Infotrip Viena, Austria
Infotrip Viena, Austria
1. Motivul alegerii destinatiei:
-Motivul alegerii destinatiei: Viena: city break in Austria;
2. Rezervare (telefon/ agent turism)
– rezervarea zborului s-a realizat cu ajutorul agentului de turism veltravel.ro: cu compania Tarom
– rezervarea hotelului in Viena (Hotel de France) s-a realizat tot cu veltravel.ro in functie de criteriile date: localizarea lui aproape de obiectivele principale din oras si pretul lui pentru un hotel de 4 stele;
3. Documente de calatorie
-Pasaport sau C.I.
-asigurare de sanatate
4. Plecare de acasa/ Drumul catre aeroport/ Sosirea la aeroport
Check in-ul a fost realizat inainte cu o zi si printat, am plecat cu 2 ore inainte de zbor si am ajuns la aeroport cu taxiul cu o ora si jumatate inainte de zbor.
5. Check in: coada sau nu/ timp de asteptare/ intarziere
Nu am asteptat la coada, ne-au fost preluate bagajele rapid de catre un reprezentant Tarom.
6. Cum s-a desfasurat intalnirea cu un reprezentant al companiei aeriere alese
Totul a decurs normal, reprezentantul companiei a fost respectuos si amabil.
7. Timp de asteptare pana la imbarcare: shopping/ servit masa, etc
Fiind ora matinala, ora 6:30, am servit o cafea in aeroport.
8. Plecare
Imbarcarea s-a realizat la timp si am plecat la timp.
9. Zbor- mancare/service/entertainment
Micul dejun in avion oferit de Tarom a constat intr-o omleta, o prajitura si o bautura la alegere si ceai/cafea. Personalul a fost amabil, iar zborul a durat aproximativ 1 ora jumatate.
10. Sosire- orientare (informatii despre unde vrei sa ajungi)
Imediat ce am preluat bagajul ne-am indreptat catre zona de informatii pentru a afla cum putem ajunge mai repede la hotel.
11. Intalnirea unui reprezentant al biroului de informatii
Reprezentantul de la aeroport a fost amabil si ne-a indrumat sa luam autobuzul special din aeroport care merge spre centrul orasului din 20 in 20 minute.
12. Transferul la hotel (tren/autobus/taxi-cate stopuri si cat a durat)
Am luat autobuzul AirportLines de la linia 8 si acesta ne-a lasat la o statie de metrou de hotel. Am luat metroul asadar o statie si am ajuns rapid la hotel. Mai exista varianta trenurilor destul de rapide si ele pentru a ajunge in centrul Vienei.
13. Impresii despre hotel
Hotelul de France este un hotel cunoscut in Viena, de 4 stele aflat la statia de metrou Schottentor, central, aproape de Universitatea din Viena si la minute de mers pe jos de Primaria Vienei si de Stephansplatz . Micul dejun a fost inclus, destul de variat dar proaspat.
14. Check in la hotel- cat a durat/daca a fost usor
La check in totul a decurs rapid si eficient si am putut intra in camera chiar daca am ajuns la hotel inainte de ora oficiala de check in.
15. Prima impresie despre camera
Camera mare si curata, patul confortabil, un aer destul de vechi si clasic dar totodata un hotel proaspat renovat. Baia utilata cu tot ce am avut nevoie.
16. Primirea (reprezentantii hotelului/ sfaturi concierge)
Reprezentantii hotelului au fost foarte amabili si ne-au ajutat de fiecare data cand le-am cerut sa ne ajute si sa indrume spre un anumit obiectiv.
17. Destinatie- viata de zi si noapte/ inchiriere masina
Viena este o capitala imperiala maiestuoasa cu palate frumoase, gradini amenajate si cafenele elegante. Faptul ca este votat in mod constant unul dintre cele mai locuibile orase din lume este cireasa de pe tort.
Viena este frumos de vazut oricand, un oras curat si somptuos care te asteapta in orice anotimp cu farmecul aparte. Unul dintre cele mai frumoase targuri de iarna de Craciun din Europa incepe la sfarsitul lui noiembrie si dureaza pana de Craciun in fata primariei Vienei asa ca aceasta perioada este una potrivita sa vezi Viena pentru punch, turta dulce, carnati, pom impodobit, vin fiert, primarie luminata, piata plina de decoratii, spiritul sarbatorilor si suveniruri pentru Craciun. La fel si de Revelion, cand se intampla la Palatul Hofburg un spectacol si un eveniment unic in Europa. Sau chiar si pe strada trecerea dintre ani in Viena este un eveniment frumos. Primavara sau vara e iar frumos sa vezi capitala austriaca si poti mergi cu copiii la parcul de distractii Prater.
Prima recomandare cand vizitezi Viena este sa nu inchiriezi o masina. In functie de cat stai in Viena poti sa-ti cumperi bilet de 72 ore care e valabil pe toate mijloacele de transport in comun si costa 22 eur. Mai mult, iti confera si reduceri la diferite muzee. Mai poti incerca varianta de Hop on-Hop off care se afla in toate orasele turistice, insa daca pleci cu temele facute de acasa nu vei avea nevoie de el. Poti sa consulti https://www.wienkarte.at/en/ sa stii daca vrei sa ti-o achizitionezi pentru a avea acces in diferite locuri si a face economii.
Viata de zi
In prima zi am ajuns la hotel in Viena la ora 9:30 si la 10:30 dupa ce am facut check in-ul am si plecat sa exploram orasul. Primul stop a fost la nici 10 minute de mers pe jos de hotel la Café Central. Nu mica ne-a fost uimirea ca a trebuit sa stam la coada pentru a putea intra. In ploaie. Noroc ca aveam umbrela la purtator. Intr-o zi normala din timpul saptamanii, ce-i drept la ora pranzului. Odata intrati in cafenea, vei identifica prajiturile apetinsante de aici si vei dori sa le incerci pe toate. Café Central este un loc celebru cu traditie, o cafenea de 140 ani in Viena cu mancare buna, dar mai ales faimoasa pentru ale sala prajituri. Vei vedea aici atat localnici, cat si turisti curiosi sa serveasca un apfel strudel minunat sau un tort de ciocolata delicios. La orele de pranz vei gasi meniul zilei cu oferta, asa ca daca doresti sa mananci, aici e locul tau.
Mergand mai departe dupa un pranz savuros, am trecut pe langa Hofburg Palace pentru a-l vizita intr-o alta zi, am luat drumul Albertinaplatz, unde se afla muzeul Albertina. Aici vei gasi pictori renumiti precum Chagall, Picasso, Monet, Matisse, Van Gogh si noi am avut parte si de o expozitie temporara superba despre tehnica pointilismului. Daca esti iubitor de arta, aici e locul unde sigur vei ramane extaziat.
Daca vrei sa incerci cafeneaua hotelului de unde a luat nastere vestitul tort Sacher austriac, mergi la Café Sacher care este vizavi de muzeul Albertina. Daca vrei sa incerci tortul traditional, aici este locul, insa inarmeaza-te cu rabdare ca s-ar putea si pentru aceasta cafenea sa stai la coada.
Nu poti sa ratezi in tara lui Mozart si a lui Schubert “Muzeul Muzicii”, un loc interactiv si interesant atat pentru copii, cat si pentru parinti.
Aproape de Albertina este Opera de stat, o cladire superba pe care am fotografiat-o si am mers mai departe. Opera se poate vizita si in interior, trebuie doar sa te interesezi care sunt orele la care se intampla tururile de vizitare. In apropiere de Opera din Viena este cunoscuta Casa cu Fluturi. Am fost si noi si pretul de intrare pentru aceasta casa multicolora cu peste 400 specii de fluturi a fost 5.5 Euro.
Mergand mai departe pe drumul spre Stephansplatz, am mers pe Graben street, una dintre cele mai cunoscute strazi de cumparaturi din oras. Vei gasi aici si pe strada Kartner (la fel de frecventata pentru cumparaturi) numeroase magazine de lux, dar si pentru toate buzunarele.
Vei ajunge astfel relativ repede (in functie de cat timp vei petrece in magazine) la catedrala Sfantul Stefan sau StephansDom. Catedrala Sfantul Stefan a fost fondata acum 900 ani si este o capodopera arhitecturala atat in interior cat si in exterior. In plus, este locul unde a fost nunta si inmormantarea lui Mozart. O poti vedea inauntru gratuit, insa daca vrei sa o vizitezi in intregime taxa de intrare este de 12 euro. Ai audioghid, faci turul catedralei, poti vizita catacombele si ai acces in turnul de sud (urcand peste 300 scari) sau in cel de nord (mai mic, unde e si clopotnita). Poti merge insa si cu liftul pana sus in turn. Programul pentru a urca in turn este intre orele 9 si 11:30 si 13:00 si 16:30 de luni pana sambata.
Daca ti-e foame, Figlmuller este un restaurant cu mancare specifica aproape de catedrala care e plin de fiecare data si este faimos pentru “cel mai mare snitel din lume”. Poti merge si fara rezervare sa stai la coada sa astepti rand la masa, insa daca reusesti sa faci rezervare la hotel, incearca mai degraba varianta asta. Noi dupa vizita catedralei, am mers catre Biserica Sfantul Petru (St Peterskirche). Daca reusesti sa ajungi aici, pune-ti o dorinta si se pare ca Sfantul Petru ti-o va asculta. In afara de faptul ca biserica este o opera de arta inauntru, daca ai noroc te poti bucura de un concert simfonic superb gratuit, asa cum am facut-o noi.
Noi dupa concertul din Biserica Sfantul Petru ne-am mai plimbat putin pe strazile din apropiere si am mers la Lugeck, un restaurant bun intr-o cladire superba a Vienei aproape de Stephansdom unde meniul este asemanator cu toate restaurantele Figlmuller, toate acestea apartinand de altfel aceleiasi familii, Figlmuller.
A doua zi a debutat cu vizita la Sigmund Freud House. La 10 minute de mers pe jos de hotelul nostru, aceasta este foarte interesanta, cu atat mai mult daca te intereseaza sa afli de ce Viena mai este numit “orasul viselor”, despre tehnica folosita de Freud pentru a vindeca pacientii, despre viata marelui psihanalist care a locuit aici 40 ani pana a fost exilat de nazisti. Locul si informatiile primite te vor transfera pentru scurt timp in acele vremuri, cu atat mai mult cu cat atunci cand intri in casa lui vei suna la usa de parca este o casa cu adevarat locuita, si nu un muzeu.
De aici am mers pe jos vreo 15 minute catre Rathaus, primaria Vienei. O cladire superba unde, asa cum am mentionat, de la mijlocul lunii noiembrie pana de Craciun se organizeaza unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun din Europa.
Daca e pranz si nu vrei sa te opresti mult timp din drum, mananca un carnat pe drum si mergi mai departe. Poti merge si in Naschmarkt care este destul de aproape, o piata cunoscutata pentru mancaruri unde vei gasi mancare proaspata si specialitati din toate bucatariile existente, destul de turistica insa. Tot in zona este si The Third Man Museum, un muzeu dedicat industriei filmului care merita vazut, mai ales de catre cei impatimiti.
Noi am mers catre Piata Maria Tereza (Maria Theresien Platz) unde se afla Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Arta (Kunstistorichemuseum). Totodata aici vei gasi mai multe expozitii si muzee, un conglomerat de muzee, numita chiar Cartierul Muzeelor (Museums Quartier) dintre care am ales Leopold Museum, un muzeu de arta interesant, cu multe piese ale lui Klimt si Schiele.
Mergand putin mai departe, vei gasi vestita strada Maria Hilfesstrasse, strada centrala plina cu magazine de tot feluri, cu branduri internationale sau locale. Aici poti sta cu orele asa cum am facut-o noi daca vrei sa faci shopping si sa iei suveniruri, iar iarna este plin de castane, brazi si miros de vin fiert.
A treia zi de dimineata am plecat catre Victor Frankl House, un alt important psihiatru austriac cunoscut pentru ca a infiintat a treia scoala vieneza de psihoterapie. Daca esti pasionat, vei afla informatii importante si vei putea intelege diferentele esentiale dintre scoala freudiana si cea a lui Frankl. Atentie insa ca nu se poate plati nimic cu cardul. Biletul de intrare este 8 Euro.
Am mers apoi spre Palatul Hofburg, un Versailles in miniatura. In interiorul lui se afla Muzeul Sissi unde vei afla mai multe despre imparateasa trista, apartamentele imperiale si argintaria si portelanurile apartinand casei regale.
Daca ti-e foame, aproape de Hofburg ai 2 variante foarte bune. Le Bol, un bistro frantuzesc cu atmosfera relaxata si Zum Schwarzen Kameel, un restaurant faimos din capitala austriaca cu mancare foarte buna. Nu departe este si Figaro-Haus, singura casa deschisa publicului unde a trait Mozart, numita asa pentru ca aici a compus “Nunta lui Figaro”, perioada considerata anii de glorie ai compozitorilor. Sunt multe informatii pe care ti le ofera locul despre marele compozitor, documentare despre anii petrecuti in Viena, deci daca esti pasionat mergi 30 minute in casa lui.
Daca ai sansa, fa-ti rezervare la tur si mergi la scoala spaniola de calarie. Vei vedea un spectacol impresionant realizat de cai albi superbi. Atentie, in iulie si august caii nu sunt acolo.
Daca vrei sa mananci mancaruri traditionale proaspete si branzeturi de toate felurile si sa ai o experienta culinara interesanta, ia metroul si mergi in Brunnengasse. Nu e foarte central, dar in 15 minute vei ajunge acolo cu metroul potrivit. Aici sunt si restaurante la preturi mici si foarte bune. Pentru aceasta seara achizitionasem cu luni inainte bilete la Opera de Stat din Viena, o adevarata experienta ce merita macar o data traita. Biletele sunt foarte diferite din punct de vedere pret deoarece daca vei face rezervare din timp vei putea gasi bilete de la 30 euro pana la 200-300 euro. Poti vedea relativ bine si cu 70-80 euro biletul. Noi am vazut chiar o opera de Mozart. Tine minte insa ca in iulie si august nu e nicio reprezentatie.
Se spune ca nu ai ajuns la Viena daca nu ai fost la Schonbrunn, asa ca in a patra zi am luat metroul catre Palat unde am stat pana spre seara. Am fost sa vizitam Palatul, Gloriette, am vazut gradinile sale si am prins concertul la Orangerie, si, bineinteles gradina zoologica. Gradinile asemanatoare cu cele din Versailles sunt superbe si in curtea palatului inainte de sarbatori este targ in aer liber cu casute cu suveniruri de tot felul. Gold pass-ul este 30 euro de persoana si inseamna sa petreci cam toata ziua aici pentru a vedea tot ce vrei. “Clasic pass” presupune un tur al palatului si intrare la 4 alte obiective din cadrul lui. Gradina zoologica este cea mai veche din lume, este foarte mare si bine intretinuta, fiecarui animal fiindu-i reprezentat cat de cat habitatul lui natural, avand multe specii.
Poti lua cina la cafeneaua de la Schonbrunn, insa noi spre seara am luat metroul si am mers mai departe in cel mai inalt turn, Turnul Dunarii, numit Donau Turm. Aici de regula ai nevoie de rezervare atat pentru cafenea, cat si pentru restaurant. Este cel mai inalt punct de observatie din Viena, iar dupa ce urci in lift la ultimul etaj (la 150 m altitudine) este un restaurant dragut (un pic cam scump) a carui podea se roteste si-ti ofera o perspectiva 360 asupra Vienei din toate unghiurile indiferent la ce masa stai. Daca vrei doar sa vezi Viena de sus, poti incerca doar turnul de observatie a carui intrare costa aproximativ 7.5 Euro.
Daca vrei sa mananci mancare austrica, snitelul vienez este cel mai autentic lucru ce-l poti incerca. Bineinteles, este foarte bun oriunde. Daca vrei un loc deosebit din centrul vechi, un restaurant din 1447 se numeste GreichenBeisel si aici in afara de mancare buna, vei vedea semnaturile multor celebritati ce au trecut pe aici: Mozart, Marc Twain, Einstein. Plachutta este iar un restaurant foarte apreciat de localnici, asa ca vorbeste la hotelul la care stai si incearca sa faci o rezervare acolo.
Daca doresti sa faci si shopping in Viena, asa cum am mentionat, Maria Hilfesstrasse este o strada principala de cumparaturi. Austria ocupa un loc fruntas in randul ciocolateriilor din intreaga lume, asa ca nu ezita sa te intorci la prieteni si familie cu bomboane Mozart souvenir. Brandurile de lux sunt in apropierea catedralei Sf Stefan. Trebuie sa stii ca magazinele se inchid la orele 18 mai toate, iar duminica sunt inchise. Daca vrei insa shopping pe indelete, aproape de Opera poti lua tramvaiul catre SCS (Shoppping Center Sud), unul dintre cele mai mari mall-uri din Austria care are program destul de lung, inclusiv in weekend. Daca vrei reduceri masive, ianuarie si februarie sunt lunile cele mai bune de cumparaturi. Nu este central, insa cu tramvaiul ajungi relativ rapid. Poti merge si in Karlsplatz pentru a admira Ringstrassen Galerien, o galerie cu magazine de lux cu un pod de sticla. La 1 km de Karlplatz, sambata dimineata gasesti un amestec de culori si obiecte pe care cu greu le gasesti in alt loc. Ai ghicit, este vorba de Piata de Vechituri Flohmarkt.
Daca mai ai zile de vizitat Viena si esti cu copiii, mergi in Prater. Este un parc mare de distractii in care se vor simti minunat si cu siguranta nu se vor plictisi. Mergi dupa 15 martie si inainte de sfarsitul lunii octombrie ca doar in aceasta perioada e deschis. Tot cu ei poti merge la “Muzeul de Istorie Naturala” unde vor vedea dinozauri si tot felul de animale disparute. Pentru ca cei mici sa se simta pentru cateva minute regi/regine, mergi cu ei la Muzeul copiilor de la Schonbrunn. Mai poti merge cu ei la Kinder Museum unde sunt multe programe pentru ei.
Incearca sa nu ratezi Palatul Belvedere, iar daca iti place Gustav Klimt cu atat mai mult deoarece este locul in care se afla tabloul original al celui mai celebru sarut din istoria artei. Sa nu mai amintesc de Gradina Botanica care este superba si, tot in zona vei gasi si Muzeul Militar. Intreg arsenalul de arme, sabii, mitraliere, tunuri si munitie dar si barci si avioane folosite in timpul razboiului te vor impresiona.
Mai ai timp? Mai poti vizita “Muzeul Tehnic”, mai ales daca esti fan experimente si vrei sa iti amintesti despre legile fizicii si doresti sa vezi un imens laborator de fizica (il poti lega cu vizita la Schonbrunn ca e aproape de el).
In centru gasesti cladirea Hundertwasser House, o cladire colorata atipica Vienei care a devenit emblematica orasului. La origine este o galerie de cumparaturi, insa vei pleca de acolo cu mai multe souveniruri. In afara centrului Vienei, daca mergi cu tramvaiul cateva statii poti vizita Muzeul Ciocolatei. Daca e cald si vrei sa faci plimbari cu bicicleta, Donau Insel este locul verde frumos amenajat in care o poti face. Incearca zona Wachau, buna si pentru degustari, nu numai pentru plimbari. Daca e iarna, poti merge la patinoarul din fata primariei.
Viata de noapte
Fiind un oras al muzicii, o seara la Opera este aproape obligatorie cand ajungi in Viena. Dupa ce iesi de acolo, poti face ce toti spectatorii de la Opera fac: mergi la colt sa mananci carnati pe strada la Bitzinger (standuri de carnati)
sau la Café Sacher (preferabil cu rezervare). Daca vrei sa petreci o dupa-amiaza in stil vienez, mergi intr-o kafehaus si incearca si o prajitura vieneza alaturi. Mai poti incerca un concert la Musikverein, este un loc foarte apreciat.
Daca vrei insa o seara eleganta tipic austriaca, ia-ti costumul/rochia de seara si incearca un restaurant renumit. Din punctul de vedere al cluburilor, Viena nu este ca Bucurestiul sau Belgradul, nefiind in fruntea celor mai petrecareti. In zona Triunghiul Bermudelor gasesti cele mai multe cluburi, la sud de Dunare The Box si Alpha ar fi doua dintre cluburile cele mai populare si trendy din Viena, dar nu cu distractie pana in zori.
18. Asteptarile satisfacute sau nu (hotel/service/excursii/mancare/distractie)
Asteptarile au fost satisfacute, hotelul din Viena s-a dovedit a fost bine ales deoarece era aproape de o statie de metrou centrala si la distante de mers pe jos de principalele atractii ale orasului.
19. Check out
S-a realizat fara probleme, foarte rapid.
20. Transfer la aeroport
L-am facut de la hotel la fel ca la sosire, cu autobuzul. Am luat aceeasi linie speciala Airportlines de la Schottentor, la 100 m de hotelul nostru.
21. Plecare
S-a realizat fara intarziere plecarea din Viena, totul a decurs normal.
22. Zbor
La intoarcere in avion ni s-a oferit mancare o mancare calda, o prajitura si bautura la alegere si ceai/cafea.
23. Transfer catre casa/ Sosire acasa
Am ajuns in timp si dupa ce am preluat bagajul, am facut comanda de taxi. In 20 minute am fost acasa.
No Comments :