Infotrip Malta
Infotrip Malta
1. Motivul alegerii destinatiei:
-Motivul alegerii destinatiei: Malta: relativ aproape de Bucuresti, unul dintre cele mai sudice puncte din Europa cu vremea frumoasa in decembrie: 15-17 grade
2. Rezervarea (telefon/ agent turism)
-rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro cu compania Alitalia si Air Malta (cu escala la Roma) cu plecare foarte devreme din Bucuresti la ora 6:20; mai exista varianta fara escala si cu un orar mult mai bun cu Wizz Air, dar acest zbor este doar sambata si e potrivit doar pentru cine calatoreste in Malta o saptamana si nu a fost cazul nostru.
-rezervarea hotelului (Le Meridien) s-a realizat tot cu veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea lui in orasul St Julians si recomandat de un prieten
-rezervarea masinii a fost realizat tot de veltravel.ro prin compania Europcar
3. Documente de calatorie
-Pasaport sau C.I.
-asigurare de sanatate
4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport
Check in-ul a fost realizat online, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.
5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere
Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Alitalia. Avand escala bagajul ne-a fost trimis direct in Malta.
6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese
Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.
7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc
Fiind ora 5 dimineata, am servit o cafea in aeroport.
8. Plecare
Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.
9. Zbor- mancare/service/entertainment
Micul dejun in avion (cu Alitalia) a constat in saratele/biscuiti dulci si bautura la alegere. Personalul a fost amabil, zborul pana la Roma a durat aproximativ 2 ore. Avand escala in aeroportul Fiumicino (3 ore jumatate), a fost bine ca am avut biletul printat. De obicei cartea de imbarcare ti se ofera in aeroportul din Roma (/aeroportul in tranzit), iar la vama va trebui sa dovedesti ca esti in tranzit printr-o rezervare printata. Dupa ce am trecut de vama, am verificat poarta la care aveam imbarcarea catre Malta si acolo ni s-a si printat biletul pentru Malta. Air Malta ne-a servit cu un sandvish si o bautura iar zborul a fost de aproximativ 1 ora din Roma in Malta.
10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)
Imediat ce am preluat bagajul din Malta si ne-am indreptat catre zona de rent-a-car de unde am preluat masina inchiriata. In Malta daca iti inchiriezi masina, cel mai bine sa fie cat mai mica din mai multe motive: se conduce pe partea dreapta si au multe strazi foarte inguste.
11. Intalnirea unui reprezentant al biroului de informatii
Nu a existat deoarece ne-am indreptat catre zona de rent-a-car.
12. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)
Am luat masina inchiriata si am intrebat reprezentantul de la inchirieri masini cum ajungem la hotel. Hotelul “Le Meridien” St Juliens este la aprox 9 km de aeroport. Exista si transport cu microbuzul din aeroport care costa aprox 8 Euro (in functie si de orasul in care esti cazat).
13. Impresii despre hotel
Hotelul Le Meridien este un hotel de 5 stele asezat langa mare pe faleza. Este un hotel nou, cu un spa vestit in Malta, cu camere mobilate in stil nou. Micul dejun este foarte bogat si se afla la etajul 2. Receptia hotelului este la etajul 3 si dupa ce am lasat masina in parcare la -1, am schimbat lifturile de la Villa catre Meridien pentru a ajunge la receptie. Wifi gratuit este doar in lobby.
14. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor
La check in totul a decurs rapid si eficient dupa ce am inmanat voucher-ul primit de la agentia de turism celui de la receptie.
15. Prima impresie despre camera
Camera mare, curata, aspect nou si modern. De recomandat o camera la un etaj superior cu vedere la mare.
16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)
Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili, vorbitori de limba engleza si ne-au oferit camera la ora pranzului, chiar daca check in-ul oficial se realiza mai tarziu.
17. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina
Distantele in Malta sunt relativ mici. Poti inchiria masina, insa daca nu iti este tocmai confortabil sa conduci pe partea dreapta poti folosi transportul in comun care este foarte bun si foarte ieftin: aproximativ 6 Euro pentru 7 zile un abonament de persoana. Daca mergi vara, te poti bucura de plaja si soare si ai numeroase variante. Plaja Mellieha Bay este cea mai mare, o plaja lunga si lata cu nisip, dar si Paradise Bay si Golden Bay sunt foarte apreciate. La inceputul lunii decembrie (cand am ajuns noi) a fost o vreme buna, dar nu de plaja: 15-17 grade, tocmai buna de plimbare cu soare dar si vant destul de puternic (cum sunt toate orasele-porturi).
Viata de zi
St Julians este un oras pe coasta, cu multe hoteluri in jurul Mediteranei, la 10 minute de hotelul nostru aflandu-se zona de restaurante si cluburi faimoasa in Malta, Paceville (populara si vizitata de turisti cu precadere vara). Orasul este la 20-25 minute de mers pe jos de Sliema. In prima zi pe drumul spre Sliema am observat destul de des pancarte cu reguli destul de stricte de buna purtare (pe care daca nu le respecti poti primi amenda fie ca esti turist, fie ca esti localnic). Semne precum: sa nu hranesti porumbeii, sa mentii curatenia, sa strangi dupa cainele tau sau sa nu mergi cu sticla pe strada sunt foarte des intalnite aici. Daca vrei sa faci cumparaturi, in Sliema vei gasi cel mai nou mall din Malta, The Point (care este destul de mic si din punctul meu de vedere inferior multor mall-uri din Romania). Preturile sunt comparabile cu Romania, dar trebuie sa stii ca in Sliema mall-ul este deschis pana la ora 19:30. In portul Sliema sunt o sumedenie de restaurante si magazine.
A doua zi am vrut sa vizitam capitala si in 10 minute cu masina am fost in Valletta. Valletta este la aproximativ 5 km de St Julians. Este un oras frumos, cochet si mic, cu o arhitectura deosebita predominant baroca cu cateva cladiri mari, impresionante, contrastante cu strazile-i inguste. Din pacate, in ziua in care am ajuns nu am putut vizita Grandmaster’s Palace deoarece se faceau pregatiri pentru 13 decembrie (Ziua Republicii Malta), insa palatul este cu siguranta un “must see” cand ajungi in Valetta, bijuteria sa fiind Muzeul Armelor.
Am vizitat biserca anglicana St Paul’s, o biserica simpla tipica, n-am ratat insa St John’s Co Cathedral si sfatuiesc pe oricine sa o viziteze. Intrarea este 6 Euro si in acelasi cost primiti un ghid audio care va va povesti despre fiecare coltisor din catedrala. O astfel de catedrala nu ati mai vazut, este un monument unic absolut superb ce nu trebuie ratat!
Am luat pranzul in Malta intr-o cafenea-restaurant cu mancare cu specific italienesc pe o strada principala unde veti gasi si destul de multe magazine nationale sau internationale. La 15 minute de Valletta cu masina am descoperit fosta capitala a Maltei, Mdina. Numit si “orasul tacerii”, acolo vei gasi semne peste tot sa pastrezi linistea pentru a-i respecta pe locuitorii orasului. Un oras asa cum ii zice si numele, tipic marocan, mic si frumos cu cladiri vechi, cu un Dom maricel. Nu stiu daca din acest motiv, insa mi-am amintit cand am ajuns acolo de oraselele mici si vechi, tipice zonei Toscana din Italia. Poate si pentru Mdina Glass, magazinele de suveniruri cu murano in toate formele si toate culorile (exista astfel de magazine si in oraselul toscan Volterra).
La intoarcere din Mdina catre St Juliens era deja ora 18:00 si a fost momentul perfect pentru vizitarea Domului Mosta pentru ca atunci incepea slujba. Este cel mai cunoscut din Malta si merita vizitat daca sunteti in zona si va plac Domurile. Spre seara am mers in zona Paceville.
In a treia zi in 15 minute am ajuns la Paola/Tarxien deoarece doream sa vizitam templele neolitice. Fiind ziua Republicii Malta (13 decembrie) nu am platit intrare la Tarxien Temples.
Este deschis de la 9:00 la 17:00, iar la 5 minute de mers pe jos de aceste temple este mai cunoscutul Hypogeum. Aici intrarea fara rezervare este (nici mai mult, nici mai putin) 35 Euro si poti vizita orasul sub pamant unic doar daca intri la una din orele: 12:00 si 16:00. Daca ai facut rezervare online, biletul te costa “doar” 30 Euro si ai mai multe variante de ore/zi.
Am mers mai departe inca 15-20 minute pentru a vizita vestitul sat de pescari Marsaxlokk. Acesta este locul unde trebuie sa mananci peste, iar noi am servit pranzul la “Il Rizzu”, un restaurant la malul marii unde mancarea a fost foarte proaspata si buna si a costat aprox. 45 Euro pentru 2 persoane. Este un sat tare dragut si pitoresc, cu multe barci de pescari pe malul apei si cu multe suveniruri “made in Malta” pe care le poti achizitiona de la localnici.
Nu departe de Marsaxlokk, la 10 minute pe drumul spre aeroport se afla Blue Grotto-Grota albastra, de unde se poate lua si barca pentru plimbare. Este o priveliste superba pe care merita sa o pozezi.
Pe la ora 18:00 am ajuns din nou in Valetta pentru a o vedea si seara, dar si pentru ca in ziua precedenta am fost informati ca va fi spectacol cu ocazia zilei Republicii si am considerat ca daca tot suntem in acea perioada in Malta ar fi pacat sa nu vedem cum sarbatoresc maltezii independenta lor. Valletta era plina de luminite in acea perioada (fiind si inaintea sarbatorilor) si parea ca intreaga populatie a tarii venise in capitala pentru acea seara si se inghesuia pe cele cateva strazi pentru a vedea spectacolul si a sarbatori: mancau, beau, faceau cumparaturi. De toate varstele, copii si adulti, toti sarbatoreau si incercau sa vada putin din spectacolul de lumini, muzica si culori realizat la Grandmaster’s Palace.
Pentru mai multe zile in Malta, dar mai interesant vara, este Nordul insulei. Bugibba are o faleza aglomerata de terase, restaurante, o zona mai turistica in apropierea careia se afla doua dintre cele mai cunoscute si laudate plaje: Mellieha Bay si Paradise Bay.
Din zona Qawra se pot lua mici ferry-uri care duc turistii catre alte 2 insule interesante: Gozo si Comino. Gozo este cunoscut pentru stancile sale imense in mare si pentru pesterile sale, iar Laguna Albastra a lui Comino cu ale sale ape turcoaz (am inteles de la localnicii Maltei) ca este un paradis. Nu departe de Bugibba este Popeye Village cu casute, barcute si personaje din binecunoscutul desen animat, iar daca sunteti in vacanta cu copiii cu siguranta trebuie sa fie pe “to do list”.
Viata de noapte
Viata de noapte a Maltei este mai intensa cu precadere vara si mai ales in Paceville. Aici exista restaurante de tot felul, baruri, lounge-uri si cluburi. Aici este singurul turn din Malta, Portomaso, la 98 m inaltime care la etajul 22 are un bar-lounge popular numit “Level 22” care merita incercat.
Daca nu vrei sa petreci pana in zori, mergi intr-unul dintre restaurantele din aceasta zona: Assaggi (renumit in zona pentru experienta inedita de a plati atat cat consideri) sau Hugo’s Lounge (mai ales daca esti amator de sushi). Tot in zona aceasta am inteles ca este un Mall deschis pana la ora 22:00, insa nu am ajuns acolo.
18. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)
Asteptarile au fost satisfacute, hotelul s-a dovedit a fi foarte bun.
19. Check out
S-a realizat fara probleme, foarte rapid.
20. Transfer la aeroport
L-am facut de la hotel cu masina inchiriata, la fel ca la sosire. Am alimentat masina cu benzina in aeroport si am predat masina in aeroport reprezentantului companiei de la care am inchiriat-o.
21. Plecare
S-a realizat fara intarziere plecarea, totul a decurs normal.
22. .Zbor
La intoarcere personalul ne-a oferit acelasi pachet de mancare (sandwich Air Malta si saratele Alitalia), escala a fost tot la Roma pentru 2 ore.
23. Transfer catre casa/ Sosire acasa
Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport si in 20 minute am fost acasa.
No Comments :