Malta – obiective turistice si atractii de neratat in arhipelagul celor trei insule

Mandrindu-se cu bulevardele sale desprinse din povesti, plajele pitoresti si istoria ce se intinde pe durata a cateva mii de ani, Malta reprezinta o destinatie turistica fermecatoare, care atrage milioane de turisti an de an. Arhipelagul, o adevarata bijuterie mediteraneana, este format din insulele Malta, Gozo si Comino, vizitatori din intreaga lume calatorind aici pentru a se bucura de peisajele sale spectaculoase, siturile istorice si cultura sa plina de culoare. Facand in trecut parte din Spania si Italia, Malta si-a capatat independenta in anul 1964, iar de atunci s-a deschis si o noua fila in fascinanta carte a istoriei acestei grupari de insule.

Daca planuiesti sa vizitezi si tu in viitorul apropiat Malta, citeste in continuare acest articol. Exploreaza alaturi de noi cele mai fascinante obiective turistice de aici si hai sa facem impreuna o incursiune in bogatia sa culturala si naturala.

Obiective si puncte turistice in Malta – ce nu trebuie sa ratezi daca vrei o escapada in natura

Malta si peisajele sale pitoresti si pline de culoare ofera oportunitati de travel de neuitat, daca te numeri printre persoanele care viseaza sa se bucure de natura si aventura intr-o escapada exotica. Iata cateva puncte turistice pe care trebuie cu siguranta sa le treci pe lista daca planuiesti sa vizitezi in viitorul apropiat frumosul arhipelag:

  • Gozo sau Insula Verde

Gozo, cunoscuta si sub numele de „Insula Verde” a arhipelagului maltez, incanta an de an turistii cu peisajele sale rurale desprinse parca din cele mai vestite tablouri. Daca ajungi aici, nu trebuie sa ratezi Wied il-Mielaħ, unul dintre cele mai faimoase puncte de scufundari din intregul arhipelag. Daca vrei, in schimb, sa pleci intr-o vacanta la mare in Malta si sa te bucuri de bronz si soare, Plaja Ramla Bay este un loc ideal pentru relaxare si fotografii, iesind in evidenta prin nisipul sau de culoare rosiatica.

Obiective si puncte turistice in Malta - ce nu trebuie sa ratezi daca vrei o escapada in natura - insula gozo

Gozo pastreaza inca farmecul istoriei si al traditiilor malteze, evidentiat in aceasta zona prin situri istorice precum Cittadella, un oras medieval fortificat, dar si templele preistorice Ggantija. In ciuda dimensiunilor sale mai mici in comparatie cu insula principala, Gozo surprinde prin autenticitatea sa rurala si ospitalitatea localnicilor, deci cu siguranta vei avea parte de o experienta de neuitat. Mandrindu-se cu o gastronomie locala bogata si peisaje de poveste, Gozo este destinatia perfecta daca iti doresti cateva zile de evadare din agitatia urbana.

  • Gradinile Barrakka din Valletta

Gradinile Barrakka, din capitala Valletta a insulei principale Malta, sunt asezate in apropierea unuia dintre cele mai mari porturi naturale din Europa, Grand Harbour. Daca esti pasionat de fotografie si te afli in cautarea unor panorame uluitoare asupra orasului si a apelor inconjuratoare, acesta este locul pe care trebuie sa il vizitezi. De asemenea, statuile si busturile unor personaje istorice remarcabile, dar si elementele arhitecturale rafinate creeaza cadrul perfect pentru o plimbare alaturi de jumatatea ta. Mandrindu-se cu alei bine intretinute si numeroase zone de relaxare amenajate, Gradinile Barrakka sunt un adevarat refugiu urban atat pentru localnici, cat si pentru vizitatori. Este locul perfect pentru a contempla istoria bogata a Vallettei, savurand in acelasi timp privelisti memorabile asupra arhitecturii impresionante a orasului si a activitatii frenetice din port.

  • Comino si Laguna Albastra

Comino, bijuteria mai putin cunoscuta a arhipelagului maltez, te va seduce cu siguranta prin frumusetea sa naturala, iar Laguna Albastra este „punctul culminant” al acestei insule. Aici, te vei putea bucura de plaje linistite cu nisip fin, dar si de sporturi acvatice, precum snorkeling sau scufundari.

Obiective si puncte turistice in Malta - ce nu trebuie sa ratezi daca vrei o escapada in natura - comino

Desi este de dimensiuni mici, Comino emana liniste si pace, contrastand puternic cu atmosfera mai agitata a vecinei sale, insula Malta. Este, prin urmare, locul perfect pentru tine daca vrei sa te bucuri de o zi petrecuta in mijlocul naturii, fara sa fii deranjat de nimeni. De asemenea, daca esti pasionat de ornitologie, vei putea observa aici si numeroase specii exotice de pasari migratoare.

  • Parcul National Ta’ Qali

Parcul National Ta’ Qali, situat in orasul Attard din Malta, pe locul unei foste piste de aterizari aviatice, este una dintre cele mai intinse zone verzi din intreaga insula. Aici te vei putea bucura de plimbari linistite pe aleile sale de poveste, dar vei putea savura si un picnic delicios intr-una din zonele de relaxare special amenajate cu gazon, bancute si facilitati recreative. De asemenea, daca iubesti florile, vei fi cu siguranta incantat de parfumul lavandei colorate care imprejmuieste intreg parcul.

Incorporand si elemente istorice, parcul include si cladiri reabilitate care servesc deseori ca spatii culturale si expozitii artistice. Ta’ Qali devine, astfel, un loc plin de viata, in care natura si cultura se intrepatrund armonios, oferind vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de frumusetea peisajului maltez si de a experimenta cultura locala concomitent.

  • Satul Dingli

Dingli, micutul sat din nordul insulei Malta, este locul ideal pe care trebuie sa il vizitezi daca vrei sa te bucuri de o incursiune autentica in ceea ce inseamna viata rurala malteza. Este asezat la nu mai putin de 230 de metri deasupra nivelului apei, numerosi turisti venind aici anual pentru a face drumetii de-a lungul stancilor sale impresionante si a admira maretia Marii Mediterane. Daca nu esti adeptul drumetiilor, te poti bucura aici de o plimbare prin stradutele pietruite, admirand casele traditionale, dar si bisericile vechi de sute de ani.

Obiective si puncte turistice in Malta - ce nu trebuie sa ratezi daca vrei o escapada in natura - dingli

Biserica Adormirii Maicii Domnului este printre cele mai recente dintre ele, fiind ridicata la inceputul anilor 90, pe locul unei constructii anterioare care data inca din secolul al XVII-lea. De asemenea, satul este cunoscut si pentru faimoasele sale campuri parfumate de lavanda.

  • Gradinile San Anton

Gradinile San Anton, amplasate in inima orasului Attard de pe insula Malta, sunt o adevarata bijuterie plina de verdeata, ce ilustreaza prin excelenta splendoarea naturii si a arhitecturii traditional malteze. Avand origini ce dateaza inca din secolul al XVII-lea, acestea imprejmuiesc castelul omonim, Palatul San Anton, iar aleile sale te indruma printre plante exotice, fantani arteziene si statui ale celor mai importante personalitati istorice.

Vei descoperi aici si numeroase pavilioane si terase, de unde vei putea avea parte de o priveliste magnifica asupra intregului peisaj al gradinilor. Astfel, Gradinile San Anton reprezinta locul perfect pentru a petrece o zi linistita in mijlocul naturii luxuriante, definitorii pentru Malta.

  • Rezervatia Naturala Ghadira

Rezervatia Naturala Ghadira, situata in vecinatatea superbului sat Mellieha din nordul Maltei, te va surprinde cu siguranta prin bogatia sa remarcabila de flora si fauna. Reprezentand cea mai mare zona umeda din intregul arhipelag, rezervatia adaposteste mlastini salmastre, pajisti si habitate marine, oferind un refugiu vital pentru o varietate de specii aviare si acvatice. Este, prin urmare, unul dintre cele mai potrivite puncte turistice din Malta pentru pasionatii de botanica, dar si pentru amatorii de birdwatching.

Atractii turistice din Malta – top atractii si obiective de trecut pe lista pentru pasionatii de istorie si arte

Bineinteles, pe langa diversitatea naturala si plajele perfecte pentru sporturi acvatice si bronz, Malta nu duce lipsa nici de atractii turistice demne de vizitat pentru pasionatii si arta sau istorie. Iata doar cateva idei de la care poti porni atunci cand iti construiesti itinerariul:

  • Valletta – orasul capitala

Valletta, fascinanta capitala a Maltei, este o adevarata bijuterie arhitecturala si istorica, ce imbina farmecul medieval cu rafinamentul absolut al Renascentismului. Orasul poarta numele fondatorului sau, nobilului francez Jean Parisot de Valette si este inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1980.

Atractii turistice din Malta - top atractii si obiective de trecut pe lista pentru pasionatii de istorie si arte - valletta

Daca vei decide sa pleci intr-un city break in Valletta, vei putea admira aici Catedrala Sfantului Ioan, cu impresionanta sa capela dedicata Sfantului – locul emblematic ce adaposteste celebra pictura a lui Caravaggio, „Decapitarea Sfantului Ioan”. De asemenea, nu uita sa treci pe lista de vizitat si Fortareata Sfantul Elmo, construita in secolul al XVI-lea ce pastreaza inca vii memoriile celor mai celebre asedii ale Maltei.

Casa Rocca Piccola, o bijuterie arhitecturala situata chiar in inima orasului, iti va deschide usile catre o lume plina de istorie si eleganta. Aceasta casa nobiliara dateaza inca din secolul al XVI-lea, detinuta de familia de Piro si le ofera turistilor o privire fascinanta inspre stilul de viata aristocratic maltez. Avand camere de dimensiuni mari, mobilier antichizat si gradini magnifice, Casa Rocca Piccola ilustreaza la perfectie luxul si rafinamentul specifice epocii. De asemenea, aici vei putea explora si un muzeu care adaposteste colectii de bijuterii, mobilier si obiecte istorice. 

Palatul Marilor Maestri, fostul Palat al Ordinului de Malta, te va impresiona cu siguranta prin arhitectura sa grandioasa si gazduieste, la momentul actual, Biroul Presedintelui maltez. De asemenea, Valletta abunda de muzee de neratat, precum Muzeul de Arte Plastice, Muzeul National de Arheologie sau Muzeul National de Istorie. Strazile pietruite ale orasului sunt presarate cu cladiri istorice, care dateaza inca de pe vremea Cavalerilor Maltezi, dar si de biserici impunatoare si piete pitoresti. Daca vrei sa savurezi o bautura traditionala sau sa mananci ceva, o plimbare pe Strada Republicii, axa centrala a Vallettei, te va purta prin inima vie a orasului, unde vei gasi numeroase buticuri, cafenele si restaurante.

  • Parcul Arheologic Hagar Qim & Mnajdra

Hagar Qim si Mnajdra sunt doua dintre cele mai uimitoare temple istorice din Malta, reprezentand un adevarat mister al preistoriei. Situate pe coasta sudica a insulei, aceste complexe impresionante dateaza inca din perioada Neoliticului, numarandu-se printre cele mai vechi structuri religioase din intreaga lume. Hagar Qim se remarca prin constructia sa masiva si alinierea precisa a pietrelor, in timp ce Mnajdra, aflat in proximitate, impresioneaza cu templele sale megalitice aflate la diverse niveluri.

Aceste situri arheologice fascinante ofera o fereastra unica spre trecutul indepartat al Maltei, ilustrand abilitatile avansate ale comunitatilor neolitice si dovedind inca o data parcursul istoric atat de indelungat al culturii malteze. Fiind caracterizate de catre comitetul Siturilor Patrimoniului Mondial drept „capodopere arhitecturale unice”, Hagar Qim si Mnajdra sunt doua puncte turistice obligatoriu de vizitat daca esti pasionat de istorie si arheologie.

  • Mdina – Orasul Tacut

Mdina, cunoscut si sub numele de „Orasul Tacut,” reprezinta un reper istoric si cultural care nu poate fi ratat, chiar in inima Maltei. A reprezentat, in trecut, chiar capitala arhipelagului, inainte de mutarea sa in Valletta in secolul al XVI-lea, avand o vechime de peste 4000 de ani. Casele sale nobile, bisericile vechi si palatele impresionante raman marturii ale bogatiei istorice a orasului, iar Catedrala Sfantul Paul si Palatul Magisterial al Justitiei ilustreaza splendoarea arhitecturala si religioasa a perioadei medievale.

Atractii turistice din Malta - top atractii si obiective de trecut pe lista pentru pasionatii de istorie si arte - mdina

O plimbare prin Mdina te poarta pe urmele cavalerilor si nobililor maltezi, oferind privelisti panoramice spre intreaga insula. Cu o istorie care se intinde pe mii de ani, inca din Antichitate, Mdina continua sa fie o destinatie plina de farmec, unde fiecare colt ascunde secrete si povesti captivante ale istoriei malteze atat de indepartate.

  • Manastirea Ta’ Pinu

Manastirea Ta’ Pinu, aflata in inima insulei Gozo, a fost ridicata ca un simbol al credintei absolute si al linistii spirituale. Construita intre 1920 si 1931, manastirea este dedicata Fecioarei Maria si a devenit un loc de pelerinaj important pentru crestinii maltezi si internationali. Avand o arhitectura cu adevarat impunatoare, Manastirea adaposteste numeroase ex-voto-uri si marturii ale minunilor atribuite Fecioarei Maria.

In concluzie, Malta este mult mai mult decat o destinatie potrivita pentru bronz si relaxare – este o lume cu totul speciala, incarcata de istorie, mister si arta, care abia asteapta sa fie descoperita pana in cele mai mici detalii ale sale. De la cetatile medievale impunatoare la plajele cu apa cristalina, de la templele preistorice misterioase si pana la orasele nobile medievale, Malta promite o calatorie memorabila prin istorie, traditie si frumusete – asa ca nu ezita sa cauti chiar acum bilete de avion catre Malta si sa o explorezi!

Sursa foto: Unsplash.com.

No Comments :