguri vechi de sute de ani.

Acestea sunt doar cateva dintre obiectivele pe care le poti vizita, iar daca te intrebi unde poti petrece Craciunul in Romania, fara dar si poate Maramuresul ar putea fi in topul preferintelor din punct de vedere a ceea ce poti face si vedea aici.

Ce poti vizita in Maramures iarna – Cele mai frumoase obiective ale zonei

Cand vine vorba despre ce sa faci in Maramures iarna, cu siguranta ca nu ai cum sa te plictisesti la cat de multe poti vizita. Indiferent ca iubesti natura sau istoria, aceasta zona pitoreasca le imbina perfect, fiind pe placul celor mai exigenti turisti.

Manastirea Barsana este fara dar si poate una dintre cele mai renumite lacasuri de cult din Maramures. Aflata chiar in inima acestui tinut minunat, mai exact pe Valea Izei, aceasta te incanta cu un muzeu, o casa voievodala, un altar de vara, dar si o biserica construita pe doua etaje.

Ce poti vizita in Maramures iarna Cele mai frumoase obiective ale zonei

Plecand de la manastire, vei ajunge destul de repede in Sighetu Marmatiei, un oras in care poti vizita mai multe obiective, printre cele mai cunoscute fiind:

  • Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei sau Memorialul Durerii care surprinde atat prin plasarea sa in centrul orasului, precum si prin faptul ca a fost creat in locul inchisorii;
  • Muzeul Satului Maramuresean este un alt obiectiv de neratat in oras si in care vei descoperi mai bine de 100 de constructii, printre care si gospodarii maramuresene stravechi.

Trecand mai departe de Sighetu Marmatiei, drumul te poate purta spre Sapanta cu al sau Cimitir Vesel, insa acesta nu este singurul obiectiv din zona. Tot aici poti vizita si:

  • Casa Stan Ion Patras, nimeni altul decat creatorul crucilor din Cimitirul Vesel;
  • Manastirea Peri care are o inaltime de 75 de metri, fiind cea mai inalta biserica din lemn din Europa;
  • cele 3 valtori: Diobu, Znur si Marut care sunt un fel de masini de spalat vechi, dar ecologice.

Pe langa acestea, daca vrei sa stii ce mai poti vizita in Maramures iarna, Valea Vaserului pe care o poti vedea din Mocanita poate fi una dintre cele mai frumoase experiente din aceasta zona.

Ce faci iarna in Maramures – Descoperi traditiile zonei

Ce faci iarna in Maramures Descoperi traditiile zonei

Maramuresul este mult mai mult decat o simpla zona pitoreasca a Romaniei, satele acesteia emanand traditii stravechi si obiceiuri pastrate in cele mai frumoase forme ale lor, iar iarna este unul dintre cele mai bune momente in care te poti bucura de ele.

Printre acestea, cele mai renumite si spectaculoase sunt:

  • colindul, umblatul cu Steaua si Capra, traditii care in Maramures capata o insemnatate deosebita datorita multimilor de copii si tineri imbracati in straie de sarbatoare;
  • Viflaimul sau punerea in scena a nasterii Domnului, care acum se mai tine doar pe Valea Izei;
  • Vergelul sau dansul la sura care se pastreaza din cele mai vechi timpuri la Coruia;
  • Zanele Vestitoare care umbla pe strazile Barsei si Sacelului vestind Craciunul.

Acestea sunt doar cateva exemple de ce poti sa faci iarna in Maramures daca alegi aceasta zona ca destinatie de concediu in perioada Craciunului. La fel de bine insa, o poti vizita si dupa trecerea sarbatorilor de iarna, cand totul se linisteste.

Ce poti face in Maramures iarna

Ce poti face in Maramures iarna

Daca vrei sa stii ce faci in Maramures daca mergi iarna, ai destul de multe optiuni, mai ales ca aceasta zona este foarte bogata atat din punct de vedere cultural, dar si al peisajelor si locurilor pline de istorie pe care le poti vedea. Asadar, daca oricare dintre acestea se afla printre interesele tale, nu te vei plictisi.

Chiar daca in mare parte a tarii iernile nu mai sunt cum erau odata, in zonele inalte din Muntii Rodnei vei avea toate sansele sa gasesti zapada, asadar, iata o perspectiva interesanta din care poti privi aceasta superba parte a Romaniei.

Iata doar cateva dintre activitatile pe care le poti face in Maramures iarna:

  • sa pleci pe trasee montante, daca vremea este buna si drumurile sunt practicabile;
  • poti vizita Parcul National din Muntii Rodnei;
  • poti schia;
  • poti vizita si alte orase in afara de Sighetu Marmatiei, cum ar fi Baia Mare.

Maramures este foarte ofertant din punct de vedere al lucrurilor pe care le poti face, astfel ca o singura vizita s-ar putea sa nu fie suficienta.

Un pont pentru a vedea aceasta zona in toata splendoarea ei, fara a te grabi sa ajungi dintr-un loc in altul, este ca poti cauta cazare in Maramures in functie de un grup de localitati apropiate si de obiectivele turistice pe care poti vizita.

Ce poti vizita in Maramures iarna daca iti plac traseele montane

Ce poti vizita in Maramures iarna daca iti plac traseele montane

Daca esti pasionat sau pasionata de munte, Maramuresul este una dintre cele mai ofertante zone ale tarii din acest punct de vedere, deoarece poti face destul de multe trasee montane de care te vei indragosti.

Iata ce poti vizita in Maramures iarna daca vrei sa pleci pe munte:

  • Cascada Cailor la care poti ajunge pe jos pe un traseu de o ora si jumatate;
  • de la Cascada Cailor te poti intoarce catre Borsa, urmand un alt traseu, cel catre Lacul Stiol;
  • Saua Gargalau este un alt traseu din aceeasi zona, asadar, poti dedica o zi intreaga pentru drumetii.

Iarna, se poate urca si cu telescaunul, traseul, in acest caz, ducand catre Lacul Stiol si Saua Gargalau, fara Cascada Cailor.

Un alt traseu spectaculos in Maramures este cel catre Lacul Albastru de la Baia Sprie. Acesta este unic in Europa prin culoarea sa care se schimba in functie de pozitia soarelui si temperatura. Acesta, insa, este situat in Muntii Gutai, asadar, iti poti rezerva cateva zile pentru a vedea intreaga zona. In apropiere este si satul Breb, unul dintre cele mai frumoase sate romanesti, fiind mentionat si in ghidul National Geographic Traveler.

Dupa atatea trasee montane, daca vrei si putina relaxare, statiunea balneara Ocna Sugatag s-ar putea sa fie exact ce ai nevoie. Lacurile sarate de aici s-au format in urma caderii plafoanelor minelor din care se extragea sare in secolul al XIV-lea.

Un alt traseu pe care il poti face in Maramures si in care poti vedea mai multe obiective turistice este satul Sacel, in apropierea acestuia aflandu-se situl protejat Pestera si Izvorul Albastru al Izei. Pestera are o lungime de 2,5 km, fiind cea mai mare din aceasta zona, iar daca te pasioneaza speologia, iata o activitate demna de luat in seama.

Un alt obiectiv turistic pe care il poti vizita in Maramures chiar si iarna daca iti place muntele este Pasul Prislop. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase trecatori din Romania, fiind si cea mai inalta din Carpatii Orientali.

Din Pasul Prislop, poti merge fie spre Moldova, fie spre Borsa, unde te poti delecta cu cateva zile sau chiar o mica vacanta la schi in Maramures.

Ce sa faci in Maramures iarna – Schiezi

Ce sa faci in Maramures iarna Schiezi

Daca ai vazut ce poti vizita in Maramures iarna, iata o alta activitate pe care o poti face: poti schia. Asadar, daca te pasioneaza acest sport, sa mergi in sezonul rece in statiunea Borsa poate fi una dintre cele mai bune alegeri.

Borsa este una dintre cele mai mari statiuni montane din Muntii Rodnei, fiind situata pe Valea Viseului. Se afla la o altitudine de 850 de metri si pana nu de mult avea doua partii de schi: Bradet si Poiana Stiol, aceasta din urma fiind si cea mai lunga, avand 2 km. In anul 2021, a fost deschisa si Partia Olimpica, astfel ca acum ai un motiv in plus pentru a alege sa schiezi aici.

Partia Olimpica are doua trasee, unul de 3 km cu instalatie nocturna si unul de 4 km lungime.

Asadar, daca vrei sa stii ce poti face in Maramures iarna, iata: te poti bucura de unul dintre cele mai frumoase sporturi, acum pe partii noi care ofera cele mai bune conditii.

Iata si cateva ponturi despre cum poti organiza o excursie sau un concediu in Maramures iarna:

  • pentru ca este una dintre cele mai cautate zone in perioada sarbatorilor de iarna, este bine sa iti faci rezervarile pentru cazare cat mai devreme, din august sau septembrie;
  • apeleaza la o agentie de turism, daca te grabesti sau vrei un anumit tip de cazare;
  • incearca sa imparti concediul in functie de zonele pe care doresti sa le vezi sau te poti limita la una singura, urmand sa planifici si alte excursii;
  • poti alege un sejur de Craciun, de Anul Nou sau in afara acestor mari sarbatori, daca vrei sa fie mai putin aglomerat;
  • daca vrei sa schiezi, partiile sunt deschise pana in luna martie, de obicei, asadar, iti poti lua concediul de iarna special pentru a vizita Maramuresul.

Maramuresul imbina toate elementele de care ai nevoie pentru un concediu reusit: dinamism oferit de activitatile pe care le poti desfasura, urmat de relaxare si odihna intr-una dintre statiunile montane.

Ce sa vizitezi si ce sa faci in Maramures iarna? Poti alege intre atat de multe obiective turistice de vazut si intre atat de multe trasee montane de facut, incat o saptamana se poate sa nu iti ajunga sa poti explora, sa te bucuri de tot ce are de oferit una dintre cele mai pitoresti zone ale Romaniei. Fie ca alegi o vacanta de Craciun, fie una in afara acestei perioade, oricand vei gasi ceva de facut in Maramures!

Sursa foto: Unsplash.com

No Comments :