Descopera secretele Ciprului!

Cipru este o tara insulara din estul Marii Mediterane si este a treia insula ca marime din aceasta zona a lumii, invecinata cu Grecia, Turcia, Siria, Liban, Israel si Egipt. Satele sale medievale sunt incluse pe lista UNESCO World Heritage, iar Ciprul are cele mai vechi site-uri arheologice, biserici si puturi cu apa din lume.

1. Daca alegi sa iti petreci vacanta in Cipru vei avea parte de o adevarata aventura: orase superbe, plaje curate scaldate de ape limpezi, restaurante fabuloase si hoteluri elegante.

2. Desi impartita de conflictele permanente in grecii ciprioti si turcii ciprioti, insula si-a dezvoltat foarte mult turismul, iar anual este vizitata de milioane de calatori. Asezarea sa ii confera o vreme excelenta, un climat subtropical-mediteranian, temperaturi prietenoase tot timpul anului si peisaje de poveste. Doua lanturi muntoase superbe, cat si plajele cu nisip fin, dar si atractiile turistice si istoria bogata sunt adevarate comori pentru toti cei care isi doresc o vacanta relaxanta si deosebita.

3. Principalele orase din Cipru sunt Nicosia, Limassol, Larnaca, Famagusta, Paphos, Kyrenia, Protaras si Morphou. In ultimii ani, in Cipru s-au mutat mii de britanci, francezi si germani, aflati in cautarea soarelui si a plajelor de vis. In jurul acestor comunitati de emigranti s-au dezvoltat si foarte multe afaceri, printre care – fara indoiala, cea mai infloritoare este industria ospitalitatii.

4. In Cipru vei gasi hoteluri pe gustul si bugetul tau, dar si restaurante elegante, baruri de noapte, taverne traditionale si multe petreceri pe plaja. Peste 80% din populatia tarii vorbeste engleza.

5. In Cipru vei gasi doua culturi diferite – cea greceasca si cea turca, existand si cateva schimburi artistice intre cele doua comunitati. Cipriotii sunt celebri in lume pentru bisericile lor, cu icoane pictate si cu influente arhitecturale franceze si britanice. Scena muzicala a Ciprului este dominata de traditia folk a Greciei, dar in cluburile de pe litoral vei asculta si muzica internationala, ritmuri hip hop, R&B sau reggae.

6. Gastronomia cipriota este extrem de savuroasa, imprumutand obiceiuri si ingrediente de la popoare foarte talentate in bucatarie. Branza Halloumi, din lapte de capra si oaie, este originara din Cipru si se serveste taiata felii, aromatizata si preajita pe gratar – ca apertiv.

7. Vei gasi in Cipru peste sau fructe de mare foarte bine gatite, acompaniate de castraveti si rosii proaspete, cu ierburi aromatice. Daca mergi in vacanta in Cipru trebuie sa incerci lountza (friptura de porc afumata), souvlaki (porc si pui la gratar), pourgouri (bulgur), dar si fructele si legumele care cresc pe insula (vinete, rosii, pere, portocale, capsuni, pepene glaben, avocado sau fistic).

8. Ciprul este recunoscut in lume si pentru deserturile sale delicioase, printre care se numara rahatul aromat si dulce.

9. Urca pe dealurile insulei si mergi pana in satele de pe Muntii Troodos, pentru a descoperi traditiile si turismul rural al Ciprului.

10. Petrece descult pe plajele insulei. Cel mai frumos club de pe plaja este Guaba, unde poti dansa pana in zori.

11. Fa o excursie la muzeele si site-urile arheologice din Cipru.

12. Gusta vinul traditional cipriot – un muscat alb delicios!

13. Mergi in Ayia Napa si Protaras, pentru a inota in apele limpezi ale Mediteranei. Bucura-te de plaja Konnos, un golf superb aflat la poalele stancilor Cape Greco.

14. Exploreaza salbaticia peninsulei vestice Akamas, unde vei gasi paduri nesfarsite de pini, o vegetatie surprinzatoare si un aer pur, montan.

15. Petrece cateva ore de relaxare la cea mai luxoasa baie/SPA turceasca de pe insula, Omeriye Hamam. Este de vis!

16. Daca vrei sa te intorci cu multe daruri pentru prieteni, mergi la Cyprus Handicraft Centre, unde vei gasi tot ce ai visat. Acest centru se afa in Nicosia, Larnaka, Limassol si Pafos.

17. Incearca espresso si cappuccino. Sunt printre cele mai bune din lume, iar cafenele elegante gasesti peste tot pe insula.

Orice ai alege sa faci in Cipru, distractia este garantata, iar Veltravel are cele mai bune preturi pentru tine.

No Comments :