Plaja exotica cu ape turcoaz

Infotrip Istanbul, Turcia

Infotrip Istanbul, Turcia

 

1. Motivul alegerii destinatiei:

-Motivul alegerii destinatiei Istanbul: city break in Istanbul

2. Rezervare (telefon/ agent turism)

-rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Tarom

-rezervarea hotelului (Divan-I Ali) s-a realizat tot de catre veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea si pretul lui decent pentru un hotel de 4 stele

3. Documente de calatorie

-Pasaport

-asigurare de sanatate

4. Alte informatii despre calatorie primite

Fiti atenti pe strada la hoti de buzunare si atunci cand dati banii comerciantilor, dar mai ales taximetristilor! Fii atent sa porneasca ceasul cum intri in taxi ca altfel iti vor cere mult mai mult decat costa cursa! Ai grija ca taximetristii fac cateodata smecherii in fata in masina si schimba bancnota data de turisti (astfel incat acestia sa creada ca li s-a dat mai putin decat trebuia) si sa le mai dai banii! Fii foarte vigilent cu oamenii cu care intri in contact pe strada.

De recomandat sa nu stai in Taksim pentru ca este un loc populat noaptea si cu multe pub-uri si risti sa nu te odihnesti cum trebuie!

5. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport

Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.

6. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere

Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Tarom

7. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese

Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.

8. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc

Fiind foarte dimineata, ora 7:00, am servit o cafea in aeroport.

9. Plecare

Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.

10. Zbor- mancare/service/entertainment

Micul dejun in avion (cu compania Tarom) a constat intr-o gustare (sandwich si desert+bautura).  Personalul a fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 1 ora.

11. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)

Imediat ce am primit viza la intrare in aeroport, am preluat bagajul si ne-am indreptat catre zona de taxiuri pentru a merge la hotel.

12. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)

Am luat taxiul din aeroport si ne-am indreptat catre hotelul din Istanbul, iar drumul fiind destul de aglomerat am facut aproximativ 40 minute pana la hotel. Mai exista varianta autobuzelor Havas care va duc in centru, foarte potrivite daca stati in zona Taksim si pleaca din 30 in 30 minute: http://www.havas.net/Pages/Intro.aspx. Aproximativ 10 TL costa biletul si drumul dureaza 40 minute. Daca stai mai aproape de SultanAhmet/ Hagia Sophia, trebuie sa iei metroul din aeroport si apoi sa schimbi cu un tramvai, este varianta cea mai buna.

13. Impresii despre hotel

Divan-i Ali Hotel este un hotel aproape de Grand Bazaar aranjat in stil clasic, foarte bine localizat in centru aproape de Grand Bazaar si Hipodrom. Micul dejun a fost inclus si foarte bogat.

14. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor

La check in totul a decurs rapid si eficient dupa ce am inmanat voucherul de la agentie la hotel.

15. Prima impresie despre camera

Camera mare si curata, mobila nu foarte noua,  patul mare si confortabil in stil clasic; baia destul de mare, curata, dotata cu tot ce am avut nevoie.

16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)

Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au sfatuit ce putem face in cele 4 zile pline interesant in Istanbul, ne-au rezervat si recomandat localuri frumoase in care sa ne petrecem serile.

17. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina

Daca stai 3-4 zile in Istanbul nu e indicat sub nicio forma sa iti inchiriezi masina deoarece traficul este infernal, soferii nu sunt disciplinati si nici prea atenti si la ore de varf e mai aglomerat decat in Bucuresti. In plus nu vei gasi locuri de parcare. Vei reusi sa te deplasezi cu siguranta cu mijloacele de transport (in special autobuzele circula foarte bine cand nu e ora de varf) sau pe jos, poti merge metroul sau cu taxiul daca nu locuiesti foarte central deoarece taxiul este destul de ieftin (doar sa fiti vigilenti la soferii de taxi ca multi vor sa pacaleasca turistii!). Din pacate drumurile sunt destul de aglomerate asa ca vei cam sta in trafic, de aceea iti recomand sa eviti sa fiti in trafic la orele la care locuitorii merg sau ies de la munca dimineata si seara pentru ca este extrem de aglomerat. Daca insa trebuie sa ajungi dintr-o parte in alta in Istanbul in plina aglomeratie, incearca sa eviti autobuzele sau taxiul in favoarea metroului.

Viata de zi

Orașul în care estul întâlnește vestul este fabulos: de la moscheiele monumentale și bazarurile pline de viață, la mâncăruri orientale și dansuri tradiționale, Istanbul este un oraș care se poate lăuda cu milenii de istorie. Orasul antic grecesc Bizant devenit Constantinopol (capitala Imperiului Roman inaugurat de Constantin I) care dupa cucerirea Imperiului Otoman a fost redenumit Istanbul isi incepe istoria inainte de Hristos de la colonistii greci. Istanbul e minunat de vazut in orice anotimp, dar avand in vedere clima cel mai bine ar fi sa alegi sa mergi primavara sau toamna pentru a te plimba si a-l vizita in voie, fara calduri infernale si umiditate in exces vara sau vanturi puternice iarna. In aprilie vei avea norocul sa vezi Festivalul Lalelelor (da, in Istanbul!) in Emirgan Park, daca ajungi in iunie-iulie s-ar putea sa fie cald rau, insa vei putea beneficia de Festivalul international de Muzica, unul dintre cele mai mari evenimente culturale din Istanbul. De ziua nationala a Turciei, pe 29 octombrie sunt artificii pe Bosfor si se intampla un adevarat spectacol: concerte in aer liber in pietele centrale, petreceri in cluburi. E alegerea ta cand sa vezi “capitala capitalelor”, insa important e ca ai multe de vazut aici!

In prima zi am ajuns la 11:00 la hotel, motiv pentru care imediat am plecat in oras pe jos. Directia: Grand Bazaar! Bazarul se afla la 5 minute de mers pe jos de hotel, fiind unul dintre cele mai vechi si mai mari piete acoperite din lume. Aici am stat aproape toata ziua cu exceptia momentului in care am iesit pe o strada invecinata bazarului unde am mancat un iskender kebap “ca la mama lui acasa” foarte bun. Bazarul a fost locul in care am poposit fara sa ne dam seama ore in sir. Vechi de 6 secole, cu peste 3.000 de magazine si 60 de strazi, in centrul Marelui Bazar vei gasi ceramice, seturi de cesti sau covoare, dar si bijuterii de aur sau argint, stofe sau piele. In plus, condimentele de tot felul sunt la ele acasa aici asa ca nu ezita sa iti faci aprovizionarea pentru ca au si super preturi. Am menționat că Marele Bazaar este cea mai vizitată destinație turistică din lume cu peste 90 milioane de turiști anual? Cuvantul de ordine in bazar este negocierea, asa ca orice pret iti va zice comerciantul, negociaza la jumatate pentru ca el sa mai creasca putin pretul si sa poti obtine un cost aproape de pretul real. Si nu uita: daca un turc va ofera un ceai este o cutuma a lor si este lipsa de respect sa-l refuzi!

Grand bazaar shops in Istanbul. Turkey.

Spice Bazaar (Misir Carsisi) sau bazarul egiptean este la o distanta mica de Marele Bazar langa podul Galata si a doua cea mai mare piata acoperita din Istanbul dupa Marele Bazar. Aici vei gasi mancare de tot felul, mult mai multe condimente decat in Marele Bazar, dar si alune, fructe deshidratate, cafea turceasca, dulciuri turcesti, ceaiuri de toate felurile. Din peste 80 magazine ai de unde alege si este zilnic deschis pana la ora 19:00.

spice

Nu departe de Marele Bazar este si Sahaflar Carsisi, piata de carti. Aici iubitorii de carti si de numismatica vor fi fericiti sa vada numeroase librarii cu carti noi si second hand, dar si monede vechi.

Cand am terminat cu bazarul am lasat cumparaturile la hotel si spre seara ne-am indreptat spre Taksim, cea mai aglomerata zona din Istanbul indiferent de ora si anotimp. Am luat taxiul deoarece e o distanta de vreo 4 km. Pietonala (cu al sau tramvai rosu) e plina de restaurante traditionale si vitrine cu baclavale, cataif, sarmale, kebap si mancaruri traditionale de tot felul care probabil te vor ispiti. In plus, din loc in loc vei gasi cate o toneta cu inghetata si un vanzator care va face diverse glume cu tine daca te hotarasti sa iti cumperi una. Sunt si multe magazine, majoritatea locale insa nu iti garantez ca dupa orele petrecute in bazar vei mai gasi ceva interesant aici.

ISTIKLAL-STREET

taksim

La receptie cand am facut check-in-ul intrebasem de un restaurant bun in care sa servim cina si cei de la hotel ne-au facut rezervare, asa ca 360 a fost tinta noastra. Doar ca ajunsi in cartierul Beyoglu unde se afla restaurantul (pe strada Istiklal, exact cea aglomerata de 2 km cu restaurante, hoteluri si magazine care porneste din Piata Taksim), am trecut pe langa el deoarece acesta este intr-o cladire la ultimul etaj si nici nu era foarte bine semnalat pe strada. L-am gasit intr-un final intreband de el pe strada. Mancarea este buna, view-ul cel mai frumos din Istanbul, iar muzica superb cantata la vioara de 2 fete a intregit tabloul unei seri romantice si al unui ambient de neuitat.

360

In a doua zi palatul Dolmabahce a fost primul nostru obiectiv. Am luat taxiul deoarece palatul este in cartierul Besiktas, nu foarte aproape de hotelul nostru si am pornit spre cel mai mare palat din Istanbul. Multi ani centrul administrativ al Istanbulului, palatul este imens, asezat strategic aproape de Bosfor, are o gradina superba si o poveste pe care daca-l vei vizita si inauntru o vei afla. In plus, candelabrul de aici este al doilea cel mai mare din lume (dupa Dubai, bineinteles).

Dolmabahçe.Palace.original.2434

dolmabahce_2phr

La pranz am plecat catre Taksim sa mancam intr-unul din nenumaratele restaurante traditionale de pe strada principala sau sa alegem ceva sa mancam pe strada. Si am ales sa mancam un kumpir, specialitatea lor pe care o gasesti de altfel si la noi, un cartof copt umplut cu diverse topinguri la alegere. Apoi am mers catre Galata Tower. Tradus Turnul lui Hristos in latina, Galata Tower este unul dintre reperele Istanbulului, are peste 60m inaltime si ofera o priveliste panoramica deasupra orasului. La etajele superioare am aflat ca ar fi club cu spectacol turcesc seara. Noi doar am urcat sa vedem privelistea de sus. Se poate urca cu liftul dar e posibil sa ai ghinion sa stai ceva timp la coada pana iti vine randul.

galata

viewgalata

Spre dupa-amiaza ne-am intors catre hotel, insa ne-am oprit la Basilica Cistern sau, cum ii spun turcii, Yerebatan Sarayi. Este cea mai mare dintre rezervoarele subterane antice descoperite in oras, o structura subterana care deriva dintr-o piata publica pe primul deal al Constantinopolului sub care a fost construita. Multe din coloanele din subteran au fost construite din ruinele altor cladiri. Este un lucru unic, ar trebui sa mergi sa-l vezi.

yerebatan-sarnıcı-istanbul

Spre seara am mers la hotel sa ne schimbam pentru a ne intoarce in zona stadionului Besiktas. Rezervasem masa la unul din multele restaurante din Reina. Cu priveliste spre Bosfor, localul este 3 in 1: restaurant, pub si club. Bonus: aici au mancat si mari celebritati de talia lui Jennifer Lopez sau a lui Bon Jovi. Te sfatuiesc sa alegi unul dintre restaurante in functie de meniul care e pe gustul tau (intreaba la hotel inainte specialitatile fiecarui restaurant din Reina), sa bei un cocktail dupa cina si apoi sa petreci (cat rezisti) in cel mai popular club din Istanbul. Muzica e buna, super atmosfera si faptul ca ai priveliste la Bosfor iti va face si mai placuta experienta. Nu uita: rezervare neaparat si se impune dress-code adecvat.

reina

In a treia zi am mers pe Bosfor cu ferry pana la Maiden’s Tower, cunoscut in Turcia ca Kis Kulesi. Turnul este inca din perioada bizantina medievala la intrarea de sud a stramtorii Bosfor, popular si in prezent fiind un loc in care s-au realizat scene din numeroase filme. In prezent este un restaurant la primul etaj si o cafenea la ultimul etaj, amandoua destul de scumpe. Poti merge doar sa admiri privelistea si promenada si sa bei o cafea turceasca. Merita! Daca mai ai timp, nu departe de turn, tot pe partea asiatica, gasesti Beylerbeyi Palace care inseamna in traducere “Regele regilor”. Palatul este o resedinta de vara a Imperiului Otoman situat la nord de Podul Bosfor.

Maidens_Tower

Beylerbeyi-Palace

In a doua parte a zilei ne-am intors si am mers la Kanyon Shopping Center, unde am si mancat. Mall-ul este foarte mare cu foarte multe branduri, te pierzi in el. Daca vrei sa faci cumparaturi, e un loc bun.

cev4

In a patra zi plecarea din Istanbul a fost la 18:30, asa ca pana in ora 16:30 am avut timp sa ne mai plimbam in oras. Ne-am trezit devreme si am mers aproape de hotel in locurile ramase nevizitate “must see”: Topkapi Palace si Hagia Sophia. Topkapi este fosta resedinta regala, actual muzeu si patrimoniu UNESCO si un “must” cand ajungi in Istanbul, mai ales pentru romani pentru ca aici vor vedea sabia lui Stefan cel Mare. Cuceritorul Constantinopolului, Sultan Mehmed II a ordonat construirea palatului in 1459 si contine in prezent colectii imense de arme, portelanuri, bijuterii, comori si manuscrise otomane.

topkapi-palace-istanbul (9)

SabiaLui_StefanCel_Mare-nb-nb

Aici am stat pana spre pranz, dar daca ai timp mergi sa te plimbi in parcul invecinat, Gulhane Park (in traducere “Casa cu flori”), unul dintre cele mai vechi si mai mari parcuri din oras care este in apropiere de palat. Daca ai noroc si ajungi primavara in Istanbul, poti merge si in parcul Emirgran sa te plimbi (in zona Maslak). Vei prinde “festivalul lalelelor” si vei avea impresia in primele secunde ca ai ajuns in Olanda.

julian-love-tulips-bloom-in-gulhane-park-istanbul-turkey

La pranz ne-am oprit la Hagia Sofia, fosta biserica ortodoxa transformata in moscheie si in prezent muzeu si una dintre cele mai mari realizari arhitecturale.

IMG_1386

hagia sofia

hs

Ultima oprire inainte de plecare a fost la Moscheia Albastra sau Sultan Ahmed, foarte aproape de hotelul nostru. Este cea mai mare din Istanbul si unul dintre simbolurile tarii, functioneaza si in prezent ca moscheie, motiv pentru care femeile trebuie sa isi acopere parul cu voal si sa fie decent imbracate daca vor sa o viziteze.

Sultan_Ahmed_Mosque_Istanbul_Turkey_retouched

Daca doresti sa faci si shopping, Istanbul e locul tau. Mall-urile cele mai cunoscute sunt: Istinye Park Shopping Center, Akmerkez Shopping Center, Galleria si Kanyon Shopping Center, unde gasesti si branduri mari. Daca vrei sa vezi un mall special, Forum Shopping Mall are la parter muzeul de gheata Magic Ice si este primul muzeu de gheata din lume creat la cald. Sculpturile merita toata atentia ta, hainele nu sunt o problema pentru ca vei fi echipat corespunzator odata ce intri acolo si taxa de intrare de aproximativ 7 Euro vei spune ca a fost meritata! Doua mall-uri deosebite cu un concept deosebit sunt Mall Istanbul (pe partea europeana) si Akasya (pe partea asiatica). Amandoua sunt mall-uri imense cu complex rezidential, blocuri foarte inalte de locuit dar si birouri si hotel. Daca ai timp, mergi din curiozitate sa vezi cum arata intreg complexul!

mall of istanbul

magic-ice

Daca nu esti adepta mall-urilor, mergi in cel mai cool si colorat bazar: Marele Bazar. Acolo sigur vei gasi ceva pe placul tau dar trebuie sa ai rabdare caci e imens, asa cum iti spune si numele lui. Daca vrei magazine, Istiklal este o strada plina de magazine (cea de 2 km care porneste din piata Taksim), iar branduri mari gasesti in cartierul Nisantasi pe Konagi Caddesi sau pe bulevardul Rodeo Drive. Vrei un pont? Magazine de branduri la preturi mai bune decat aici gasesti pe partea asiatica, pe strada Bagdat Caddesi. Daca te intreseaza antichitatile, Cukurcuma e locul in care trebuie sa mergi si aici vei gasi numeroase magazine cu tot felul de obiecte antice. Vrei suveniruri pentru cei dragi? Lampile colorate sunt tipic turcesti, la fel si salvarii, costumul de belly dancing sau narghileaua. Si fa bine si negociaza. Tot!

Sunt multe obiective importante pentru o noua vizita in Istanbul sau daca mai ai timp sa stai aici. Insula cea mai aproape de Istanbul dintre Princes Islands (9 in total) este Kınalıada, la 12 km de Istanbul in Marea Marmara, desi admininstrativ este un cartier al Istanbulului. Kınalıada inseamna “Insula Henna” pentru ca pamantul are culoarea rosiatica din cauza fierului si a cuprului exploatate aici. Poti ajunge cu fast ferry in 25 minute de pe partea europeana si de unde te lasa ferry-ul pe oricare dintre cele 9 insule poti ajunge cu trasura trasa de cai. Mai poti merge in Miniaturk, un parc in miniatura de 60.000 metri patrati si unul dintre cele mai mari parcuri in miniatura din lume care cuprinde 122 cladiri din Turcia sau din vechi teritorii turcesti. Mai ai timp? Aproape de Topkapi sunt 3 muzee si daca esti pasionat de istorie trebuie sa mergi la: Muzeul Arheologic, Muzeul Orientului Antic si al Artei Islamice. Biserica Chora (Kariye Museum) este una dintre cele mai frumoase din Istanbul, cu o arhitectura in stil baroc si mult mozaic. Viziteaz-o daca ai timp! Poti merge si la hipodromul care in prezent este piata publica insa in trecut aici se intamplau curse de cai.

Calatoresti cu copiii? Nu rata Muzeul Jucariilor din partea asiatica a Istanbulului! Trebuie sa iei feribotul sa ajungi aici insa tu si copiii veti fi uimiti cand veti vedea peste 4000 jucarii din toata lumea! Tine cont ca lunea este inchis! Unul dintre cele mai frumoase acvarii este cu siguranta in Istanbul asa ca merita sa-l vezi daca esti cu copiii deoarece il vor adora. Inotul cu delfinii si show-ul de la delfinariu este o alta activitate pe care copiii o vor adora, asa ca nu-l rata.

Vrei experiente autentic turcesti? Incearca o baie turceasca la un hammam (Cemberlitas Hamami si Cagaloglu Hamami sunt cele mai cunoscute), plimba-te cu tramvaiul rosu din Taksim, plimba-te pe podul Galata unde vei intalni multi localnici cu unditele la pescuit, mergi in Bebek pentru un mic dejun mai tarziu in weekend sau ia-ti bilete la un meci de fotbal la care joaca una dintre echipele turcesti (daca esti microbist). Mananca mancarurile tipice: borek (aluat cu feta/ carne), kofte, lahmacun (pizza turceasca), pide, rahat turcesc, baklava si covrigi cu susan, bea un ceai sau o cafea turceasca sau racoreste-te cu un ayran. Ai mai mult timp si vrei sa inveti sa le prepari? Intereseaza-te la hotel unde poti lua lectii de gatit specialitati turcesti.

Viata de noapte

Vrei seri traditionale? Nimic mai simplu in Istanbul. Mergi intr-un local unde sunt show-uri cu calugarii dansatori sa vezi tot ritualul lor sau incearca un restaurant cu belly dancing. Fumeaza si o narghilea, dar intereseaza-te intai la hotel sau la localnici ce locuri iti recomanda. Poti merge si seara intr-o croaziera pe Bosfor si vei vedea toate cladirile principalele obiective turistice frumos luminate si (de ce nu?) poti lua si cina pe Bosfor vizionand un spectacol autentic.

sultanas-restaurant-3

Daca serile romantice sunt optiunea ta, atunci nu ezita sa iei cina intr-un local cu priveliste frumoasa: la 365 sau la Turnul Maiden. Hamdi Restorant mai este recomandat de localnici, dar si Reina cu view-ul pe Bosfor este la fel de romantic. Seara la Reina poate continua dupa cina cu mult dans si petrecere in club.

18. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)

Asteptarile au fost satisfacute, hotelul s-a dovedit a fi o buna alegere mai ales din punctul de vedere al costului, pozitionarii si al confortului.

 19. Check out

S-a realizat fara probleme, foarte rapid.

 20. Transfer la aeroport

 L-am facut de la hotel cu taxiul, la fel ca la sosire. Din Istanbul am decolat la ora 18:30.

21. Plecare

S-a realizat fara intarziere plecarea, totul a decurs normal.

22. Zbor

La intoarcere nu ni s-a oferit mancare o gustare, la fel ca la dus: sandwich si desert si o bautura.

23. Transfer catre casa/ Sosire acasa

Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport si in 20 minute am fost acasa.

 

No Comments :