Plaja exotica cu ape turcoaz

Infotrip Florenta, Italia

Infotrip Florenta, Italia

 

1. Motivul alegerii destinatiei:

-Motivul alegerii destinatiei Florenta: Vacanta in Toscana: plecare in orasul Bologna si super-oferta la zborul Blue Air

2. Rezervare (telefon/ agent turism)

-rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Blue Air

-rezervarea hotelului (Hilton Garden Inn Florence Novoli) s-a realizat tot de catre veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea si pretul lui pentru un hotel de 4 stele

-rezervarea masinii inchiriate a fost realizata tot de veltravel.ro

3. Documente de calatorie

-Pasaport sau C.I.

-asigurare de sanatate

4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport

Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.

5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere

Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Blue Air.

6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese

Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.

7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc

Fiind foarte dimineata, ora 6:30, am servit o cafea in aeroport.

8. Plecare

Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.

9. Zbor- mancare/service/entertainment

Micul dejun in avion nu este oferit de catre compania Blue Air deoarece este o linie aeriana low cost si totul e contracost. Personalul a fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 2 ore.

10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)

Imediat ce am preluat bagajele ne-am indreptat catre zona de rent-a-car pentru a prelua masina inchiriata.

11. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)

Am luat masina din aeroport si ne-am indreptat catre hotelul din Florenta, drumul fiind de aproximativ 1 ora.

12. Impresii despre hotel

Hilton Garden Inn Florence Novoli este un hotel de 4 stele la 5 km de centrul Florentei, insa avand masina la dispozitie nu am avut probleme cu distanta . Micul dejun nu a fost inclus.

13. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor

La check in totul a decurs rapid si eficient.

14. Prima impresie despre camera

Camera maricica si curata, patul confortabil si baia destul de mare.

15. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)

Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au sfatuit ce putem face in cele 2 zile (cat urma sa stam in Florenta) interesant acolo.

16. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina

Daca stai 2 zile in Florenta si nu ai de gand sa vizitezi si alte orase din zona, nu trebuie sa iti inchiriezi masina. Autobuzul functioneaza foarte bine si daca nu vei sta in centrul orasului in 15-20 minute vei fi oricum in centru. In cazul in care vei sta in centru aproape toate atractiile principale sunt atat de bine comprimate, incat poti ajunge de la una la cealalta la picior in plimbare, mai ales ca cele mai multe piete sunt pietonale. Ba mai mult, daca vei inchiria masina vei avea problema parcarii ei si poti sa patesti cum ni s-a intamplat noua: am intrat pe o strada pentru riverani (fara sa stim) si am primit dupa 1 luna (la adresa din tara mentionata in contractul de inchiriere masina) instiintare de amenda de vreo 30 euro. Daca aterizezi pe alt aeroport apropiat (Pisa sau Bologna), sa stii ca trenuri sunt in fiecare zi din aceste orase catre Florenta si invers si, daca nu calatoresti in plin sezon, (iulie-august) preturile sunt chiar accesibile. Mai ales ca Florenta nu este o destinatie ieftina, motiv pentru care te sfatuiesc sa o vizitezi primavara sau la inceput de toamna cand nu sunt nici foarte multi turisti si nici vremea nu e foarte calduroasa.

Viata de zi

In functie de ce-ti place sa faci, Florenta sa stii dinainte ca este ea insasi un “muzeu”, galeriile fiind aici la ele acasa. Asa ca, daca esti iubitor de arta si de frumos, Florenta este un oras unde nu te poti plictisi si nici opri din vizitat.

1

In prima zi la pranz eram deja in centrul Florentei, am mers spre centrul istoric si am ajuns in Piazza del Duomo, una dintre pietele noastre preferate din Florenta si epicentrul Renasterii. Primul loc pe care l-am vizitat a fost Domul (numit Biserica Santa Maria del Fiore), remarcabil pentru culoarea sa deosebita, verde si cunoscuta ca fiind a patra cea mai mare catedrala din lume. Am intrat in biserica (nu exista bilet de intrare decat daca vrei sa urci sus la clopotnita), am pozat-o si pot sa spun ca merita sa te opresti aici. Este un “must” cand vizitezi Florenta avand in vedere ca este simbolul Renasterii florentine.

duomo

firenze

Dupa ce am mers si la clopotnita Domului (intrarea costa 6 euro dar merita privelistea 360 grade asupra orasului!), am trecut pe langa Batisterro di San Giovanni, l-am pozat si pe el. Il poti vizita, fiind o cladire decorata intru totul cu aur. Tot aici este si turnul lui Giotto si daca vrei sa urci pana sus la 85 m inaltime ai aproximativ 400 trepte de urcat.

bapt

Ne-am oprit apoi in Piazza de la Signoria, la 2 minute pe jos de Duom. Piata este superba si de la o terasa de aici poti observa spiritul boem al localnicilor si turistii cu hartile in mana preocupati sa vada cat mai multe din orasul-muzeu. Aici este si Palazzo Vecchio caruia ii poti admira turnul de 94 metri sau il poti privi pe David al lui Michelangelo (o copie caci cea adevarata este doar in Galeria Dell’Academia).

signoria

david

Ne-am oprit in zona pentru a lua pranzul la o taverna destul de faimoasa si cu preturi nu foarte piperate pentru ceea ce ofera: Divina Commedia. Daca esti iubitor de mancare italiana, toate restaurantele lor servesc mancare specifica foarte buna (branzeturi specifice, pizze, paste, vestita “bistecca fiorentina”) si iti ofera vinuri toscane cunoscute la nivel mondial, asa ca nu-ti face multe griji in privinta meselor.

bistecca-alla-fiorentina_ok

Ceea ce trebuie sa stii insa (valabil pentru aproape toata Italia) este ca restaurantele deschid in general intre orele 12-15 (pentru pranz) si intre 19-22 (pentru cina). Gelateriile nu mai au nevoie de nicio prezentare si sunt la fiecare colt in Italia, caci este stiut faptul ca aici gasesti “cea mai buna inghetata din lume”. Iar Florenta este in topul oraselor din Italia la capitolul inghetata.

Dupa ce am mancat, am trecut pe langa Palazzo Vecchio (primaria orasului) si ne-am pozat, nu am intrat in el desi am inteles ca este un obiectiv important ce nu trebuie ratat, primaria Florentei functionand ca un muzeu. Dar daca nu lasi cateva “obiective obligatorii” restante cum ai mai putea reveni in oras? Am mers apoi sa ne plimbam pe Ponte Vecchio, podul faimos construit in secolul XIV, ca este ornat cu locuinte (iar acest lucru se vede foarte bine din Galeriile Uffizi).

Panorama_of_the_Ponte_Vecchio_in_Florence,_Italy

De aici Palazzo Pitti nu este departe, iar cei iubitori de arta trebuie sa faca un stop aici, palatul cuprinzand o colectie de arta renascentista, precum si costume din epoca familiei Medici. Palatul are si o poveste frumoasa, construit de familia care rivaliza cu Medici si care, ironia sortii, din lipsa de finante este vandut mai tarziu tot celor din familia Medici si transformat in muzeu. Noi nu am intrat deoarece era deja dupa-amiaza si nu mai aveam timp de el insa am promis ca prima oprire cand voi revedea Florenta va fi acest palat. Ne-am plimbat insa prin labirintul verde din spatele palatului, Gradinile Boboli cu multi pomi, statui si flori. Ne-am intors de aici si ne-am pierdut pe strazile din zona Piazza della Republica (o a treia piata foarte frumoasa din Florenta) cu fabrici si magazine de pantofi italienesti, dar si magazine internationale sau locale de toate felurile. Pentru suveniruri, gasesti si parfumerii sau magazine cu sapunuri si cosmetice locale.

pitti

???????????????????????????

piazza de la republica

A doua zi si cea mai plina a debutat cu vizita la Galeria Uffizi. Este unul dintre cele mai vizitate si cunoscute muzee de arta din lume cu nu mai putin de 1600 lucrari ale celebrilor da Vinci, Botticelli sau Michelangelo.

Uffizi-1_54_990x660

Luasem biletele online de pe http://www.firenzemusei.it/ (aproximativ 8 Euro/biletul +taxa de rezervare) si te sfatuiesc sa faci asta deoarece in orice sezon vii in Florenta (dar mai ales vara) poti sta si pana la cateva ore la rand la coada. Pentru cei care au biletele cumparate online coada e mai mica si au prioritate. Trebuie sa iti rezervi 3-4 ore de vizita pentru galerie. Dupa ce am terminat cu vizitarea muzeului Uffizi, am mers catre Basilica Santa Croce care este foarte frumoasa si am aflat ca aici au fost ingropati figuri marcante ca Galilei, Michelangelo si Machiavelli.

della croce

Apoi ne-am indreptat din nous pre Piazza della Signoria pentru a intra in Muzeul Gucci. Daca esti pasionat de moda si de istoria uneia dintre cele mai mari case italiene de moda, ti-l recomand. Daca nu, nu e un „must”.

museo_gucci

Am mers apoi mai departe spre Nuovo Mercado, unde am pus mana pe faimosul mistret despre care se spune ca poarte noroc si ne-am pozat cu el. Piata de aici este plina de romani si aici poti gasi genti de piele si diferite suveniruri la preturi foarte bune. Nu uita sa negociezi cu ei, mai ales ca e foarte simplu-limba nu va fi o piedica!

foto-mercatonuovo1

In zona ne-am oprit la un restaurant recomandat pe strada Tornabuoni, Procacci. Aici poti servi un pahar cu vin si manca sandwich-uri toscane mici, iar cele cu trufe sunt dementiale. Am mers apoi spre Santa Maria Novella, unde intrarea costa 3 Euro.

Santa_Maria_Novella

Aici este Mercato San Lorenzo unde iti vei putea lua suveniruri daca nu ai facut-o deja, dar daca intri inauntru aici poti si manca foarte bine.

04_SanLorenzo1

Nu departe, daca vrei sa-l vezi pe David al lui Michelangelo original, intra la Galeria dell’ Academia, care adaposteste si prima scoala de desen din Europa. Aproape de biserica Santa Maria Novella este si restaurantul Buca Lapi si te poti opri aici pentru o cina cu o bifteca fiorentina ca la mama ei sau tot in zona, Trattoria Mario este un loc apreciat pentru mancarea toscana.

Daca doresti sa faci si shopping, aproape de Florenta sunt 2 outlet-uri mari si foarte aprovizionate: Barberino di Mugello (cu preturi foarte bune) si unul de lux, The Mall, dar unde gasesti preturi bune (mai ales la inceputul lui iulie cand sunt reduceri masive) la branduri de lux.

barberino_del_mugello_barberino_outlet2

In Florenta in oras gasesti multe targuri/fabrici de piele, fiorentinii sunt mari marochini, asa ca daca doresti sa cumperi ceva de piele de calitate, negociaza direct cu producatorii. Nu departe de Mercado Nuovo gasesti un Outlet care se numeste Cashmere di Mister si care este recomandat.

Sunt multe obiective importante pentru o noua vizita in Florenta sau daca esti norocos si ti-au mai ramas zile din aceasta vacanta, asa ca daca doresti sa vezi mai multe muzee, ia-ti Museum Pass Firenze, nu inainte de a verifica ce muzee sunt incluse: http://www.firenzecard.it/?lang=en. Ai mai putea face insa oricum o escala la Capela di Medici, iar aici vei gasi si 3 statui ale lui Michelangelo.  Si daca tot ne-am gandit la Michelangelo…admira privelistea din Piazzale Michelangelo! Este una dintre cele mai frumoase din intreg orasul toscan.

piazzale-michelangelo-alba-8

In spatele pietei pe dealuri vei gasi Biserica San Miniato al Monte care are un farmec aparte si e gratuit de vazut. Mai poti vizita Muzeul Bargello case se afla in incinta Palatului del Podesta sau te poti plimba in frumoasele gradini Bardini. Muzeul din spatele Duomului este si el interesant pentru ca iti ofera o privire de ansamblu asupra modului in care au fost realizate cladirile de aici.

Viata de noapte

Viata de noapte in Florenta nu este foarte intensa, asa ca ce-ti recomandam este sa te duci intr-o seara la o degustare de vin intr-un wine bar select, cum ar fi Fuori Porta. The Golden View Open Bar este un loc in care gasesti ceainarie, bar, restaurant cu mancare mediteraneana si o priveliste superba deasupra raului Arno, al lui Ponte Vecchio si al galeriei Uffizi. Dolce Vita Bar este si el un loc in care-ti poti petrece minunat o seara in orasul toscan, iar pentru amatorii de cluburi Central Park si Meccano sunt locurile care te invita la dans. Daca vrei sa mergi la un spectacol de opera/concert in Florenta, consulta cu 2-3 saptamani inainte de plecarea ta pagina de evenimente de pe site-ul http://www.florence-tickets.com si poate vei avea noroc sa se intample lucruri spectacole minunate cat esti acolo.

17. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)

Asteptarile au fost satisfacute, hotelul a fost bine ales, desi nu foarte central pe noi nu ne-a afectat ca am avut masina inchiriata.

18. Check out

S-a realizat fara probleme, foarte rapid.

19. Transfer la aeroport

L-am facut de la hotel cu masina inchiriata, la fel ca la sosire, dar nu inainte de a mai face stopuri in Siena si Pisa. Din Pisa am plecat la aeroportul din Bologna, plecarea a fost la ora 17:40.

20. Plecare

S-a realizat fara intarziere plecarea, totul a decurs normal.

21. Zbor

La intoarcere nu ni s-a oferit mancare de catre compania Blue Air deoarece totul este contracost, insa nu am mancat in avion deoarece din aeroport din Bologna am mancat o piadina specifica zonei cu rucola, mozzarella si prosciutto crudo care noua ne place foarte mult.

22. Transfer catre casa/ Sosire acasa

Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport si in 20 minute am fost acasa.

No Comments :