Creta – obiective turistice si atractii pentru experiente de neuitat. NU rata aceste locuri in urmatoarea ta vacanta!

Creta este cea mai mare dintre insulele grecesti si este renumita pentru plajele sale fermecatoare, frumusetea naturala, bucataria, dar si pentru cultura si istoria sa. De aceea, nu este de mirare ca aceasta insula din sudul Marii Egee atrage in fiecare an o multime de turisti. Principalele atractii turistice din Creta sunt plajele cu nisip auriu si ape turcoaz, dar insula incanta, de asemenea, si prin numeroase situri arheologice si orase incantatoare cu porturi, unde poti evada pentru o vacanta de neuitat. Asadar, merita sa vizitezi aceasta insula unica macar o data in viata si sa te bucuri de minunatiile pe care le ofera la tot pasul. Descopera in acest articol mai multe despre obiectivele turistice din Creta, despre cele mai frumoase plaje pe care merita sa ajungi, precum si cateva idei de petrecere a timpului liber si de a te bucura de experiente culinare fascinante.

Obiective turistice in Creta – ce nu trebuie sa ratezi intr-o vacanta pe aceasta insula?

Heraklion, Chania, Agios Nikolaos sau orice alt loc ai alege sa vizitezi, Creta este o insula vibranta, plina de viata, cu o istorie bogata, o bucatarie de renume mondial si plina la tot pasul de oameni ospitalieri. Fie ca vrei sa petreci o vacanta la mare in insula Creta sau, pur si simplu, sa te plimbi si sa vizitezi atractiile turistice, acest loc este minunat pentru toti calatorii care cauta o evadare linistita.

Atractii turistice in Creta – locuri superbe pe care merita sa le vezi

creta obiective turistice - insula, mare

Iata, pe scurt, cateva informatii despre cele mai importante atractii turistice din Creta:

Manastirea Arkadi – dateaza din secolul al XII-lea si a fost restaurata in anul 1870. Aici s-a petrecut unul dintre cele mai tragice incidente din istoria Cretei, in incercarea de castigare a independentei insulei, aflate sub stapanire otomana. Manastirea Arkadi este situata la aproximativ 23 de km de orasul Rethymnon si este inconjurata de podgorii si plantatii de maslini.

obiective turistice creta - Manastirea Arkady

Orasul vechi din Rethymnon – acest oras a fost infiintat dupa ce venetienii au cucerit Creta, de aceea majoritatea cladirilor din zona orasului vechi sunt de origine venetiana. In apropiere poti vizita castelul Fortezza sau te poti plimba pe strazile inguste si prin micul port venetian. 

Palatul Knossos – este cel mai important sit arheologic din Creta, aici aflandu-se ruinele unei asezari minoice. Minoicii au fost o cultura pre-greaca din epoca bronzului si prima putere maritima din Mediterana. Datorita importantei sale istorice, palatul este inclus pe lista obiectivelor de vizitat in Creta.

locuri de vizitat in creta - palatul knossos

Agios Nikolaos – este un amestec minunat intre modern si traditional, fiind un oras extrem de pitoresc. Avand un farmec aparte, Agios Nikolaos este plin de buticuri si cafenele incantatoare, fiind in topul atractiilor din Creta.

atractii turistice creta - Agios Nikolaos, mare, insula

Muzeul Arheologic din Heraklion – contine o colectie impresionanta de artefacte si lucrari de arta minoica. Aici, vizitatorii pot vedea fragmente din frescele originale ale Palatului din Knossos, precum si exponate din preistoria si istoria Cretei. Statuia Zeitei Sarpelui se numara printre principalele puncte de atractie ale muzeului arheologic din Heraklion. 

Vechiul port venetian Chania – a fost construit de catre venetieni ca un important centru comercial. In prezent este folosit de barci mai mici si de iahturi, acesta neputand gazdui nave mai mari. Include acest loc minunat pe lista de obiective turistice din Creta si bucura-te de o plimbare prin port sau savureaza-ti masa la unul dintre numeroasele restaurante de aici. 

Chania – este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Grecia si din Creta. Daca vrei sa explorezi acest oras vechi, vei intalni farul venetian de renume mondial, centrul pentru productia de piele, Tabakaria, sau Kum Kapi, plin de baruri, cafenele, restaurante si hoteluri elegante.

ce sa faci in creta - Chania, turn, mare

Heraklion – este un oras plin de viata, de obiective turistice si de muzee, restaurante, baruri si hoteluri. In acest loc minunat te poti plimba de-a lungul zidurilor orasului vechi si poti explora Piata Morosini (Leondaria), Loggia (Primaria), Agios Titos si Armeria (arsenalul).

obiective creta - heraklion, Fortareata Venetiana

Creta si atractiile turistice – topul celor mai frumoase plaje

Inainte de a cauta cazare in insula Creta, este important sa te documentezi si sa iei in considerare tipul de experienta pe care il cauti. Insula are un amestec de plaje cu pietris si plaje cu nisip, unele dintre ele mai aglomerate iar altele mai linistite. Ocazional, in luna august, pot sufla vanturi puternice in partea de nord a Cretei, creand valuri mari. Plajele din partea sudica a Cretei sunt mai linistite, dar uneori pot fi si ele afectate.

Descopera in continuare cele mai frumoase plaje si atractii turistice din Creta:

Elafonissi Beach – este o plaja minunata cu nisip alb si roz, fiind una dintre cele mai impresionante din lume. Nisipul de aici este moale, spre deosebire de alte zone de plaja de pe aceasta insula. Trebuie sa stii ca in Elafonisi vantul poate fi destul de puternic, de aceea este bine sa consulti prognoza meteo inainte de a pleca. Dar daca vrei sa faci windsurfing, acesta este locul ideal.

Plaja Balos – Balos este o insula salbatica din partea de nord-vest a Cretei. Odata ce ajungi acolo, te vei bucura de un nisip moale si alb si de ape turcoaz foarte limpezi. Plaja este conectata la o insula din larg, de aceea vei gasi aici lagune de mica adancime si ape calme.

creta atractii turistice - plaja Balos

Plaja Preveli – daca esti in cautarea unui top al primelor 10 atractii din Creta, plaja Preveli ocupa un loc de frunte. Aceasta se mandreste cu o laguna de apa dulce, cu stanci abrupte si cu privelisti spectaculoase. Daca ajungi aici, poti face o drumetie in Defileul Kourtaliotiko sau poti vizita Manastirea Preveli.

creta locuri de vizitat - plaja Preveli, palmieri, apa

Plaja Matala – este marginita de pesteri de calcar, care au fost candva case improvizate pentru hipioti. In prezent, este o plaja complet organizata, dar la fel de frumoasa ca in trecut. Matala este o intindere lunga si lata de nisip si este alcatuita din pietricele mici si nisip moale.

insula creta obiective turistice - plaja Matala

Plaja Vai – este amplasata in partea cea mai estica a Cretei, dar merita sa o incluzi pe lista de locuri de vizitat in Creta. Are cea mai mare plantatie de palmieri din Europa si te incanta cu apa limpede, nisip moale si privelisti incantatoare asupra marii.

Plaja Falassarna – se afla la 51 de km de Chania si este iubita pentru gama larga de sporturi nautice pe care o poti practica acolo (jet-ski, windsurf, parapanta). Pe plaja Falassarna vei intalni valuri mari atunci cand bate vantul si cele mai limpezi ape in zilele linistite.

Plaja Plakias – fiind orientata spre sud, plaja Plakias iti ofera zile lungi de soare pe care nu le intalnesti pe coasta de nord. Valurile de aici sunt destul de mici, de aceea este o alegere buna pentru familiile cu copii.

Plaja Voulisma – se afla la o distanta scurta de mers cu masina fata de Agios Nikolaos si este una dintre cele mai spectaculoase din Golful Mirabello. Apa este calda si putin adanca, prin urmare este un loc excelent si pentru inotatorii mai putin experimentati.

Locuri de vizitat in Creta si lucruri de facut – informatii utile pentru calatori

creta obiective de vizitat - taverna creta

Daca inca nu esti convins sa iei urmatorul charter catre Creta, lucrurile pe care le poti face aici si experientele culinare fascinante cu siguranta te vor convinge. Deosebit de primitoare, Creta este plina de restaurante cu numeroase specialitati, dar si un paradis pentru cei care cauta senzatii tari sau pentru iubitorii de natura. Cu peisaje sublime si defilee de o frumusete rara, Creta este destinatia ideala pentru toate tipurile de activitati sportive.

Ce sa faci in Creta?

Fiind cea mai mare dintre insulele grecesti, Creta te va surprinde in mod placut cu numeroase activitati captivante. Cu trasee de drumetie, ruine istorice, plaje spectaculoase si croaziere sau parcuri tematice, selectia de lucruri pe le poti face in Grecia este uluitoare. Principalul oras este Heraklion, unde multi turisti aleg sa mearga, dar exista o multime de alte locuri de vizitat si lucruri de facut. In continuare, vei gasi o mica lista:

  • Exploreaza defileul Samaria – traseul din Parcul National Samaria George este o destinatie obligatorie pentru iubitorii de aventura in aer liber. Vei avea parte de aproximativ 15 km de drumetie printre peretii stancosi si raurile curgatoare, care apar de-a lungul drumului. 
  • Excursie in insula Spinalonga – Spinalonga este situata in Golful Mirabello si se numara printre obiectivele turistice importante din Creta. Privelistile sublime care se vad din Bastion sunt de neegalat. De asemenea, aici poti face excursii pentru inot sau snorkeling sau te poti opri la alte atractii importante, cum ar fi Agios Nikolaos sau Elounda. 
  • Oprire la Amazonas Park Creta – familiile aflate in vacanta impreuna cu copii mici pot merge la Amazonas Park Creta, o mica gradina zoologica privata. Vei putea admira specii rare de pasari, maimute din America de Sud, magari sau lemuri. 
  • Plimbari de-a lungul canioanelor si muntilor cu jeep-uri – daca vrei sa explorezi natura cat mai in detaliu, aventureaza-te intr-o plimbare cu jeep-ul cu un localnic experimentat care te va insoti pe dealuri accidentate si canioane intinse.
  • Exploreaza apele din jur – un tur cu barca te va ajuta sa te relaxezi, sa inveti despre istoria fascinanta a insulei si sa te bucuri de diverse preparate culinare grecesti. Expeditiile cu barca pot fi facute si pentru pescuit sau pentru snorkeling. 
  • Viziteaza capitala Cretei cu autobuzul – o metoda minunata de a vizita Heraklion este prin intermediul unui tur cu autobuzul etajat. Te poti da jos oricand doresti pentru a vedea atractii precum Palatul Knossos, Zidurile Venetiene si Plaja Amoudara.
atractii creta - Creta, mare, promenada, banca

Locuri de vizitat in Creta pentru iubitorii bucatariei traditionale

locuri de vizitat creta - Chania, cafenea, restaurant, taverna

In Creta vei manca pe saturate, fie ca vrei sa te bucuri de diferite specialitati sau de o simpla salata. Printre produsele specifice insulei se numara branza picanta, ierburile si salata verde specifica, staka si diverse placinte sarate sau dulciuri. O mancare emblematica este kalitsounia, placinta dulce cu branza, dar si placintele sarate sau mielul cu ou si lamaie sunt la fel de gustoase. Fructele de mare si pastele sunt simple, dar absolut delicioase. 

Bucataria cretana este considerata ca fiind benefica pentru sanatate datorita abundentei de fructe si legume de sezon si a uleiului de masline extravirgin. Combinatiile simple, dar inspirate si condimentarea cu sare, piper si un strop de lamaie fac ca toate preparatele sa aiba un gust extraordinar. 

In taverne si restaurante vei gasi preparate grecesti foarte populare precum pastitsio, moussaka, souvlaki, keftedes (chiftele), tzatziki si horiatiki (salata greceasca), dar si mancaruri specifice insulei Creta, cum ar fi salata Dakos, Hortopitakia sau boureki, o specialitate cu straturi de cartofi, dovlecei si menta.

obiective de vizitat in creta - salata greceasca, farfurie, furculita

Insula Creta si obiectivele sale turistice – cand si cum le poti vizita

Creta este o destinatie de vacanta populara pentru romani. Pentru a ajunge in acest loc minunat, exista mai multe posibilitati, in functie de preferintele fiecaruia. Daca alegi sa mergi cu masina personala, pe o ruta cu plecare din Bucuresti, distanta este de aproximativ 1300 de km, ceea ce inseamna ca durata calatoriei ar putea fi cuprinsa intre 25 si 28 de ore, in functie si de opriri. Din Atena, vei lua feribotul catre Creta. In timpul sezonului estival exista feriboturi zilnice care calatoresc de pe continent pe insula. O astfel de calatorie dureaza, in medie, patru ore si jumatate.

O alta modalitate mai simpla de a ajunge in Creta este cu avionul. Pe insula exista trei aeroporturi internationale, unul in Heraklion, unul in Chania si un al treilea, mult mai mic, in Sitia. De la aeroportul Heraklion in centrul orasului se poate ajunge in aproximativ 20 de minute cu taxiul sau cu autobuzul. In aeroportul din Chania nu exista transport public, dar poti lua taxiul pana in oras. 

Poti vizita Creta oricand intre lunile mai si octombrie, fiecare perioada avand cate ceva de oferit. In luna mai te poti bucura de ape calde si flori salbatice frumoase si, bineinteles, de mai multa liniste. Daca planuiesti o vacanta in Creta in timpul verii, trebuie sa stii ca lunile iulie si august aduc o multime de vizitatori, ceea ce ar putea compromite relaxarea de care ai nevoie. Septembrie si octombrie reprezinta momente bune pentru a vizita insula deoarece caldura se mai domoleste si tarifele cazarilor scad semnificativ.

Asadar, Creta este o destinatie de vacanta minunata, cu numeroase obiective turistice, atractii si plaje fabuloase. Acest loc ii uimeste pe vizitatori cu o frumusete naturala uimitoare. Creta este foarte populara pe timp de vara, nu doar datorita plajelor superbe, ci si a stilului de viata traditional al localnicilor si al gastronomiei fascinante.

Sursa foto: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com.

No Comments :