Gastronomia turceasca: experimenteaza cele mai interesante preparate traditionale din Turcia

Gastronomia turceasca are o poveste plina de istorie datorita pozitionarii acestor teritorii, fiind o contopire a bucatariilor otomane, mediteraneene si balcanice, cu influente din Orientul Mijlociu, Asia Centrala, Europa de Est si Armenia. Este de ajuns sa te gandesti la tot ce inseamna mancare turceasca sa ti se faca pofta de calatorit si explorat. Cu atat mai mult cu cat ospitalitatea si caldura turcilor este binecunoscuta in toata lumea. 
Tocmai de aceea, o vacanta in Turcia inseamna un amalgam incredibil de experiente, de la mancarea exceptionala, pana la peisajele impresionante. Vei afla din acest articol care sunt caracteristicile mancarii turcesti, care sunt cele mai populare preparate in Turcia, precum si informatii interesante despre traditiile culinare turcesti. Iar daca esti un gurmand recunoscut, Istanbulul este in top 10 city-break culinare in Europa, asa ca il poti adauga in lista ta de destinatii aparte. Poti intra pe Infotrip Istanbul pentru mai multe detalii.

Gastronomia turceasca: descopera istoria fascinanta a bucatariei locale

Gastronomia turceasca descopera istoria fascinanta a bucatariei locale

Daca esti genul de turist caruia ii place sa se lase surprins de gusturi noi si texturi interesante in tarile pe care le viziteaza, atunci Turcia este una dintre tarile care te vor cuceri. Turcia are o gastronomie foarte echilibrata si gustoasa, care imbina elemente din bucataria din Orientul Mijlociu cu elemente din bucataria mediteraneana. In plus, se caracterizeaza prin folosirea si combinatia delicioasa de condimente, legume, carne prajita si ulei de masline din abundenta.  

Initial nomazi, turcii au fost nevoiti sa-si adapteze retetele la circumstante si locuri. Bucataria lor a fost influentata, intre secolele al XV-lea si al XX-lea, de cea a tarilor cucerite de Imperiul Otoman (Balcanii, Palestina, Siria, Irak, Egipt, Cipru si tarile Maghreb). 

Bucataria turceasca este gustoasa si variata, cu specialitati care se gasesc si in Grecia, Liban si Iran. Inclusiv bucataria romaneasca a fost influentata de traditiile culinare ale turcilor. Datorita istoriei comune a celor doua spatii, romanii au preluat multe dintre mancarurile otomanilor, printre care cele mai cunoscute sunt sarmalele, chiftelele si pilaful.

Mancarea turceasca: cum sa descoperi gastronomia Turciei intr-o excursie

Mancarea turceasca cum sa descoperi gastronomia Turciei intr-o excursie

Marea diversitate a florei si faunei din Turcia a contribuit, de asemenea, la o mare diversitate a bucatariilor regionale. Turcia este una dintre putinele tari la nivel global care se pot hrani cu propria productie. Tocmai de aceea, geografia variata prin accesul la mare pe trei parti si clima ofera conditii bune de crestere pentru legume, fructe de mare si animale.

Mancarea traditionala turceasca – Obiceiul mesei in Turcia

Obiceiul mesei in Turcia este un element de baza in structura societatii. Aproape toata lumea este pasionata de mancare, iar ora mesei in Turcia este o ocazie sociala apreciata de toti cei implicati. De altfel este suficient sa ajungi in oricare dintre orasele turcesti sa iti dai seama de felul in care localnicii se raporteaza la mancare, fiind pentru ei primul gest de ospitalitate. Fara indoiala, bucatariile sunt inima casei si nicaieri acest lucru nu este mai evident decat in ​​Turcia. Se obisnuieste sa mananci mancare turceasca cu prietenii, familia si oaspetii.

Fie ca optezi pentru un city-break in Turcia sau pentru o calatorie de tip all inclusive, tine cont de faptul ca gastronomia este unul dintre acele lucruri pe care trebuie sa le bifezi in excursia ta. Este una dintre putine tari pe care o poti cunoaste prin aceasta bucurie de a imparti mancarea traditionala cu oaspetii sai. 

Printre cele mai populare destinatii urbane in Turcia sunt: Istanbul, Ankara, Izmir, Mugla si Eskisehir. Atunci cand vine vorba de resorturi cunoscute, Antalya, Bodrum, Kusadasi si Marmaris sunt cele mai cautate destinatii – un charter in Turcia devine cea mai simpla solutie pentru a ajunge in aceste locuri de vis. Indiferent unde iti vei petrece vacanta, vei avea posibilitatea sa explorezi bucataria locala si sa descoperi delicioasele bucate turcesti.

Preparate culinare turcesti – Ingredientele cheie ale bucatariei turcesti

Motivul pentru care bucataria turceasca este iubita in intreaga lume se datoreaza si ierburilor si condimentelor care contribuie la aromele delicioase. Nu numai ca dau o savoare speciala, dar sunt si foarte benefice pentru sanatate.

Ingredientele cheie ale bucatariei turcesti

Condimentele pot fi gasite peste tot, de la Bazarul de Mirodenii din Istanbul pana la bucatariile localnicilor. Proprietatile aromatice ale condimentelor provin din calitatile lor vitaminice, minerale, antioxidante si antiinflamatorii. Printre cele mai cunoscute si utilizate condimente sunt: turmeric, piper rosu si negru, cimbru, menta, chimion, sumac, frunze de dafin, rozmarin si cuisoare. 

Uleiul de masline este un element esential in gastronomia traditionala, Turcia fiind unul dintre primii cinci producatori de masline si uleiuri de masline la nivel international. Majoritatea legumelor sunt gatite in ulei de masline. Daca un fel de mancare este gatit fara carne, se numeste „zeytinyağlı”, ceea ce inseamna ca este gatit in ulei de masline.

Nar ekşisi este un suc de rodie ingroşat care imbogateste aroma mancarurilor pe baza de ulei de masline si tocanite de carne. Folosita in bucataria otomana, melasa de rodie se potriveste foarte bine cu salatele si preparatele din legume. Orezul si bulgurul insotesc felurile principale.

Descopera preparatele culinare turcesti in calatoriile tale

Descopera preparatele culinare turcesti in calatoriile tale

Mancarea stradala se gaseste in toate orasele, iar Turcia este un loc minunat in care traditia se imbina cu modernitatea. Exista si restaurante de tip home cooking (ana yemekler) in intreaga tara care servesc mancaruri traditionale din bucataria turceasca, pline de arome minunate.

Gastronomia turceasca: ce nu lipseste de la nicio masa in Turcia

In mijlocul acestei diversitati regionale specifice gastronomiei turcesti, exista trei elemente recurente la o masa traditionala:

  • Iaurtul. Se spune ca acesta este originar din Asia Centrala si ar fi ajuns in Europa si in Balcani prin intermediul popoarelor turcice. Originea cuvantului „iaurt” se gaseste in verbul turc „yoğurmak” care inseamna „a framanta”. Turcii folosesc iaurtul combinandu-l cu preparate sarate. Ayranul este una dintre cele mai consumate bauturi din Turcia, fiind compus dintr-un iaurt lichid din lapte de oaie, cu suc de lamaie, sare si piper.
Gastronomia turceasca ce nu lipseste de la nicio masa in Turcia ceaiul turcesc
  • Ceaiul (çay) – semn de ospitalitate, ceaiul se serveste in orice casa din Turcia si este adesea oferit la sfarsitul unei mese. Multe dintre restaurante il ofera gratuit si se poate cumpara inclusiv de la tarabele stradale. Este un ceai negru cu tanin scazut care se bea intr-un pahar mic (çay bardağı).
Gastronomia turceasca ce nu lipseste de la nicio masa in Turcia cafeaua turceasca
  • Cafea turceasca (türk kahvesi) are un gust specific datorita modului sau de preparare, zatul regasindu-se in ceasca. Daca vrei o cafea fara zahar aceasta se numeste „sade”, cu putin zahar „orta”, iar cafeaua cu mult zahar „sekerli”. Cafeaua turceasca este adesea insotita de o bucata de rahat turcesc si un pahar mic de apa. Odata ce ai terminat cafeaua, poti citi in ceasca ce iti rezerva viitorul, fiind un ritual foarte apreciat de turci.

Cele mai delicioase si interesante mancaruri din Turcia

Cele mai delicioase si interesante mancaruri din Turcia

Poate cel mai cunoscut preparat turcesc este kebabul;  cei mai multi dintre turisti il asociaza celui format din paine pita (döner) sau paine tip lipie (dürum) care este umpluta cu felii de carne (pot fi de miel, vita sau pui), legume si sosuri (iaurt si rosii picante) . Totusi, in Turcia si in restul tarilor din Orientul Mijlociu, kebabul seamana mai mult cu frigaruile de carne. De altfel, vei gasi foarte multe tipuri de kebab, printre cele mai faimoase fiind Şiş Kebab, Adana Kebab, İskender Kebab, Testi kebab si Beyti kebab.

Totusi, bucataria turceasca inseamna mai mult decat kebab si va fi o adevarata calatorie sa explorezi si alte preparate culinare turcesti.  Printre cele mai cunoscute si interesante delicii locale se pot mentiona:

  • Supele turcesti (çorba), foarte asemanatoare atat la gust cat si la nume cu ciorbele autohtone. In trecut, se mancau chiar si la micul dejun, dar astazi se mananca mai ales la pranz. Cele mai tipice supe sunt lintea rosie, iaurtul si graul.
  • Aperitivele sunt grupate sub denumirea de mezze. Alaturi de creveti, branza, fasole, gustati din börek (aluat de foietaj) cu branza sau carne tocata. Cacýk este un starter preparat cu iaurt, castraveti rasi, ulei de masline si usturoi. Este echivalentul grecescului tzatziki. Mancare emblematica a mezze-ului, dolma sunt frunze de vita de vie, ardei, varza etc. umplute cu orez, condimente, seminte de pin si stafide.
  • Lahmacun – acest fel de mancare tipic nu lipseste niciodata din bucataria turceasca. Asemanator cu pizza, lahmacun este un aluat care asezoneaza cu carne tocata, ceapa, patrunjel, rosii, condimente si ulei de masline.
  • Kumpir – una dintre cele mai populare delicatese din oras, acesti cartofi umpluti se gasesc la tarabele de street food si mai ales in Istanbul, fiind un fel de mancare mai tipic zonei. Practic, kumpirul este un cartof mare copt in coaja, apoi umplut cu branza, unt si diverse legume crude.
  • Peştele proaspat este regasit in multe preparate turcesti, fiind un aliment accesibil pentru toti locuitorii. Balik Ekmek este un sandvis cu macrou, care include garnituri de salata verde si ceapa.
  • Baklava: Sunt foietaje dulci cu nuca, fistic sau alte fructe uscate si sirop de miere. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute deserturi turcesti si exista o mare varietate de ele care incorporeaza alune si migdale.

Gastronomia turceasca este, fara indoiala, unul dintre cele mai bune motive pentru a te hotari sa vizitezi aceasta tara incredibila. Dincolo de geografia sa spectaculoasa si de istoria sa unica, Turcia se remarca prin ospitalitate si bucuria localnicilor de a imparti mancarurile si povestile lor fantastice de viata, iar o calatorie in Turcia va fi o experienta plina de amintiri fabuloase!

Surse foto: Pexels.com, Pixabay.com, Unsplash.com.


No Comments :