Descopera Roma la picior
Descopera Roma la picior! Nimic nu-i mai frumos cand vizitezi un oras nou decat sa il colinzi umbland pe jos pe strazile sale, descoperindu-l cu harta in mana si cu ochii in toate directiile! Ba uneori uit de hartă și mă las purtată de simțuri căci ele știu cel mai bine ce e de gustat din metropola ce mi se așează la picioare. Așa am făcut și cu Roma și nu am regretat o secundă. Altfel n-aș fi aflat niciodată ce înseamnă adevărata “la dolce vita” care te cucerește încă de la prima vedere.
Roma înseamnă espresso mic și tare, pizza aromată, clădiri ce-ți fură ochii pas cu pas, Vespa, farmecul legendelor, măreția istoriei și romantismul parcă rupt din filmul “Vacanze romane”. Roma e locul unde noul se îmbină cu vechiul într-un mod atât de armonios încât nici nu mai știi în ce timpuri te afli dar vrei să rămâi acolo. Ia-ți deci încălțări comode, o sticlă de apă și pregătește de drum.
Începe cu zona antică și rezervă o zi pentru ea. Forumul Roman, Palatinul și Coloseumul formează un mare muzeu în aer liber și fi vizitate cu același bilet, dacă îl cumperi în avans de pe site-ul oficial. Ai astfel ocazia de a face o incursiune prin centrul social și politic al unuia dintre cele mai mari imperii din lume așa că nu te mira dacă te vei simți mic pe lângă măreția casei Liviei, templului lui Cybele sau a hipodromului lui Domitian. Deşi acum e în mare parte în ruină, coloanele şi arcurile te vor transpune în unul dintre cele mai aglomerate şi agitate locuri din Roma antică.
Următoarea oprire este Palatinul – colina centrală a Romei şi totodată unul dintre cele mai vechi locuri ale oraşului. Acesta este locul naşterii legendei lui Remus şi Romulus, cei doi întemeietori ai Romei, crescuţi de lupoaiacă în peştera Lupercal. Aici este locul ideal să te relaxezi pe iarbă pentru câteva minute înainte de a păşi în arenă.
Coloseumul, cea mai cunoscută imagine a oraşului antic, cea pe care ai văzut-o probabil în toate materialele de promovare a Romei, era cea mai mare clădire a epocii. În interior pot intra peste 70 000 de oameni! Lupte între gladiatori, sacrificii umane, pedepsirea şi execuţia creştinilor, lupte între animale sălbatice – toate acestea se întâmplau aici.
La sfârșitul unei zile pline de plimbări prin istoria imperiului, nu te grăbi să fugi într-un restaurant pentru celebra pizza. Amână momentul acesta pentru după ce apune soarele. Apusul peste ruinele antice e una dintre amintirile mele cele mai frumoase din metropola italiană și cred că ți-ar plăcea și ție să vezi asta.
Dacă cumva ți-ai făcut de cap peste noapte în inima orașului, atunci trebuie să știi că dimineață te așteaptă Bocca de la Verita – locul unde adevărul iese la suprafață. O găsești la intrarea în biserica Santa Maria in Cosmedin în Piazza de la Bocca della Verita, între piaţa Venezia şi Insula Tiber și trebuie să ai mare grijă când bagi mâna acolo. Dacă spui vreo minciună, riști ca zeul marin să-ți înghită degețelele. Dacă scapi cu bine, atunci poți să te recompensezi cu un capucino “ca la carte” și cu un croissant în una dintre micile cafenelele italiene. Găsești acolo angajați foarte amabili, localnici și o atmosferă demnă de poveste.
Continuă-ți drumul spre Piazza Venezzia. Te poți urca într-un autobuz pentru a intra și mai bine în atmosfera locului. Indiferent pe care l-ai lua, acesta va trece eventual prin piaţă. Amplasată la poalele Capitolinului, Piazza Venezzia îți rămâne în memorie datorită Monumentului lui Vittorio Emanuele II. E foarte mare iar italienii îl cam disprețuiesc numindu-l “maşina de scris” sau “tortul de nuntă”, poate pentru că înălțarea sa a presupus înlăturarea unor situri arheologice antice şi a unor structuri medievale.
Pantheonul e amplasat în Piazza dela Rotonda, uşor de găsit dacă mergi pe jos. Iniţial templu păgân şi singurul care s-a păstrat intact, începând cu secolul VII a fost folosit ca biserică catolică dedicată Fecioarei Maria şi Martirilor. În interior ai să observi o gaură în tavan. Se spune că aceasta este legătura dintre oameni și divinitate. Dar îți spun eu ce altceva mai e divin aici. Chiar lângă Pantheon găsești de cumpărat cea mai bună înghețată sau gelato italiano, dacă e să vorbim limba locului. Ia-ți 3 cupe diferite, ia loc pe treptele fântânii din centrul pieței și savureaz-o. Momentul ăsta îți va rămâne mult timp în memorie. Poate pentru totdeauna!
Piazza Navona, la doar câteva minute distanță, arată tare bine la apus. Culorile clădirilor din jur iau o nuanță caldă, artiștii își expun aici operele iar turiștii se adună pentru o gură de la dolce vita. Eu am venit pentru o porție de farniente. Lucrurile se aglomerează din ce în cel mai mult de vreme ce te apropii de Fontata di Trevi (unde arunci un bănuț pentru o dorință) și de Piazza di Spania. Dacă nu ești un adept al agitației și al îmbulzelii, atunci cu siguranță nu vei rămâne prea mult pe aici dar cu siguranță nici nu vrei să le ratezi.
Dacă în ziua următoare îți dorești mai multă liniște, atunci trebuie să știi că un loc mai aerisit dar plin de istorie și simboluri este Piazza di Popolo. Aici sunt trei biserici catolice așezate în jurul obeliscului egiptean al lui Ramses și este, cred eu, un loc bun să faci o pauză și să citești în voie povestea acestei piețe. Pe lângă faptul că împăratul Nero e îngropat sub una dintre bisericile de aici, în perioada medievala aveau loc aici execuții. Pentru a vizualiza mai bine totul, urcă treptele colinei Pincio și bucură-te de cel mai bun loc de belvedere. Reține însă că în stânga treptelor este un muzeul Leonardo DaVinci pe care ți-l recomand cu căldură să-l vizitezi.
Continuă-ți plimbarea spre Villa Borghese, aflată într-un parc cum rar am văzut în Europa. E imens, verde și te face să te simți ca în alte vremuri. De-a lungul aleilor găsești muzee, un teatru, fântâni și Galleria Borghese cu picturile de-ale lui Titian, Raphael și Caravaggio. Pun pariu că vei ieși de aici abia la sfârșitul zilei.
Dacă tot ai intrat puțin în ritm pentru artă, atunci pregătește-te pentru încă o zi specială: Vaticanul. N-ai cum să ratezi muzeul Vaticanului, piața San Pietro, Biserica cu același nume și cupola basilicii. Probabil că ai văzut multe fotografii de aici dar crede-mă pe cuvânt: trebuie să fii acolo! Ziua se poate încheia cu o plimbare relaxantă pe malul Tibrului, pe lângă Castelul San Angelo și cu depănatul amintirilor din cele 3 zile ale unui city break minunat în Roma.
No Comments :