Plaja exotica cu ape turcoaz

Italia – regiuni litorale de poveste!

Italia este una dintre cele mai frumoase tari din lume datorita culturii si traditiilor sale, datorita plajelor, muntilor, satelor pitoresti, a gastronomiei fabuloase, a monumentelor istorice, a hotelurilor de lux si a restaurantelor elegante. Milioane de turisti din lumea intreaga se indreapta spre Italia pentru vacante unice, memorabile. Daca iti doresti un concediu relaxant, la mare, Italia ofera calatorilor plaje incredibile, cu steag albastru, unde poti petrece o perioada minunata alaturi de familie sau de prieteni. Iata care sunt cele mai frumoase regiuni litorale ale acestei tari…

Italia – regiuni litorale de poveste!

1. Abruzzo

Abruzzo se afla in partea centrala a Italiei, pe coasta de est, in apropiere de Roma. Zona are nu mai putin de 13 plaje cu steag albastru, renumite in intreaga lume. Acestea sunt: Martinsicuro, Alba Adriatica, Tortoreto, Giulianova, Pineto, Roseto degli Abruzzi, Silvi Marina, Francavilla al Mare, Fossacesia, Rocca San Giovanni, Vasto, San Salvo si Scanno.

2. Campania

Campania este probabil cea mai vizitata zona din Italia, cuprinzand orase de poveste ca Napoli, Salerno, Sorrento, Positano, dar si insulele Ischia si Capri. Daca vrei sa mergi la plaja, Salerno este destinatia care ti se potriveste! Aici sunt peste 10 plaje de vis, printre care: Agropoli, Castellabate, Montecorice, Pollica, Pisciotta, Vibonati, Sapri sau Casal Velino.

3. Emilia Romagna

In zona central-nordinca a Italiei, strajuita de superbul oras Bologna, se afla cateva plaje vintage, extrem de atragatoare (pe coasta de est, in zona Ravenna). Acestea sunt: Comacchio (Ferrara), Lidi Ravennati (Ravenna), Cervia (Ravenna), Cesenatico (Forlì – Cesena), San Mauro Pascoli (Forlì – Cesena), Bellaria (Rimini), Cattolica (Rimini).

4. Liguria

In NV-ul Italiei, cu capitala la Genova, se afla regiunea Liguria, celebra pentru minunata localitate La Spezia si pentru Cinque Terre. Iata ce plaje cu steag albastru gasesti aici: Camporosso (Imperia), Bordighera (Imperia), Finale Ligure (Savona), Noli (Savona), Spotorno (Savona), Bergeggi (Savona), Savona – Fornaci (Savona), Albissola Marina (Savona), Albisola Superiore (Savona), Celle Ligure (Savona), Varazze (Savona), Chiavari (Genova), Lavagna (Genova), Moneglia (Genova), Lerici (La Spezia) si Ameglia (La Spezia).

5. Marche

In partea de est a Italiei, in zona Ancona, plajele sunt salbatice, iar asezarile vechi au un farmec aparte. Aici gastronomia este cu adevarat de vis! Printre plajele pe care le poti vizita cand ajungi in Marche sunt: Gabicce Mare (Pesaro – Urbino), Sirolo (Ancona), Civitanova Marche (Macerata), Porto San Giorgio (Ascoli Piceno), Mondolfo (Pesaro-Urbino).

6. Puglia

Regiunea Puglia din SE-ul Italiei are capitala la Bari, iar porturile si golfurile sale adapostesc plaje cu nisip fin, scaldate de apele linistite ale Marii Adriatice. Daca vrei o vacanta relaxanta, atunci alege una dintre aceste plaje: Rodi Garganico (Foggia), Polignano a Mare (Bari), Marina di Ostuni (Brindisi), Castellaneta (Taranto), Marina di Ginosa (Taranto), Castro (Lecce) sau Salve (Lecce).

7. Sardinia

Insula Sardinia este renumita pentru farmecul sau atemporal, pentru hotelurile elegante si pentru plajele intinse, scaldate de Mediterana. Daca ajungi aici, nu rata plajele cu steag albastru Santa Teresa di Gallura si La Maddalena din zona Olbia-Tempio.

8. Sicilia

Incarcata de istorie, de traditii si oameni pasionati, Sicilia este un MUST pentru toti iubitorii Italiei. In plus, nu sta deloc rau nici la capitolul plaje impresionante. Va recomand: Fiumefreddo di Sicilia (Catania), Pozzallo (Ragusa), Menfi (Agrigento) si Marina di Ragusa (Ragusa).

9. Toscana

Toscana este renumita pentru dealurile sale verzi, pentru plantatiile de vita de vie si de citrice si pentru vilele superbe, albe, sarutate de soare. Insa nu uita ca exista si o multime de orasele pitoresti pe litoralul Marii Mediterane, dar si insula Elba, care merita o vizita. Daca ti-ai planificat o vacanta in Toscana, relaxeaza-te pe plajele cu steag albastru: Forte dei Marmi (Lucca), Marina di Pisa (Pisa), Antignano- Quercianella (Livorno), San Vincenzo (Livorno) sau Monte Argentario (Grosseto).

10. Veneto

Regiunea nordica veneto, cu ale sale orase incredibile Venetia, Padova si Verona, nu te asteapta doar cu monumente arhitecturale si biserici celebre, ci si cu plaje de poveste. Iata ce va recomand: Caorle, Cavallino Treporti, Eraclea Mare, Lido di Jesolo, San Michele al Tagliamento si Lido di Venezia.

Foto: commons.wikimedia.org, visititaly.com, italybeaches.info

Orice zona din Italia ai alege, cu siguranta iti vor placea plajele acestei tari si te vei bucura de o perioada frumoasa, relaxanta si plina de fotografii superbe!

No Comments :