Plaja exotica cu ape turcoaz

Food Travel. Gusta viata! (2)

In primul articol despre Food-Travel, v-am povestit despre bucataria speciala din Barcelona, Corfu, Lisabona, Dubrovnik, Guangzhou si Singapore. Iar astazi a venit momentul sa ne continuam calatoria fasinanta prin lume, din punct de vedere al gastronomiei si al traditiilor. Daca alegem o taverna retrasa, unde se inghesuie localnicii, si comandam „specialitatea casei”, s-ar putea sa avem o mare surpriza. Despre aceste calatorii culinare deosebite va voi povesti…

0

Food Travel. Gusta viata! (2)

1. Munchen, Germania

1

Gastronomia bavareza este rurala si tradintionala. Ne vei gasi preparate internationale decat la restaurantele de lux, iar localnicii te vor servi cu bunatati facute in casa: la micul dejun vei fi ademenit cu Brotzeit – un fel de brunch cu ceai, sandvisuri micute cu sunca, paine proaspata, oua si legume – la pranz te vor duce intr-o taverna unde vei gusta Weisswurst – un carnat bavarez cu vita, bacon, lamaie, ceapa, ghimbir si cardamon, alaturi de un covrig delicios cu susan si o bere rece, iar la cina iti vor servi gogosele prajite cu carne si rulori din varza, alaturi de un strudel cu mere si o crema bavareza.

2

2. Bali, Indonesia

3

 Bucataria indoneziana este una dintre cele mai grozave din lume, alaturi de cea thailandeza si de cea malaysiana. In preparatele lor se simt influentele chineze, portugheze, indiene si ale localnicilor. Abundenta orezului in alimentatie este caracteristica acestei regiuni cu terase fertile de un verde spectaculos, udate in permanenta de o ploaie calda, tropicala. Indonezia se mai numeste si The Spice Island, aici cultivandu-se cei mai iuti dintre ardeii iuti. Indonezienii sunt gazde perfecte! Aici se mananca doar cu mana dreapta, prajiturile se servesc doar alaturi de ceai sau cafea, iar nucile si alunile doar alaturi de un vin de orez sau un ceai rece. Daca ajungi in Bali, iata ce sa incerci: Bebek Betutu – rata cu legume si condimente, invelita in frunza de bananier si gatita la cuptor timp 3-4 ore, Babi Guling – pui sau miel gatite cu lapte de cocos si alte condimente si Rujak – o salata revigoranta din mango si papaya, amestecate cu zahar, chilli si sare.

4

 

3. Marrakech, Maroc

5

 Aflat la poarta Africii, Maroc-ul a fost si este o adevarata destinatie culinara pentru toti calatorii lumii. Aici au venit multi bucatari celebri in cautare de arome, condimente si carnuri speciale. Pietele Marocului sunt vechi de sute de ani, iar in Marrakech vei gasi celebra Djemaa el Fna, unde tarabele cu mancare te imbie la un adevarat festin. Fie ca incerci supa de linte, tocanitele cu multa carne, chimen, scortisoara si turmeric sau deserturile satioase, orice ai alege vei fi cu siguranta multumit. Iti recomand: tagine – un fel de mancare ce contine carne marinata in condimente si ierburi, extrem de gustos si autentic, cous cous – nicaieri nu este mai grozav ca in Africa si vine in variante vegetariene sau cu multa carne, sau un desert bogat in miere, scortisoara si fructe.

6

 

4. Rio de Janeiro, Brazilia

7

Este una dintre cele mai frumoase destinatii ale lumii, cu plajele sale imense, cu oamenii veseli, muzica si mancarurile gustoase. Daca vrei sa simti Rio la adevarata valoare, atunci trebuie sa gusti preparatele sale grele, din carne, condimentate si deosebite. Brazilienii sunt pasionali si petrecareti. Nu confera multa atentie detaliilor nici macar atunci cand vine vorba despre mancare. Regula lor este: mult si bun! Iata ce sa incerci neaparat daca ajungi in Rio de Janeiro: acai berry (acel fruct despre care se spune ca te va ajuta sa slabesti), carne de sol (carne de vita deshidratata, care se foloseste in supe, tocanite sau alte meniuri), Pão de queijo (paine cu branza – un snack delicios la orice ora din zi sau din noapte), Feijoada (fel traditional din fasole neagra, porc sau vita, sos alb din faina, sos iute, orez) alaturi de o caipirinha delicioasa. Rio mai este numit si Cidade Maravilhosa, iar tu te vei simti cu adevarat minunat incercand cele mai bune preparate braziliene si dansand samba pe plaja.

8

 

5. New York City, SUA

9

 New York-ul este un oras atat de mare si de divers, incat nu exista traditie culinara pe Glob care sa nu fia juns aici. In New York gasesti Little Italy, cartiere chinezesti, indiene si arabe, preparate franceze, unguresti si romanesti. Pe strazile pline de viata exista masini speciale care vand hot dog, pretzel (covrigi) sau kebab, totul facand parte din aroma si savoarea orasului. De curand, masinile cu preparate culinare au devenit o adevarata atractie turistica, iar calatorii stau minute bune la rand pentru un snitel sau un hamburger delicios si fierbinte. Caruselul culinar din New York nu are egal in lume: de la cele mai grozave placinte cu branza, pana la sandvisuri care bat recorduri mondiale, la cafele cu gheata si cartofi prajiti. Nici sa alegi un restaurant nu este mai simplu! Daca vrei insa sa ai o adevarata experienta culinara la preturi decente, alege: Schiller’s Liquor Bar, 131 Rivington Street (Lower East Side), Locanda Verde, Greenwich Street (Tribeca), Antique Garage, Mercer Street (Soho), The Spotted Pig, 314 W. 11th Street (Greenwich Village).

10

Tu ce bunatati a gustat in calatoriile tale prin lume?

No Comments :