Copenhaga: obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi daca planuiesti sa vizitezi orasul scandinav al turlelor

Copenhaga, capitala Danemarcei, este cunoscut la scara larga ca fiind cel mai fericit oras din intreaga lume, iar daca ai ocazia de a-l vizita si de a te plimba prin superbele stradute colorate ale sale, iti vei da seama si de ce. Avand o istorie de peste 800 de ani in spate, indragitul oras scandinav este cunoscut si sub numele de „orasul turlelor”, datorita mixului de arhitectura medievala si renascentista care il caracterizeaza.

Daca planuiesti in viitorul apropiat o excursie in inima culturii daneze, te vei bucura sa afli ca in Copenhaga este absolut imposibil sa te plictisesti. De la faimoasele restaurante cu stele Michelin unde poti degusta cele mai fine preparate sau palatele medievale impunatoare si pana la rezervatiile naturale si parcurile imense unde te poti bucura cu adevarat de natura, capitala Danemarcei are de oferit de toate pentru toti. 

Citeste in continuare articolul nostru pentru a afla care sunt cele mai cunoscute obiective turistice din Copenhaga pe care nu trebuie sa le ratezi, dar si pentru o lista cu cateva comori ascunse ale orasului, care iti vor permite sa cunosti la un nivel mai profund fascinanta istorie si cultura daneza.

Obiective turistice in Copenhaga – cele mai faimoase locuri de vizitat in capitala Danemarcei

Daca planuiesti sa faci un city break in Europa, Copenhaga nu trebuie sa iti lipseasca de pe lista de optiuni. Avand o arhitectura situata la granita dintre medieval, renascentist si modern, dar si numeroase atractii potrivite pentru orice varsta si interes, capitala Danemarcei are cu siguranta multe de oferit. Daca ai luat in considerare aceasta destinatie si te intrebi ce anume poti face in Copenhaga, iti prezentam in continuare o lista cu cele mai faimoase atractii pe care le poti vizita aici:

  • Gradinile Tivoli
Obiective turistice in Copenhaga - cele mai faimoase locuri de vizitat in capitala Danemarce - Tivoli

Tivoli si-a deschis pentru prima oara portile publicului pe data de 15 august 1843, proiectul fiind initiativa ofiterului militar Georg Carstensen, care si-a dorit sa aduca si in Danemarca exotismul si maretia parcurilor straine. Este al doilea cel mai vechi parc de distractii din intreaga lume dupa Bakken, care a fost inaugurat in anul 1583 si care poate fi gasit tot pe teritoriul Danemarcei, in orasul Klampenborg. 

Daca planuiesti sa vizitezi Gradinile Tivoli, vei avea probabil nevoie de o zi intreaga pentru a te putea bucura cu adevarat de peisajele pline de culoare, terasele pitoresti, atractiile si jocurile pe care le vei putea gasi aici. Se spune ca parcul este atat de plin de magie si poveste, incat a inspirat numeroase dintre scrierile lui Hans Christian Andersen, dar si viziunea lui Walt Disney. Daca vei ajunge aici alaturi de cei mici, plimba-te printre casutele sub forma de turta dulce, din care vei putea degusta si cumpara tot felul de dulciuri traditionale daneze. De neratat in Tivoli sunt, de asemenea, Ferris Wheel si celebrul roller coaster care strabate parcul, unul dintre cele mai vechi roller coastere din lemn functionale din lume.

  • Gradina Botanica
Obiective turistice in Copenhaga - cele mai faimoase locuri de vizitat in capitala Danemarce - Gradina botanica

Daca iubesti natura, Gradina Botanica din Copenhaga ti se va parea cu siguranta un coltisor rupt din rai. Avand o suprafata de peste 9 hectare, aceasta gazduieste mai mult de 15.000 de specii de plante. 

Tot aici vei putea vizita si serele, care dateaza inca din anul 1874 si care gazduiesc in prezent numeroase expozitii de plante exotice, precum cactusi sau palmieri. De asemenea, daca vei ajunge la Gradina Botanica si planuiesti sa iei serele la pas, vei ramane uimit de frumusetea camerei cu fluturi, unde te vei putea delecta cu peisajul pitoresc al florilor multicolore printre zeci de fluturi exotici, lasati sa zboare liberi printre turisti. Daca ai putin noroc, vei putea chiar atinge unul!

  • Gradina Zoologica
Obiective turistice in Copenhaga - cele mai faimoase locuri de vizitat in capitala Danemarce - Gradina zoologica

Daca ti-ar placea sa faci inconjurul intregii lumi intr-o singura zi, Gradina Zoologica din Copenhaga este cu siguranta locul unde acest lucru este posibil. A fost fondata in anul 1859 si se numara printre cele mai vechi gradini zoologice de pe continentul european. Intinzandu-se pe o suprafata de 11 hectare, aceasta este casa a peste 4000 de specii de animale domestice sau salbatice din toate colturile lumii. 

Daca te vei decide sa vizitezi acest paradis al faunei salbatice, vei putea vedea aici ursi panda delectandu-se cu bete de bambus, dar si pe „verisorul” lor mai mic si mai agil – panda rosu (speciile se inrudesc doar cu numele, cel din urma fiind, de fapt, mai apropiat de specia ratonilor decat de cea a ursilor). De asemenea, poti face aici si o plimbare printre acvariile hipopotamilor, dar si printre parcurile dedicate elefantilor. De la foci, pinguini sau ursi polari si pana la girafe, maimute de tot felul, lei, camile si zebre, Gradina Zoologica din Copenhaga este cu siguranta un paradis in adevaratul sens al cuvantului pentru iubitorii de animale.

  • Palatul Rosenborg

Fiind construit in secolul al XVII-lea la initiativa Regelui Christian IV, Palatul Rosenborg se numara printre cele mai bine conservate castele renascentiste din intreaga lume. In interiorul sau vei putea admira arhitectura renascentista pana in cele mai mici detalii, dar vei putea descoperi si peste 400 de ani de istorie daneza pastrate cu atentie in obiectele de decor si in artefacte – vesela pretioasa, bijuteriile impunatoare ale coroanei, dar si royal regalia, colectia de simboluri ale monarhiei daneze, toate te asteapta sa le afli povestea in interiorul Palatului Rosenborg.

  • Gradina Regelui

Si daca tot ai ajuns la Palatul Rosenborg, ar fi pacat sa nu admiri si peisajele desprinse din tablouri ale Gradinii Regelui, aflata in imediata vecinatate a castelului. Cunoscut si sub numele de „Gradina Rosenborg”, parcul este cea mai veche gradina regala din intreaga tara si poate fi vizitat fara niciun cost. 

Parcul a fost amenajat la inceputul secolului al XVII-lea si, in trecut, servea drept gradinile private ale regelui Christian IV. In prezent, se numara printre cele mai populare locuri de intalnire ale localnicilor, deci nu trebuie sa omiti o plimbare printre aleile de poveste ale sale daca iti doresti sa experimentezi spiritul danez la adevarata sa valoare.

  • Palatul Christiansborg

Christiansborg este al doilea cel mai vizitat palat din Copenhaga, iar acest lucru se datoreaza atat arhitecturii sale impresionante, cat si faptului ca este inca, in prezent, centrul monarhiei daneze. Palatul este folosit chiar si in zilele noastre ca resedinta a familiei regale in timpul vizitelor oficiale in capitala, iar incaperile sale fastuoase sunt inca utilizate de catre membrii Parlamentului pentru sedinte si congrese. 

De asemenea, de-a lungul istoriei, cladirea palatului a trecut prin numeroase procese de reconstructie si restaurare ca urmare a razboaielor si incendiilor. Astfel, la subsolul sau pot fi gasite inca ruinele vechiului Castel Absalon, ridicat in anul 1167 de catre episcopul Absalon. Dupa demolarea sa, a fost construit in secolul al XIV-lea Castelul Copenhaga, care a rezistat pana in anul 1731, cand a inceput constructia cladirii actuale a Palatului Christiansborg. Ambele ruine sunt deschise publicului si gazduiesc, uneori, chiar si expozitii temporare de arta sau proiecte ale artistilor locali.

  • Muzeul National al Danemarcei

Muzeul National din Copenhaga este cel mai mare muzeu de istorie din intreaga tara, gazduind colectii impresionante de documente si artefacte ale vechii culturi daneze, dar si ale culturilor care au influentat-o. Muzeul este situat la o distanta mica de centru si nu trebuie sa il omiti de pe lista de travel daca iti doresti sa vezi cu proprii ochi colectiile etnografice sau cele de antichitati, dar si jucarii vechi, monede si medalii.

  • Turnul Rotund
Obiective turistice in Copenhaga - cele mai faimoase locuri de vizitat in capitala Danemarcei - Turnul rotund

Turnul Rotund este o constructie de secol XVII ridicata, asemenea Palatului Rosenborg, tot la initiativa Regelui Christian IV. Avand o inaltime de peste 100m si fiind situat chiar in inima centrului vechi al orasului, fostul observator ofera o priveliste cu totul speciala asupra intregii capitale. De asemenea, poti ajunge pana in varf parcurgand aleea circulara ce inconjoara turnul, caci proiectul de constructie nu a inclus niciodata trepte.

  • Statuia Micii Sirene
Obiective turistice in Copenhaga - cele mai faimoase locuri de vizitat in capitala Danemarcei - Mica sirena

Intruchipand indragitul personaj al povestirii lui Andersen, Mica Sirena, celebra statuie a fost realizata de catre sculptorul Edvard Eriksen la initativa berarului Carl Jacobsen. Se spune ca dupa vizionarea unui spectacol de balet bazat pe basm la Teatrul Regal Danez, berarul a fost atat de captivat de personaj si de povestea sa incat s-a hotarat sa il imortalizeze in bronz si granit si sa il ofere cadou orasului. Statuia a fost oficial prezentata publicului pe data de 23 august 1913 si de atunci a continuat sa atraga turisti din toate colturile lumii, devenind, in prezent, unul dintre principalele simboluri ale acestui oras. Daca iti doresti sa o vezi si tu, o poti gasi si admira pe digul Langelinie, in apropierea parcului cu acelasi nume.

Copenhaga, de vizitat ca un localnic – atractii si locuri de vizitat mai putin cunoscute din orasul fericirii

Desigur, iti poti limita vacanta doar la atractiile principale daca nu dispui de timp, insa, pe langa acestea, orasul turlelor abunda de comori ale istoriei si culturii care asteapta sa fie descoperite. Iata cateva idei de locuri pe care le poti explora mai putin cunoscute de turisti, dar foarte indragite de catre localnici:

  • Experimentarium
Copenhaga, de vizitat ca un localnic - atractii si locuri de vizitat mai putin cunoscute din orasul fericirii - Experimentarium

Daca esti pasionat de stiinta si tehnologie, Experimentarium nu trebuie sa-ti lipseasca de pe lista cu obiective si locuri de vizitat in Copenhaga. Fiind situat in cartierul Hellerup, la doar 6 km de centru, Experimentarium este un muzeu interactiv cu numeroase expozitii fascinante atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Daca planuiesti sa pleci in vacanta alaturi de copii, o vizita aici poate fi calea perfecta de a le deschide apetitul pentru fizica, biologie, chimie, matematica sau chiar astronomie.

  • Exploratoriul Mistic

Daca esti amator de senzatii tari, Exploratoriul Mistic te va impresiona cu siguranta. Acest muzeu de mici dimensiuni situat in centrul vechi al orasului iti va da ocazia de a privi cum tablourile prind viata, dar si de a-ti pune toate simturile la incercare. Scene inspirate din povestile si filmele horror, muzica stranie, jocuri de umbre si lumini – toate contribuie la o experienta senzoriala completa si plina de adrenalina care va fi cu siguranta savurata atat de copii, cat si de adulti.

  • North Atlantic House

North Atlantic House, centrul cultural situat chiar in portul Copenhagei, este un obiectiv care trebuie sa se regaseasca pe lista oricarui turist care isi doreste sa afle mai multe despre cultura nord-atlantica, dar si despre cea locala. Fiind dedicata promovarii culturii Atlanticului de Nord, aceasta gazduieste periodic numeroase expozitii ale artistilor locali. In functie de perioada in care o vizitezi, vei putea vedea aici sculpturi impresionante din lemn, prezentari de moda avangardiste, dar si tablouri si colaje ce intruchipeaza prin excelenta spiritul nordic.

  • H.C.Andersen Eventyrhuset

Bineinteles, nu poti pleca din Danemarca fara sa faci si o excursie inapoi in copilarie, in povestile pline de melancolie, speranta si umor semnate de scriitorul danez Hans Christian Andersen. Printr-o simpla vizita la H.C.Andersen Eventyrhuset vei putea descoperi viata si copilaria indragitului autor, dar vei putea vedea si cum sunt aduse la viata prin marionete animate cele mai faimoase scrieri ale sale, precum Mica Sirena, Hainele Noi ale Imparatului sau Fetita cu Chibrituri.

  • Ripley’s Believe It or Not! si Guiness World Records Museum

Daca vrei sa afli curiozitati din toate colturile lumii, atunci trebuie cu siguranta sa vizitezi cele doua mici muzee interconectate, singurele de acest tip din Europa. Descopera povestea completa a celui mai inalt om din lume, viziteaza camerele amenajate „cu sus-un jos” si incearca sa castigi jocurile imposibile puse la dispozitie de organizatori – toate la Ripley’s Believe It or Not! si Guinness World Records Museum.

  • Christiania
Copenhaga, de vizitat ca un localnic - atractii si locuri de vizitat mai putin cunoscute din orasul fericirii - Christiania

Copenhaga nu ar mai fi Copenhaga fara Christiania, iar vacanta ta nu ar putea fi considerata completa daca nu vizitezi si aleile pline de arta stradala si culoare ale acestui „oras liber”. Fiind situata in cartierul Christianshavn, micronatia din mijlocul capitalei daneze a fost fondata in anul 1971 ca baza militara, fiind ocupata ulterior de comunitatile de hippie si de calatorii care isi doreau sa se stabileasca in Copenhaga, dar care nu aveau posibilitati financiare foarte mari. Fie ca alegi sa bei o cafea si sa vizionezi o piesa de teatru improvizata la una dintre terasele excentrice, fie ca preferi sa te bucuri de muzica reggae a artistilor stradali, o plimbare prin aceasta mica Jamaica a Danemarcei te va ajuta sa descoperi cu siguranta spiritul hygge, atat de specific tarilor scandinave.

Desigur, lista cu obiectivele si atractiile turistice pe care le poti descoperi in Copenhaga nu se opreste doar la cele prezentate in acest articol. Pentru a descoperi ce e de vizitat in Copenhaga, superba capitala scandinava, in adevaratul sens al cuvantului, iti vor fi necesare, cel mai probabil, cateva saptamani sau chiar luni bune de explorari constante. Tocmai din acest motiv Copenhaga este unul dintre orasele care te indeamna sa te intorci – la fiecare noua vizita, exista ceva nou de descoperit. Tu unde vrei sa ajungi prima oara?

Sursa foto: Unsplash.com.

No Comments :