Cultura franceza: de ce merita sa vizitezi sau sa revizitezi Franta cat mai curand

Una dintre cele mai atractive destinatii turistice din Europa a fost si ramane in continuare Franta. Un croissant delicios, servit langa Turnul Eiffel, un pahar de vin, o plimbare pe strazile din Paris si, bineinteles, ocazia de a spune un „merci” sau un „bonjour”  chiar la el acasa.

Parisul este unul dintre orasele iubirii, insa romantismul poate inflori in multe alte regiuni ale tarii. O excursie in Franta poate fi cea mai buna alegere pentru tine, daca ai o afinitate deosebita pentru tot ceea ce inseamna arta si apreciezi mancarurile sofisticate, insa cultura franceza inseamna mult mai mult decat atat.

Cultura franceza: o bogatie unica si inestimabila

De pe malul raului Sena se vad, pe partea stanga, Turnul Eiffel, iar pe partea dreapta Muzeul Luvru, Catedrala Notre-Dame si Palatul Versailles. Cafenelele romantice si podurile de pe care privelistile te lasa fara cuvinte te asteapta sa le descoperi. 

Cu o plimbare pe rau te vei indragosti iremediabil de oras si vei vrea cu siguranta sa il revizitezi cel putin o data – iar dorinta are sens, pentru ca o singura calatorie nu ajunge pentru tot ceea ce atat Parisul, cat si Franta, in integralitatea ei, au de oferit.

Cultura franceza: muzica, o poveste

Cultura franceza muzica, o poveste - Moulin Rouge

Desigur, melodia „Je Ne Regrette Rien”, a cantaretei Édith Piaf este deosebita si reprezentativa, insa muzica franceza inseamna mult mai mult de atat. 

Cultura franceza este foarte bogata, in special in sfera muzicii jazz si a celei clasice, iar o vacanta in Paris nu ar fi completa fara cel putin o activitate care sa implice descoperirea muzicii autohtone. 

„Orchestre de Paris” si „Orchestre National de France” sunt doua dintre cele mai apreciate orchestre din intreaga lume. Daca are loc un concert in Théâtre des Champs-Élysées pe durata excursiei tale, ar fi pacat sa il ratezi. Experienta va fi unica si memorabila, fara indoiala.

Daca nu te pasioneaza acest gen muzical, poti incerca cluburile de jazz, precum Duc des Lombards sau Jazz Club Etoile, din Paris, Le Cri du Port, din Marseille, sau Le Triton, din Les Lilas. Acustica acestor locatii este exceptionala si ai ocazia sa ii asculti live pe unii dintre cei mai faimosi muzicieni ai momentului.

Alte activitati legate de muzica ar putea fi:

  • o vizita la Opera din Paris, gazduita in Le Palais Garnier, un adevarat monument arhitectural;
  • participarea la un festival de muzica – in luna iulie au loc cele mai multe: Festival d’Avignon, Festival Interceltique de Lorient (daca iti place muzica celtica), Eurockéennes, in Belfort (pentru iubitorii de rock), si Vieilles Charrues, in Carhaix-Plouguer, Bretagne;
  • chiar si simplele plimbari, in special pe strazile pariziene, pot fi prilej de a descoperi artisti ambulanti foarte talentati, pentru care Franta este, de altfel, renumita.

Despre cultura franceza: monumente arhitecturale de neratat

Turnul Eiffel si Le Palais Garnier, cel in care se afla Opera din Paris, nu sunt singurele atractii arhitecturale ale Parisului. 

In regiunea Île de la Cité, se afla una dintre cele mai faimoase catedrale gotice din intreaga lume, Notre-Dame. Vitraliile sale sunt fascinante si cel mai mare clopot, supranumit „Emmanuel”, cantareste peste 13 tone. Poate chiar ai citit lucrarea lui Victor Hugo, „Cocosatul din Notre-Dame”, care a salvat catedrala de la demolare in secolul XIX, cand a atras atentia asupra degradarii avansate a constructiei si a condus la o restaurare de amploare.

Muzeul Louvre este locul in care vei putea admira celebra lucrare a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, dar si Pluta Meduzei a pictorului Théodore Géricault, sau Libertatea conducand poporul a lui Eugène Delacroix . 

Tot aici se afla sculpturi faimoase: Venus din Milo (care o intruchipeaza pe zeita Afrodita), Victoria din Samothrace si Psyche inviata de sarutul lui Amor.

Alte constructii reprezentative sunt Arcul de Triumf, Sacré-Cœur Basilica, de pe varful dealului Montmartre, unde privelistea iti taie rasuflarea si Centrul Georges Pompidou, care gazduieste Muzeul National de Arta Moderna. 

Insa nu doar Parisul are monumente fascinante, ci exista multe alte locuri in care merita sa ajungi. Toate acestea, laolalta, fac din Franta cea mai vizitata tara din lume.

  • Palatul Versailles: gradinile superbe, sala oglinzilor si apartamentele regale sunt doar cateva dintre atractiile acestui monument;
  • Palais des Papes din Avignon, resedinta papala vreme de aproape 7 decenii, impresionanta prin cele 7 etaje ce aveau functii diferite;
  • Catedrala Saint-Étienne din Touluse;
  • Cetatea Carcassonne – o fortareata inscrisa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO;
  • Turnul Saint-Jacques, un simbol al orasul Nantes;
  • Catedrala Saint-Pierre din orasul Montpellier.

Traditii de primavara in Franta

Traditii de primavara in Franta - o pasare zburand intre doua cladiri inalte

Anotimp al bucuriei si renasterii, primavara este un sezon mult asteptat si foarte iubit, ideal pantru a cauta oferte de avion si cazare in Franta. Incepand cu luna martie, in unele regiuni franceze se sarbatoreste Festivalul Primaverii, un festival cu muzica, dans si evenimente in aer liber, cu baloane, masti si costume colorate, dar si muzica traditionala si mancaruri delicioase.

Daca nu ti-ai ales deja destinatia pentru urmatoarea calatorie, o vacanta romantica in Marsilia s-ar putea sa fie exact ce aveai nevoie, primavara fiind unul dintre anotimpurile ideale pentru a vizita acest oras.

De asemenea, Feria de Nîmes este un festival de 5 zile, ce incepe in miercurea dinaintea Pastelui, in orasul Nîmes, situat in sudul Frantei. Incepand cu faimoasa corida, pana la concerte, parade si petreceri stradale, oamenii se imbraca in traditionalele costume Camarague, formate dintr-o camasa alba, pantaloni negri sau o fusta de culoare inchisa, o vesta rosie sau neagra, o jacheta neagra si o palarie cu boruri largi, decorata cu o panglica neagra si o cruce din argint. Adesea, se poarta si o esarfa legata in jurul gatului, o curea in talie si sandale ori cizme din piele. Femeile poarta fuste colorate, veste brodate si palarii decorate cu panglici si flori. Camarague este o zona mlastinoasa, in care locuitorii s-au ocupat multa vreme de cresterea bovinelor si reproducerea cailor, indeletniciri reflectate, in consecinta, in costumul traditional.

Feria d’Arles este un festival similar, ce are loc in regiunea Arles, timp de patru zile, tot in preajma Pastelui, si vizeaza aceleasi traditii. Aici exista, insa, si o faimoasa cursa de cai,  „Course Camariguargeise”, unde concurentii incearca sa recupereze o rozeta din coarnele unui taur, fara sa se raneasca. 

Si Pastele este sarbatorit primavara, in Franta, cu traditiile binecunoscute: oua rosii, miel, slujba religioasa. In plus, exista traditia oualor de ciocolata, oferite copiilor si celor dragi in diverse sortimente. Patiseriile si ciocolateriile ofera oua de ciocolata in tot felul de marimi, arome si modele, de la cele mai simple, la adevarate opere de arta. 

Acestea sunt folosite si la „vanatoarea oualor de ciocolata”, o traditie pe care copiii o adora, pentru ca, de cele mai multe ori, ia forma unei competitii cu premii si este o modalitate inedita de a petrece timp cu familia si prietenii.

Iata cum obiceiurile din Franta seamana destul de mult cu unele din alte colturi ale lumii, dar au si o componenta unica, originala, prin care se fac remarcate.

Franta: obiceiuri pentru tot restul anului

Franta obiceiuri pentru tot restul anului - Muzeul Luvru

Chiar daca primavara este anotimpul bucuriei prin excelenta, nici celelalte anotimpuri nu se lasa mai prejos cand vine vorba de obiceiuri si traditii. 

Vara, pe 14 iulie, are loc Ziua Bastiliei, care este si Ziua Nationala a Frantei. Data de 14 iulie 1789 a fost un moment de cotitura in desfasurarea Revolutiei Franceze. Caderea Bastiliei se sarbatoreste anual cu o parada militara, artificii si festivitati diverse in toata tara. De asemenea, daca a venit vara, poti opta pentru o vacanta la mare in Franta, sau te poti bucura de muzica ce rasuna peste tot, cu ocazia Festivalului Muzicii, ce are loc pe 21 iunie, odata cu solstitiul de vara. De dimineata pana noaptea tarziu, prin piete, strazi si parcuri, cantareti reprezentand toate genurile muzicale creeaza o atmosfera inedita, cu totul speciala.

Traditiile din Franta isi continua desfasurarea si toamna. In a treia joi a lunii noiembrie, are loc „Beaujolais Nouveau Day”. Este ziua in care se lanseaza oficial primul lot dintr-un vin rosu specific regiunii Beaujolais, tanar si fructat, produs din struguri Gamay. Se organizeaza degustari, vinul este lansat pe plan international si au loc diferite evenimente, pentru ca aceasta zi este si o sarbatoare a toamnei si a recoltei. 

Iarna, pe langa Craciun, are loc si Ziua Regilor, o sarbatoare religioasa, dedicata vizitei magilor la pestera unde s-a nascut Iisus. Se celebreaza pe 6 ianuarie, printr-un desert numit „galette des rois”, o prajitura din foietaj umplut cu o crema de migdale, in care se ascunde o mica figurina. Cel care o gaseste va fi incoronat rege sau regina pentru o zi – de aici si denumirea de „prajitura regilor”. 

Obiceiurile in Franta continua, in luna februarie, cu faimosul Carnaval din Nisa, unul dintre cele mai importante din intreaga lume. Paradele colorate aduc muzica pe toate strazile, vreme de doua saptamani. De la aruncatul de flori, baluri si artificii, pana la traditionalele masti din lemn, numite „caretoùns”, carnavalul atrage francezi si turisti deopotriva, intr-un mars festiv, exuberant si plin de muzica si veselie.

Cultura si civilizatie franceza direct din bucatarie

Cultura si civilizatie franceza direct din bucatarie - in iarba, pe un blat din lemn, croissante, vin, struguri, branza, stegulete

Cultura franceza in lume a capatat alte dimensiuni incepand cu 2010, de cand bucataria franceza este in patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, nu doar pentru rafinamentul si excelenta ce o caracterizeaza, ci si pentru influentele sale in culturile gastronomice din intreaga lume.    

Despre cultura franceza din bucatarie se pot spune multe, intocmai ca despre multele traditii si obiceiuri in Franta, insa cea mai buna ilustrare este prin cateva dintre preparatele reprezentative:

  • Coq au vin. Originar din regiunea Burgundia, acest preparat traditional din carne de cocos (sau pui), legume si vin rosu, fiert la foc mic, vreme de mai multe ore, este o explozie de arome. Rezulta o carne frageda, invaluita intr-un sos gros, foarte gustos, care se serveste langa o garnitura de orez sau cartofi fierti si un pahar de vin rosu. 
  • Ratatouille. Orginar din regiunea Provence, de aceasta data, si fara carne, preparatul este unul traditional in bucataria franceza. Dovlecei, vinete, ceapa, rosii si ardei, asezate cu multa atentie si condimentate cu ierburi aromatice specifice (busuioc, cimbru, oregano), sunt gatite in ulei de masline si servite fie ca atare, fie pe post de garnitura. 
  • Bouillabaisse. Denumirea arata clar originea acestui fel de mancare. Bouillabaisse este un amestec de peste (somon, biban, stiuca, salau), raci, midii si legume (cartofi, ceapa, ardei, rosii, usturoi), asezonat cu busuioc, fenicul, tarhon si coaja de portocala. Se serveste cu paine prajita si vin alb sec. Este un preparat complex, pentru ca fiecare ingredient trebuie adaugat la timpul lui si gatit exact cat este nevoie, nici mai mult, nici mai putin. Apreciata in intreaga lume, aceasta reteta este considerata o specialitate culinara, de mare valoare pentru gastronomia franceza.

Francezii sunt renumiti si pentru deserturile fabuloase – si nu e vorba doar despre croissaintele crocante si aromate sau ciocolata fina, ci si despre eclere, macarons, sufleuri si multe altele. 

Pentru iubitorii de zahar ars si vanilie, un crème brûlée va fi un adevarat paradis al simturilor. Gingasele macarons, care ti se topesc in gura, cu variatele lor arome, te asteapta, de asemenea, sa le savurezi. Nu rata nici faimoasa „tarte tartin”, cu mere caramelizate sau mille-feuille, desertul vanilat, cu foi subtiri de aluat concrant. 

Franta mai este cunoscuta si pentru inghetata catifelata si aromata, profiterol, clatite si briose. Orice desert ai alege, vei avea parte de o experienta deosebita. 

Exista obiceiuri si traditii in Franta atat de indragite incat, in fiecare an, sute de mii de turisti aleg sa isi petreaca vacantele intr-unul dintre orasele franceze. Sunt atat de multe de descoperit, incat poti pleca intr-un city break in Paris doar pentru a degusta vinuri extraordinare. 

Bordeaux, vinul rosu concentrat, cu arome de fructe negre si lemn de cedru, Bourgogne, Champagne, Loire – vinul alb elegant, cu arome florale si citrice, sau Rhone, cu notele sale de stejar si condimente, sunt unele dintre cele mai cunoscute soiuri, insa nu sunt nici pe departe toate cele pe care merita sa le incerci. Degustarile de vinuri sunt printre experientele absolut necesare. De regula, ele includ si branzeturi, paine proaspata si carne uscata si chiar nu poti ajunge in Franta si sa ratezi ocazia de a gusta cateva dintre cele 400 de soiuri de branzeturi traditionale: Brie, Camembert, Munster, toate cremoase si cu o crusta de mucegai, sau Roquefort, albastra, dura si sarata, exista sortimente pentru toate gusturile. 

Un platou complet reuneste branzeturi aromate, nuci si struguri proaspeti, langa un pahar de vin cu gust bogat si este, asadar, un element esential de pe lista cu lucruri de facut in Franta.

Diversitate, bogatie culturala, preparate delicioase, opere de arta si vinuri de neuitat – acestea sunt doar cateva dintre punctele de atractie ale Frantei. Un sejur aici va fi, intotdeauna, o experienta memorabila, pe care iti vei dori sa o repeti cat mai curand. 

Ia-ti biletul spre meleagurile franceze si pregateste-te pentru o vacanta plina de fascinatie, arome extraordinare si muzica buna!

Sursa foto: pexels.com.

No Comments :