Infotrip Lisabona, Portugalia
Infotrip Lisabona, Portugalia
1. Motivul alegerii destinatiei:
-Motivul alegerii destinatiei Lisabona: City-break in Lisabona
2. Rezervare (telefon/ agent turism)
-rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Blue Air
-rezervarea hotelului (Sana Malhoa) am realizat-o tot prin veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea si un pret bun pentru un hotel de 4 stele
3. Documente de calatorie
-Pasaport valabil 6 luni sau C.I.
-asigurare de sanatate obligatorie
4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport
Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.
5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere
Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Blue Air.
6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese
Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.
7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc
Fiind ora 18:00 am servit o felie de pizza in aeroport.
8. Plecare
Imbarcarea s-a realizat la timp si la 19:30 am plecat.
9 .Zbor- mancare/service/entertainment
Masa in avion nu este oferita de compania Blue Air, inclusiv apa plata este contracost. Personalul a fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 4 ore si jumatate.
10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)
Cand ai ajuns in Lisabona, daca ai pasaportul la tine exista varianta ca acesta sa fie scanat si verificat automat si sa nu mai stai la coada. Asa am facut noi. Daca esti insotit de minori, sa stii ca varianta cu pasaportul scanat nu functioneaza pentru ca trebuie sa te verifice ofiterii vamali. Daca vei calatori insa cu buletinul, va trebui sa stai la coada sa te verifice cei de la vama. Ne-am luat apoi bagajele si ne-am indreptat catre iesire.
11. Intalnirea unui reprezentant al biroului de informatii
Reprezentantul de la informatii ne-a spus ca am ajuns tarziu (22:30) si ultimul autobuz de la aeroport deja plecase. Ne-a dat varianta taxiului oferit de compania oficiala cu cost fix de 23 Euro indiferent de destinatie sau a taxiului pentru care trebuie sa stam la rand si sa platim in functie de locul in care mergem. Avand in vedere ca stiam faptul ca hotelul nostru se afla la 10-maxim 15 minute de aeroport, nu am luat in calcul varianta cu pret fix si am iesit in fata aeroportului si ne-am asezat la rand pentru a lua taxiul. Daca ajungi mai devreme, ai mai multe variante pentru a ajunge in centru: Aerobus este o varianta eficienta si economica, dar si autobuzele Carris sunt o varianta buna daca bagajele tale nu sunt mari deoarece exista restrictii la bagaje. Mai exista si varianta metroului si pentru fiecare calatorie vei plati 1.40 Euro si 0.50 Euro separat cardul de carton. Atentie insa, cardul de carton se reincarca ori de cate ori ai nevoie timp de 1 an, asa ca nu il arunca.
12. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)
Dupa ce am mers 15 minute cu taxiul am ajuns la hotel.
13. Impresii despre hotel
Sana Malhoa este un hotel de 4 stele destul de central, aproape de Praca de Espanha. Este decorat intr-o maniera moderna si micul dejun este destul de variat si gustos. Nu rata nici la micul dejun, dar nici in oras tarta traditionala cu ou care este foarte buna (pastel de nata).
14. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor
La check in totul a decurs rapid si eficient dupa ce i-am oferit voucherul de la agentie.
15. Prima impresie despre camera
Camera micuta, moderna, baia curata si utilata cu tot ce aveam nevoie.
16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)
Reprezentantii hotelului au fost amabili si ne-au sfatuit ce putem face in cele 3 zile interesant in oras (cat urma sa stam in Lisabona). Ne-au ajutat de asemenea pentru a rezerva o seara in Lisabona la un restaurant bun cu muzica fado.
17. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina
Capitala Portugaliei este un oras fascinant pentru iubitorii de frumos: arta, shopping, arhitectura, istorie. In functie de obiectivul cu care vizitezi Lisabona, poti alege si perioada deoarece clima in Lisabona este una mediteraneana cu ierni blande si veri calduroase. Daca esti in trecere prin Lisabona si vrei sa ajungi la mare, bineinteles ca perioada cea mai buna este cea de vara, din mai pana in septembrie. Daca vrei sa bifezi exclusiv un city break in capitala portugheza, atunci cu siguranta o poti face in orice anotimp.
Poti inchiria masina daca vrei sa vezi mai multe orase din Portugalia, insa chiar daca doresti sa vezi Lisabona si sa explorezi zone din apropiere de la mare precum Cascais sau Estoril sau sa vizitezi Palatul National Sintra, vei putea ajunge acolo cu mijloacele de transport in comun deoarece sistemul este foarte bine pus la punct. Din Lisabona este usor accesibil si Algarve (una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta), deoarece cu trenul faci mai putin de 3 ore, dar daca ai bagaje prea mari pentru comoditatea ta probabil o masina inchiriata ar fi o varianta mai potrivita.
Viata de zi
Lisabona este un oras foarte vechi, construit pe coline, cu o arhitectura deosebita si variata si se bucura de obiective importante apartinand patrimoniului UNESCO. Vei avea multe de vizitat, asa ca daca dorinta ta este sa te imbogatesti cultural cat mai mult odata cu aceasta vizita, probabil trebuie sa consulti site-ul http://www.lisboacard.org/ si sa vezi daca locurile ce doresti sa le bifezi se regasesc in lista. Daca timpul este scurt insa si muzeele nu sunt principalul obiectiv cand vizitezi orasul, probabil ca nu are sens sa iti achizitionezi cardul.
In prima seara am ajuns tarziu la hotel, in jurul orei 23:00, asa ca ne-am cazat si ne-am culcat pentru a fi maine odihniti pentru o prima zi plina in Lisabona.
A doua zi a fost una de explorare la picior a orasului. Am luat metroul cateva statii si am coborat la statia Restauradores. Vei ajunge intr-o piata frumoasa cu un monument deosebit si de aici incepe de fapt centrul Lisabonei cu ale sale cladiri impunatoare.
Ne-am plimbat pe unul dintre bulevardele principale istorice ale Lisabonei, Avenida de Liberdade (comparata adesea cu Champs Elysees, insa consider ca este ceva mai putin somptuos decat faimosul boulevard parizian) si ne-am indreptat spre celebrul lift Santa Justa in care nu ne-am urcat deoarece urma sa privim orasul de sus din faimosul castel al orasului. Se spune despre el ca este echivalentul Tour Eiffel-ului din Paris, insa si acesta fiind la o scara mult mai mica din toate punctele de vedere, consider nepotrivita comparatia.
Ajuns aici este de fapt in cartierul Baixa Chiado, o zona comerciala cu numeroase magazine, cafenele si restaurante, mall-uri, biserici. Inca de la prima vedere, orasul se arata unul cu stradute multe inguste (si multe la deal) si de aceea daca ai de gand sa te plimbi toata ziua, ia-ti in picioare incaltarile cele mai comode. Rua Augusta este una dintre cele mai cunoscute strazi ale cartierului si aici gasi multe patiserii, restaurante si branduri internationale, dar aici se afla si Muzeul de Moda si Design (Museu do Design& da Moda) care este gratuit de vizitat si are program pana la orele 18:00 in fiecare zi. Acesta nu il pot compara cu muzeul din Paris deoarece acela era inchis cand am vizitat capitala Frantei, insa pot spune (iubitoare de moda fiind) ca nu e un “must do”.
In capatul strazii Augusta vei gasi Arcul de Triumf sau Rua Augusta Arch care acesta intr-adevar il poti compara cu omologul lui parizian. A fost realizat pentru a comemora reconstruirea orasului dupa un puternic cutremur din 1755 si odata ajunsi aici suntem deja in piata cea mai frumoasa, spectaculoasa si importanta din oras, Praca do Commercio.
Admira aceasta piata si apoi indreapta-te catre mare sa admire sculpturile realizate de localnici, dar si din departare monumentul lui Iisus Hristos, o varianta mai mica a statuii lui Iisud din Rio de Janeiro. Daca treci raul Taho pe imensul pod, poti ajunge la acest monument din Almada.
De aici ne-am indreptat pe jos catre catedrala Se, principala catedrala din Lisabona si cea mai veche catedrala din oras care merita vazuta deoarece este unica prin clasificarea sa in mai multe stiluri arhitecturale: romantic, gotic, baroc.
La iesirea din catedrala am luat si celebrul tramvai galben 28, tramvaiul vintage din care poti admira orasul cu al sau centru vechi deoarece acesta trece prin toate cartierele importante ale orasului.
Dupa o plimbare cu tramvaiul ne-am oprit la Castelul Sao Jorge, una dintre emblemele orasului de unde poti vedea o panorama superba de pe cel mai inalt deal spre centrul istoric al orasului. Intrarea la castel este 8.5 Euro pentru adulti, copiii sub 10 ani nu platesc. Daca calatoresti cu 2 copii mai mari de 10 ani (care platesc 5 Euro) este un bilet de familie cu 2 adulti si 2 copii de 20 Euro. Castelul este vara si primavara deschis pana la ora 21:00 si in lunilefriguroase pana la ora 18:00.
De la castel am mers sa vedem mai mult din celebrul cartier Alfama, un cartier istoric cu strazi intortocheate, boem si pitoresc si cel mai vechi cartier din oras unde vei gasi multe pub-uri, restaurante dar mai ales localuri cu muzica fado (deschise bineinteles seara).
Tinand linia tramvaiului si urcand pe jos 5-7 minute, am mers catre Manastirea Sao Vincente de Fora. Este o manastire ce dateaza din secolul al XVII-lea si una dintre cele mai importante din oras.
Aproape de manastire este si Pantheon-ul cunoscut si ca Biserica Santa Engracia. Intrarea costa 5 Euro doar pentru adulti si este locul in care au fost inmormantate marcante personalitati portugheze din toate domeniile, de la navigatori si exploratori (Vasco da Gama), la scriitori si conducatori de tara, dar si cantareti de muzica fado (Amalia Rodriguez).
In zona este si faimoasa piata de vechituri Campo de Santa Clara si daca ajungi martea sau sambata, este cazul sa faci un drum acolo deoarece este foarte apreciata.
Noi ne-am intors spre seara pe jos din Alfama in Bairro Alto, cartierul cunoscut pentru restaurante, shopping si viata de noapte. Sunt multe terase si ne-am oprit aici si am mancat la un restaurant foarte bun, Café Buenos Aires pe care il recomand calduros. Foarte buna mancarea, personal foarte amabil si o atmosfera prietenoasa.
Daca doresti sa mananci mancare traditionala, foarte multe restaurante din zona au meniu portughez. Am luat apoi metroul si ne-am intors spre casa.
In a treia zi ne-am hotarat sa aprofundam cele vazute in prima zi, asa ca am luat metroul si ne-am oprit in Baixa-Chiado. De aici ne-am plimbat la cumparaturi pe Rua Augusta si strazile din zona.
Ne-am oprit la pranz la Paul, patiseria de pe Rua Augusta in care am mancat. Pastel de nata sunt foarte bune aici, ti le recomand.
De aici am fost la Muzeul de Moda si Design unde intrarea este gratuita insa nu este foarte spectaculos.
Spre dupa-amiaza ne-am indreptat spre Muzeul de Arta Antica (Museu Nacional de Arte Antiga) pentru care am luat tramvaiul 15 de la statia de metrou Cais do Sodre unde am ajuns pe jos de la Muzeul de Moda. Biletele de tramvai se cumpara direct de la sofer cand urci si o calatorie costa 1.40 Euro. Pentru iubitorii de arta si curiosii in ceea ce priveste arta portugheza, de la colectiile antice la cele moderne, aici vei gasi de toate.
De aici am luat tramvaiul inapoi si ne-am intors laa Cais do Sodre de unde am mers pe jos spre Bairro Alto. In Bairro Alto se afla restaurantul de muzica fado ales, numit Café Luso. Restaurantul este destul de scump si cu traditie in muzica fado, este unul dintre localurile de muzica fado unde ai un meniu obligatoriu mai putin piperat decat in alte localuri de acest gen. In majoritatea localurilor sunt consumatii obligatorii de un anumit cost pentru a participa la spectacol si a cina. Aici consumatia obligatorie de persoana a fost putin peste 20 Euro. Localul arata bine, reprezentatiile ne-au placut si mancarea a fost buna, dar nu neaparat pe placul meu. Daca faci rezervare din timp, poti incerca Faia, un restaurant cu traditie din 1947 sau A Severa, un local tot cu traditie din 1955. Am stat 2 ore aici si apoi am plecat catre metrou.
In ultima zi am avut avionul la ora 23:00, asa ca o zi aproape plina pentru a explora locurile ce doream sa le mai vedem in capitala portugheza. Dupa ce am realizat bagajul, am facut check-out-ul la ora 12:00 asa cum e regula hotelului si i-am rugat pe cei de la hotel sa ne tina bagajele deoarece trebuia sa fim la aeroport la ora 21:00. Am luat apoi metroul, ne-am oprit la Cais do Sodre si ne-am indreptat spre Time Out Market Lisboa sau, cum ii zic portughezi, Mercado da Ribeira. Este o experienta minunata pe care nu trebuie sa o ratezi, un loc in care restaurantele sunt alese dupa criteria bine stabilite de un juriu avizat. Aici vei gasi tot ce iti doresti: de la mancarea tipic portugheza (unde poti sa incerci combinatia cu cartofi, paine si carne numita francesinha, la pizza delicioasa sau mancaruri asiatice. Preturile nu sunt foarte ieftine, insa poti fi sigur ca vei manca bine si vei avea o experienta inedita de care te vei bucura.
De aici am traversat si am luat tramvaiul 15E pentru a ajunge la Muzeul National al Calestilor (numit Museu dos Coches). Intrarea aici este 4 Euro pentru adulti (pentru copii este gratuit) si sunt de fapt 2 muzee, cel nou deschis fiind mai interesant. Este un muzeu inedit in care te va incanta colectia spectaculoasa de calesti vechi apartinand familiilor regale (ale diferitelor tari), adevarate opere de arta realizate la un nivel de detaliu cum rar mai poti vedea.
Nu uita sa te opresti in zona la vestita patiserie Pasteis de Belem, una dintre cele mai cunoscute patiserii cu traditie din Lisabona. Incearc-o! De aici am plecat pe jos catre unul dintre obiectivele UNESCO ale Lisabonei, Manastirea Jeronimos. Pentru a vizita manastirea pretul este de 10 Euro pentru adulti (copiii nu platesc nimic) si se inchide la ora 18:00. Poti sa iti iei de aici bilet atat pentru Manastire, cat si pentru Turnul Belem (cel de-al doilea obiectiv UNESCO al capitalei portugheze), insa trebuie sa tii cont ca turnul Belem se inchide la ora 15:30. Manastirea din Lisabona este o cladire veche cu o arhitectura superba, cu o gradina frumoasa. In cadrul ei ti se prezinta istoria Portugaliei si nu numai si vei fi uimit de frumusetea ei atat pe interior, cat si in exterior. In Biserica poti intra fara sa platesti bilet si aici este si mormantul lui Vasco da Gama.
De aici am plecat catre turnul Belem, o cladire foarte interesanta unde poti urca sa vezi panorama de sus. Noi nu am urcat deoarece era prea tarziu si nu am mai gasit deschis, dar l-am admirat din exterior.
De aici am plecat spre tramvai si am luat tramvaiul inapoi spre aceeasi statie de metrou la care coborasem anterior. Apoi am luat metroul catre hotel pentru a ne lua bagajele si a porni catre aeroport. La 20:30 am plecat de la hotel cu taxiul, am ajuns la 20:45 si plecarea noastra urma sa fie la ora 23:00.
In ceea ce priveste mancarea, in Lisabona vei putea bineinteles incerca mancarea tipic portugheza. Pastel de nata este tarta cu ou si vanilie traditionala si e foarte gustoasa, nu poti pleca din Lisabona fara sa gusti.
Daca iti place sa incerci mancarea locului atunci cand calatoresti, mergi intr-un restaurant cu meniu portughez. Oriunde poti incerca mancarea specific portugheza originara din Porto, francesinha, un fel de combinatie calorioasa cu paine, carne si cartofi.
Daca vii cu copiii in Lisabona, nu rata Ocenario si Gradina Zoologica. Ocenarium se spune ca este unul dintre cele mai mari acvarii indoor din Europa (unii spun ca cel mai mare). Cert este ca vei vedea multe specii de animale si copiii vor fi foarte incantati. La fel si la Gradina Zoologica, apreciata pentru numeroasele-i specii de animale, curatenie si spectacole (cu delfini). Ocenarium-ul poti sa-l vizitezi intr-o zi in care vrei sa te delectezi si cu cateva cumparaturi deoarece Vasco da Gama Center este in apropiere. Pentru cumparaturi mai ai si El Corte Ingles (aproape de statia de metrou Sao Sebastiao, centrul comercial pe care-l gasesti si in Spania), dar si toate magazinele din centru de pe bulevardele principale si din cartierele din centrul vechi mentionate deja.
Sunt multe obiective pe care ar trebui sa le mai bifezi daca mai ai timp de stat in Lisabona. Podul Vasco da Gama de pe raul Tagus este foarte interesant nu numai ca are peste 12 km si poti merge cu masina deasupra marii, dar vei fi uimit sa afli ca este cel mai lung pod din Europa.
Daca esti romantic sau pur si simplu adori sa admiri apusul din locuri aparte, incearca panorama din Miradouro da Senhora do Monte. Miradouro da Graca este un alt loc de unde poti admira orasul dar si Miradouro San Pedro de Alcantara¸ o gradina cu fantani arteziene cu priveliste spre castel. Sunt multe miradouro in Lisabona, niste piatete mai inalte de unde poti admira orasul.
Daca doresti sa iei trenul, nu departe (25 km) este Sintra National Palace si vei ajunge in 30 minute. Merita din plin sa vizitezi cea mai bine pastrata resedinta regala din Portugalia care este si inclusa in lista UNESCO. Daca ajungi vara si vrei sa mergi la plaja, Estoril si Cascais sunt la 20-30 km distanta de centrul Lisabonei. Pentru a atinge cel mai vestic punct din Europa, mergi la 40 km de oras la Cabo da Roca.
Viata de noapte este foarte agitata ca intr-o adevarata capitala europeana si centrul nebuniei este in cartierul Bairro Alto. Cunoscut intre baruri si diferit deoarece se afla intr-o fosta bacanie, dar decorat precum un muzeu este Chinese Pavilion. Incearca o seara la un restaurant cu muzica fado, muzica portugheza traditionala. Fa-ti rezervare din timp la Faia sau A severa, insa si Café Luso este o varianta buna.
Verifica programul de la Teatro Nacional de Sao Carlos sau de la Opera si poate te nimeresti sa ajungi in zona cand sunt spectacole. Vei fi placut surprins de un spectacol unic cu siguranta!
18. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)
Asteptarile au fost satisfacute, hotelul s-a dovedit a fi o foarte buna alegere mai ales din punctul de vedere al costului, al localizarii, al confortului. Personalul hotelului a fost foarte amabil si ne-au ajutat cu toate detaliile solicitate.
19. Check out
S-a realizat fara probleme, foarte rapid putin peste ora 12:00, ora de check out oficiala a hotelului deoarece i-am rugat noi sa ne lase putin sa finalizam bagajul.
20. Transfer la aeroport
L-am facut de la hotel cu taxiul. Am plecat la 20:30 de la hotel si am ajuns la 20:45 la aeroport si am asteptat putin pentru a se deschide check in-ul la ora 21:00.
21. Plecare
S-a realizat fara intarziere plecarea la ora 23:00, am calatorit noaptea si am ajuns la ora 5 dimineata ora din Bucuresti.
22. Zbor
Nu ni s-a oferit mancare de catre compania Blue Air, zborul a durat putin peste 4 ore.
23. Transfer catre casa/ Sosire acasa
Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport unde am stat aprox 45 minute la coada pana am reusit sa ne luam un bon de taxi. Au fost 3-4 avioane decolate in acelasi timp si s-a intamplat sa fie mare nebunie la 5 dimineata la sosire in tara. Intr-un final ne-am urcat in taxiul ce ne-a revenit. In 15 minute am fost acasa.
No Comments :