Plaja exotica cu ape turcoaz

Distractia incepe la Rio de Janeiro

Distractia incepe la Rio de Janeiro! Desi Carnavalul este sarbatorit in toate satele si orasele din Brazilia, Rio de Janeiro este considerata capitala Carnavalului. Cand spui Rio de Janeiro te gandesti in primul rand la Carnaval si Samba, apoi la fotbal, plaja si statuia lui Iisus de pe Muntele Corcovado.

Acest eveniment atrage anual sute de mii de turisti dornici sa petreaca alaturi de exuberantii brazilieni, femeile frumoase si, de ce nu, sa petreaca si cateva zile pe una din plajele celebre precum Copacabana, Ipanema si Leblon.

Carnavalul se organizeaza cu 40 de zile inainte de Paste si dureaza 4 zile. Incepe oficial sambata si se termina martea. Ca si in cazul Carnavalului de la Venetia, in zilele de Carnaval se fac toate poftele si dorintele de dinainte de Postul Pastelui.

In anul 2015 acesta Carnavalul de la Rio are loc intre 13 si 17 Februarie. Este bine sa va procurati biletele de avion cu aproape un an inainte ca sa gasiti cel mai bun pret, iar in cazul cazarii ar trebui facute rezervari cu cel putin 4-5 luni inainte.

In cele 4 zile de Carnaval, 14 scoli principale de samba din oras se intrec pe Sambodrom, o arena lunga de 700 de metri pe care danseaza si defileaza mii de oameni. Carnavalul este jurizat de 4 judecatori si sunt punctati in cadrul a 10 categorii diferite. Acestia sunt impariti peste tot pe Sambodrom, cel mai adesea se gasesc in sectoarele 2 si 7 si au o panglica pe care scrie „Julgadores”.

Rezultatele se dau dupa ce defilarea s-a incheiat.

Participarea la carnaval este gratuita pe strazi, insa pentru a vedea Parada Scolilor de Samba se aplica o taxa (de la 100 – 1500 dolari in functie de sectorul ales). Este un eveniment unic care va farmeca prin dans, costume si voie buna, Cele 14 scoli de samba defileaza de la ora 21.00 pana in zorii zilei urmatoare. Primele 7 scoli incep defilarea in ziua de duminica iar urmatoarele sapte in ziua de luni. Fiecare scoala isi alege anual cate o tema si in functie de aceasta isi creeaza costumele, carele alegorice, dansurile.

Fiecare scoala de samba are dreptul de a defila cu sase pana la opt care alegorice si de a aduce pe Sambodrom pana la 5.000 de dansatori, dispusi in „aripi”. In fruntea acestora se afla „porta-bandeira”, o frumoasa dansatoare aleasa sa duca steagul scolii de samba, alaturi de un insotitor, „mestre-sala”, a carui sarcina este de a atrage prin dans atentia tuturor asupra tinerei. Cei doi joaca un rol foarte important in competitie, prestatia lor contand foarte mult in punctarea scolii.

Regele Carnavalului este cunoscut drept Regele Momo, ales dintre cei mai veseli si grasi oameni din Rio (Momo este numele regelui giumbuslucurilor din mitologia greaca).

Regina si printesele Carnavalului sunt alese in functie de frumusete, abilitati sociale, istetime, cunostinte de samba si, nu in ultimul rand, dupa cum isi exprima si traiesc „spiritul carnavalului”.

No Comments :