Lisabona, o poveste de iubire
M-am îndrăgostit de Lisabona încă din aeroport, unde oamenii zâmbitori ne făceau loc să trecem, deh, turiști zăpăciți după un zbor complicat. Când am ieșit din metrou, un vânt rece și parfumat mi-a dat fiori, iar seara liniștită și înstelată ca într-un miez de vară și-a făcut numărul de magie. Cele câteva zile petrecute în Lisabona au fost suficiente ca să declar că orașul ăsta e bun de iubit și de păstrat. Dacă ai drum prin Portugalia, iată mai jos câteva secrete și sfaturi. Iar dacă nu ai, eu zic sa-ți faci…
Lisabona, o poveste de iubire
Cum ajungi în Lisabona:
– fie îți cumperi bilete de avion direct de la compania aeriană
– fie apelezi la un agent de travel, ca să-ți ofere o vacanță personalizată, cu zboruri, cazare și excursii. #Veltravel are cele mai bune prețuri:)
Transport: cea mai bună metodă de a vedea Lisabona este… pe jos. Orașul nu este foarte mare și este o plăcere să te plimbi și să te încurci pe străzile din Bairro Alto, ca noi.
Dacă vrei să mergi în Belem, tramvaiul este sfânt. Metrourile merg și ele foarte bine. Iar pentru călătorii de 1-2 zile sau chiar mai lungi, recomand Eva Bus.
Prețurile sunt medii în Lisabona, cu siguranță nu-ți vor răni bugetul. Magazinele de cartier sunt foarte bine aprovizionate, poți merge la shopping fără griji, iar restaurantele din Alfama sunt primitoare!
Lisbon Style & Secret Places
1. În Lisabona nu ai nevoie de hartă. Oamenii sunt atât de amabili şi de prietenoşi, încât te vor ghida cu siguranţă spre hotel. În plus, majoritatea vorbeşte o engleză foarte bună.
2. Lisbon Tourist Card este o variantă extraordinară pentru cei care vor să vadă tot oraşul şi să se bucure de atracţiile sale turistice. Acesta costă 17 euro (24 ore), 27 euro (48 ore) sau 33,5 euro (72 ore) şi este valabil 1 an. Ce ai inclus pe acest card? Transport gratuit în tot oraşul, intrare gratis la Elevador de Santa Justa, intrare gratis la Turnul Belém, Jeronimos, Palacio Nacional da Ajuda, Muzeul Azulejos, Museu Nacional dos Coches şi multe altele; transport gratuit cu trenul la Sintra şi Cascais; discount-uri la tururi organizate în oraş; discount-uri la Planetarium, Aquarium şi Zoo; discount-uri şi cadouri în magazine; discount-uri mari la Castelul St Jorge, Fado Museum, Belém Cultural Centre. Chiar dacă mergeţi în afara oraşului – la Sintra sau Batalha Monastery – totul este gratis cu acest card.
3. Lisabona este unul dintre oraşele cele mai sigure din Europa. Nivelul de viaţă este ridicat, iar localnicii sunt foarte liniştiţi.
4. Magazinele şi buticurile se închid foarte devreme (unele chiar la ora 15.30), însă vei găsi supermarketuri şi cafenele deschise până seara, după 22.
5. Este unul dintre puţinele oraşe din Europa în care nu vezi niciun fel de reclame pe clădiri, ziduri, hoteluri sau blocuri. Singurele afişe existente în staţiile de tramvai sunt cele care anunţă spectacole.
6. Localnicii sunt foarte pasionali, activi, patrioţi şi, totuşi, relaxaţi. Ţin foarte mult la istoria şi tradiţiile lor, la gastronomie şi la muzee, dar mai ales la muzica portugheză, la azulejos şi la priveliştile de vis asupra oraşului. Şi vinul este o pasiune constantă!
7. Bisericile din Portugalia sunt total diferite de ce am văzut până acum: medievale, mici, cu aspect ponosit, în stil baroc sau clasic – însă cu interioare pictate uluitor, cu vitralii albastre şi roşii, cu statui din aur sau din marmură roz – simple sau încărcate, dar foarte personale, intime.
8. Este o ţară incredibil de îngrijită, iar Lisabona are cele mai curate străzi din Europa.
9. Pe Avenida Liberdade poţi admira, pe lângă hoteluri de lux şi case de modă internaţionale, şi copaci sau păsări exotice. Papagalii ţipă neobosiţi, pescăruşii plutesc albi ca nişte nori, iar păsări mici şi roşii ciugulesc curmalele căzute printre tufele de azalee.
10. Încearcă neapărat Pastéis de Belém – tartele cu ou specifice Lisabonei, în cartierul Belém (exact în staţia de tramvai). Comandă alături un cappuccino, iar la plecare cumpără o sticlă de vin de Porto de aici.
11. Opreşte-te la o terasă în Praca do Comercio. Bea un pahar de vin şi admiră apa şi forfota din piaţă, dar şi tramvaiele roşii, de epocă.
12. Mergi la shopping în Baixa-Chiado, pe cele patru străzi “dedicate” acestei activităţi: Rua Aurea, Rua Prata, Rua dos Fanqueiros şi Rua Madalena.
13. Tot în Baixa găseşti şi cele mai elegante restaurante şi hoteluri. Dacă vrei să încerci bucate tradiţionale portugheze, îţi recomand Restaurantul Arta da Comida din zonă. Iar pentru un meniu internaţional, încearcă Delhi Palace.
14. Treci de Praca Rossio şi de Praca da Figueira şi vei ajunge în Martim Moniz, de unde poţi începe o călătorie fascinantă cu Electrico 28. Eu îţi recomand să o faci de la un capăt şi până la celălalt, pentru a vedea cât mai mult din Lisabona. Orele recomandate sunt: dimineaţa foarte devreme, între 7 şi 9.
15. Elevador de Santa Justa este o atracţie foarte turistică, însă merită cu adevărat. Costă doar 5 euro sau este gratis dacă ai cumpărat Lisbon Tourist Card, iar de sus poţi fotografia Lisabona în toată măreţia sa.
16. Ia cina la Café Royale, din apropierea Teatrului Trindade.
17. Vizitează Igreja de São Roque, care are cea mai scumpă capelă din lume, “îmbracată în aur”.
18. Opreşte-te câteva ore în Jardim de São Pedro de Alcantara, de unde poţi admira oraşul Lisabona la apus – învăluit într-o lumină caldă, incredibilă. Îţi recomand terasa The Independente.
19. Când se lasă seara, îţi recomand să te distrezi în barurile şi cluburile din Bairro Alto – sunt fabuloase! Mergi neapărat la: Catacumbas Jazz Bar, Restaurante Flor da Laranja, Club Carib sau la A Capela.
20. Într-o zi frumoasă, mergi la Marques de Pombal, unde începe un parc superb cu pavilioane şi grădini de epocă, care se întinde până la staţia de metrou São Sebastião. În apropiere se află şi cea mai mare moschee din Lisabona.
21. Vizitează Jardim Guerra Junqueiro din Praca da Estrela – este un parc intim şi seducător din Bairro Alto, unde poţi vizita Mosteiro Imaculado Coração De Maria şi te poţi opri la o cafea şi un sandviş la Jardim da Estrela.
22. Vizitează Igreja da Madalena, Igreja de Santo António de Lisboa (unde se spune că toate dorinţele tale vor fi ascultate), dar şi Catedrala din Lisabona – toate aflate una lângă cealaltă pe Cruzes da Se.
23. Dedică cel puţin o zi cartierului Alfama. Aici nu ai nevoie de hartă sau de indicaţii, trebuie să te plimbi pe străzi şi să admiri clădirile, oamenii, culorile şi tradiţionalele azulejos.
24. Cel mai bun punct pentru a începe explorarea Alfamei este Igreja de São Miguel.
25. Îţi recomand următoarele locante din Alfama: Restaurante Os Pacatos, Pateo de Alfama, A Baiuca, Lanterna Verde, OndaJazz, Club de Fado, Restaurante Patio 13.
26. Opreşte-te măcar o oră la o terasă/bar fără nume, cu 1-2 mese afară, unde stau localnicii la o bere sau o cafea de vorbă despre vreme.
27. Mergi neapărat într-un bar unde se cântă muzică fado live. Este senzaţională!
28. Din gara Santa Apolonia, din Alfama, poţi lua trenul spre Cascais, Estoril sau Sintra.
29. O vacanţă în Portugalia nu se poate încheia fără o vizită la Sintra – un oraş medieval în stil romantic, aflat la doar 27 de km de Lisabona, unde vei putea admira parcuri superbe, castele şi un decor de poveste.
30. Lisabona este doar un punct de început în descoperirea Portugaliei, iar de aici poţi face diverse trasee, după cum îţi doreşti: spre nord (Caldas da Rainha, Leiria, Pombal, Coimbra, Aveiro, Porto şi Braga) sau spre sud (Setubal, Costa Algarve: Lagos, Portimão, Lagoa, Carvoeiro, Albufeira, Faro).
Orice traseu ai alege însă, îţi spun sincer că incredibila, minunata şi spectaculoasa Costa Algarve nu trebuie ocolită! Iată ce îți recomand:
Cel mai frumos traseu pe care l-am făcut până acum a fost pe Costa Algarve, între Lisabona şi Portimão şi apoi între Portimão şi Faro. Câmpurile sunt acoperite cu livezi de portocali, cu păduri de pini, cu migdali înfloriţi, cu albe, splendide case, cai salbatici, cetăţi şi biserici, vile de poveste. Te vei îndrăgosti cu siguranţă de acest drum!
Portimão este un orăşel de provincie, aşezat pe un râu şi cu ieşire la Oceanul Atlantic. Clima este perfectă în Portimao, nu îl ocoli!
La doar 5 minute de mers cu maşina din centrul oraşului Portimão se află Praia da Rocha, o plajă lată şi lungă, cu nisip fin auriu spre roz, cu stânci uriaşe udate de valurile oceanului, cu baruri, căsuţe din lemn vintage, cu hoteluri cu vedere la mare şi peşteri ciudate, prin care se poate trece spre alte peisaje spectaculoase.
Îţi recomand o excursie de o zi în Carvoeiro, un orăşel de pe coasta Atlanticului, extrem de frumos, unde te poţi caza la Carvoeiro Clube Resort sau la Algar Seco Parque.
Tot o zi poţi merge şi în orăşelul Lagoa, unde poţi vizita Convento de São José, Igreja Matriz de Lagoa şi Jardim dos Combatentes. Ca şi cazare, îţi recomand una dintre pensiunile agro-turistice din zonă. Sunt foarte frumoase şi la preţuri bune!
Din Lagoa poţi lua un autobuz care te va duce în 15 minute la Praia da Marinha, una dintre cele mai frumoase plaje din lume – înconjurată de stânci uriaşe, intimă şi seducătoare.
O altă zonă de poveste de pe Costa Algarve este Costa Eulalia – unde vei găsi un hotel fabulos de 5 stele: Grande Real Santa Eulalia Resort & SPA, dar şi plaja şi clubul cu acelaşi nume.
Dacă îţi doreşti o mică escapadă romantică, mergi în Parcul Naţional Costa Vincentina, aflat la 64 de km de Portimão, la ocean. Cape St Vincent şi farul din zonă sunt spectatorii celor mai frumoase apusuri din Portugalia, iar stâncile de peste 60 de metri nu aud decât zbaterea mării.
Praia de Dona Ana şi Praia do Camilo sunt printre cele mai spectaculoase plaje din lume şi se află în Portugalia. Ele sunt ascunse de stânci uriaşe şi se află în Lagos, la Ponta da Piedade. Nu le rataţi! Lagos se află la doar 20 de km de Portimão si la 300 km de Lisabona.
Portugalia este una dintre cele mai frumoase țări din lume și de abia aștept s-o revăd. Tu când îi faci o vizită?
No Comments :