Infotrip Bruxelles, Belgia
Infotrip Bruxelles, Belgia
1. Motivul alegerii destinatiei:
-Motivul alegerii destinatiei Bruxelles: city break in Belgia;
2. Rezervare (telefon/ agent turism)
-rezervarea zborului s-a facut cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Tarom
-rezervarea hotelului in Bruxelles (Hotel NH Grand Place Arenberg) s-a realizat tot prin veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea aproape de centru si pretul lui pentru un hotel de 4 stele;
3. Documente de calatorie
-Pasaport sau C.I.
-asigurare de sanatate
4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport
Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.
5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere
Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Tarom.
6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese
Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.
7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc
Fiind devreme, ora 5:00, am servit o cafea in aeroport.
8. Plecare
Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.
9. Zbor- mancare/service/entertainment
Micul dejun in avion a constat intr-un sandwich si o prajitura. Personalul a fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 3 ore.
10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)
Imediat ce am preluat bagajul ne-am indreptat catre zona de informatii pentru a afla cum putem ajunge la hotel.
11. Intalnirea unui reprezentant al biroului de informatii
Nu a existat.
12. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)
Am luat trenul si ne-am indreptat catre hotelul care se afla la 300 m de statia Garii centrale, drumul fiind de aproximativ 25-30 minute. Din acest aeroport exista si varianta autobuzului 12 sau 21, insa noi am preferat trenul.
13. Impresii despre hotel
Hotel NH Grand Place Arenberg este un hotel de 4 stele in Bruxelles, aproape de Catedrala St Michael si de Galeriile St Hubert. Aproape si de Belgian Comic Strip si King’s House. Micul dejun nu a fost inclus.
14. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor
La check in totul a decurs rapid si eficient.
15. Prima impresie despre camera
Camera destul de mare, utilata cu ce am avut nevoie, patul confortabil; baia destul de mare.
16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)
Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au sfatuit ce putem face in trei zile (cat urma sa stam in Bruxelles) interesant acolo.
17. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina
Bruxelles este orasul ciocolatei, gauffre-ului, berii bune, dar si capitala Europei. Daca esti rocker, viziteaza orasul in luna iulie pentru ca in 4 zile din aceasta luna aici se intampla Festivalul de rock in aer liber. Tot in iulie vei gasi si reduceri masive la cumparaturi. Daca esti mai degraba un fan jazz, mergi in oras la sfarsitul lunii mai cand se intampla Brussels Jazz Marathon si in baruri si piete vei auzi numai jazz. La fiecare 2 ani, in august in jurul sarbatorii Sfintei Maria, timp de un weekend Grand Place este acoperit cu un covor de flori realizat de o asociatie non-profit. Aproximativ 100 gradinari realizeaza puzzle-ul gigantic din flori in mai putin de 4 ore. Primul covor din flori a fost realizat in 1971 si de atunci la 2 ani se realizeaza. Daca vrei sa vezi acest lucru unic pe care-l ofera orasul, verifica programul aici: http://www.flowercarpet.be/. Retine insa ca in aceasta perioada speciala si preturile la cazari cresc. Prima recomandare cand vizitezi Bruxelles este sa nu inchiriezi masina. Te poti deplasa relativ ieftin si repede cu trenul, metroul, autobuzul (in functie de distante). Si nici nu vei mai avea problema parcarii si a posibilelor amenzi.
Viata de zi
In functie de ce-ti place sa faci, Bruxelles este un oras foarte ofertant. Poti vedea cladiri somptuoase, poti vizita muzee, te poti plimba in parcuri (este un oras foarte verde), este un loc unde mananci bine si nu foarte scump intr-un ambient placut si poti face si cumparaturi.
In prima zi in Bruxelles am ajuns la ora 9:00. Din hotel am plecat la ora 11:00 si ne-am indreptat spre centru. Vestita Rue Antoine Dansaert era la un 1 km de hotel, asa ca am mers pe jos pentru a vedea primul “must see” al orasului. Cu cladiri remarcabile, strada este una dintre principalele de shopping, locul unde gasesti magazinele cool si boutique shops-urile tipic europene. Ne-am oprit in cateva magazine locale, insa nu acesta era focusul nostru asa ca, mergand mai departe catre cartierul Place Saint Gery, am gasit foarte multe restaurante si pub-uri. Ne-am oprit la o portie traditionala de scoici cu cartofi prajiti aici pentru primul pranz. Pretul? Aprox 10 Euro/ portia. Cartierul este recunoscut ca un loc din capitala belgiana unde oamenii se aduna sa socializeze, aici fiind locul multor baruri.
Dupa ce am mancat, am ajuns in renumita Grand Place, un loc unde architectura gotica (amestecata cu ceva elemente baroce si neo-clasice) ocupa loc de cinste. Aici daca ajungi in august in weekendul si anul potrivit (eveniment ce se intampla din 2 in 2 ani) vei vedea imensul covor de flori, un aspect unic, reprezentativ Bruxelles-ului intr-o piata unica despre care se spune ca este cea mai frumoasa piata centrala medievala din lume. Intr-adevar este superba, este patrimoniu UNESCO, iar primaria poti sa o vizitezi si inauntru daca vrei. De aici pe stradute ajungi in centrul vechi, plin de terase si restaurante pe stradute inguste, toate pietonale, unde fiecare se intrece sa te invite sa-i calci pragul, L’Ilot Sacre.
Am mers mai departe deoarece deja mancasem, insa ne hotarasem ca intr-una din zile sa incercam si aceasta zona cu celebrele-i fructe de mare. Nu departe de zona, am gasit statuia celebra a Bruxelles-ului a baietului: Menneken Pis. Sunt multe legende in privinta lui, cea mai cunoscuta fiind cea ca baietelul era fiul unui nobil care a incercat sa opreasca un incendiu asa cum este reprodus. Exista si varianta feminina a lui, mai putin celebra, care se numeste Janneke Pis. Mai mergi vreo 15 minute de la statuie si vei gasi Place Royal. Inainte de asta vei gasi Palais des Beaux-Arts si Musees Royaux des Beaux-Arts, insa noi le-am lasat pentru ultima zi. Tot aici se afla poate cea mai frumoasa cladire Art Nouveau din Bruxelles ce adaposteste Muzeul Instrumentelor Muzicale, iar privelistea din top de aici este superba. Si apropos, daca esti pasionat de acest stil, nu rata Muzeul Horta.
Am mers in schimb si am vazut Place du Luxembourg, locul in care se strang angajatii diferitelor institutii europene pentru a mai bea si socializa dupa munca. Am mers apoi spre Palatul de Justitie si ne-am oprit pentru a vedea intai catedrala gotica Notre Dame au Sablon. Este frumoasa si merita vazuta, insa dupa parerea mea nu este la nivelul celei din Paris si nicidecum la nivelul celei vizitate din Montreal. Aproape de Catedrala, dimineata in weekenduri nu ratati piata de antichitati din Place du Grand Sablon daca sunteti amatori de astfel de cumparaturi.
Cladirea Palatului de Justitie este impresionanta, de o grandoare si o arhitectura deosebita, semn ca belgienii pun mare pret pe lege si justitie. La vreo 20 minute la picior de Palatul de Justitie gasiti Parlamentul European, care poate fi si vizitat de 2 ori pe zi: la ora 10 sau la ora 15. Cladirea moderna de sticla este interesanta, insa noi nu am mers inauntru si am mers mai departe catre Parcul Cinquantenaire. Vremea a tinut cu noi (da, in Bruxelles :)), asa ca am putut sa ne plimbam spre dupa-amiaza in parcul vechi cu muzee numeroase si un Arc de Triumf la fel de frumos ca-n Paris. Aici pentru cei interesati veti gasi Muzeul Militar al Armatei (cu o colectie impresionanta de avioane si gratuit de vizitat), dar si Muzeul de Istorie si arta. Iar daca mergi pe terasa Muzeului Militar vei avea parte de una dintre cele mai frumoase panorame asupra Bruxelles-ului. Am mers si prin Autoworld, un muzeu ce nu trebuie ratat de iubitorii de masini si nu numai care adaposteste peste 400 autoturisme. Spre seara ne-am intors la hotel pentru ca maine sa avem o zi plina de care sa profitam din plin.
In a doua zi am vrut sa vizitam muzeul destinat ciocolatei, asa ca asta am si facut. Chocolate and Cocoa Museum este un muzeu (aproape de hotelul la care am stat) care pentru unii poate fi considerat o capcana pentru turisti, iar pentru altii (incluzandu-ma pe mine) un loc interesant. Ni s-au oferit informatii despre istoria ciocolatei si am testat cateva soiuri. In maxim o ora am terminat vizita.
Am luat de aici autobuzul (exista un abonament pentru toata ziua care costa aproximativ 5 Euro si poti sa mergi cu oricare) si am mers catre Biserica Notre Dame de Bruxelles care are un stil arhitectural mixt si e posibil sa nu-ti placa, dar merita sa o vezi in orice caz. De la basilica am luat metroul si am mers in zona Laeke unde am stat pana seara. Serele regale sunt interesante de vazut aici, mai ales ca gazduiesc toate tipurile de plante si flori din intreaga lume. Sunt deschise publicului insa doar cateva zile pe an (si de obicei in luna mai), asa ca mai bine verifica programul inainte sa ajungeti si fiti pregatiti pentru cozi interminabile. Pavilionul chinezesc si turnul japonez sunt deosebite, nu le ratati!
Tot aici in zona e Mini-Europe si Planetarium si Atomium-ul. Toate un “must”. Atomium-ul si Mini-Europa costa impreuna 22 Euro/biletul. Mini-Europa cuprinde machete a peste 350 cladiri din Uniunea Europeana, din Romania regasindu-se Palatul de la Mogosoaia. Cand vezi copiile fidele ale cladirilor reprezentate observi migala cu care au fost create, atentia la detalii si bineinteles ca nu ai cum sa nu le apreciezi. Daca iti doresti sa faci baie indiferent de vremea de afara sau esti in Bruxelles cu copiii, ia-ti costumul de baie si bucura-te de cateva ore la Oceade! Aici poti inota si petrece cateva ore in apa pentru ca locul este realizat ca o replica a insulelor exotice si este un adevarat parc acvatic de distractii. Si, tot daca vizitezi Bruxelles cu copiii iti recomand Planetarium-ul. Futuristica cladire Atomium simbolizeaza lumea tehnologizata in care traim si a fost creata ca o molecula imensa in 1958 cand a avut loc Expozitia mondiala in Bruxelles. Ca si Tour Eiffel sau alte cladiri care au fost realizate cu anumite ocazii fara a avea insa scopul de a ramane, Atomiun-ul avea si el acelasi destin insa intre timp a devenit simbolul orasului si nu a mai fost demolat. Poti sa-l pozezi din afara, dar nu te sfatuiesc sa intri pentru ca nu sunt multe de vazut. Daca ai timp, mai degraba plimba-te prin parcul Heysel, caci este foarte frumos.
Seara ne-am intors in centrul vechi si am incercat mancare traditionala la restaurantul considerat unul dintre cele mai bune din Bruxelles: Fin de Siecle. Mancarea a fost chiar foarte gustoasa.
In a treia zi plecarea spre aeroport a fost pe la ora 17:00 din Bruxelles, asa ca am avut aproape toata ziua la dispozitie. Am mers in prima parte a zilei la St Michael (care era foarte aproape de hotel), o superba catedrala foarte mare. Am mers cam 10 minute pana la muzeul Royal Museum Of Fine Arts si l-am vizitat. Include 2 muzee: de arta moderna si arta antica, precum si galeriile Magritte si Fin de Siecle. Pentru iubitorii de arta e un must. Spre dupa-amiaza ne-am plimbat in Parc de Bruxelles, am mancat rapid pe strada si ne-am oprit putin la Palatul Regal deoarece pe timp de vara (iulie-septembrie) este deschis publicului pentru a vedea cum traiesc regii. Daca mai ai timp, mergi si la King’s House (Maison du Roi) pentru a afla mai multe despre istoria Belgiei. Ne-am intors apoi spre hotel pentru a ne lua bagajele si a ne porni la drum spre Gara Centrala, la fel ca la dus.
Daca esti iubitor de mancare belgiana, cartofii prajiti si moules-frites (scoici) este meniul lor traditional pe care-l gasesti la orice terasa/restaurant. Fin de Siecle este un restaurant foarte apreciat chiar in centrul Bruxelles-ului, iar Café Belga recomandat de localnici unde te sfatuiesc sa mergi chiar si pentru o cafea dimineata sau un aperitiv inainte de cina. Una dintre cele mai populare ciocolaterii este Chocolatier Mary, iar pentru o ceainarie autentica iti recomand Wittamer. Place Flagey este un alt loc in care trebuie sa ajungi pentru Frit Flagey, unul dintre cele mai bune locuri pentru cartofi prajiti. Ei oricum sunt exceptionali in Bruxelles deoarece belgienii au o metoda diferita de a-i pregati: ii prajesc de doua ori in untura. Pentru desert, vestitele Gauffre sau ciocolata belgiana (Bruxelles are 6 magazine imense cu ciocolata belgiana) sunt la orice pas, iar pentru amatori, cea mai buna bere tot in Bruxelles se gaseste.
Daca doresti sa faci shopping in Bruxelles, Woluwe Shopping Center (nu foarte central) si City 2 sunt cele mai cunoscute mall-uri din oras si aici poti gasi orice cauti. Pentru magazine exclusiviste, Avenue Louise este destinatia ta, iar pentru lanturi de magazine exista aproape de Grand Place Rue Neuve, renumite in oras. Galeriile Saint Hubert cu arcadele de sticla sunt minunate si merita vazute macar pentru window shopping. Ai grija insa ca duminica cele mai multe magazine sunt inchise. Daca te gandesti la outlet-uri, la o ora de mers cu masina de Bruxelles exista in Maasmechelen Chic Outlet Shopping (exista si un autobuz care merge aici), iar la o ora jumatate vei gasi Designer Outlet Roermond (in Olanda). Mergand spre Franta la o ora jumatate este outletul McArthurglen Roubaix.
Daca mai ai zile de stat in Bruxelles, viziteaza biserica Sacre Coeur. In stil Art-Deco, biserica este a 5-a din lume ca marime.
Mergi neaparat in minunatul Brugge: Venetia Nordului. Ajungi intr-o ora si jumatate acolo si daca e weekend tarifele pentru biletele dus-intors la tren sunt la jumatate. Ghent este si el foarte frumos si usor accesibil din Bruxelles, iar Anvers ti-l recomand pentru zona centrala si pentru cumparaturi. Anvers este si centrul mondial al comertului cu pietre pretioase, asa ca daca ai in gand cumparaturi de acest fel, aici este locul tau. Daca vacanta ta este cu copiii, iti recomand o vizita la Belgian Comic Strip, un muzeu dedicat istoriei benzilor desenate. Stiai ca Belgia are mai multi artisti de benzi desenate pe metrul patrat decat orice alta tara? Si un alt “must” daca esti cu ei este Muzeul de Stiinte cu cea mai mare galerie cu dinozauri din Europa.
Viata de noapte
Delirium Café este locul cu record mondial pentru cele peste 3000 sortimente de bere, iar Moeder Lambic este locul unde nu vei plati preturi de turist si unde vei gasi atat bere de toate felurile, cat si quiche-uri sau diferite sortimente belgiene de branzeturi si salate. In general zonele Grand Place, Saint Gery si Place Flagey sunt populare pentru baruri si restaurante, multe dintre el oferind muzica live (mai ales in weekend). Daca iti doresti sa dansezi intr-un local trendy din Bruxelles, Madame Moustache este locul tau.
18. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)
Asteptarile au fost satisfacute, hotelul din Bruxelles s-a dovedit a fi o buna alegere mai ales din punctul de vedere al pozitionarii si bine conectat catre toate arterele orasului.
19. Check out
S-a realizat fara probleme, foarte rapid.
20. Transfer la aeroport
L-am facut de la hotel cu masina, la fel ca la sosire. Din aeroportul din Bruxelles plecarea a fost la ora 19:25.
21. Plecare
S-a realizat fara intarziere plecarea din Bruxelles, totul a decurs normal.
22. Zbor
La intoarcere in avion ni s-a oferit mancare tot un sandwich si un desert.
23. Transfer catre casa/ Sosire acasa
Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport si in 20 minute am fost acasa.
No Comments :