Eliza si aromele speciale ale lumii

Eliza Drutu este o femeie frumoasa si plina de viata, scrie pe blog despre orasul in care locuieste – Florenta – si calatoreste prin lumea larga. Insa dincolo de cuvinte, Eliza este bucurie. Eliza este culoare, emotie, arome, placere, inspiratie, joaca, talent. Te face sa-ti pierzi capul dupa bucatele pe care le incearca si le prezinta cu umor, si te face sa oftezi de placere si de bucurie ca ai cunoscut-o, macar putin, prin fermecatul Elizaland

Am stat de vorba cu ea si iata ce ne-a spus:

Eliza draga, mai intai, spune-ne te rog cateva lucruri despre tine: de cand calatoresti si ce inseamna calatoriile pentru tine?

Am început să călătoresc târziu, de pe la 35 de ani și de asta am simțit nevoia să dau pe repede înainte și să recuperez timpul pierdut, umblând haihui destul de mult în ultimii ani.

Călătoriile pentru mine înseamnă metamorfoză. Când fac cunoștință cu o nouă țară, mai ales una de pe alt continent, e ca și cum aș trăi o altă viață, e ca și cum n-aș mai fi Eliza, ci Xinghua, Consuelo, Mariam sau Shakti. Măcar pentru puțin.

De asta mi-e drag să merg prin piețe, să mă amestec printre localnici, să mă așez la masă cu ei, să-i imit, să mănânc tot ce-i tipic, să particip la un festival sau la o ceremonie si să mă las pătrunsă de spiritul locului.

Ai mers vreodata in vacanta cu o agentie de turism? De ce?

Da, în Myanmar și in India. Am ales o agenție de turism pentru a călători în grup și nu de una singură, de teamă că nu m-aș descurca și pentru mai multă siguranță personală.

Care este orasul tau preferat din Europa si de ce? Hahaha, si sa nu spui Florenta!

Hehe, Florența e orașul meu de suflet, dar ca să aleg unul din afara Italiei, aș zice Brugge. M-am simțit efectiv catapultată intr-o altă epocă și m-a fermecat prin atmosfera medievală ce se respira pe străduțe. Ador ciocolata și acolo am mâncat cele mai bune praline din viața mea. Și asta a făcut ca Bruges să-mi intre parcă pe sub piele.

Ce ai intotdeauna in bagaj?

O carte, ador să citesc și nu plec nicăieri fără ceva de răsfoit. Acum am un kindle care va deveni tovarășul meu la drumuri lungi.

Care este lucrul cel mai important pe care l-ai invatat dintr-o calatorie?

De mici suntem învățați să nu avem încredere în străini, că ne dau caramele otrăvite. Am crescut cu ideea că trebuie să avem grijă peste tot și să fim cu ochii in patru, la geantă, la portofel etc… Ei bine, eu m-am dezvățat de morbul ăsta. Am învățat să am încredere mai mare în cei din jur și să mă bazez mai mult pe instinct. Mi s-a întâmplat să uit rucsacul cu aparatul foto în coșul de la bicicletă și un thailandez a alergat după mine să mi-l dea, am uitat ușa la camera din hotel larg deschisă, cu portofelul și alte bunuri la vedere și vecinii chinezi nu s-au atins de nimic ore în șir. Ar fi multe situații de genul ăsta care mi-au dovedit că singurul lucru care ar trebui să-l învăț e să fiu mai puțin căscată, atunci când călătoresc.

Ce iti place sa faci cel mai mult in vacanta?

Să mănânc cât mai multe feluri tradiționale și să imit localnicii, furându-le câteva obiceiuri, fie că-i vorba de un picnic în parc duminica sau mersul la piață dis de dimineață.

Ne poti spune cateva lucruri despre blogul tau?

Blogul meu s-a născut cu ideea de a face cunoscută Toscana și mai ales Florența, pentru că știu orice colț de stradă, restaurant sau gelaterie bună din centru.

Totuși, cum am devenit călătoare înrăită, m-am hotărât să scriu despre vacanțele mele prin toată lumea. Când scriu un articol despre o nouă destinație, încerc mereu să combin utilul cu plăcutul, să dau informații folositoare altor călători, dar și să inspir sau pur și simplu să ofer o scurtă lectură delectantă celor care au dat peste Elizaland.

Unde ai pleca maine? (Stiu ca esti in Asia, intr-o super aventura. Dar daca vine cineva la tine cu o propunere sa lasi tot si sa pleci maine – care ar fi alegerea ta? La ce loc din lumea asta mare visezi?)

Mă consider norocoasă pentru că eu chiar mi-am găsit locul în lume pe care-l numesc ‘acasă’ și unde mi-e drag să stau. E Florența. Totuși, așa pe o perioadă mai lungă, mi-aș face băgăjelul și aș pleca în Tibet. Acolo visez să ajung, într-o zi.

Care crezi ca este destinatia sezonului #Vara2018?

Eu cred că sudul Italiei ar putea fi destinația preferată din mai multe motive. Italia nu prezintă niciun risc de terorism și din păcate, în zilele noastre tot mai mulți turiști sunt îngrijorați de ce se întâmplă prin multe locuri din Europa.

Puglia și Sicilia ar putea fi pe lista preferatelor pentru mâncarea delicioasă, marea turcoaz și plajele de vis, pentru că nu e nevoie de zile și nopți pe avion și există tot mai multe oferte low cost.

Eu, în schimb, o să scriu și despre Sardinia, unde am petrecut multe vacanțe și unde nu-i nevoie să-ți vinzi un rinichi pentru un sejur acolo, cum crede multă lume în România.

Multumim, Eliza! Te citim cu drag:) 

No Comments :