Plaja exotica cu ape turcoaz

Infotrip Paphos, Cipru.

INFOTRIP Paphos, Cipru

1. Motivul alegerii destinatiei

Motivul alegerii destinatiei Paphos: vacanta in Cipru si super oferta la avion cu Blue Air

2. Rezervarea (telefon/ agent turism)

-rezervarea zborului pana in Larnaca s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro prin compania Blue Air

-rezervarea hotelului (Avlida Hotel) s-a realizat prin veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea la plaja si pretul lui pentru un hotel de 4 stele

-rezervarea masinii pentru a ne deplasa din Larnaca in Paphos si Limassol a fost realizata tot de veltravel.ro

3. Documente de calatorie

-Pasaport sau C.I.

-asigurare de sanatate

4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport

Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.

5. Check in

Am stat la o coada mica, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Blue Air.

6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese

Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.

7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc

Fiind ora 17:00, am servit o cafea si o salata in aeroportul din Bucuresti.

8. Plecare

Imbarcarea s-a realizat fara intarzieri si am plecat la timp.

9. Zbor- mancare/service/entertainment

Blue Air ofera mancare si bauturi in avion doar contracost, nici apa nu este gratis. Personalul a fost amabil si zborul a durat aproximativ 2 ore.

10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)

Imediat ce am preluat bagajele ne-am indreptat catre zona de informatii pentru a afla unde e zona de inchirieri masini pentru a putea lua masina catre Paphos. Daca nu inchiriezi masina sau nu esti obisnuit sa conduci pe dreapta, o varianta buna este sa iei autobuzul. Intreaba o persoana de aici de unde poti lua shuttle bus-ul din aeroport si informeaza-te dinainte pe site-ul: http://paphosbus.com/paphos-airport-bus/larnaca-airport-shuttle.

11. Intalnirea unui reprezentant al biroului de informatii

Persoana intalnita la biroul de informatii a fost foarte amabil si ne-a spus ca aeroportul din Larnaca (pe care aterizasem) se afla la o ora jumatate de orasul Paphos, ne-a dat o harta si ne-a explicat cum putem ajunge. Ne-am indreptat catre zona de inchirieri masini, ne-am luat masina rezervata aici si am plecat spre Paphos.

12. Transferul la hotel

Am mers aproximativ o ora si jumatate pana in Paphos. Shuttle bus-ul care pleaca din aeroport va duce in orasele apropiate. Sunt cunoscute aici si companiile Nicosia Public Transport, Paphos Transport Organization, iar preturile sunt modice. In functie de ora la care aterizezi, informeaza-te inainte online si eventual rezerva-ti si bilet online.

13. Impresii despre hotel

Hotelul Avlida Hotel este localizat central in Paphos, la 250 m de plaja si la o distanta de mers pe jos de Mormintele Regilor si de Paphos Metropolis. Hotelul este aproape si de Parcul Municipal Paphos Municipal Park si catacombele si biserica Agia Solomoni. Am avut incluse micul dejun si cina (tip bufet suedez) si mancarea a fost foarte buna.

14. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor

La check in totul a decurs rapid si eficient.

15. Prima impresie despre camera

Camera spatioasa, patul confortabil si baia curata.

16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)

Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au sfatuit ce putem face interesant in cele 4 zile. Cand am ajuns am luat cina si ne-am culcat ca era destul de tarziu si voiam sa fim a doua zi odihniti pentru explorarea teritoriului cipriot.

17. Destinatie- viata de zi si noapte

In Cipru vei gasi doua culturi diferite (cea greceasca si cea turceasca), existand si cateva schimburi artistice intre cele doua comunitati. Cipriotii sunt celebri in lume pentru bisericile lor cu icoane pictate si cu influente arhitecturale franceze si britanice. In plus, orasul Paphos este inclus in patrimoniul cultural UNESCO.

Daca vii in Cipru si nu ai de gand sa stai doar la plaja, in functie de ce-ti place sa faci, in Cipru vei avea ce vizita pentru ca intr-adevar, este incarcat de istorie: are cele mai vechi situri arheologice, biserici si puturi cu apa din lume. Cea mai indicata perioada pentru a vizita Ciprul este vara, insa si sfarsitul lui mai sau inceputul lui septembrie sunt destul de calduroase (chiar si pentru plaja) si ai avantajul preturilor mai mici. Daca ai in plan mai multe orase de vazut, ar trebui sa-ti inchiriezi masina deoarece nu vei dori probabil sa stai pe drumuri in autocare in fiecare zi. Orasele principale de vazut din Cipru sunt: Paphos, Limassol, Larnaca, Ayia Napa, Protaras in sudul insulei si Nicosia cu Girne in centrul insulei.

Viata de zi

In prima zi ne-am trezit de dimineata si am facut un plan pentru a vizita orasul port Paphos. Dimineata am mers la parcul acvatic Aphrodite care era destul de aproape de hotelul nostru unde activitatile sunt diversificate si daca esti cu copiii e un “must”. In a doua parte a zilei, am mers catre Petra Tou Rominou (cunoscuta ca stanca Afroditei), la aproximativ 25 km de hotel. Aici se spune ca este locul de nastere al zeitei Afrodita, zeita iubirii si a frumusetii si unul dintre siturile arheologice ale orasului port. Am facut o baie aici si apoi am plecat catre faimosul mozaic al casei lui Dionysos (protejat UNESCO) care contine numeroase decoratiuni din mozaic si se afla in apropierea portului din oras. In interior il vei vedea in multe reprezentari pe Dionysos, zeul vinului. Spre seara ne-am oprit in portul Paphos (aproape de hotelul nostru) unde erau foarte multe restaurante si, la capatul lui, Fortul, o cetate bizantina realizata special pentru a-l proteja.

Aphrodites-Rock

Cyprus_Petra_tou_Romiou_1718a3d76e6d4d6e8c2625abd9cec7b5

dionisios house

port paphos

Fort_pafos

In a doua zi am ramas tot in zona si la 40 km de Paphos am ajuns la Parcul National Akamas Peninsula. Daca vrei sa schimbi putin registrul de la mare la munte, aici e locul ideal: vei gasi paduri nesfarsite de pini, o vegetatie surprinzatoare si un aer pur, montan. Nu departe de aici ne-am oprit la Baia Afroditei (Bath of Aphrodite), un loc cu apa curata, o vegetatie superba, gradini minunate. Rezervatia de pasari si animale (gradina zoologica din Paphos) este un loc ideal pentru a duce copiii, deoarece aici vor vedea struti, papagali si camile, cerbi, girafe, maimute. La intoarcere spre hotel noi ne-am oprit aici, intrarea fiind de 8.5 Euro pentru copil si 15,50 Euro pentru adult.

akamas-national-park

aphrodite bath

paphos_zoo

In a treia zi am mers spre Limassol. Din Paphos in Limassol am facut 45 minute si intreaga zi am petrecut-o aici, intorcandu-ne spre seara in Paphos. Orasul este impartit in doua: orasul vechi si orasul nou, turistic unde tinerii vin pentru distractie, dar unde vei gasi si familii cu copii. Daca ai timp in Limassol nu rata promenada unde te poti plimba in voie, gradina zoologica Lemesos si bineinteles Limassol Marina si castelul Limassol.

In a patra zi aveam avionul de intoarcere seara, asa ca am avut aproape toata ziua la dispozitie. Am plecat de dimineata din Paphos pentru a explora aproape toata ziua orasul de unde urma sa decolam: Larnaca. Daca ajungi aici nu rata biserica Lazarus, plaja si a sa promenada, dar si Lacul Sarat (pe care il vei vedea in drumul dintre aeroport si oras). Ia-ti maxim 15 minute din oras din Larnaca pana la aeroport daca mergi cu masina. Daca iei autobuzul, verifica dinainte programul lor.

Iti recomand sa mananci la orice taverna locala, sa incerci fructele de mare (daca nu aici atunci unde?) si vinul casei. Espresso si cappuccino sunt foarte bune si ele in Cipru.

Daca doresti sa faci si shopping pentru suveniruri, in Cyprus Handicraft Centre gasesti cam orice. Il gasesti in Paphos, Limassol, Nicosia, Larnaca. Daca vrei mai mult de atat, Kings Avenue Mall este locul in care trebuie sa mergi.

Daca ai timp de stat in Cipru mai mult de o saptamana, Protaras sau Ayia Napa pot fi alegerile tale. Ayia Napa este un resort faimos, in cel mai estic punct al coastei de sud a Ciprului. In ultimii ani a devenit cunoscuta ca o destinatie speciala de vacanta pentru familii, insa are si o viata de noapte vibranta. Mormintele regilor sunt niste situri arheologice deosebite si daca esti pasionat, ar fi o placere sa le vizitezi. Biserica Agia Solomini este un alt loc de vazut pe insula. Daca vrei sa faci sporturi acvatice, scuba si snorkelling sunt foarte cautate aici, iar daca vrei sa faci plimbare cu caii, lectii de echitatie sau de golf tot aici vei gasi.

Viata de noapte

Poti merge in pub-uri din Paphos, Rose Pub fiind unul dintre cele mai cunoscute pentru muzica live. Pentru cocktailuri si distractie, Flairs Cocktail Bar este o varianta potrivita.

18. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)

Asteptarile au fost satisfacute, hotelul s-a dovedit a fi o buna alegere, bine pozitionat si la un cost bun.

19. Check out

S-a realizat fara probleme la ora 10:00 deoarece doream sa plecam catre Larnaca. Check out-ul normal se realizeaza la ora 12. A fost foarte rapid.

 20. Transfer la aeroport

Am plecat din Larnaca din oras la ora 19:00 deoarece aproximativ 10 minute cu masina sunt din centru la aeroportul din Larnaca si urma de asemenea sa returnam si masina companiei de rent-a-car. Dupa ce am predat masina din locul de unde o luasem, ne-am indreptat catre zona de check in. La 19:30 am fost in aeroport, cu 2 ore inainte de imbarcare.

21. Plecare

S-a realizat fara intarziere plecarea, totul a decurs normal.

22. Zbor

La ora 21:30 am avut zborul. Nici la intoarcere nu ni s-a oferit mancare (Blue Air ofera mancare si bautura exclusiv contracost). In 2 ore si 10 minute am ajuns in Bucuresti.

23. Transfer catre casa/ Sosire acasa

Am ajuns mai devreme cu 10 minute decat ora prevazuta (la 23:40) si apoi am preluat bagajul. Am reusit sa facem comanda de taxi la aparatul din aeroport dupa aproximativ 20 minute, timp in care am asteptat la coada pentru a lua bon pentru taxi. Aterizasera multe avioane si aeroportul era plin (si toata lumea dorea taxi), ne-am urcat apoi in masina si in 20 minute am fost acasa.

 

 

 

No Comments :