Plaja exotica cu ape turcoaz

Infotrip Venetia, Italia

Infotrip Venetia, Italia

 

1. Motivul alegerii destinatiei:

-Motivul alegerii destinatiei Venetia: City-break in Venetia cu ocazia carnavalului

2. Rezervare (telefon/ agent turism)

-rezevarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Alitalia cu plecare la 6:20 si escala la Roma; exista si transport direct cu Wizz Air insa pe noi ne-a avantajat plecarea in alianta Skyteam

-rezervarea hotelului (Hilton Garden Inn Venice Mestre) s-a realizat tot de catre veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea si pretul lui bun pentru un hotel de 4 stele

-rezervarea la evenimentul privat la care am participat (din cadrul carnavalului de la Venetia): Carnivalentine la Grand Hotel Carlton a fost realizata de veltravel.ro de pe site-ul oficial de vanzare bilete: www.venice-carnival-italy.com

3. Documente de calatorie

-Pasaport sau C.I.

-asigurare de sanatate

4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport

Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor. Dupa ce am aterizat pe aeroportul din Roma, ne-am indreptat catre zona de tranzit si am petrecut vreo 2 ore pentru a face escala Roma-Venetia.

5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere

Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Alitalia.

6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese

Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.

7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc

Fiind foarte dimineata, ora 5:00, am servit o cafea in aeroport.

8. Plecare

Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.

9. Zbor- mancare/service/entertainment

Micul dejun in avion (cu Alitalia) consta intr-o bautura si biscuiti dulci sau sarati la alegere. Personalul a fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 2 ore. Al doilea zbor din Roma a durat 1 ora.

10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)

Imediat ce am preluat bagajul din aeroport din Roma ne-am indreptat catre un birou de informatii si acestia ne-au spus ca autobuzul 5 merge catre Mestre si opreste chiar in fata hotelului unde urma sa stam.

11. Intalnirea unui reprezentant al biroului de informatii

Reprezentantul a fost foarte amabil, ne-a explicat cum trebuie sa procedam, ne-a dat biletele (6 Euro/persoana) de autobuz si ne-a indicat zona in care trebuie sa mergem pentru a lua autobuzul.

12. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)

Am luat autobuzul din aeroport si ne-am indreptat catre hotelul Hilton Garden Inn Mestre, drumul fiind de aproximativ 20 minute cu cateva opriri in statii.

13. Impresii despre hotel

Hilton Garden Inn Venice Mestre este un hotel de 4 stele la 3 statii de autobuz de Piazza di Roma, locul de unde incepe pietonala din Venetia si practic intreaga insula. Hotelul arata foarte bine si personalul de la receptie ne-a explicat tot ce am avut nevoie pentru a ne lamuri. Este un hotel bine plasat pe continent deoarece in 10 minute cu autobuzul (1.30 Euro/biletul) ajungi la Grand Canal. E un hotel ce-l recomand pentru ca spre deosebire de cele de la Grand Canal care sunt ultracentrale si sunt pe insula (si mult mai scumpe), la acest hotel poti merge cu taxi/autobuz pana in fata lui. Pentru cele de la Grand Canal trebuie sa mergi cu bagajele dupa tine pe jos si in vaporetto sau sa le urci pe podurile nenumarate ale Venetiei pana ajungi la hotel, lucru nu tocmai placut. Micul dejun a fost inclus si este destul de bogat.

14. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor

La check in totul a decurs rapid si eficient dupa ce i-am oferit voucherul de la agentie.

15. Prima impresie despre camera

Camera nu foarte mare dar curata, patul confortabil si baia cu tot ce aveam nevoie.

16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)

Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au sfatuit ce putem face in cele 3 zile (cat urma sa stam in Venetia) interesant acolo.

17. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina

Daca vii in Venetia si nu ai de gand sa vizitezi si alte orase din zona, nu ai de ce sa iti inchiriezi masina, ba chiar indicat ar fi sa nu inchiriezi. Se stie ca e un oras pe apa, asa ca acolo unde te lasa autobuzul (Piazza di Roma) vei parca si tu masina si vei merge apoi pe jos. Autobuzul functioneaza foarte bine si, daca nu vei sta in centrul insulei ci pe continent, in 15 minute vei fi oricum in centru cu autobuzul. Cu orice ajungi in Venetia, un lucru trebuie sa-l stii clar: trebuie sa mergi mult. Nu ai alternativa masinii, singura varianta de transport in afara mersului pe jos fiind vaporetto. Vaporetto este destul de scump, un singur drum costa 7 Euro, asa ca avantajos este daca stii ca ai o zi in care vrei sa mergi mult cu vaporetto, sa punctezi mai multe obiective si insule si sa-ti iei bilet turistic. Daca aterizezi pe alt aeroport apropiat (Milano/Bologna), sa stii ca trenuri sunt in fiecare zi din aceste orase catre Venetia si invers si, daca nu calatoresti in plin sezon (iulie-august), preturile sunt chiar accesibile. Mai ales ca Venetia nu este o destinatie ieftina, motiv pentru care te sfatuiesc sa o vizitezi primavara cand nu sunt nici foarte multi turisti si nici vremea nu e foarte calduroasa. Sau o poti face in februarie, odata cu carnavalul care dateaza de 900 ani (de la prima documentatie a sa). Totusi, si perioada asta are minusurile ei: terasele nu sunt deschise (sau daca sunt, e frig), in gondola e cam frig sa te plimbi (desi multi o fac si in plina iarna), e foarte aglomerat si sunt cozi la obiective, etc.

Viata de zi

In functie de ce-ti place sa faci, Venetia sa stii dinainte ca este un oras in care va trebui sa mergi pe jos. Mult. Asa ca cel mai bun sfat este sa iti iei la purtator cele mai comozi incaltari.

In prima zi dupa pranz eram deja la Grand Canal in Piazza Roma, am traversat podul de aici si eram deja ajunsi in gara din Venetia. De aici ne-am plimbat de-a lungul Marelui Canal admirand multitudinea de masti care se aflau la tot pasul de vanzare la 8/10/15 Euro. Bineinteles, pentru cele care depasesc 100 Euro materialele din care sunt executate sunt altele si lucratura este diferita. Dar daca nu vrei sa faci o investitie foarte mare pentru carnaval sau pentru un souvenir, vei gasi cu siguranta una sa-ti placa la un pret decent. Pentru cea mai bun inghetata din Venezia, mergi la Boutique del gelato.

3

Dupa ce am mancat pe drum un sandwich rotund ca o pizza rulata (cu prosciutto, spanac si ricotta) foarte bun, am ajuns in Piazza San Marco. Aici Palatul Dogilor este o capodopera arhitecturala gotica si trebuie sa intri in el daca ai timp (pentru 14 euro).

Palatul_Ducal

Noi nu am facut-o deoarece in perioada carnavalului este extrem de aglomerat si trebuia sa stai cu orele la coada. Din Palat poti vedea foarte bine si Podul Suspinelor, care uneste palatul de inchisoare. Numele i-ar veni de la detinutii care treceau podul dinspre palat spre inchisoare si suspinau pentru libertate sau pentru condamnatii la moarte al caror ultim drum era acest pod. Insusi Casanova a primit o astfel de sentinta, insa a reusit sa scape. Cand ajungi aici nu uita sa faci turul camerelor secrete, inclusiv a camerei lui Casanova.

ponte-dei-sospiri_10pt

Basilica San Marco este una dintre cele mai frumoase din Italia si din lume si a inceput a fi construita in acelasi an cu catedrala din Pisa (Adormirea Maicii Domnului), dovada ca cele 2 orase isi disputau pe atunci titlul pentru cel mai frumos locas sfant. Stilul architectural e deosebit, imbina goticul cu bizantinul si probabil va trebui sa stai la coada pentru a reusi sa o vezi inauntru.

basilica-san-marco-din-venetia-2_ejcr

Tot aici mai este si turnul inalt de 100m, Turnul Clopotului (Campanile) a carui priveliste de sus a Venetiei merita sa o vezi. Pentru 8 euro. Mai gasesti in Piazza San Marco si cladirea construita de Napoleon, Ala Napoleonica cu Muzeul Civilizatiei Venetiene. In Piazza San Marco este o adevarata nebunie in aceasta perioada, carnavalul a culminat si cu Valentine’s Day, motiv pentru care turistii si italienii din orasele vecine au luat cu asalt orasul, terasele devenind neincapatoare (cu sute de locuri), desi nu era foarte cald (10-11 grade). Carnavalul din 2015 s-a numit “Cea mai delicioasa petrecere din lume” si a avut ca focus vinurile, mancarea si bunul gust. Pe strada sunt cat vezi cu ochii siluete care de care mai colorate si mai mascate, iar in San Marco se organizeaza concursuri si diferite petreceri in piata publica pentru a intretine turistii in aceasta perioada deosebita.

carnaval

Am stat la celebra cafenea Florian care dateaza de 3 secole si am admirat dinauntru festivitatile dintr-o cafenea cu traditie in Venetia.

reasons-to-travel-to-venice-italy-top-20-things-to-do-Caffe-Florian

Am mers apoi mai departe pe stradute si am ajuns la Muzeul Muzicii, unde intrarea este libera. Muzeul se afla intr-o biserica si este foarte interesant atat prin combinatia inedita, cat si prin instrumentele de tot felul prezentate si mai ales, prin muzica care te nu te mai lasa sa pleci. Spre seara am mancat in piata Rialto, localnicii ne-au recomandat chiar sa nu mancam in San Marco pentru ca e si cel mai scump si nici nu este cel mai bun sau proaspat. Mancarea este foarte buna si Venetia exceleaza la capitolul pizza intre orasele italiene!

rialto

A doua zi si cea mai plina a debutat cu cumpararea unui bilet de 24 ore pentru vaporetto (il poti lua de la hotelul la care stai sau din statia de autobuz din Piazza Roma). Planul a fost sa vizitam 3 insule: Murano, Burano si Torcello. Si asta am si facut. Biletul include atat plimbarea cu orice vaporetto timp de o zi, cat si cu autobuzele de pe continent.

De pe Grand Canal de pe partea cu gara (Ferrovia) am luat vaporetto pentru prima insula: Murano. In 20 minute ajungi aici. Locul este plin de magazine care vand orice fel de obiecte din murano: de la obiecte de décor, la pahare si bijuterii. Mesterii locali adusi pe aceasta insula sunt adorati de venetieni, considerati artisti si tratati ca atare, fauritorii de sticla fiind mutati pe aceasta insula in 1921. Pe vremuri, fetele acestor mesteri erau date spre casatorie baietilor apartinand familiilor cu titluri nobile.

murano

murano 2

A doua escala a fost in Burano. Am luat vaporetto din Murano si in 10 minute am ajuns pe insula colorata. Farmecul ei aparte plin de casute colorate in tot felul, goblenurile si danteluri lucrate manual iti vor lua ochii si te vor face sa zambesti negresit. Plimbarea de-a lungul canalelor si podurilor va transforma vizita ta pe insula intr-una foarte placuta si pitoreasca. Atractii pe insula mai sunt turnul inclinat si Scoala de Dantelarie.

burano

burano 2

Din Burano am luat vaporetto spre Torcello, o insulita cu o biserica frumoasa care dateaza din secolul VII (Santa Maria Assunta) si, desi este cea mai veche insula locuita din Venetia, in prezent numara aproximativ 20 de persoane. Plimbarea in natura si linistea sunt cuvintele de ordine aici, Torcello fiind in mare parte o rezervatie naturala, lucru ce lipseste pe celelalte insule din laguna. Ia-ti o pauza de aglomeratie si viziteaza insula aproape nelocuita! Daca vrei sa mananci aici, sa stii ca Locanda Cipriani este locul potrivit pentru mancarea buna, servire excelenta si oaza de verdeata. Unde mai pui ca aici a mancat si Ernest Hamingway?

torcello

torcello 2

torcello 3

In a treia zi si ultima am hotarat sa mai vedem o insula mai putin cunoscuta: Giudecca. Ne-am incadrat in biletul de 24 ore, asa ca am fructificat la maxim biletul cumparat cu o zi inainte. Aici am coborat la Il Redendore unde este o biserica frumoasa. Intrarea in biserica este 3 Euro si tot in zona este vestitul hotel Cipriani unde s-a insurat George Clooney si unde a filmat Angelina Jolie “The tourist”. Cu amabilitatea unui angajat al hotelului am reusit sa vedem gradinile acestuia care merita vazute. Desi sunt foarte frumoase, cea mai potrivita perioada sa-l vezi este primavara-vara. Privelistea de pe Giudecca spre Piazza San Marco este absolut superba si merita vizita pe aceasta parte macar pentru asta! Ne-am intors apoi cu vaporetto in San Marco pentru a merge tot cu vaporetto spre Biserica della Salute. O biserica superba unde intamplator era slujba cand am ajuns noi si in timpul ei s-a cantat si la orga.

biserica della salute

biserica interior

Foarte aproape de biserica vei vedea Muzeul Peggy Guggenheim. Intrarea costa multicel, 14 euro, insa merita pe deplin mai ales daca esti iubitor de arta moderna. Iar daca nimeresti si intr-o zi in care expozitia temporara este deschisa (noi am vazut expozitia Jackson Pollock), vei spune ca ai avut noroc. In muzeu vei vedea casa vestitei colectionare de arta (a carui tata a murit pe vasul Titanic) si colectia impresionanta a acesteia: de la Picasso la Pollock si chiar 2 pasari ale lui Brancusi. Chiar si pentru faptul ca 2 piese ale celui mai mare sculptor roman le gasesti aici, merita toti banii. Vei fi foarte mandru de neamul nostru!

peggy

pasarea

Cand am iesit din Muzeu, am gasit un restaurant “La Bruschetteria” pe care-l recomand si care are ca meniu de baza, asa cum ii spune si numele, zeci de sortimente de bruschete. Daca iti doresti un meniu si o locatie italieneasca “ca la mama ei”, aici ti-e locul! Am mers apoi spre Piazza San Marco unde am vazut cea mai mare aglomeratie de oameni (si masti) din viata mea. Cata lume era de 14 februarie in Piazza San Marco nu va puteti imagina, trebuie sa vedeti cu ochii vostri! Am depasit zona cat de repede am putut si ne-am indreptat spre podul Rialto, bineinteles deplasandu-ne cu mare dificultate si stand la cozi pe stradutele Venetiei. De aici trebuie facuta o poza de pe cel mai vechi pod din Venetia deoarece peisajul este atat de romantic cu Grande Canal si gondolele! Podul nu are insa o istorie la fel de romantica, deoarece pe vremuri aici stateau damele de companie.

rialdo per

Spre seara ne-am imbracat in ton cu evenimentul (costumele erau inchiriate din tara) si am ajuns la Carlton Grand Canal, petrecerea privata la care luasem bilete pentru Carnaval. Daca ajungi in perioada asta in Venetia, merita sa participi macar o data la o petrecere tematica. Vei fi surprins cum toata lumea este imbracata la 4 ace in costume venetiene, cu peruci, bijuterii si tot tacamul. Ce mai…eleganta la superlativ! Costumele le poti inchiria si din Venetia de la atelierul foarte cunoscut Nicolao, unde lucreaza faimosi croitori de costume pentru teatre si opere faimoase. Presupun insa ca preturile sunt pe masura. La eveniment ni s-a oferit cina, bauturi, o formatie care a cantat foarte frumos si pe alocuri un animator care incalzea atmosfera. Lumea dansa, se simtea bine si ni s-a oferit si o demonstratie de menuet.

carlton

Daca doresti sa faci cumparaturi, la baza podului Rialto exista o piata de fructe si peste cu program scurt, pana la ora 14:00. Daca te intereseaza sa vezi asa ceva, du-te sa o descoperi dar nu inainte de a consulta programul (cu localnicii)! Daca vrei sa faci shopping cu adevarat, Venetia nu se dezice si, ca in orice oras Italian, vei gasi atat magazine locale cat si branduri internationale de lux si nu numai. Preturile sunt insa destul de mari si probabil cea mai buna perioada de shopping este sezonul reducerilor, mai précis iulie-august. Daca vrei sa cumperi souveniruri, mastile venetiene sau obiecte din vestita sticla de murano vor fi probabil cele mai bune idei.

Sunt multe obiective importante pentru o noua vizita in Venetia sau daca esti norocos si ti-au mai ramas zile din aceasta deplasare, asa ca daca doresti o plimbare romantica, prima pe lista e plimbarea cu gondola la apus. Da, pentru 40 minute va trebui sa scoti din buzunar aprox 100 Euro dar daca te saruti sub Podul Suspinelor legenda spune ca va veti iubi vesnic.

2

Deci daca vrei sa ai parte de dragoste eterna nimic nu e prea scump, nu? Itinerariile recomandate pe care sa le ceri apoi gondolierului le gasesti aici: www.gondolavenezia.it.

4

Mai poti face turul insulei pe Grande Canale si cu vaporetto asa ca ia numarul 1 din gara si mergi pana in Piazza San Marco!  Mai ai timp si este vara? Incearca fasia de 12 km de pamant si 20000 locuitori, Lido de Venezia! Aici se intampla Festivalul de Film in septembrie in fiecare an, iar plajele si hotelurile scumpe sunt vestite. Treptat, Lido a devenit locul unde se face plaja si este numita si “Insula de Aur”. Exista nu mai putin de 60 de biserici in Venetia, asa ca daca ai timp si doresti sa vizitezi mai multe, mai bine ia-ti un abonament. St Mary of the Friars este una dintre cele mai interesante biserici, conform localnicilor. Iar daca-ti place arta, Galleria dell’Accademia este locul unde aceasta atinge apogeul prin colectiile pictorilor italieni expusi, dar nici Ca d’Oro nu este de lasat in urma. Galeria este foarte frumoasa si merita vazuta, mai ales ca este intr-o zona mai linistita a Venetiei. Mai poti incerca cartierul evreiesc, Campo del Ghetto, unde, culmea, poti ”gusta” deplin viata autentica de zi cu zi a venetienilor.

Viata de noapte

Pentru o seara deosebita, incearca un concert de Vivaldi in Biserica cu acelasi nume. Marele compozitor italian este la locul lui de cinste aici, Venetia fiind orasul de bastina. Poti verifica insa programul concertelor Vivaldi la: La Fenice (un loc foarte frumos in topul teatrelor europene), Teatro Malibran sau chiar la Basilica San Marco. Pentru o cina venetiana, Cannaregio este un loc in care sa mananci si stai la o terasa pana tarziu. Desi putini sunt cei care vin in Venetia pentru a petrece in club, Molocinque se pare ca este unul dintre cele mai recomandate.

18. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)

Asteptarile au fost satisfacute, hotelul s-a dovedit a fi o buna alegere mai ales din punctul de vedere al costului, al localizarii si al confortului.

19. Check out

S-a realizat fara probleme, foarte rapid.

20. Transfer la aeroport

L-am facut de la hotel cu autobuz special de la hotel care a costat 14 Euro de camera (7 Euro de persoana). De la hotel am plecat spre aeroport la 8:30 dimineata deoarece plecarea a fost la ora 10:15.

21. Plecare

S-a realizat fara intarziere plecarea, totul a decurs normal.

22. Zbor

La intoarcere ni s-au oferit mancare tot biscuiti sarati/dulci si o bautura, insa in aeroport la Roma cand am avut escala (ca la dus) am servit o piadina cu rucola, mozzarella si prosciutto crudo care noua ne place foarte mult.

23. Transfer catre casa/ Sosire acasa

Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi la aparatul din aeroport si in 20 minute am fost acasa.

 

 

No Comments :