Malmo – Obiective turistice oferite de metropola suedeza

Tarile europene sunt adesea pe lista de calatorii a multor romani, in toate fiind cel de mai usor de ajuns cu avionul. Daca pana nu demult cele aproape de Romania erau printre favoritele multora, acum iubitorii de excursii isi doresc sa vada si alte state din nordul continentului, mai ales ca acestea sunt fascinante prin istoria, cultura, obiectivele turistice si chiar gastronomia pe care le au. Evident, Suedia este una dintre aceste tari care merita vazuta, chiar explorata daca timpul iti permite.

Suedia are destul de multe orase mari pe care nu ar trebui sa le ratezi, iar printre ele se afla si Malmo, o metropola in adevaratul sens al cuvantului, avand in vedere ca doar in zona metropolitana a acesteia locuiesc peste 300.000 de persoane. Ce poti vedea aici? De la locuri de vizitat mai cunoscute, la unele mai putin stiute, poti explora intreaga zona in cateva zile sau intr-o vacanta in care sa descoperi mai multe despre cultura suedeza.

In randurile de mai jos vei descoperi care sunt cele mai cunoscute obiective turistice ale orasului Malmo din Suedia, precum si ce poti face aici si ce-ti trebuie pentru o calatorie intr-una dintre cele mai frumoase metropole suedeze.

Malmo si obiectivele turistice – Ghid de calatorie daca mergi in Suedia pentru prima data

Malmo si obiectivele turistice - Ghid de calatorie daca mergi in Suedia pentru prima data - Malmo

Daca mergi pentru prima data in Suedia, nu ai nevoie de viza. Nu iti trebuie decat cartea de identitate sau pasaportul, ambele valabile. Asadar, din acest punct de vedere, lucrurile sunt destul de simple. De asemenea, ca moneda, aici se foloseste coroana suedeza, iar daca ai euro, ii poti schimba la destinatie.

Malmo este al treilea oras ca marime din tara, dupa Stockholm si Goteborg, si este situat in partea de sud, fiind foarte aproape de Danemarca. Mai mult, exista si un pod care leaga chiar capitala daneza, Copenhaga, de metropola suedeza.

Cum te pregatesti pentru o vacanta sau un city break in Suedia din punct de vedere al bagajelor si al vremii? Desi este localizata in nordul Europei, in cel mai estic punct al peninsulei Scandinave, aceasta este una dintre tarile in care vremea nu este cea mai prietenoasa daca mergi iarna. Vara, insa, te poti bucura de temperaturi aproape ideale, mai ales daca nu iti place caldura prea mare. Astfel, in anotimpul cald media temperaturilor se situeaza in jurul valorii de 20 de grade, iar in cele mai calde zile ale lui iulie acestea pot sari si de 28 de grade. Asadar, poti sa iti iei oricand doresti un bilet de avion catre Malmo, deoarece vremea de aici este aproape tot timpul insorita.

Vremea in Malmo este favorabila in lunile de vara si toamna, astfel ca cel mai mare numar de turisti este intre iunie si octombrie. In ceea ce priveste temperaturile, iata ce trebuie sa stii:

  • in iunie, iulie si august, temperaturile medii pe timpul zilei sunt de 19 – 21 de grade;
  • in septembrie si octombrie, acestea mai scad putin, media fiind de 18 grade;
  • in lunile de iarna, desi este frig, vremea este totusi insorita, temperaturile fiind de 1-3 grade.

Datorita pozitiei sale geografice in sudul Suediei, Malmo poate fi vizitat in orice anotimp. Deci, daca iti place iarna, atunci cand in Romania este foarte frig, acest oras poate fi o alternativa buna pentru un city break de cateva zile.

Cand iti pregatesti bagajul, daca ai ales o vacanta de vara in Malmo, poti pune haine subtiri, lejere si doar o geaca sau un pulover pentru serile racoroase. Pentru iarna, nu este nevoie sa ai echipament special daca nu te indepartezi de oras.

Ce sa faci in Malmo si care este cea mai buna varianta: city break-ul sau vacanta? Depinde de ce doresti sa vezi, deoarece orasul are destul de multe de oferit, astfel ca nu te vei plictisi deloc. De asemenea, timpul si bugetul conteaza la fel de mult in alegerea duratei de sedere.

Malmo este plin de atractii turistice care se afla in cele doua parti in care se imparte orasul: zona istorica si cea moderna. Asadar, fie iti poti comprima vacanta intr-un city break, fie optezi pentru una de 5 sau 7 zile.

Obiective turistice in Malmo – City break sau vacanta?

Obiective turistice in Malmo City break sau vacanta - Cladiri in Malmo

Malmo are destul de multe obiective turistice pe care le poti vedea, insa atunci cand vii aici pentru prima data, probabil vei dori sa incerci si cateva experiente care sa iti arate cum traiesc si cum se simt localnicii.

Pentru un city break in Malmo in care vrei doar sa vizitezi, un city break de 3 sau 4 zile poate fi suficient. Insa, daca vrei sa te indepartezi putin de oras, multi turisti alegand sa treaca si in Danemarca pentru a vedea Copenhaga, o vacanta este o alegere mai buna.

Bineinteles, exista si varianta de a veni intr-un city break prima data, urmand sa stabilesti si o vacanta pentru atunci cand ai mai mult timp sau doresti sa descoperi si alte zone de pe langa sau din regiunea Skane unde se afla Malmo.

Planificarea unui city break sau a unei vacante in Malmo si nu numai ar trebui sa inceapa intotdeauna cu ce vrei sa vezi. De aceea, iata cateva dintre cele mai cunoscute locuri de vizitat de aici:

  • Piata Centrala si Primaria orasului;
  • Biserica Sankt Petri;
  • Portul orasului;
  • Turnul rasucit – Turning Torso.

Pe langa acestea, Malmo fiind localizat la Marea Baltica, are si plaja. Prin urmare, pentru vara, acest loc poate fi o destinatie de vacanta la mare putin iesita din comun in Europa. Indiferent de alegere, o vizita oricat de scurta in acest oras te va face sa te reintorci.

Malmo este plin de locuri de vizitat de care te vei indragosti, trecerea de la cladirile cu arhitectura moderna din zona recent dezvoltata la cele in stil scandinav fiind una spectaculoasa.

Malmo – atractii turistice pe care le poti vedea intr-un city break

Malmo - atractii turistice pe care le poti vedea intr-un city break - Malmo noaptea

Malmo este o destinatie perfecta de city break in Europa, deoarece orasul poate fi explorat pe jos oferindu-ti ocazia sa vezi atat cladiri frumoase, cat si privelisti superbe. Desi cateva zile nu par multe, pot fi suficiente pentru a vedea o parte din atractiile turistice, ba chiar de a vizita unele dintre cele mai frumoase locuri ale metropolei.

Ce e de vizitat in Malmo intr-un city break de 3 zile? Iata cateva dintre cele mai frumoase obiective turistice ale orasului:

Partea veche sau centrul vechi al orasului. Aici, una dintre cele mai vestite zone este Lila Torg sau, in traducere, Micul Bulevard. Construit spre finalul secolului al XVI-lea, aceasta era in vremurile acelea una dintre pietele in care se strangeau comerciantii. Acum, este cel mai cunoscut loc de promenada pentru turisti. De la baruri, cafenele, restaurante, piateta reda cu cea mai mare fidelitate stilul de viata scandinav. Tot aici vei gasi si Primaria, una dintre cele mai frumoase si impunatoare cladiri din Malmo. Construita in anul 1546, se remarca prin faptul ca fatada acesteia este realizata in stil renascentist.

Gamla Vaster. Nu departe de Lila Torg se afla unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Malmo. Casele mici din caramida rosie, muzica ce rasuna pe strazile cartierului si oameni foarte prietenosi iti vor oferi o experienta cu adevarat autentica a ce inseamna Suedia din punct de vedere al ospitalitatii.

Castelul Malmohus. Cel mai cunoscut obiectiv turistic din Malmo, castelul renascentist, a fost ridicat, in prima faza ca o mica cetate de catre regale Eric de Promerania in anul 1434 fiind distrus de catre rebelii Skane, dupa care isi ia numele regiunea in care se afla orasul. Forma actuala a acestuia a fost finalizata in anul 1930. Cetatea este un must-have pe lista unui city break in Suedia, deoarece aici vei putea vizita si Muzeul de Arta, de Istorie si Acvariul Tropicarium. Asadar, cu o singura vizita vei bifa din start mai multe locuri care chiar merita vazute aici.

Podul Oresund. Cu el incepe constructia orasului modern Malmo. Terminat in anul 1999 si cu o lungime de mai bine de 8 km, podul leaga Suedia de Danemarca, din oras si pana in Copenhaga ramanand doar 45 de km. Tot de la el se poate ajunge si la insula artificiala Peberholm de unde pleaca un tunel tot catre capitala daneza.

Turning Torso. Desi are o inaltime de doar 190 de metri in comparatie cu cele din Dubai care sunt spectaculoase din acest punct de vedere, acest turn este cel mai inalt din Suedia. Principala sa atractie este arhitectura, deoarece se rasuceste la 90 de grade, ceea ce il face unic si un obiectiv turistic cunoscut in Malmo.

Atunci cand alegi un city break in Malmo, poti alege sa vizitezi obiective turistice in jurul carora sa te poti bucura si de alte experiente, iar cele de mai sus se pot regasi in top 5 locuri de vizitat in acest oras. Daca optezi pentru o vacanta aici, cu siguranta acestora le poti alatura si alte atractii.

Atractii turistice in Malmo pentru o vacanta de 5 – 7 zile

Atractii turistice in Malmo pentru o vacanta de 5 - 7 zile - Pod, apa

Chiar daca par mai multe zile, Malmo si obiectivele sale turistice sunt suficient de multe pentru a putea fi cuprinse intr-o saptamana. Cu toate acestea, vei avea mai mult timp de explorat si chiar realizat niste activitati care iti vor lasa amintiri foarte placute.

Ce poti face in Malmo in 5 sau 7 zile? Iata ce mai poti vizita aici:

Gara Centrala. Multi turisti care vin in Suedia aleg sa vada aceasta gara care este una dintre cele mai frumoase cladiri din Malmo. Pe langa faptul ca este unul dintre cele mai importante noduri feroviare din tara, zona pietonala din jurul ei care poate fi explorata nu doar la pas, ci si cu bicicleta, este superba.

Biserica Sf. Petru sau Sankt Petri Kyrka. Situata nu departe de Gara Centrala, aceasta este cel mai vechi lacas de cult in Malmo. Aici, vei putea vedea cel mai mare tablou din lemn din nordul continentului, dar si pietre funerare care dateaza din secolele XVII si XVIII, fiind o adevarata incursiune in lumea medievala a Scandinaviei.

Piata Stortorget. Cea mai veche piata din Malmo, este si unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale orasului. Construita in anii 1540, acum este o zona pietonala in care se afla mai multe institutii ale orasului.

Pe langa aceste obiective turistice ale orasului Malmo care pot fi vizitate, mai sunt si alte locuri si atractii in care poti avea parte de experiente demne de o vizita intr-o tara din nordul Europei dar, in mod surprinzator, si a uneia din sudul continentului, deoarece poti face si plaja pe timpul verii.

Obiective turistice in Malmo, Suedia si ce activitati poti face in oras

Obiective turistice in Malmo, Suedia si ce activitati poti face in oras - Lac, rate, copaci

Ce obiective sunt de vizitat in Malmo in afara de cladirile frumoase si zonele pitoresti ale sale? Plaja Ribersborg sau Ribban, asa cum este denumita de localnici, este unul dintre locurile pe care le poti vizita atat intr-o vacanta, dar si intr-un city break in acest oras. Aici, vei putea face baie in Marea Baltica pe timpul verii, in timp ce iarna poti incerca renumitele bai traditionale la cel mai vechi SPA din oras, care se afla tot in aceasta zona.

Malmo este un oras care are foarte multe de oferit si familiilor cu copii, astfel ca doua dintre cele mai frumoase parcuri sunt printre atractiile sale turistice, dar ofera si numeroase activitati care pot fi intreprinse.

Parcul Regelui, cel mai vechi dintre numeroasele parcuri ale orasului este amenajat pe terenul pe care se aflau fortificatiile castelului, iar acum, aici te poti plimba printre copacii si iazurile care transforma Malmo intr-o oaza de relaxare.

Parcul Popular sau Folkets este cea de-a doua amenajare urbana in care localnicii vin sa se relaxeze in weekenduri. Pe langa iazurile moderne si locurile de joaca pentru copii, iarna aici se amenajeaza un patinoar, in timp ce vara functioneaza o piscina.

In concluzie, exista o multime de atractii turistice in Malmo pe care le poti vedea oricand. Metropola suedeza, desi mica in comparatie cu cele mai mari si mai cunoscute ale lumii, atrage prin vremea insorita in aproape tot timpul anului. De asemenea, datorita localizarii sale geografice, prin linistea si relaxarea pe care o vei regasi la popoarele nordice, dar si prin peisajele urbane moderne care te imbie la folosirea bicicletei sau a mersului pe jos in detrimentul masinii. Asadar, daca iti doresti o escapada de weekend sau o vacanta in care sa iti incarci bateriile, Suedia este tara in care iti vei dori sa ajungi.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

No Comments :