Iordania – obiective turistice intr-o destinatie fascinanta din Orientul Mijlociu

Iordania este o tara situata in Orientul Mijlociu, cunoscuta pentru bogatia sa culturala si istorica, peisajele impresionante si ospitalitatea sa calda. Acest mic stat arab este o destinatie turistica de exceptie, oferind o gama variata de obiective turistice, de la vechi situri arheologice la peisaje naturale spectaculoase. Iordania este o destinatie atragatoare pentru calatorii dornici sa descopere o combinatie unica intre istorie, cultura si aventura.

Situata intr-o regiune bogata in istorie si cultura, Iordania te invita sa pasesti intr-o lume fascinanta, plina de obiective turistice spectaculoase si peisaje impresionante. De la vestigiile istorice ale civilizatiilor antice pana la minunile naturale ale desertului si marii, Iordania ofera o experienta de neuitat pentru toti cei care o viziteaza.

Obiective turistice din Iordania – scurta trecere in revista a frumusetilor tarii

Obiective turistice Iordania - scurta trecere in revista a frumusetilor tarii - doua randuri de coloane in ruina pe fundalul unui cer albastru, turist in departare

Cu o mostenire istorica profunda, Iordania este strabatuta de drumurile vechi ale comertului si a fost martora la trecerea unor imperii si civilizatii. Aici vei descoperi orase fascinante, precum capitala Amman, cu strazile sale animate si pietele pline de viata, unde trecutul si prezentul se intalnesc intr-un mod inconfundabil. Vei fi cucerit de ospitalitatea calduroasa a localnicilor si vei simti pulsatia vibranta a vietii urbane.

Dar Iordania este mult mai mult decat orase aglomerate. Aceasta tara uimitoare ascunde adevarate comori naturale si arheologice. Te vei rataci prin labirintul antic al orasului Petra, una dintre cele sapte noi minuni ale lumii, unde vei descoperi faimoasa cladire a Trezoreriei sapate in stanca. Vei putea explora fortareata medievala Ajloun si te vei bucura de privelisti impresionante asupra regiunii. In regiunea nordica vei gasi Umm Qais, un sit arheologic roman care te va transporta in timp.

Pe langa mostenirea sa istorica, Iordania iti ofera si ocazia de a te bucura de frumusetea naturala a tarii. In desertul Wadi Rum vei fi martorul unor peisaje de o frumusete ireala, cu stanci gigantice si dune de nisip care se intind la infinit. Vei avea oportunitatea sa te scufunzi in apele cristaline ale Marii Rosii in Aqaba si sa descoperi minunatiile subacvatice ale recifelor de corali. Iar pentru o experienta cu totul unica, nu rata sansa de a pluti in apele hipersaline ale Marii Moarte, unde vei experimenta senzatia de a pluti fara efort.

Indiferent de preferintele tale, Iordania iti ofera o gama larga de obiective turistice care sa-ti incante simturile si sa-ti ofere o calatorie memorabila. De la aventuri in salbaticia desertului pana la explorarea ruinelor antice, de la intalnirea cu tot ce inseamna cultura locala pana la relaxare pe malurile Marii Moarte, Iordania este o destinatie de neuitat.

Asadar, pregateste-ti rucsacul si lasa-te cucerit de farmecul si misterul Iordaniei! Oricand alegi sa o vizitezi, aceasta tara iti va oferi o experienta turistica inegalabila, in care vei descoperi o combinatie perfecta intre istorie, cultura, aventura si relaxare. Fie ca esti in cautarea unui city break fascinant sau a unei calatorii de explorare mai lungi, Iordania te va incanta si te va inspira in egala masura. Cu siguranta vei vrea sa ai in buzunarul virtual cateva bilete de avion către Iordania la finalul acestui articol!

Locuri de vizitat in Iordania pe care trebuie sa le adaugi in itinerar

Istoria Iordaniei dateaza de peste 2.500 de ani si este strans legata de evenimente semnificative care au lasat o amprenta sapata in piatra asupra culturii si mostenirii sale. Regiunea a fost locuita de diferite civilizatii de-a lungul mileniilor, inclusiv nabateeni, romani, bizantini si o parte din Imperiul Otoman. Iata cateva atractii turistice din Iordania pe care sa le adaugi pe traseul tau!

Locuri de vizitat in Iordania pe care trebuie sa le adaugi pe lista de calatorie - petra, stanca in care a fost sapata Trezoreria, pe fundal albastru

Petra – Orasul trandafirilor

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Iordania este orasul antic Petra, o minune arheologica inconjurata de stanci rosii spectaculoase. Petra este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO si atrage vizitatori din intreaga lume datorita faimoasei sale cladiri, Al-Khazneh (Trezoreria), sculptata in stanca. Aceasta locatie a fost extrem de apreciata inca din perioada anilor 30, cand Agatha Christie a ales sa o foloseasca drept decor pentru unul dintre cazurile lui Hercule Poirot, anume „Intalnire cu Moartea”. Petra este fara indoiala unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din Iordania si o bijuterie a lumii antice. Aceasta cetate veche, sculptata in stanca de catre nabateeni in secolul al VI-lea i.Hr., a fost redescoperita abia in secolul al XIX-lea. 

Locuri de vizitat in Iordania pe care trebuie sa le adaugi pe lista de calatorie - turist in canionul Siq, maro, portocaliu

Intrarea in Petra se face prin faimosul Siq, un canion lung si ingust cu pereti inalti de piatra care te conduc catre faimoasa cladire Al-Khazneh. Aceasta cladire, sculptata in stanca si bogata in detalii arhitecturale, este emblematica pentru Petra. In timp ce explorezi situl, vei descoperi temple, morminte si structuri remarcabile, fiecare avand propria sa poveste fascinanta. O vizita la Petra este o calatorie in timp si o experienta care te va impresiona profund si nu poate lipsi de pe harta cu obiective turistice in Iordania. Asadar, daca ai timp doar de un city break in Iordania, nu poti rata sa te bucuri de frumusetea orasului Petra.

Locuri de vizitat in Iordania pe care trebuie sa le adaugi pe lista de calatorie - mare cu nisip si sare, cer

Marea Moarta – Un lac in care nu te poti scufunda

Marea Moarta, situata in partea de vest a Iordaniei, este o atractie turistica unica in Iordania si in lume. Cunoscuta pentru continutul sau ridicat de sare, apa Marii Moarte ofera o flotabilitate extraordinara, ceea ce iti permite sa te asezi pe suprafata si sa plutești fara efort. De asemenea, Marea Moarta este renumita pentru proprietatile sale terapeutice. Namolul sau bogat in minerale este folosit pentru tratamente de infrumusetare si vindecare a pielii. O baie relaxanta in Marea Moarta este o experienta unica si revitalizanta.

Locuri de vizitat in Iordania pe care trebuie sa le adaugi pe lista de calatorie - Wadi Rum, portiuni stancoase din desert, nisip, portocaliu, maro

Locuri de vizitat in Iordania pe care trebuie sa le adaugi pe lista de calatorie - turist in desert, camera foto

Wadi Rum – Dune de nisip, nu de Frank Herbert

Pentru iubitorii de aventura si peisaje spectaculoase, Wadi Rum este un paradis. Acest desert vast si captivant, situat in sudul Iordaniei, te va cuceri cu formatiunile sale stancoase impresionante, dunele de nisip aurii si cerul vast si instelat in timpul noptii. Wadi Rum este popular pentru excursiile cu masina sau jeep-ul prin desert, care iti permit sa explorezi cele mai frumoase puncte de vedere si sa te bucuri de privelisti impresionante. Wadi Rum a fost, de asemenea, utilizat ca decor pentru mai multe filme celebre, inclusiv „Lawrence al Arabiei” sau „Razboiul Stelelor”. De asemenea, poti opta pentru excursii cu camile sau chiar sa petreci o noapte sub cerul instelat intr-un cort de beduin autentic. Aceasta experienta te va purta intr-o lume de poveste si te va conecta cu natura intr-un mod unic.

Amman – Capitala vie

Capitala Iordaniei, Amman, este un oras vibrant si cosmopolit, care imbina armonios istoria si modernitatea. Vizitatorii pot explora numeroase situri arheologice si atractii culturale, cum ar fi Cetatea Ammanului, care ofera vederi panoramice asupra orasului, si Teatrul Roman, un sit impresionant construit in secolul al II-lea. 

De asemenea, orasul gazduieste numeroase muzee, galerii de arta, restaurante si centre comerciale, oferind o gama variata de experiente pentru vizitatori. Bazarurile locale din cartierul vechi al orasului ofera o atmosfera autentica si oportunitati de a achizitiona suveniruri si produse traditionale.

Locuri de vizitat in Iordania pe care trebuie sa le adaugi pe lista de calatorie - trei turiste, mare, selfie de grup

Aqaba – Un aqualand perfect pentru amatori

Situata pe litoralul Marii Rosii, Aqaba este o destinatie populara pentru iubitorii de plaja si scufundari. Apa calda si cristalina a Marii Rosii adaposteste o varietate uimitoare de recife de corali si specii marine. Snorkelingul si scufundarile in Aqaba sunt o experienta de neuitat, in timp ce explorarea recifelor si intalnirea cu viata maritima sunt la indemana ta. In plus, Aqaba ofera si alte activitati de agrement, cum ar fi navigatia cu barca, pescuitul si relaxarea pe plaja.

Castelul Ajloun – Pe urmele istoriei

Situat in nord-vestul Iordaniei, Castelul Ajloun este o fortareata medievala care ofera o vedere panoramica asupra regiunii inconjuratoare. Fortareata a fost construita in secolul al XII-lea de catre nepotul lui Saladin, un comandant islamic cunoscut pentru rolul sau in timpul cruciadelor. Castelul Ajloun a fost proiectat pentru a proteja regiunea impotriva invaziilor si a servit ca punct strategic pentru supravegherea Drumului Regilor, o importanta ruta comerciala.

Cand te afli in castel, vei putea admira arhitectura sa impresionanta, inclusiv turnurile de veghe, zidurile masive si salile interioare. De asemenea, vei avea ocazia sa intelegi istoria si importanta castelului prin intermediul exponatelor si informatiilor disponibile in cadrul muzeului aflat aici. Castelul Ajloun este un loc fascinant pentru a explora istoria si cultura Iordaniei si ofera o priveliste spectaculoasa asupra peisajului inconjurator.

Locuri de vizitat in Iordania pe care trebuie sa le adaugi pe lista de calatorie - ruinele unei cladiri din Iordania, coloane, cer albastru

Umm Qais – Arheologie la picioare

Umm Qais, situat tot in nord-vestul Iordaniei, este un sit arheologic important care ofera o privire in trecutul roman al regiunii. Acest oras antic, cunoscut in trecut sub numele de Gadara, a fost un centru cultural si comercial prosper in perioada romana. Vizitatorii pot explora ruinele orasului vechi si pot admira structurile bine conservate, cum ar fi teatrul roman, forumul, bazilica si baile publice. 

Oricare ar fi pasiunile tale, Umm Qais ofera o combinatie perfecta intre istorie, arheologie si peisaje pitoresti. Situat pe o colina inalta, acesta ofera o panorama uimitoare asupra Muntilor Golan si a Lacului Tiberiada (Marea Galileii), din Israel. Peisajele spectaculoase si valoarea istorica a sitului fac din Umm Qais o atractie turistica de neuitat in Iordania.

Locuri de vizitat in Iordania pe care trebuie sa le adaugi pe lista de calatorie - turista, harta, palarie, edificii

Madaba – Un puzzle din piatra

Madaba este un oras antic cu o mostenire culturala si religioasa bogata. Orasul este faimos pentru mozaicurile sale bizantine si in special pentru celebrul Mozaic al Hartii din Madaba, care dateaza din secolul al VI-lea. Acest mozaic reprezinta o harta detaliata a Tarii Sfinte, cu o precizie uimitoare, si este o sursa valoroasa de informatii despre geografia si istoria regiunii in acea perioada. In plus, Madaba gazduieste mai multe biserici si manastiri bizantine, precum Biserica Sfantul Gheorghe, care gazduieste si alte mozaicuri impresionante. Orasul este un centru important al crestinismului si atrage numerosi pelerini datorita bogatiei sale istorice si religioase. Madaba este, de asemenea, renumit pentru atelierele sale de mozaic, unde poti vedea artisti locali lucrand la creatiile lor.

Cand si cum sa vizitezi Iordania – atractii turistice pentru orice anotimp

Cea mai buna perioada pentru a vizita Iordania este in primavara (martie-mai) si toamna (septembrie-noiembrie), cand temperaturile sunt blande si prielnice pentru explorarea atractiilor turistice. Vara poate fi foarte fierbinte, in special in desert, iar iarna poate fi rece, in special in regiunile montane. Este important sa iei in considerare ca temperaturile pot varia in functie de regiune si altitudine.

Accesul in Iordania se poate face prin mai multe modalitati. Cei care calatoresc din strainatate pot lua in considerare zborurile cu avionul catre Amman, capitala tarii, care are un aeroport international bine conectat. Biletele de avion catre Iordania pot fi achizitionate fie direct de la companiile aeriene, fie prin intermediul agentiilor de turism care ofera oferte speciale pentru destinații din Orientul Mijlociu. Exista si optiunea de a alege un charter in Iordania, in functie de disponibilitatea acestora.

Cand si cum sa vizitezi Iordania - atractii turistice pentru orice anotimp - doua bilete de avion, cafea, avion din plastic, fundal gri

Bilete de avion si cazare in Iordania

Pentru a ajunge in Iordania, poti cauta bilete de avion catre Aeroportul International Queen Alia din Amman. Exista numeroase companii aeriene care ofera zboruri catre Amman, iar preturile pot varia in functie de sezon si de furnizorul ales.

Ajungand la capitolul cazare, Iordania ofera o gama variata de optiuni, de la hoteluri de lux si statiuni pana la pensiuni traditionale si campinguri in desert. Poti cauta oferte de avion si cazare in Iordania online sau prin intermediul agentiilor de turism specializate.

City break in Iordania

Daca dispui de timp limitat, poti opta pentru un city break in Iordania. Planifica o calatorie de cateva zile si alege cateva dintre cele mai importante obiective turistice, cum ar fi Petra, Marea Moarta si Amman.

In ceea ce priveste ofertele de cazare in Iordania, exista o gama variata de optiuni, de la hoteluri de lux la pensiuni si hosteluri mai accesibile. Majoritatea hotelurilor se gasesc in Amman, Petra, Aqaba si in zonele turistice din apropierea principalelor atractii. Pentru a gasi cele mai bune oferte de cazare in Iordania, este recomandat sa consulti site-urile specializate in rezervari de hoteluri sau sa soliciti sfaturi de la agentiile de turism.

O astfel de calatorie iti va permite sa explorezi in profunzime aceste atractii majore si sa experimentezi atmosfera si cultura Iordaniei. Exista si optiuni de tururi organizate sau excursii de o zi care iti pot oferi o perspectiva cuprinzatoare asupra atractiilor turistice.

In concluzie, Iordania este o destinatie turistica deosebita, cu o bogata istorie si cultura, atractii turistice spectaculoase si peisaje naturale impresionante. De la cetati antice si marturii arhitecturale pana la deserturi misterioase si ape sarate, Iordania ofera o varietate de experiente de neuitat. Indiferent de anotimpul in care alegi sa vizitezi aceasta tara fascinanta, vei fi intampinat de ospitalitatea calda a iordanienilor si vei descoperi frumusetile si bogatiile sale unice. Asadar, achizitioneaza bilete de avion catre Iordania, exploreaza ofertele de cazare si pregateste-te pentru o calatorie captivanta intr-una dintre cele mai fascinante destinatii turistice din Orientul Mijlociu.

Sursa foto: Freepik.com

No Comments :