Plaja exotica cu ape turcoaz

Infotrip Madeira, Portugalia

Infotrip Madeira, Portugalia

 

1. Motivul alegerii destinatiei

Madeira: vacanta de vara in Portugalia

2. Rezervarea (telefon/ agent turism)

-rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Blue Air pana in Lisabona si cu Tap Portugal din Lisabona in Madeira

-rezervarea hotelului (Pestana Bay Ocean Aparthotel) s-a realizat cu veltravel.ro in functie de criteriile date: pret bun pentru un hotel de 4 stele cu All Inclusive, situat la plaja

-rezervarea masinii inchiriate in Madeira a fost realizata tot de veltravel.ro prin Bravacarr

3. Documente de calatorie

-Pasaport/CI

-asigurare de sanatate

4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport

Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore si jumatate inainte de zbor de acasa si am ajuns la aeroport cu taxiul cu 2 ore inainte de zbor. La Blue Air nu mai este nevoie sa faci neaparat check in-ul online, asa ca poti sa-l faci si in aeroport fara sa platesti.

5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere

Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele de catre un reprezentant Blue Air.

6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese

Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.

7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc

Fiind ora cinei, am servit o salata in aeroport.

8. Plecare

Imbarcarea s-a realizat la timp la ora 19:00 si am plecat la timp.

9. Zbor- mancare/service/entertainment

Masa in avion nu este oferita de catre Blue Air, asa ca orice iti doresti sa iei din avion (inclusiv apa) va fi contracost. Personalul fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 4 ore si jumate pana Lisabona. Ajungi dupa ora 22 ora Portugaliei in Lisabona, am stat o noapte in Lisabona deoarece avionul spre Funchal il aveam a doua zi la 10:00.

Aeroportul din Lisabona este mare si destul de aglomerat mai ales in perioada verii, asa ca iti sugerez sa ajungi cu 2 ore inainte. Dupa ce am stat la o coada imensa pentru check in si lasat bagaje, am mai stat la o coada la verificare bagaje inainte de a ajunge la poarta si cand am ajuns la poarta am fost informati de Tap Portugal ca s-a intamplat o eroare si noi avem rezervare peste numarul de locuri disponibile in avion si nu putem pleca cu acel avion. Am fost trimisi la ghiseul de transfer din aeroport si dupa ce s-a verificat, am fost informati ca singura varianta pentru a zbura in aceeasi zi era cu avionul de ora 18:00. Mai pe scurt urma sa petrecem vreo 8 ore in aeroport. Dupa ce am asteptat 15 minute decizia din partea Tap Portugal si dupa ce ne-au rerutat pe zborul de seara, ni s-au inmanat vouchere de mancare de 16 Euro de persoana si 250 Euro/persoana pentru situatia creata cu scuzele de rigoare. Despagubirea lor se realizeaza de obicei in functie de pretul dus-intors al biletului, iar daca stai mai mult de 5 ore in aeroport din pricina lor sunt obligati sa o faca. Daca nu o fac pe loc, trebuie sa faci reclamatie. Dupa ce am mancat in aeroport in Lisabona (incearca rotiseria Versailles din aeroport, mancarea e excelenta), am facut cateva cumparaturi cu ajutorul compensatiei facute de Tap Portugal. De la Lisabona am plecat la ora 18:00 si am zburat o ora si jumatate pana la Funchal.

10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)

Aterizarea este deosebita in Funchal, fiind una dintre cele mai mici piste. Este un loc in care in cazul conditiilor nefavorabile meteorologice se rateaza aterizarea. Nu te impacienta chiar daca din cauza vantului puternic turbulentele vor fi mari. Dupa ce vei ajunge iti vei da seama de ce aterizarea in Funchal este unica in felul ei. Imediat ce am preluat bagajele ne-am indreptat catre zona de iesire din aeroport pentru a ne intalni cu reprezentantul Bravacar de unde urma sa luam masina inchiriata.

11. Transferul la hotel

Reprezentantul Bravacar ne-a asteptat la sosiri cu o pancarta si am plecat cu el spre biroul lor care se afla la 5 minute cu masina de aeroport. Am preluat apoi masina, nu inainte de a ne explica conditiile de inchiriere. De la aeroport la hotelul din Madeira am facut aproximativ 25 minute cu masina.

12. Impresii despre hotel

Pestana Bay Ocean Aparthotel este un hotel de 4 stele de calitate medie (nu extraordinar), cu regim All Inclusive. Ca in orice hotel All Inclusive mancarea nu este extraordinara, dar ai norocul ca poti alege fiind mare varietatea. Am ajuns la hotel tarziu spre noapte si ne-am culcat.

Vei gasi multe Pestana in Madeira, iar Bay Ocean este ultimul in randul lung de hoteluri. Daca nu vrei sa te cazezi la un hotel, ai varianta quintei, un loc traditional micut care daca ai putin noroc va fi experienta vacantei tale.

13. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor

La check in am stat aproximativ 20 minute deoarece era foarte aglomerat. Dupa ce am inmanat voucherul celui de la receptie totul a decurs rapid.

14. Prima impresie despre camera

Camera in care am stat in prima noapte era foarte mica, Junior Suite-ul avea un living mic cu bucatarie si un dormitor. Cele doua camere erau despartite doar de o usa si trebuia sa treci prin living pentru a merge la baie, asa ca noi fiind 4 persoane, am hotarat a doua zi sa vorbim cu cei de la receptie sa ne mute. Dimineata am solicitat schimbarea apartamentului, asa ca am fost mutati la blocul de langa ei care se numeste tot Pestana, dar Gardens. Aici am primit un apartament mai mare, spatios, cu terasa (fara a plati extra). Singurul „inconvenient” a fost faptul ca mesele se serveau in Ocean Bay, asa ca trebuie sa mergi 2 minute pana sa ajungi la masa. Dar a meritat mutarea.

15. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)

Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au sfatuit de fiecare data cand i-am intrebat ce putem face in Madeira in perioada urmatoare.

16. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina

Daca ai de gand sa iti petreci vacanta in Madeira si sa explorezi toata insula (ar fi si pacat sa vii aici si sa nu o faci), ai putea sa iti inchiriezi masina, asa cum am facut noi. Parcarea la hotelul la care am stat nu a costat nimic. Inainte de a lua decizia sa inchiriezi, sa stii ca exista autobuze care vin din aeroport si te duc in Funchal/ in Praia Formosa (cea mai turistica zona). Vorbeste cu cei de la hotel, anunta-i ora la care ajungi in aeroport si iti vor da ei variantele de a ajunge spre hotelul in care stai (iti pot trimite chiar si un autobuz al hotelului, in functie de hotelul ales). Pentru drumetii si alte excursii organizate, transportul de la hotel si inapoi va fi inclus, asa ca te poti descurca si fara sa inchiriezi masina. Hotelul la care am stat oferea autobuz gratuit pana in orasul principal al insulei, Funchal. Hotelul am vazut ca oferea si autobuze spre aeroport. Daca vrei insa independenta programului in vacanta fara a depinde de diferite orare ale acestora probabil ca masina este cea mai buna varianta.

Madeira inseamna “lemn” in portugheza, este o insula vulcanica cu relief abrupt, cu un climat relativ constant, de aceea este frumoasa de vazut in orice anotimp. Depinde insa foarte mult care este obiectivul tau daca vrei sa mergi acolo. Iarna vremea nu este de plaja, poate fi cu ploaie, poti avea noroc de soare, dar sigur destul de mult vant. In orice caz, este mult mai placut decat multe alte parti ale Europei cand sunt ninsori si friguri mari. Celebra pentru flora si fauna sa variate, pentru lauri si paduri de eucalipt, Madeira este varianta ideala pentru cei care doresc sa se linisteasca, sa se relaxeze si sa si viziteze putin. Iar daca vii de Revelion, ai norocul sa vezi spectacolul focului de artificii vestit in toata lumea si aflat in Cartea Recordurilor pentru cel mai mare foc de artificii din lume, intrecandu-l si pe cel din Dubai.

image54

image55

Viata de zi. Madeira este o destinatie linistita in care vei dori sa mergi pentru relaxare, pentru a-i admira natura, pentru drumetii si peisajele sale. Este intr-adevar o oaza verde a Oceanului Atlantic, denumita adesea “gradina plutitoare a Altanticului”, asa ca daca iubesti natura te vei indragosti de aceasta insula.

madeira1

In prima zi am ajuns tarziu la hotel, pe la ora 21:00, ne-am cazat si ne-am culcat.

In a doua zi am hotarat sa vedem imprejurimile, asa ca am mers la plaja hotelului. Trebuie sa stii ca fiind o insula vulcanica toate plajele sunt cu pietre, exceptie facand 2-3 plaje din intreaga insula unde a fost adus nisip din Africa. Bineinteles ca plaja de la hotelul nostru nu facea exceptie, asa ca ne-am dat seama ca este foarte incomod sa putem sa ne bucuram de plaja de aici, pietrele fiind foarte mari si apa de la ocean foarte rece (desi era inceputul lui august). Am mers pe jos de la hotel spre un tunel din apropiere si aici am identificat piscine naturale. Ele sunt specifice insulei, sunt superbe si sunt foarte multi turisti care merg in aceste locuri. Mergand mai departe de-a lungul falezei am gasit si alte piscine naturale si unele amenajate cu locuri de joaca pentru copii. Intrarea la piscinele naturale in Madeira este aproximativ 5 Euro pentru adult si aproximativ 2 Euro la copii, dar sunt si unele mai ieftine. Daca ajungi vara si vrei sa faci baie si plaja, ai destule variante aici cu piscine publice: complexul de la Lido cu cea mai mare piscina din apa de mare, Clube Naval sau Ponta Garda. Vei gasi aici loc special amenajat pentru copii, acces la mare, activitati sportive, restaurante pentru a petrece o zi relaxanta avand in fata doar marea.

result

In a treia zi  am luat autobuzul de la hotel si am plecat catre Funchal. In 15 minute am ajuns la Muzeul Cristiano Ronaldo, loc in care ne-a lasat autobuzul. Am mers sa vizitam muzeul (5 Euro costa intrarea) unde erau expuse toate trofeele fotbalistului portughez originar din Madeira si unde te puteai fotografia cu statuile sale din ceara. Muzeul este interesant pentru pasionati, personal nefiind microbista nu m-a impresionat foarte tare. Tot aici se afla un hotel nou infiintat de fotbalist (in iulie 2016) impreuna cu lantul Pestana (care sunt numeroase in Madeira).

image53

Noi am plecat de la muzeu catre catedrala cea mare a orasului, Catedrala Se si am si vizitat catedrala cu ale sale interioare frumos decorate.

Sé_Catedral,_Funchal_-_2005_-_IMG_0868

De la catedrala am mers catre Rua Fernao Ornelas, o strada cunoscuta in Funchal pentru multele-i magazine si am incercat mancarea specifica Bolo de Caco, un soi de paine cu unt cu usturoi tare gustoasa. In capatul acestei strazi vei gasi Mercado dos Lavradores de unde vei putea sa iti cumperi fructe de toate felurile. Recomandate sunt bananele pentru gustul lor specific si maracuja sau combinatiile maracuja-banana, maracuja-portocala sau monstera (amestec de ananas cu banana). Nu sunt foarte ieftine, dar merita sa le incerci.

image52

Vrei sa experimentezi putin din viata locala? Mergi pe Rua Santa Maria pentru a vedea strazi colorate, tratorii si pub-uri, loc in care poti servi pranzul la terasa asa cum am facut-o noi si admira numeroasele-i porti pictate superb. Nu rata nici pietele traditionale in strada unde vei gasi numeroase si colorate produse de vanzare. Vei putea simti putin izul modului de viata al portughezilor insulari.

santa maria

Mai jos putin vei gasi Madeira Story Centre, in centrul vechi, un muzeu in care vei afla mai multe despre trecutul Madeirei (deschis in fiecare zi intre orele 10 si 18). In zona vei vedea piete pitoresti si istorice fermecatoare, vei gasi aici manastiri si biserici datate din sec. XV. Vizavi de Madeira Story Centre se afla si statia telecabinei Monte, dar noi am lasat-o pentru alta zi pentru ca era deja prea tarziu. Noi ne-am intors spre locul in care ne lasase autobuzul hotelului si am mers la mall-ul din zona: La Vie. De aici ne-am intors catre zona din care trebuia sa ne ia autobuzul de la hotel, dar din cauza unui eveniment care se intampla in acele zile in Funchal (o cursa de masini) nu a mai sosit si am luat taxiul.

telecabina

In a patra zi am pornit cu gandul sa mergem la plaja la piscina naturala de la Lido. Nu am avut insa noroc deoarece cand ajungeam noi dadeau inapoi banii oamenilor intrati inaintea noastra si inchideau piscina din pricina valurilor mari. Am pornit apoi in explorarea Gabo Girao care se afla la 15 minute cu masina de hotel. Cabo Girao este una dintre cele mai inalte stanci infipte in apa din lume, unde te vei afla la aproape 600 m deasupra nivelului marii. Exista si o platforma de observatie cu podea de sticla de unde poti vedea mai clar privelistea daca ai noroc de o zi fara ceata. Skywalk-ul de aici te va face sa te simti cu adevarat ca si cum calci pe cer.

cabo mic

In zona, aproape de Ribeira Brava, vei cobori cateva trepte pentru a lua un lift panoramic pentru 350m.  La sfarsitul calatoriei cu liftul: o insula de liniste si plaja a Atlanticului. O experienta inedita care merita! De aici am mers la mall-ul din Funchal, Forum, un mall mic in aer liber unde vei gasi cateva branduri internationale (Zara, H&M,etc).

In a cincea zi am hotarat sa mergem cu telecabina din Funchal catre gradina tropicala Monte Palace. Trebuie sa stii ca ultima plecare cu telecabina e in jurul orei 17 si pana in ora 15 trebuie sa iti achizitionezi biletele pentru gradini. Din centrul vechi am luat telefericul 15 minute catre Monte, o alta atractie fara de care parca nu ai vazut Madeira. Biletul pentru copii telecabina dus-intors este 7.5 Euro, pentru adulti este dublu, iar intrarea la gradinile tropicale este gratuita pentru copii si 10 Euro pentru adulti. Daca vrei sa vezi si gradina botanica la care ajungi tot cu telecabina, va trebui sa alegi alta zi deoarece nu vei avea timp sa le faci pe amandoua. Fiecare gradina dureaza in medie 3-4 ore de vizitat.

monte mic

Ajunsi in superba gradina tropicala, deosebita prin gradinile-i de orhidee, lacuri, poduri, cascade si palate, am fost uimiti de frumusetea ei. Nu rata gradinile japoneze, pestii Koi care vin din Asia de Est si sunt considerati foarte valorosi, mierlele, paunii, ratele si maiestuoasele lebede. Gradina este cea mai frumoasa si mai variata de pe insula, asa ca e un must. Are diferite muzee inauntrul ei printre care si unul de pietre pretioase si semipretioase, iar terasa cafenelei de aici are o priveliste de vis asupra Funchal-ului. Si nu uita ca ai mult de urcat, asa ca nu-ti uita incaltarile comode.

gradina

grad trop

koi

gradina tropicala

Aici sus este aproape de zona in care se intampla plimbarile cu saniile (carreiros), una dintre cele mai scumpe atractii ale Madeirei. O plimbare de 10 minute costa 20 euro si este si una dintre cele mai deosebite activitati, apreciate de Hemmingay ca una dintre cele mai tari experiente de care a avut parte: Carros de Cesto. Sunt saniile de rachita cu ajutorul carora localnicii se deplasau intre Monte si Funchal si singurul mijloc de transport public de pe insula din 1850.

image60

Cand am terminat de vizitat gradina ne-am urcat in telecabina pentru coborare si ne-am dus sa mancam pe Rua Santa Maria. De aici ne-am mai plimbat prin Funchal si ne-am oprit la cafeneaua The Ritz de unde am privit premierea concurentilor din competitia de masini ce se avusese loc in acele zile.

In a sasea zi am hotarat sa plecam dimineata mai departe, la 45 minute de hotel spre estul insulei pentru a vizita simulatorul parcului tematic din Santana sau Santana Theme Park. Este un loc dragut si bine intretinut dedicat stiintei, istoriei si traditiilor Madeirei.  Nu te astepta la ceva spectaculos insa este de vizitat daca esti in zona. Intrarea costa 10 Euro, dar pentru mai multe detalii legate de pret si orar vizitati site-ul: http://www.parquetematicodamadeira.pt/en/.

santana

santana 2

Aproape de parc daca doresti poti merge unul dintre cele mai cunoscute locuri pentru plimbare, Levada Caldeirao Verde. Este o plimbare superba (destul de dificila chiar si pentru cataratori) prin padure si pesteri care se afla pe dealuri abrupte la o inaltime de 1000 m. Trebuie insa sa vii cu echipament aici: lanterna si cizmele nu sunt optionale, cu atat mai putin in zilele ploioase. Totusi, privelistea de a lungul plimbarii este minunata si n-ar trebui ratata. Tine minte insa ca e o plimbare lunga si daca mergi incet iti poate lua 6 ore dus-intors. Dupa-amiaza aici este mai linistita, asa e mai bine sa alegi aceasta parte a zilei pana la apus. Daca iti place natura pasnica si doresti un loc pentru tine, evita prima parte a zilei cand sunt multe grupuri aici. Daca vrei sa ai parte de o astfel de aventura, exista varianta mai usoara: Levada do Canical, de 11 km, de la Marocos la Canical Tunnel.

levada

Noi din Santana am plecat catre Machico (aproape de aeroport) unde se afla una dintre plajele cu nisip din Madeira si unde am stat cateva ore. Daca ajungi in Machico in august, intereseaza-te cand se intampla Festivalul gastronomic, Machico Food Festival Week. La inceputul lui august pentru 10 zile sunt organizate diferite demonstratii de gatit, muzica, mancare, bautura, multe restaurante si baruri din Madeira sunt asezate in locul numit Largo de Praca. Aici seara vizitatorii se pot delecta cu delicateturi locale. Ne-am intors apoi spre seara la Funchal.

machico 2

In a saptea zi am hotarat sa vizitam vestul insulei, asa ca am pornit spre Porto Moniz, unde am ajuns dupa 50 minute. O promenada cu restaurante, cafenele si magazine de suveniruri se arata aici dar si un fort istoric in prezent transformat in acvariu si un heliport invecinat cu marea. Orasul este cunoscut pentru fenomenul natural deosebit care se intampla aici: piscine naturale formate datorita eruptiilor vulcanice. Valurile care se lovesc de lava compun o simfonie maiestuoasa. Poti sa inoti aici sau poti doar privi minunatul fenomen, dar oricum merita sa vii aici macar sa ai parte de aceasta experienta inedita. Dupa ce am mancat aici, am mers inapoi spre Funchal oprindu-ne la plaja Calheta. Aici am gasit o plaja cu nisip foarte aglomerata amenajata cu sezlonguri si umbrele si am stat aici aproximativ 4 ore.

calheta_02

Ne-am plimbat apoi spre seara pe faimoasa promenade do Lido aflata la aproape 3 km de hotelul nostru, o noua promenada de coasta cunoscuta pentru numeroasele facilitate turistice oferite, dar si pentru divertismentul pe care-l ofera de care sunt atrasi atat localnicii, cat si turistii. Aici vei vedea gradini botanice splendide, palmieri aliniati, restaurante de toate felurile, aceasta promenada legand partea de est dinspre Lido de vestul Funchalului, terminandu-se la Praia Formosa (unde se afla si hotelul nostru). Unele restaurante sunt ascunse in interiorul piscinelor publice si multe dintre ele ofera posibilitatea de a privi apusul in timp ce servesti cina. Zona ofera privelisti spre mare si spre Gabo Girao care vor taia respiratia celor care stau si se plimba aici.

In a opta zi am plecat dupa pranz spre munti. Pico Ruivo este locul cel mai inalt de pe insula (1861m), dar in care ar trebui sa ajungi daca esti in Madeira in sezonul cald. Poti ajunge pe jos deoarece desi drum sinuos si destul de dificil, nu vei urca mai mult de 45 minute. Dar acelasi drum trebuie apoi sa-l si cobori asa ca ai grija la incaltari sa fie potrivite unor astfel de drumetii. Daca vrei ceva mai usor mergi asa cum am facut noi la Pico do Arieiro (al treilea cel mai inalt varf de pe insula). De aici poti ajunge la Pico Ruivo daca mai mergi 7 km, insa daca nu ai incaltari adecvate si nu esti obisnuit cu plimbari in sus si in jos, mai bine nu o face. Poti ajunge in Pico do Arieiro si cu autobuzul local sau turistic cu ghid deoarece privelistea de sus merita daca te incumeti la un astfel de drum. Noi cand am ajuns acolo insa a fost un vant foarte puternic care efectiv ne lua pe sus. In acea zi fusese inchis si aeroportul din Funchal din acelasi motiv, lucru care se intampla destul de frecvent in Madeira indiferent de anotimp.

areiro

In a doua parte a zilei ne-am hotarat sa vizitam gradini mai aproape de hotel: Quinta das Vistas Palace Garden (Presidential Palace Garden). Cu siguranta merita sa faci o vizita si aici, sunt foarte frumoase si bine ingrijite. Vei vedea si pasari de mai multe feluri, vei putea admira paunii si privelistea deasupra portului.

In a noua zi am avut avion la 12:30 din Funchal, asa ca am plecat la 10:00 de la hotel spre aeroport. In Funchal am lasat masina inchiriata la sediul Bravacar si am mers catre aeroport pentru a face check-in-ul. Am luat avionul catre Lisabona, desi am avut emotii deoarece din cauza vantului puternic cu 2 zile inainte fusese inchis.

Daca mai ai timp si esti pasionat de plimbari prin natura si prin munti, mai ai multe de facut in Madeira. De fapt Madeira este raiul pentru tine. Mergi in padurea Laurisilva (in Parque Natural da Madeira), patrimoniu UNESCO, un loc care te va impresiona cu priveliste spre munte deosebita. Este cea mai mare padure de dafini ce detine plante si animale specifice precum porumbelul cu degete lungi. Este un loc de importanta deosebita pentru diversitatea biologica.

image63

Si nu uita ca o plimbare in levada (canal de irigatie sapat in munte) sau pe ocean cu vasul Santa Maria de Colombo (o replica a vasului cu care a traversat oceanul Cristofor Columb) sunt unice. Fii atent insa daca ai rau de mare ca s-ar putea sa nu-ti priasca! Daca mai ai timp, mergi in orice parcuri si gradini. Toate se bucura de plante subtropicale fascinante. Daca ajungi vara aici, cu siguranta ca poti face plaja. Pentru scafandrii rezervatia naturala Garajau va fi un loc minunat de explorat ape cristaline.

Mai doresti? Un alt loc de unde vei avea o priveliste superba asupra Madeirei este Eira do Serrado. Bineinteles, cu conditia sa fie senin. Te poti opri aici si gusta una dintre specialitatile lor, Bolo de Mel (un fel de turta dulce traditionala).  Ultimul stop a fost si mai aproape de casa, Pico dos Barcelos, locul de unde vei vedea tot orasul.

image65

Exista excursii organizate de o zi cu ferry sau poti lua avionul pana la Porto Santo. Este insula vecina si unul dintre putinele locuri in care vei vedea plaje cu nisipuri naturale aurii si fine de kilometri intregi (in general vei vedea nisipuri negre). Daca mai ai timp si esti pasionat de golf si natura, mergi in Casa Velha do Palheiro, un loc superb de unde poti admira atat privelistea de pe terasa, cat si practica sport in natura.

porto santo

Daca vii primavara in Madeira, incearca sa ajungi la Festivalul Florilor (de obicei la 2 saptamani dupa Pastele Catolic in fiecare an). O explozie de culoare, parfum si frumusete iti vor incanta toate simturile. Festivalul umple strazile principale ale Funchalului, este un moment de sarbatoare in care se canta si se danseaza, vei auzi muzica clasica pe strada, vei vedea covor de flori si numeroase traditii din folclor.

image68

Mancarea este importanta pentru localnici, principalele preparate bazandu-se pe fructe de mare si peste. Pe langa acestea, se prepara si carne de vita, iar un fel de mancare pe care vi-l recomand este carne de Vinha d’ Alhos. Un alt preparat portughez originar din Porto este Francesinha, un fel de sandwich cald cu carne, paine si cartofi prajiti. Trebuie neaparat sa incercati si Bolo de Mel, o prajitura specifica Madeirei, cu miere, gustoasa si asemanatoare cu turta dulce. Evident, tot meniul trenuie insotit de excelentul vin de Madeira. Esti pasionat de vinuri? Incearca cele 4 tipuri special de vin de Madeira: Sercial, Malvasia, Boal, Verdelho. Blandy’s Wine Lodge este o companie faimoasa pentru cele mai bune vinuri, loc unde poti degusta si poti afla mai multe despre istoria productiei vinurilor de Madeira. Daca sunteti mari consumatori de cafea, trebuie sa stiti ca Madeira are propriile culturi si trebuie sa incercati Garoto, Galao sau Mazagran. Promenada do Lido este un loc in care poti lua cina si avea privelistea unui apus deosebit.

Daca esti in calatorie cu copiii, poate ar fi indicat in centrul istoric cand mergi sa te opresti intr-o cladire frumoasa tip muzeu care adaposteste Muzeul Jucariilor.

Daca doresti sa faci si shopping, sa stii ca vei gasi locuri potrivite in Madeira deschise de la 10 dimineata pana la 22. Localnicii ne-au recomandat 3 mall-uri: La Vie, Forum si Madeira Shopping. Nu departe de Forum vei gasi magazine boutique stilate care atrag multi turisti. Vestita pentru broderiile sale, insula are numeroase magazine unde poti gasi haine lucrate astfel manual. Si daca vrei sa gasesti hainute pentru botez pentru copii, fabrica Bordal e locul.

Viata de noapte

Viata de noapte nu este extrem de agitata aici, insa poti incerca un local unde sa asculti fado, muzica lor traditionala echivalentul doinelor noastre. “Fado” se traduce destin. Daca totusi vrei sa mergi intr-un pub cu muzica live si dans, Hole in one (aproape de Promenade do Lido) este unul dintre cele mai apreciate localuri din Madeira.

17. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)

Asteptarile au fost partial satisfacute, hotelul a fost bine pozitionat, insa fiind un hotel cu All Inclusive mancarea nu a fost excelenta.

18. Check out

S-a realizat fara probleme, foarte rapid.

19. Transfer la aeroport

 L-am facut de la hotel cu masina inchiriata, la fel ca la sosire si apoi am predat-o in apropierea aeroportului, la sediul Bravacar. De aici am fost condusi catre aeroport la 5 minute de sediul lor.

20. Plecare

S-a realizat fara intarziere plecarea din Funchal catre Lisabona, totul a decurs normal. Trebuie sa stii insa ca se poate intampla sa fie prea puternic vantul si sa se inchida aeroportul. Se intamplase in zilele dinaintea plecarii noastre. Fiecare cum are norocul…

21. Zbor

La intoarcere ni s-a oferit un sandwich si bautura la alegere pe zborul cu Tap Portugal Funchal-Lisabona. Din Lisabona am plecat cu Blue Air si mancarea si bautura au fost toate contracost.

22. Transfer catre casa/ Sosire acasa

Am ajuns in timp in Lisabona, ne-am luat bagajele si de aici ne-am asezat la coada de taxiuri si am plecat catre centru. Sunt si autobuze care pleaca catre centru, insa noi aveam prea multe bagaje.

Cand am ajuns acasa din Lisabona, am preluat bagajul si am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport. Ne-am urcat in taxi si in 20 minute am fost acasa.

 

 

 

No Comments :