Plaja exotica cu ape turcoaz

Infotrip Bologna, Italia

Infotrip Bologna, Italia

 

1. Motivul alegerii destinatiei:

-Motivul alegerii destinatiei Bologna: city break in Bologna si Verona; super-oferta la zborul Blue Air

2. Rezervare (telefon/ agent turism)

-rezervarea zborului s-a facut cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Blue Air

-rezervarea hotelului (Zanhotel Tre Vecchi) s-a realizat tot cu ajutorul veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea in centru si pretul lui pentru un hotel de 4 stele

3. Documente de calatorie

-Pasaport sau C.I.

-asigurare de sanatate

4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport

Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.

5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere

Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Blue Air

6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese

Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.

7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc

Fiind foarte dimineata, ora 6:30, am servit o cafea in aeroport.

8. Plecare

Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.

9. Zbor- mancare/service/entertainment

Micul dejun in avion nu este oferit de catre compania Blue Air, ci totul e contracost fiind o linie low-cost. Personalul a fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 2 ore.

10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)

Imediat ce am preluat bagajul ne-am indreptat catre zona de autobuze caci ne interesasem dinainte ca pentru a ajunge in centru trebuie luat autobuzul. Asadar nu a existat nicio discutie cu un reprezentant de la biroul de informatii din aeroport.

11. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)

Am luat autobuzul din aeroport si ne-am indreptat catre hotelul din Bologna, drumul fiind de aproximativ 20 minute.

12. Impresii despre hotel

Zanhotel Tre Vecchi este un hotel de 4 stele pe Via Independenza, strada principala din centrul Bolognei. Micul dejun nu a fost inclus.

13. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor

La check in totul a decurs rapid si eficient.

14. Prima impresie despre camera

Camera mare, frumoasa si curata, patul confortabil si baia curata si complet utilata.

15. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)

Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au sfatuit ce putem face in cele 3 zile pline (cat urma sa stam in Bologna) interesant acolo.

16. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina

Daca stai 3 zile in Bologna si nu ai de gand sa vizitezi si alte orase din zona, nu trebuie sa inchiriezi masina. Autobuzul functioneaza foarte bine si daca nu vei sta in centrul orasului in 15-20 minute vei ajunge in centru din orice zona a orasului. Daca vei sta in centru aproape toate atractiile principale sunt bine comprimate incat poti ajunge de la una la cealalta la picior in plimbare. Ba mai mult, daca vei inchiria masina vei avea problema parcarii ei, problema destul de des intalnita in mai toate orasele Italiei. Vara este destul de cald chiar daca este in nordul tarii, asa ca te sfatuiesc sa o vizitezi primavara sau la inceput de toamna cand nu sunt nici foarte multi turisti.

Viata de zi

In functie de ce-ti place sa faci, Bologna sa stii ca este un oras ofertant, dar din cauza pozitionarii relativ apropiate de mai celebrele Florenta, Siena sau Venetia, deseori este ignorat de catre vizitatori pe nedrept.

In prima zi la pranz eram deja in centrul Bolognei si de la hotel am mers catre Piazza Maggiore, piata principala din Bologna. Inca de la prima iesire in oras, vei observa arcadele de caramida imense ale orasului, un simbol medieval cum poate nu ai mai vazut nicaieri, dar si predominanta culorii rosiatice (ale caramizilor), datorita acestui fapt Bologna numindu-se si “orasul rosu”. In afara de placerea de a observa unicitatea orasului prin aceste arcade, daca se intampla sa ploua sau sa fie prea insorit cand ajungi in Bologna, vei fi oricum protejat. Dupa ce am trecut pe langa o serie de magazine si de pizzerii si cafenele de pe Via Independenzza (nu inainte de a cumpara o pizza de pe strada de la nenumaratele pizzerii), vei ajunge in capat la Piazza Maggiore. O vei identifica usor cand vei vedea statuia de bronz al lui Neptun si Fantana lui Neptun. Fantana se afla intre doua palate: Palazzo del Podesta si Palazzo Comunale.

1245968-piazza_maggiore

BO-nettuno

palazzo del podesta

3

Dupa ce ai terminat de admirat frumusetea acestei piete principale, mergi in dreapta cum te uiti la ea pentru a identifica cele 2 turnuri inclinate, celebre ale Bolognei: Garisenda si Asinelli. Turnurile in Bologna au o istorie interesanta. Pe vremuri, fiecare familie mai rasarita din Bologna isi ridica cate un turn deasupra casei, pana ce orasul a ajuns la aproape 200 de turnuri. Doar ca de bine ce au fost construite, singurele ramase in picioare (si nici ele foarte bine) sunt cele 2. Poti urca cele aproape 500 de scari ale turnului Asinelli, iar daca nu ai mancat inca, afla ca intre cele 2 turnuri se afla “Pizzeria Due Torri” care face o pizza excelenta.

duetorri_vert_salomoni

Aproape de cele 2 turnuri se afla primul loc al Universitatii din Bologna, Archiginnasio. Aici nu trebuie sa ratati biblioteca (una dintre cele mai vechi din Europa) si teatrul anatomic (unde studentilor li se explica despre corpul omenesc), care sunt unice. Dupa ce am pozat cele 2 turnuri, la stanga lor se afla Via Zamboni, deschizandu-se astfel drumul catre cea mai veche Universitate din Europa. Fondata in 1088, aceasta “Alma Mater”, cum se numeste ea, este recunoscuta ca cea mai veche universitate a lumii occidentale.

teatro_anatomico

almamater

Bologna este cu adevarat o capitala gastronomica, nu degeaba mai este numita “la grassa” pentru nenumaratele feluri traditionale de mancare. Din Piazza Maggiore facand stanga (pana ajungi la turnuri), cum te uiti din strada principala pe partea dreapta, vei vedea la un moment dat multe biciclete si motociclete. De aici, spre dupa-amiaza, intra pe stradutele inguste si intortocheate ale Quadrilatero.

9710730250_4_quadrilatero-bologna

quadrilatero

Nu vei scapa fara sa te asezi macar pentru a simti spiritul italian si pentru a gusta din pastele bologneze, lasagna, tortellini, piadina romagnola sau tagliatelle al ragu. Sunt foarte multe terase cu cafenele si restaurante in zona, cofetarii cu prajituri si delicatese locale, magazinase cu fructe si legume sau cu produse locale de tip tortellini artizanali, parmegiano reggiano, mortadella sau prosciutto crudo (de unde te poti aproviziona). In zona vei gasi si magazine de haine. Sa tii cont insa de faptul ca intre orele 12 si 16 de obicei magazinele in Italia sunt inchise si la fel si restaurantele care servesc pranzul de obicei pana in ora 14:00 si apoi redeschid bucataria pentru cina dupa ora 19:00.

bologna_tortellini

tagliatele bolognese

In a doua zi am mers la Muzeul Civic Medieval, un alt obiectiv de bifat in zona care adaposteste multe opere de arta. Dupa vizita la muzeu am mers pe strada Independenzza si ne-om oprit la Cattedrale di San Pietro. Nu are intrare si biserica este foarte frumoasa, asa ca te poti opri si tu. In Piazza Maggiore vei gasi Palazzo Comunale, fosta primarie, actual muzeu de arta cu un turn cu ceas ce prezinta colectie foarte frumoasa a artistilor bolognezi si nu numai. Daca ai timp si placere pentru arta, ti-l recomand. Dupa ce treci de Piazza Maggiore, intra si in Basilica di San Petronio, principala biserica a orasului si una dintre cele mai mari biserici catolice din lume care are un stil bolognez aparte si este total diferita de ce vei vedea in Roma sau Florenta. Pe drum vei gasi multe cafenele si restaurante, noi ne-am oprit aici la pranz pentru o piadina si niste paste bologneze. Mergi pe strada Cavour, caci vei ajunge astfel la Galeria Cavour. Pentru cei care doresc sa faca shopping in magazinele de lux este locul perfect, iar pentru cei care vor sa-si clateasca ochii in vitrinele frumos colorate si decorate, este iarasi un loc potrivit.

Bologna_san_Petronio2_ridTIFFANY___PRADA_Galleria_Cavour_a_Bologna

Ne-am plimbat apoi in Gradina Margherita, unul dintre cele mai cunoscute si mai frumoase parcuri din oras.

Giardini-Margherita

Ne-am intors tot prin punctul central al orasului pentru a admira Piazza Maggiore si seara. Pozeaza-i si tu apusul de la una din terasele de aici servind un aperol spritz asa cum o fac bolognezii! Daca nu stiai, pietele sunt adevarate hub-uri sociale in Italia si Bologna nu face exceptie.

4

In a treia zi am mers catre gara (la 10 minute de hotelul nostru) si am luat trenul catre Verona. Drumul a fost de 1 ora jumatate.

In patra zi am avut doar o jumatate de zi, asa ca de dimineata ne-am oprit pentru o ora in Gradina Botanica aflata relativ aproape de hotel. Apoi am mers in Pinacoteca Nationala, un muzeu fascinant care-ti va explica istoria pictorilor bolognezi si evolutia stilurilor.

51948_bologna_orto_botanico

4540286-The_exterior_of_Pinacoteca_Nazionale_Bologna

Daca doresti sa faci si shopping, la iesire din Bologna este un outlet, insa daca esti cu masina, intre Bologna si Florenta (dar mai aproape de Florenta) este un outlet foarte mare: Barberino di Mugello (cu preturi foarte bune mai ales in perioada reducerilor). Pe Via Independenzza insa gasesti tot soiul de magazine branduri internationale, dar si locale. Daca depasesti putin zona centrala si iei autobuzul, intereseaza-te la hotel de cel mai apropiat centru comercial de tip COOP pentru ca si aici oferta este destul de variata. Vinerea si sambata in centru este o piata imensa unde localnicii expun diferite marfuri la preturi foarte bune. Asa ca daca ai de luat mai multe suveniruri si nu vrei sa cheltuiesti foarte mult, targul din centru este un loc potrivit.

Daca mai ai zile de stat in Bologna, mai ai ce face asa ca mergi in Piazza Santo Stefano. Piata e mai mica decat Maggiore, dar vei avea parte de mai multa intimitate si romantism.

Piazza Santo Stefano-6

Pentru iubitorii de muzee in general, Palazzo Poggi, Aldrovandi, muzeul de istorie din oras, precum si muzeul de arta moderna sunt de recomandat. Complexul San Michele in Bosco este un complex religios mare si privelistea de sus este formidabila. Pentru iubitori, Biserica San Luca este si ea una dintre bisericile principale ale orasului aflata pe deal. Pentru a ajunge aici poti urca pe Portico San Luca aproximativ 4 km sau poti merge cu masina. Mai poti face o plimbare si in Parcul Montagnola (care este in centru) daca mai ai timp si vrei sa iei cu adevarat spiritul bolognez. Inainte sa parasesti orasul, nu uita sa dai o fuga in cartierul “La piccola Venezia”! Este interesant de vazut pentru a intelege cum arata Bologna in trecut.

il-canale-visto-dal-davanzale

Esti fan masini si motociclete italienesti? Bologna e raiul lor! La 12 km de centrul Bolognei gasesti Museo Ducati, muzeul Lamborghini se afla la 23 km de centrul Bolognei spre Modena si in Modena vei gasi 2 muzee Ferrari (Muzeul Enzo Ferrari care este in Modena si cel din apropiere, din Maranello, muzeul Ferrari).

Viata de noapte

Fiind un oras centru universitar, strazile din Bologna sunt foarte active noaptea si viata de noapte este destul de agitata mai ales pe perioada anului universitar. La Stanze sau Osteria del Sole sunt baruri populare din oras, iar la capitolul cluburi poti incerca Byblos, Kinki si Link.

Daca nu ai ajuns insa in Bologna pentru a petrece in stil studentesc, poti sta seara la o terasa in Piazza Maggiore sau pe pietonalele dintre Piazza Maggiore si cele 2 turnuri pentru o bautura sau o cina si te vei simti ca un “italiano verro”. Teatro Comunale este locul pentru muzica clasica si opera, asa ca daca vrei sa petreci o seara astfel verifica programul lui. Mai poti incerca Teatro Arena del Sole unde vei gasi program destul de diversificat.

17. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)

Asteptarile au fost satisfacute, hotelul s-a dovedit a fi o buna alegere mai ales datorita pozitionarii sale centrale.

18. Check out

S-a realizat fara probleme, foarte rapid.

19. Transfer la aeroport

L-am facut de la hotel cu autobuzul, la fel ca la sosire. Din aeroportul din Bologna plecarea a fost la ora 17:40.

20. Plecare

S-a realizat fara intarziere plecarea, totul a decurs normal.

21. Zbor

La intoarcere nu ni s-a oferit mancare deoarece Blue Air este o companie low cost care oferta mancare si bautura pasagerilor doar contracost, insa nu am mancat in avion deoarece din aeroport din Bologna am mancat o piadina specifica zonei cu rucola, mozzarella si prosciutto crudo care noua ne place foarte mult.

22. Transfer catre casa/ Sosire acasa

Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport si in 20 minute am fost acasa

 

No Comments :