Infotrip Dubai, Emiratele Arabe Unite
Infotrip Dubai, Emiratele Arabe Unite
1. Motivul alegerii destinatiei:
–vacanta in Dubai, orasul fabulos al Emiratelor Arabe Unite; o vizita care sa imbine plaja cu vizitarea orasului
-Perioada calatoriei (sfarsitul lunii octombrie): o perioada buna cu temperaturi de aprox. 25 grade pentru a vizita Emiratul. A fost o alegere buna a perioadei avand in vedere ca doream sa facem si Desert Safari si nu a fost foarte cald
2. Rezervare hotel si zbor (telefon/ agent turism)
-zborul cu ajutorul agentului de turism a fost achizitionat cu aprox. 5-6 luni in avans: Wizz Air s-a dovedit a fi pentru noi cel mai bun din punct de vedere cost si orar (200 eur/biletul) versus Fly Dubai sau Tarom; nu e o regula neaparat, mai bine verificati intai
-hotelul Four Points by Sheraton Sheikh Zayed Road a fost ales in zona New Dubai pentru a fi mai aproape de atractiile din zona: Dubai Mall si Burj Khalifa
3. Documente de calatorie
-doar pasaport
-asigurare de sanatate
4. Alte informatii despre calatorie primite
Am primit de la agentul de calatorie informatia ca viza pentru Romania se va da la sosirea in Dubai.
Este unul dintre cele mai sigure orase, insa trebuie sa stii ca Dubai-ul este campion la reguli (imposibil de) stricte ce le aplica la tot pasul cu toti turistii, fara exceptie.
Informatii despre hainele pe care trebuie sa le avem la noi in functie de vreme, cutuma si programul urmarit: pulover/jacheta cand ajungi in Mall (oriunde inauntru in Dubai e aerul conditionat la maximum), haine decente pentru femei (umerii sa nu fie la vedere, iar fustele peste genunchi). In Mall daca te asezi pe marginea unei fantani, va veni cineva sa-ti spuna ca nu ai voie sa stai acolo. Regulile de tip PDA (am aflat si eu cand au venit la mine ca acronimul inseamna Public Display of Affection) care trebuie respectate nu numai in fata moscheii, dar si intr-un hotel plin de turisti europeni. Daca te imbratisezi cu partenerul si iti arati in vreun fel afectiunea fata de acesta in public, un barbat sobru va veni la tine sa-ti atraga atentia.
Regulile sunt riguroase in moschei (de ex. in Moscheea Alba din Abu Dhabi): femeile trebuie sa se imbrace din cap pana in picioare la propriu cu abaya neagra traditionala ca o manta cu shayla neagra pe cap (care lasa la vedere in public doar ochii) si indiferent de vreme iti va fi foarte cald cu ea. Si aceasta nu este cel mai extremist. Apogeul este atins atunci cand vine la tine un reprezentant al garzii care-ti spune sa iti acoperi parul de tot (adica sa-ti ridici pe cap shaylaua neagra pe care ti-o dau la intrare). Iar eu nici nu imi dadusem seama ca imi cazuse de pe cap… Asa ca, celebra vorba se aplica “when in Dubai, act as Arabians do”.
5. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport
Check in-ul a fost facut inainte si printat, ca atare am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu 1 ora jumatate inainte de zbor
Orientarea a fost rapida pe panourile de la intrare cu “Plecari” astfel incat sa ne pozitionam la ghiseul de check in potrivit
6. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere
Am asteptat 10 minute pentru a inregistra si lasa bagajele si stiam ca trebuie sa avem bagaj de mana gratuit in limite de dimensiuni si kg (42x32x25cm şi 10 kg) astfel incat sa ne permita sa-l pastram cu noi in avion. In fata noastra insa au fost oameni care mutau dintr-un bagaj in altul pentru a se incadra in limitele lor stricte.
7. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese
Ni s-au verificat bagajele de mana si am predat bagajele de cala, totul a decurs normal. Reprezentantul companiei a fost amabil si respectuos.
8. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc
Fiind ora pranzului, am servit masa in aeroport.
9. Plecare
Imbarcarea din Bucuresti s-a realizat la timp, la fel si plecarea.
10. Zbor- mancare/service/entertainment
Zborul desi destul de lung (4 ore jumatate) a fost placut, fara probleme de niciun fel. Fiind low cost, mancarea si bautura toata a fost contracost.
11. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)
Cand am ajuns in aeroport in Dubai am asteptat vreo 20 minute pana ne-a venit randul pentru a primi viza. Am primit viza fara sa fiu intrebata nimic si dupa ce am luat bagajele ne-am indreptat catre statia de taxiuri fara a cere alte informatii in aeroport.
12. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)
Transferul cu taxiul pana la hotelul din Sheikh Zayed (faimosul boulevard din centrul nou al Dubai-ului) a durat aproximativ 45 minute si a costat aprox. 140 AED, echivalentul aceleiasi sume in Ron.
13. Impresii despre hotel
Din primele minute de la receptie am descoperit recomandarea Expedia: “Four Points by Sheraton Sheikh Zayed Road” ales de clientii Expedia in Top 500 hoteluri mondiale. Si s-a dovedit a fi asa. Locatia este excelenta, asa cum am mai relatat, este in centrul Dubai-ului si daca doresti sa circuli cu metroul, exista statia de metrou Emirates Towers la 3 minute de el. Camerele sunt mari si curate, iar hotelul are la etajul 43 o piscina imensa outdoor, sala de fitness, precum si un Sky Bar seara cu o vedere panoramica asupra Dubai-ului. Hotelul are si restaurante cu bucatarii variate: meniu international, dar si traditional, pe care insa nu le-am incercat.
14. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor
La check in totul a decurs normal, a fost scurt si eficient si in 10 minute am fost cazati. Ni s-a dat parola de wifi pe care o puteai folosi gratuit in tot hotelul.
15. Prima impresie despre camera
Camera mare si frumoasa, curata, totul aranjat la ultimul detaliu.
16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)
Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili, saritori si dornici sa ajute turistii. Cei de la concierge au fost de ajutor, ne-au oferit toate informatiile solicitate, la fel si baietii din stuff de la intrare. Cand am vrut sa luam un taxi catre un Mall (in ultima zi) chiar ne-au transmis ca vine un Shuttle gratuit in 5 minute si sa asteptam putin. La fel si la intoarcere, cand am venit catre hotel (tot cu shuttle-ul gratuit de la Mall of the Emirates) uitasem o punga in autobuz. Cei de la hotel au sunat la autobuz si acesta s-a intors pentru a ne returna punga. Oricum, daca nu ai varianta shuttle-ului la indemana si doresti sa calatoresti cu metroul, e rentabil sa o faci pentru distante mai mari. Pentru distante mici taxi-ul se dovedeste a fi mai ieftin decat metroul.
Mi s-a recomandat si sky bar-ul din hotel de catre angajatii hotelului. A fost placut ca intr-o seara sa pot admira luminile si opulenta Dubai-ului la un cocktail de la etajul 43.
17. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina
Nu am inchiriat masina si nu recomand decat daca doriti sa plecati din Dubai catre Abu Dhabi sau alte Emirate. Si chiar si in aceasta situatie exista autobuze speciale care fac curse zilnice si intr-o ora jumatate-maxim 2 ore ajungi in Abu Dhabi. Daca vrei sa vizitezi si alte Emirate, aproximativ 1 ora jumatate poti face pana in Sharjah sau Ras Al-Khaimah, putin peste 2 ore pana in Fujairah.
Viata de zi
Dubai este o destinatie unde poti face si vedea nenumarate lucruri, fiind un loc in care superlativele absolute sunt un scop in sine orice realizeaza si unde Cartea Recordurilor este punctul de plecare al tuturor proiectelor. Cel mai mare mall, cea mai inalta cladire din lume, restaurantul la cel mai inalt etaj din lume, cel mai mare acvariu indoor sunt doar cateva dintre premiile de care se bucura orasul din Emiratele Arabe. Asadar, luxul, megalomania si opulenta sunt cuvintele de ordine in Dubai.
In prima seara am ajuns tarziu, ne-am culcat si odihnit pentru a ne organiza pentru urmatoarea zi.
In a doua zi am plecat la Dubai Mall deoarece doream sa vedem si sa petrecem putin timp in cel mai mare mall din lume. Intr-adevar este un loc in care poti sa petreci o zi fara sa iti dai seama cum trece timpul. Daca esti cu copiii in vacanta, vizita la acvariul din Mall Dubai (bineinteles, si acesta detine un record fiind cel mai mare acvariu indoor din lume) este un „must”. Iar dupa ce ai terminat cu acvariul, parintii pot merge la cumparaturi si copiii lasati cu orele supravegheati (iti garantez ca nu se vor plictisi) in Kidzania (loc de joaca ce se afla in mall). Este un loc si pentru cina, asa ca ramai seara aici neaparat. In timpul cinei servite la orice restaurant de aici vei putea admira din 30 in 30 de minute celebrele fantani dansante din fata Dubai Mall-ului. Sunt proiectate de aceeasi oameni care le-au realizat pe cele din Las Vegas si sunt impresionante.
In a treia zi aveam programat Desert Safari. Trebuie sa stii ca dureaza cateva ore bune. Am avut o experienta unica intr-un trip Desert Safari realizat cu Platinum-Heritage. Il recomand cu caldura, si, desi este ceva mai scump decat altele, Tripadvisor ne confirma ca este cel mai bun Desert Safari din Dubai. Veti avea parte atat de o calatorie in desert, cat si de o demonstratie de dresaj de soimi. Iar seara continua cu o cina in mijlocul desertului care te invita si in zona activitatilor culturale si traditionale: henna, plimbarea cu camila, belly-dancing si muzica autohtona, traditia realizarii painii, relaxare cu narghilea, etc. Perioada in care am fost (octombrie) a fost excelenta si n-am avut parte de caldura excesiva.
Daca vrei sa-ti petreci o zi la plaja, Jumeirah Beach este celebra, iar insula artificiala sub forma unui palmier (Palm Jumeirah) trebuie sa stii cand vei pasi pe ea ca este a 8-a minune a lumii. Asta am facut noi in prima parte a celei de-a patra zi.
In a doua parte a zilei am vizitat Dubai Marina. O jumatate de zi cel putin poti petrece in zona relaxat. Exploreaza aceasta zona superba de promenada, terase, fantani arteziene, skyscrapperi si iahturi la un loc.
In prima parte a zilei in cea de-a cincea zi am vizitat zona veche a Dubaiului: zona istorica Deira (Dubai-ul vechi) cu toate pietele de mirodenii si peste, Gold Souk (bazarul de aur- daca ai fost insa in Istanbul, nu vei pierde nimic daca pe acesta il ratezi).
Spre seara, aveam rezervata intrarea in cel mai inalt turn din lume. Iti recomand cu caldura sa mergi sa vezi panorama superba a Dubaiului de sus din topul cladirii Burj Khalifa. Pentru a ajunge in lobby-ul de unde se urca in varful Burj Khalifa trebuie sa cobori la nivelul LG al mall-ului, acolo unde se afla si zona de food court. Trebuie sa faci rezervare din timp la https://tickets.atthetop.ae/atthetop/Step0_BookingInfo.aspx si apoi sa vii sa iti ridici biletul de la casa de bilete. Noi am platit 32 de dolari de persoana si am avut rezervare la ora 9 seara. Cele mai cautate ore de vizita sunt in jurul orei 18, la apusul soarelui si acestea se pare ca sunt rezervate cu cateva luni bune in avans.
Sau…poti dobori si un record daca vrei: du-te la restaurantul din Burj Khalifa aflat la etajul 122, restaurantul aflat la cea mai inalta altitudine din lume. Trebuie sa stii ca pentru a avea masa aici, minimul de consumatie este de 300 dirhami (in randul 2) sau 400 dirhami (randul intai), care inseamna aproximativ aceeasi suma in ron. Pare mult, dar nu e atat de mult daca doresti sa bifezi urcarea in top in restaurantul din Burj Khalifa. O urcare acolo pentru a poza Dubai-ul de sus (de cel mai sus, ce-i drept!) costa aproximativ la fel. Iar aici ai parte si de un cocktail + desert pe care sa le savurezi din cea mai inalta cladire.
Mancarea lor nu este pe placul meu fiind in general bazata pe multa carne (cu precadere carne de miel) si mixuri nepotrivite pentru gustul meu. Este unul dintre cele mai cosmopolite orase cu restaurant de toate specialitatile asa ca nu vei avea probleme de acest fel. De exemplu, daca iti place mancarea mediteraneana, iti pot recomanda un restaurant din zona Dubai Marina care se afla pe o barca: la “Aprons & Hammers”. Este un restaurant inedit cu mancare buna unde ni s-au oferit sorturi pentru a manca fructele de mare. Ne-a fost recomandat de un prieten ce locuieste acolo, iar privelistea este foarte frumoasa. Dar cand esti acolo incearca macar o data sa gusti din toate specialitatile lor.
Dubai este si paradisul cumparaturilor, asa ca daca doresti sa faci ceva shopping e locul potrivit. Si aici detine recordul pentru cel mai mare mall din lume, Mall Dubai, dar nici Mall of the Emirates nu se lasa mai prejos sau WAFI Mall. Nu uita ca cea mai potrivita perioada pentru cumparaturi in Dubai incepe dupa Craciun si se termina la sfarsitul lunii ianuarie cand sunt reduceri masive la cumparaturi si se intampla Festivalul Cumparaturilor (Dubai Shopping Festival). Festivalul este cel mai mare eveniment din Middle East in materie de cumparaturi si distractie.
Doresti sa mai vezi ceva spectaculos? Celebrul foc de artificii din Dubai de revelion este spectaculos, asa ca daca vrei sa vezi atat artificiile, dar si sa beneficiezi de reduceri, poate cea mai buna perioada este sa vii la sfarsitul lui decembrie si sa vii dupa Anul Nou.
Daca vrei sa acorzi o zi Emiratului Abu Dhabi sunt 2 locuri pe care nu trebuie sa le ratezi: Parcul tematic Ferrari World (unde este cel mai rapid coaster din lume) si Moscheea Alba din Abu Dhabi numita Shaikh Zayed Mosque. Moscheea este o splendoare, o capodopera arhitecturala, ghidul ne-a zis ca ar fi a patra din lume ca marime, insa la o cautare pe Google parerile sunt impartite. In orice caz, este cea mai mare din EAU.
Viata de noapte
Daca iti doresti o noapte intr-un club-lounge, Music Hall este un local foarte interesant unde recomand oricarui turist sa mearga. Se afla inauntrul hotelului Zabeel Saray, iar spectacolul este unul variat cum rar vezi, cuprinzand cele mai interesante si fascinante tipuri de dans si muzica din lumea intreaga, alternativ cu muzica de club. Bineinteles ca vei avea nevoie de rezervare.
Pentru o seara traditionala, poti opta pentru “Dhow Dinner”, o croaziera cu cina pe vas, dansuri si muzica traditionala.
O seara sofisticata impreuna cu partenerul, insa, o poti avea in restaurantul inedit din Burj Al Arab unde se serveste cina la mese din jurul unui imens acvariu. Rezervarea trebuie sa o faci inainte la restaurantul Al Mahara.
18. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)
Hotelul si personalul a fost foarte ok. Toti oamenii cu care vei interactiona (din hoteluri, cafenele, restaurante, magazine, ghizi) sunt primitori si in Dubai serviciile (in general) sunt ireprosabile. Populatia lor este alcatuita doar 20% din bastinasi, restul fiind nationalitati de toate felurile. Au invatat sa faca turism de la cel mai mic pana la cel mai inalt grad si chiar si personalul care face curat in hoteluri a invatat engleza bazica astfel incat sa poata avea o minima conversatie cu turistii.
19. Check out la hotel
Scurt si eficient, ba chiar ne-au permis (pentru ca aveam zborul seara) sa facem un late check-out.
20. Transfer la aeroport
Am plecat cu taxiul de la hotel si am platit aproximativ aceeasi suma precum am facut-o la sosire.
21. Plecarea
S-a realizat la timp.
22. Zbor
Zborul a fost de aproximativ 5 ore, echipajul a fost amabil si n-am intampinat probleme. Nu am avut intarziere.
23. Transfer catre casa/ Sosire acasa
Ne-am intors acasa de la aeroportul din Bucuresti cu taxiul comandat in aeroport unde totul a fost in regula.
No Comments :