Infotrip Roma, Italia
Infotrip Roma, Italia
1. Motivul alegerii destinatiei:
-Motivul alegerii destinatiei Roma: city break in Roma
2. Rezervare (telefon/ agent turism)
-rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Blue Air
-rezervarea hotelului in Roma (Best Western Premier Hotel Royal Santina) s-a realizat tot de catre veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea aproape de centru sau de o statie de metrou si pretul pentru un hotel de 4 stele
3. Documente de calatorie
-Pasaport sau C.I.
-asigurare de sanatate
4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport
Check in-ul a fost realizat inainte cu cateva zile si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.
5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere
Am asteptat vreo 15 minute la coada, ne-au fost preluate bagajele apoi de catre un reprezentant Blue Air.
6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese
Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.
7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc
Fiind dupa-amiaza, ora 15:30, am servit un sandwich in aeroport.
8. Plecare
Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.
9. Zbor- mancare/service/entertainment
Masa in avion (cu compania Blue Air) nu este oferita, ci totul e contracost fiind o linie low-cost. Personalul a fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 2 ore.
10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)
Imediat ce am preluat bagajul ne-am indreptat catre zona de autobuze caci ne interesasem dinainte ca pentru a ajunge in centru trebuie luat autobuzul. Autobuzul ne-a lasat foarte aproape de hotel (hotelul era aproape de gara Termini) si a durat aproximativ 40 minute drumul. Mai poti merge cu trenul din aeroport in centru, insa este mai scump, dar si mai rapid.
11.Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)
Am luat autobuzul ATTRAL din aeroport si ne-am indreptat catre hotelul din Roma, drumul fiind de aproximativ 40 minute.
12. Impresii despre hotel
Best Western Premier Hotel Royal Santina este un hotel de 4 stele aproape de centru si de multe dintre atractiile Romei. Micul dejun nu a fost inclus. Am ajuns la hotel in jurul orei 18:30-19:00. Hotelul este aproape de Baile Diocletian si the Octogonal Hall.
13. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor
La check in totul a decurs rapid si eficient dupa ce am inmanat voucherul de la veltravel.ro.
14. Prima impresie despre camera
Camera mare, curata cu balcon, patul confortabil si baia destul de mare.
15. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)
Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au sfatuit ce putem face in cele 3 zile si jumatate (cat urma sa stam in Roma) interesant acolo.
16. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina
Daca vizitezi Roma, cel mai probabil vei ajunge cu avionul pe aeroportul Fiumicino. Daca nu ai un traseu mai lungi in mai multe orase, poti inchiria masina, insa daca vii doar pentru Roma, uita de ea. Daca vei sta aproape de centrul Romei e si mai bine ca vei fi aproape de numeroase atractii principale si vei putea ajunge de la una la cealalta la picior. Ba mai mult, daca vei inchiria masina vei avea problema parcarii ei, problema destul de des intalnita in mai toate orasele Italiei (mai ales cele turistice). Si atentie, amenzile sunt foarte mari. Vara este foarte cald, asa ca te sfatuiesc sa o vizitezi primavara sau la inceput de toamna cand nu sunt nici foarte multi turisti, dar nici in august cand si italienii au vacanta. Daca vrei insa sa imbini vizita cu shoppingul si sa profiti de debutul reducerilor la inceput de iulie, ia cu tine cele mai vaporoase haine, cele mai comozi incaltari, ochelarii de soare si bineinteles, sapca sau palaria.
Viata de zi
In functie de ce-ti place sa faci, Roma, capitala Italiei este al treilea cel mai vizitat oras din Europa, un muzeu in aer liber in care sigur nu te vei plictisi. Cel mai mare oras al Italiei te va surprinde placut indiferent de varsta ta pentru ca orasul are cate ceva pentru orice persoana care-i calca “pragul”. “Orasul etern” te invaluie cu istorie de peste 2500 ani, arta si arhitectura superba, dar si gastronomie, toate atat de minunat puse impreuna ca un puzzle executat sublim. E timpul sa traiesti ”la dolce vita” si un “dolce far niente” autentic. Unde in alta parte daca nu la Roma?
In prima seara dupa ce am facut check-in-ul era deja ora 18:30, asa ca am iesit in zona unde era hotelul. Cei de la receptie ne-au explicat cum sa procedam pentru a ajunge cu metroul la Colosseum si asta am si facut. Nu voiam decat sa-l vedem pe inserat pentru a-l fotografia si admira. Si asta am si facut. In zona ne-am oprit si am mancat la un restaurant mancare (surpriza!) italieneasca si apoi ne-am intors cu metroul la hotel pentru urmatoarele zile pline.
In a doua zi am mers pe jos pana la Basilica Santa Maria Maggiore, una dintre cele 4 biserici papale din Roma patrimoniu UNESCO. Roma este cunoscut si ca orasul celor peste 900 biserici.
Mergand putin mai departe spre centrul istoric, vei gasi si Pantheonul si apoi poti merge in Piaza della Rotonda.
In zona Pantheonului (cel mai bine pastrat dintre templele antice cu cel mai mare dom zidit din Europa care permite soarelui si ploii sa patrunda prin cupola) vei gasi si suveniruri daca vrei sa le iei celor dragi o amintire de la Roma. Tot aici vei gasi si doua dintre cele mai apreciate cafele din Roma: cafeneaua Sant’ Eustachio sau Tazza d’Oro. Opreste-te aici pentru un espresso adevarat. Fontana di Trevi si Piazza di Spagna (si Treptele Spaniole) sunt un “must” unde te vei opri negresit, ca orice turist la Roma, sa arunci un banut si sa-ti pui o dorinta, dar mai ales pentru a te asigura ca revii la Roma.
Treptele Spaniole se transforma in catwalk o data pe an cu ocazia Festivalului de Moda. Aici vei petrece ceva timp, zona fiind superba si poate vei incerca si o inghetata la gelateria de langa vestita fantana despre care se spune ca ar fi cea mai buna din intreaga Roma. Pentru cumparaturi pe una dintre cele mai importante strazi din Roma te vei opri pe Via del Corso (foarte aproape de Piazza di Spagna) iar pentru cei care sunt pusi pe cheltuit bani pe haine scumpe, Via Borgognona este stopul lor.
Piazza Venezia si Via Cavour nu sunt departe, iar pe Via Cavour vei vedea o multime de magazine unde bineinteles poti admira vitrine sau cumpara.
Tot aici se afla si imensul monument Vittorio Emmanuele (sau tortul mare alb asa cum este deseori ironizat) iar in Piazza Venezia este chiar Palazzo Venezia (resedinta lui Mussolini). Aici am poposit ceva timp pentru ca zona este superba si aici am si mancat pentru pranz. Columna lui Traian o vei vedea tot in zona, asa ca nu uitati sa ramaneti putin aici pentru a o admira si a ne reaminti la istoria ce ne leaga. Intre Piazza Venezia si Insula Tiber vei gasi Bocca della Verita.
Tot aici am revazut Colosseum-ul ziua, simbolul istoriei romanilor, insa nu am intrat deoarece era mult prea aglomerat cand am ajuns noi. Costa 12 Euro si am inteles ca merita vazut inauntru pentru grandoarea sa. Data viitoare noi cu siguranta vom intra. Arcul lui Constantin, Forumul roman si Colina Palatina sunt si ele in zona, formand impreuna un muzeu in aer liber (precum este intreaga capitala a Italiei) care pentru iubitorii de istorie reprezinta o placere, dar si “must”.
Dupa-amiaza si seara am petrecut-o in Trastevere. Poti ajunge cu autobuzul deoarece este cam departe de Piazza Venezia, insa trebuie sa ajungi neaparat aici. Partea aceasta a orasului este cea mai boema si mai romantica dintre toate, probabil datorita strazilor inguste si pitoresti, a faptului ca este un cartier al artistilor (asa cum este romanticul parizian Montmatre), a pizzeriilor la coltul strazilor care toate te imbie sa le calci pragul datorita mirosurilor preparatelor a barurilor cu terase pline mai ales seara. Aici ai avantajul ca zona e frecventata deopotriva de turisti si localnici, deci nu vei avea preturi la restaurante de turisti, ci vei putea manca bine la un pret corect.
In zona Trastevere poti gasi piata de vechituri Porta Portese deschisa doar duminica pana in ora 13, care este de altfel una dintre cele mai mari piete de vechituri din Europa.
In a treia zi ne-am trezit devreme si am plecat cu metroul catre Castel Sant’Angelo pentru a-i admira exteriorul. Castelul este o veche fortareata care azi gazduieste expozitii de arta care se pot vizita si ele, insa te sfatuiesc sa-ti faci rezervare online aici: http://www.castelsantangelo.com/visita.asp. Daca nu ai timp, lasa-l pentru data viitoare caci asa te vei asigura sa te intorci la Roma. Nu departe de castel pe partea cealalta de Tibru poti incerca Antico Caffe Greco, o cafenea eleganta cu traditie care a atras de-a lungul anilor artisti, poeti, cantareti. Sau poti trece podul San Angelo (pod superb din Roma) si merge in Piazza Navona (cea cu fantana celor 4 rauri a lui Bernini) pentru o cafea ca la mama ei (daca nu ti-ai luat micul dejun), un pranz tipic italienesc (daca ajungi la pranz) sau o cina romantica pe terasa. Sau pur si simplu pentru a savura o inghetata in tara celor mai bune gelaterii din lume. Este un loc excelent pentru a lua masa la orice ora ai ajunge si pentru a admira cladirile predominant baroce iar daca ajungi dimineata poti vedea chiar rasaritul peste Tibru cu Vaticanul in fundal.
Mergand un pic mai mult, vei gasi Campo de’ FIori, locul in care vei gasi statuia lui Giordano Bruno (exact in locul in care a fost ars pe rug) si o piata de fructe si legume proaspete. Daca mai mergi un pic de-a lungul raului vei ajunge in Ponte Sisto si aproape de el, Gradina Botanica.
Nu departe de aici daca vrei sa mananci poti incerca Jewish Ghetto, cartierul evreiesc, un alt loc bun pentru o masa buna la preturi de localnici.
Seara o poti incheia insa asa cum am facut-o noi, in zona la Isola Tiberina, loc in care poti cina alaturi de localnici si intelege mai mult din stilul lor de viata.
A patra zi a fost ziua programata pentru cel mai mic stat din lume, Vatican. Basilica baroca a Sfantului Petru cu Muzeele Vaticane si Capela Sixtina (cu cupola pictata de Michelangelo) sunt de bifat aici. Trebuie sa vii de dimineata pentru a putea reusi sa le vezi pe toate si trebuie sa te inarmezi cu rabdare sa stai la coada, insa nu vei regreta nicicum.
Cea mai mare si mai somptuoasa biserica a Romei ridicata la cererea lui Constantin nu trebuie sa o ratezi nicicum, iar faptul ca este cea mai mare biserica crestina din lume este un argument in plus. Mari nume au lucrat la realizarea bisericii: Domul este proiectat de Michelangelo, baldachinul pe care se sprijina cei 4 stalpi de bronz sunt ai lui Bernini, iar tronul Sfantului Petru este o capodopera a lui Bernini de asemenea. Nu costa nimic sa intri in Biserica, insa daca vrei sa urci in Dom si sa vezi privelistea de sus te va costa 7 Euro. Sunt peste 500 trepte de urcat asa ca nu uita incaltarile comode acasa. Vei vedea insa cea mai frumoasa panorama de deasupra Romei. Pentru Muzeele Vaticane care expun cele mai impresionante colectii de arta din lume iti recomand sa-ti iei bilet online pentru a evita statul la rand ore in sir: http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?action=booking&codiceTipoVisita=26&step=2. De retinut ca acesta este inchis duminica, cu exceptia ultimei duminici din luna.
In ultima zi plecarea era la ora 18:50, asa ca am plecat din Roma pe la 16:30 cu autobuzul (ca la dus) si am mai avut timp mai mult de jumatate de zi de vizitat Roma. Ne-am indreptat pentru cateva cumparaturi spre cateva strazi renumite de shopping: Via Condotti (unde am facut mai mult window shopping) si Via del Corso care nu erau departe de hotelul nostru.
Nu am petrecut decat cateva ore de dimineata si apoi ne-am indreptat catre Piazza del Popolo si Villa Borghese cu a sa galleria Borghese. Pentru a intra in galerie trebuie sa ai biletele cumparate online cu cateva zile bune inainte pentru ca altfel nu vei intra. Noi aveam cumparate biletele (11 Euro/biletul), asa ca ultima oprire la galerie a insemnat o intalnire cu Tiziano, Rafael si Caravaggio. In cazul in care nu poti intra in galerie, aici este un imens parc, teatre si fantani care sigur te vor incanta. Daca ai timp sau mai ales, calatoresti cu copiii, tot in zona este si Gradina Zoologica numica Bioparco di Roma. Intrarea este 13 Euro si pentru copiii sub 13 ani 11 Euro. Copiii cu siguranta se vor bucura sa vada girafe, maimute, tigri, camile, etc.
Daca mai ai zile de stat in Roma, du-te la Arcibasilica di San Giovano in Laterano. Aici totul este realizat din aur si este sediul episcopului Romei. Pentru iubitorii de arta, Galeria de Arta moderna si Contemporana gazduieste o expozitie frumoasa ce merita vazuta, iar Palatul Barberini cu Galeria de Arta Antica se pot si ele vizita, insa pentru aceasta ar trebui sa iti iei bilet in avans. Daca esti interesat de catacombe, poti vedea cimitirele antice din Roma, catacombele si Via Apia.
Roma este inepuizabila, asa ca ori de cate ori vei reveni la Roma vei avea cateva obiective noi de vazut din ce nu ai reusit sa vezi data/datile precedenta/e!
Daca ajungi in Roma in perioada iunie-septembrie, Festivalul de vara de pe Insula Tibru este cel mai popular. Locul acesta este casa Fesitivalului de Film de Roma unde restaurantele, puburile, filmele in aer liber vizionate pe paturica, piete sau cafenelele cu narghilele sunt acolo in fiecare an. Daca drumul tau duce la Roma fix in luna august, vei avea ocazia sa mergi la Ostia Lido, o plaja din apropiere (30 km de centrul Romei) unde se retrag turistii si localnicii cand temperaturile sunt prea ridicate. Plaja de aici gazduieste si filme, concerte, piese de teatru in aer liber, festivaluri.
Daca doresti sa faci si shopping si vrei branduri de lux, Via Condotti si Via Borgognona din aproapierea Piazzei di Spagna sunt pentru tine. Via del Corso si Via del Babuino (in zona Piazza di Spagna) sunt binecunoscute pentru cumparaturi, la fel si Via Cavour. Pentru incaltaminte sau articole din piele, Via Nazionale si Via Veneto din apropierea statiei de metrou Republicca sunt de bifat. Trebuie sa tii cont si de faptul ca in Italia este posibil ca unele magazine sa aiba inchis in pauza de pranz intre orele 13:00 si 16:00, asa ca organizeaza-te astfel incat sa poti face altceva in intervalul acesta orar. Si nu uita: cel mai probabil duminica e program scurt sau inchis la majoritatea magazinelor. Daca timpul nu-ti permite si ajungi la cumparaturi seara, atunci mergi in Jewish Ghetto (cartierul evreiesc) pe Via del Portico d’Ottavia. Exista si outlet-uri in apropierea Romei daca ai timp, unul dintre cele mai cunoscute fiind Castel Romano care are si branduri renumite de lux. Valmontone Fashion Outlet este si el destul de mare cu multe branduri importante, iar daca vrei sa prinzi reduceri masive trebuie sa ajungi aici la inceputul lui iulie (sau la inceputul lui ianuarie).
Daca vrei sa mananci mancare italiana, in Roma se stie ca este cea mai buna pizza. Mai poti incerca si pastele, saltimbocca (carne de vitel) sau deserturile specifice. Iti place mult mancarea italieneasca si vrei sa-i inveti secretele? Intreaba la receptia hotelului de cursurile de gatit ce le recomanda in perioada in care esti acolo. Te vei intoarce chef!
Viata de noapte
Fiind cel mai mare oras italian, posibilitatile de a-ti petrece serile sunt numeroase. Mananca o pizza autentica la restaurantul rustic La Gatta Mangiona si iti vei aminti prima parte din calatoria Juliei Roberts din Eat, Pray, Love cand aceasta se infrupta din toate specialitatile italienesti.
Daca vrei sa mergi intr-un bar italienesc, iti recomand barurile de strada de tipul Il Vinaietto. In Piazza Navona vei gasi cele mai multe baruri, La Maison fiind unul dintre cele mai bune si sofisticate. Nu trebuie sa ratezi o seara la Teatro dell’Opera di Roma. Noi am fost intr-o seara aici, fiind si destul de aproape de hotelul nostru. Biletele trebuie sa le rezervi in avans de aici: https://www.listicket.com/ticketing/home.html. Aproape de teatru exista un bar apreciat, Le Grand Bar, unde poti incheia seara cu o sampanie, iar daca vrei sa mananci, restaurantul Le Grand are stea Michelin, asa ca e locul perfect pentru o seara sofisticata cu piano music. Daca vrei ceva fancy si romantic in acelasi timp, barul de pe terasa Grand Hotel de la Minerve este alegerea potrivita avand atat cocktail-uri bune cat si o priveliste de exceptie.
Auditorium Parco della Musica este locul cel mai important unde se intampla toate evenimentele culturale in Roma. Este imens si aici se intampla cele mai importante performante artistice de la teatru, la concerte, comedie, cabaret, pictura. Daca vrei ceva autentic, la Forumul Roman se joaca piese de teatru istorice, insa e obligatoriu sa cunosti limba engleza.
Daca vrei sa mergi in club, Ice Club este unul dintre cele mai apreciate din Roma iar Colosseum Pub Crawl este foarte bun pentru distractie de noapte.
17. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)
Asteptarile au fost satisfacute, hotelul din Roma s-a dovedit a fi o buna alegere mai ales din punctul de vedere al confortului si al pozitionarii.
18. Check out
S-a realizat fara probleme, foarte rapid.
19. Transfer la aeroport
L-am facut de la hotel cu autobuzul, la fel ca la sosire. Din aeroportul din Roma plecarea a fost seara.
Am luat acelasi autobuz din zona hotelului la care am stat pana la aeroportul Fiumicino.
20. Plecare
S-a realizat fara intarziere plecarea din Roma, totul a decurs normal.
21. Zbor
La intoarcere nu ni s-a oferit mancare decat contracost.
22. Transfer catre casa/ Sosire acasa
Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport si in 20 minute am fost acasa.
No Comments :