Plaja exotica cu ape turcoaz

Infotrip Praga, Cehia

Infotrip Praga, Cehia

 

1. Motivul alegerii destinatiei:

-Motivul alegerii destinatiei Praga: vacanta in capitala ceha;

2. Rezervare (telefon/ agent turism)

-rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Tarom

-rezervarea hotelului in Praga (Hotel Bila Labut) s-a realizat tot prin veltravel.ro in functie de criteriile date: hotel mic de 4 stele localizat la 14 minute de mers pe jos de centrul vechi;

3. Documente de calatorie

-Pasaport sau C.I.

-asigurare de sanatate

4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport

Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.

5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere

Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Tarom.

6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese

Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.

7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc

Fiind dimineata, ora 6:30, am servit o cafea in aeroport.

8. Plecare

Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.

 9. Zbor- mancare/service/entertainment

Micul dejun in avion oferit de Tarom a constat intr-o omleta si apa, bauturi racoritoare la alegere, dar si ceai/cafea. Personalul a fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 2 ore.

10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)

Imediat ce am preluat bagajul ne-am indreptat catre zona de informatii pentru a alege cea mai buna varianta de a ajunge la hotel.

11. Intalnirea unui reprezentant al biroului de informatii

A existat o intalnire cu un reprezentant. Ni s-au dat variantele: taxi si autobuzele publice. Doar ca autobuzul (119) te poate duce pana la statia de metrou si apoi trebuie sa iei metroul in functie de cum poti fi cat mai aproape de locul in care te cazezi. Poti consulta programul transportului public aici: www.dpp.cz.

12. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)

Am hotarat deci sa luam un taxi din aeroport si ne-am indreptat catre hotelul din Praga, drumul fiind de aproximativ 20- 30 minute.

13. Impresii despre hotel

Hotel Bila Labut este la o distanta de mers pe jos de Muzeul Praga si Shopping Center-ul Palladium. Este central, aproape si de Piata Republicii si Teatrul Karlin.

 14. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor

La check in totul a decurs rapid si eficient dupa ce am inmanat voucherul de la agentie.

15. Prima impresie despre camera

Camera nu foarte mare dar curata, dotata cu tot ce am avut nevoie, patul confortabil si baia utilata.

16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)

Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au sfatuit ce putem face 3 zile pline (cat urma sa stam in Praga) interesant acolo.

17. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina

Un amestec de istorie, arhitectura remarcanta, arta si bucatarie consistenta a facut din Praga unul dintre cele mai vizitate orase europene si un „must” pentru calatorii in cautare de inima Europei centrale.

Prima recomandare cand vizitezi Praga daca e singura ta destinatie in Cehia este sa nu iti inchiriezi masina. Centrul orasului este destul de concenterat si poti calatori cu metroul/autobuzul prin oras daca nu stai in centru. Sau poti inchiria bicicleta.

Viata de zi

In functie de ce-ti place sa faci, in Praga vei gasi de toate: arta, muzica, cultura, istorie, arhitectura, oras modern si cosmopolit cu hoteluri, restaurante, pub-uri si cluburi. “Orasul celor 100 de turle”, “Inima Europei”, “Orasul de Aur” nu sunt denumiri in zadar oferite capitalei cehesti, orasul nefiind afectat de cel de-al doilea Razboi Mondial.

In prima zi dupa ce am facut check in-ul la hotel am iesit in oras in jurul orei 12. Am ajuns rapid, in aproximativ 15 minute pe jos, in piata centrului vechi (Stare Mesto), locul in care arhitectura gotica, renascentista, baroca se imbina frumos si alcatuiesc un tablou inedit. Aici ceasul astronomic medieval este atractia pietei fiind si unul dintre cele mai vechi din lume. Tot aici este si Catedrala gotica Tyn. Mirosul de carnati te imbie catre o masa destul de consistenta: carnati, fripturi, bere, etc si tot felul de bunatati autentice. Ne-am luat carnati de la una din multele terase de aici si am mancat pe banca admirand frumusetea pietei in bataia orologiului care te incanta la fiecare ora fixa. Spectacolul celor 12 apostoli care danseaza si muzica orologiului sunt de bifat. Poti urca si in turn contracost, iar privelistea este foarte frumoasa.

praha-09-orloj

Nu departe de aici treci pe deasupra Vltavei si gasesti Charles Bridge, simbolul Pragai pe care ar trebui sa-l vezi si la rasarit deoarece plimbarea e mai placuta decat ziua. Ziua sunt vanzatori de suveniruri, portretisti si caricaturisti, muzicieni pe integ podul, insa seara este mai liber si mai romantic. Nu departe este si biserica Sfantul Nicolae. La alte 10 minute pe jos de pod vei gasi castelul Hrad din Praga, care se afla in toate topurile castelurilor din lume. In curtea castelului se afla catedrala gotica St Vitus (cea mai importanta dintre catedralele Pragai) si gradinile regale, iar de aici din turn platesti intrarea si vezi Praga de sus, unde privelistea orasului inainte de apus este superba. Nu departe de castel se afla si Muzeul Lobkowicz, interesant de vizitat dar noi nu am apucat sa ne oprim aici. Ziua lunga s-a incheiat apoteotic, deoarece noi dupa ce am vazut zona Castelului am luat metroul si ne-am oprit la o auditie a “Nuntii lui Figaro” a lui Mozart la State Opera in Praga. O cladire superba ce merita vazuta macar o data si inauntru si in exterior, lasand la o parte faptul ca este una dintre cele mai cunoscute opere din Europa si din lume.

IMG_2809

resized

st nicholas church

st vitus

Praha,_Katedrála,_JV_01

Lobkowicz-Palace-2295

Foto Iphone 01.06.2011 214

In a doua zi am pornit tot spre zona Pietei Orasului vechi si pe una dintre stradute am gasit numeroase galerii de arta si magazine ale mesterilor locali. Poti incerca un tur gratuit care pleaca de 2 ori pe zi din Piata Centrala si care dureaza aproximativ 3 ore, explicandu-ti cate ceva din istoria locului. Noi nu am luat acest tur. Daca mergi pe malul raului Vltava, mai departe de centru, intre podurile Jiraskuv si Rasinovo vei vedea casa atipica numita Ginger &Fred care ti se va parea ba ca sta sa cada, ba ca vrea sa danseze. Este numita datorita celebrului cuplu de dansatori casa care danseaza, in orice caz este interesant de vazut pentru arhitectura deosebita. Noi am luat o barca si ne-am plimbat spre apus pe rau, iar pentru cina ne-am oprit in Grosetto Marina, un local superb pe apa cu mancare buna (mai scumpa, ce-i drept) si cu vedere la castel.

ginger&fred

result

In a treia zi am mers spre Letna Park, nu departe de hotelul nostru, care este pe deal si de aici ai o priveliste spectaculoasa deasupra Pragai. O oaza de liniste si verdeata unde se afla si metronomul din Letna, un monument istoric realizat dupa caderea comunismului. Nu foarte departe, la o distanta de 15 minute cu mijloacele de transport, poti sa te opresti la statia de metrou Malostranska si aici gasesti gradina si palatul Wallenstein. Palatul este sediul Senatului Cehiei, iar gradina este foarte linistita si cu totul spectaculoasa prin zidul cu stalactite care intruchipeaza diferite personaje (in functie de imaginatia fiecaruia). Aproape de piata centrala gasesti si magazinele luxoase de haine, strada Paris cu tot soiul de magazine. Tot in zona aceasta vei gasi masini de epoca, dar si calestile cu cai plimbandu-se agale pe pietonalele pietruite, oferind astfel un superb spirit medieval orasului.

prague-from-the-hill

wallenstein garden

In ultima seara ne-am hotarat sa mancam tot in piata (asa cum a debutat plimbarea noastra in Praga) si ne-am oprit in Vaclavske, care face parte din orasul nou (nu departe de centrul vechi), unde toate casutele se intrec in a oferi turistilor preparate traditionale de tot felul.

vaclavske

Poti manca oriunde, atat in locurile mai turistice (unde este mai scump, dar si mancarea proaspata), dar si in locurile cunoscute mai mult de localnici. Daca vrei sa incerci mancare autentica nu foarte costisitoare, in piata Vaclavske gasesti tot ce vrei. Praga este orasul in care la fel de bine te vei simti cu experienta mancatului in picioare sau pe o banca, cat si intr-un restaurant elegant cu priveliste superba. Václavské este zona unde vei gasi si magazinele principale din Praga, cele renumite international dar si cele locale.

Daca doresti sa faci si shopping, cristalul de Boemia si bijuterii din piatra lor ceheasca semipretioasa (garnit) sunt la loc de cinste. Le gasesti oriunde: atat in centrul vechi, cat si in partea noua a orasului. In partea noua a orasului, in Václavské gasesti si numeroase magazine lanturi internationale. Daca vrei shopping de lux, Strada Paris (Parizska) este plina de magazine ale caselor de moda mari din lume. Palladium shopping center (in centru, aproape de piata Republicii) este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai importante locuri de cumparaturi din Praga. Tot in centrul vechi in mall-ul pedestru Na Prikope gasesti tot felul de magazine pentru suveniruri si alte achizitii ce te gandesti sa iti faci pentru a pleca cu niste amintiri din Praga. Daca ai mai multe cumparaturi de facut, in afara centrului gasesti cel mai mare shopping center din Praga si din intreaga Cehie: Letnany.

1357476456-parizska-streets-most-luxurious-street-in-prague_1709226

na prikope

Daca mai ai zile de stat in Praga, mergi pe dealul Petrin pentru a vedea un soi de Tour Eiffel cehesc (mai mic) si orasul stralucind frumos seara. Este un loc in care poti ajunge fie pe jos (e frumos si plin de parcuri, nu departe de centru si-ti va placea cu siguranta fie ca esti cu copiii, fie ca vrei doar o plimbare romantica), fie cu funicularul. Nu departe este si Manastirea Strahov, interesanta pentru biblioteca din interior, insa mai poti vedea pe partea opusa privelistea din gradinile Riegrovy Sady. Daca esti cu copiii in Praga, poti incerca gradina zoologica despre care parerile sunt impartite. Cert este ca gradina este destul de mare si sunt multe animale de vazut. Daca ajungi in zona, nu rata Gradina Botanca si mergi si in palatul Troja, interesante amandoua de vazut. Nu departe de piata centrala vei gasi Muzeul Ciocolatei, de unde poti degusta niste bomboane si poti si vizita muzeul daca esti interesat. Din piata centrala poti lua si tramvaiul si in 20 minute vei ajunge in Prokopské údolí, o rezervatie naturala unde te poti plimba pe jos sau merge cu bicicleta. Tot in afara centrului, dar interesant mai mult daca ajungi vara este Divoka sharka, tot o rezervatie cu un parc imens si chiar si cu o piscina publica.

Daca mai ai timp pentru cel putin jumatate de zi, iti recomand castelul Konopiste. Este la o ora de Praga si merita vazut. Ultima resedinta a regelui Franz Ferdinand de Austria este un castel renascentist-gotic deschis publicului din 1971. Regele a fost un mare vanator, castelul adapostind o colectie impresionanta de arme si animale vanate.

konopiste

Viata de noapte

In Praga muzica este peste tot, iar berea este la putere, fiind considerata de localnici “coroana nationala”. Pentru experienta berii la superlativ incearca: U Medvídků, U Černého vola, U Houdků, U Provaznice, U Vejvodů. Nu departe de centru poti merge intr-unul dintre cele mai populare pub-uri din Praga cu un concept inedit: Anonymous Bar. Aproape de bar este si Muzeul berii, interesant de vazut pentru amatori cu atat mai mult cu cat berea este foarte buna aici. Tot in centru vei gasi un bar destul de popular, cu muzica live, cocktailuri si diferite combinatii de bauturi, cu chelneri ospitalieri: La Casa de la Havana vieja. Hemingway bar este si el in topul barurilor din Praga, relativ aproape de ultimul mentionat, in zona Teatrului National aflandu-se amandoua. Apropo de teatru, pentru seri autentice de neuitat poti incerca o seara la Teatrul National sau la Opera de stat din Praga, asa cum am facut-o noi. Pentru seri linistite si romantice, incearca un restaurant pe malul apei (Grosetto este o varianta buna) sau Dinner Theatre (Mozart Theatre) cu o cina scumpa alaturi de artisti desavarsiti care performeaza in fata voastra in timp ce serviti cina. Daca vrei sa mergi intr-un restaurant pretentios cu stele Michelin, Allegro este primul local de acest fel din Praga si recomandat de localnici (in centru).

18. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)

 Asteptarile au fost satisfacute, hotelul din Praga a avut un cost bun si a fost bine localizat. A fost ce am avut nevoie pentru scurtul timp petrecut in el.

19. Check out

S-a realizat fara probleme, foarte rapid.

20. Transfer la aeroport

 L-am facut de la hotel cu taxiul, la fel ca la sosire. Din aeroportul din Praga plecarea a fost in jurul orei 11:00.

21. Plecare

S-a realizat fara intarziere plecarea din Praga, totul a decurs normal. Fiind dimineata, am luat micul dejun in aeroport. Am facut aproximativ 2 ore pe drum.

22. Zbor

La intoarcere ni s-a oferit bautura la alegere si ceai sau cafea, mancare calda cu pui si orez si un desert.

23. Transfer catre casa/ Sosire acasa

Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport. In 30 minute am ajuns acasa.

 

 

No Comments :