Mihaela Barbu: „Calatoriile se rezuma la a simti, nu a bifa destinatii”
Am cunoscut-o pe Mihaela acum cativa ani, intr-o excursie (infotrip) in Delta. La inceput, mi s-a parut usor timida si retrasa, genul delicat si gratios, care respira frumusete. La o a doua ‘vedere’, Mihaela mi-a inspirat forta, umor, bun-gust, o aura desprinsa din filme. La a treia ‘vedere’ am inteles mai bine: este un om de o finete extraordinara, un scriitor care simte emotiile total, un artist. Curajul ei nu consta in a nu avea frici si a incerca chestii senzationale, ci doar in a fi. Pentru ca prezenta ei este fascinanta. I-am pus cateva intrebari – haideti sa o cunoastem mai bine pe Mihaela Barbu!
Mihaela draga, mai intai, spune-ne te rog cateva lucruri despre tine: de cand calatoresti si ce inseamna calatoriile pentru tine?
Calatoresc de cand ma stiu, sub diverse ”forme”. Pana pe la vreo 10 ani, in fiecare vara mergeam cu familia la mare, in Mamaia sau Neptun. Fiind nascuta in Breaza, excursiile din celelalte anotimpuri erau cam toate pe Valea Prahovei. Imi mai amintesc de o vacanță la Baile Felix, de una la Amara, de tabara din clasa a VII-a la Paltinis, Sibiu.
Dincolo de majorat am lucrat 13, aproape 14 ani in presa, iar cele mai multe calatorii au fost in acest interval. Asa am ”vazut lumea” – cum se mai spune, si tot in aceasta perioada am experimentat mai multe feluri de a calatori.
Cand aproape jumatate din viata esti jurnalist, in mod inevitabil calatoriile se identifica cu a explora, a cunoaste, a socializa, a descoperi. Cand ajungi si la o gandire matura iti dai seama ca de fapt totul se rezuma la ”a simti”, ”a trai” pur si simplu, și mai puțin (spre deloc) la a bifa alte si alte destinatii.
Ai mers vreodata in vacanta cu o agentie de turism? De ce?
Evident ca am mers si cu o agentie de turism. Prima data am apelat la servicii specializate acum multi ani, cand primisem o prima din care mi-am dorit sa cumpar o vacanta de vis. Un pachet complet – cazare, transport, mese, excursii -, astfel incat eu sa nu am absolut nicio grija, alta decat a ma relaxa si a ma simti bine.
Pana la urma despre asta este vorba, printre altele, atunci cand apelezi la o agentie: sa nu ai griji legate de serviciile pentru care platesti, sa nu pierzi timp cautand tu hoteluri, bilete de avion etc, sa nu stai zile în șir rascolind dupa cele mai bune si mai avantajoase activitati optionale.
Insa exista persoane care pur si simplu au placerea de a prinde chilipiruri si de a se bucura de ele. Cunosc si eu acest sentiment si e intr-adevar placut.
Pe de alta parte insa, e deranjant sa nu ai niciodata planuri facute, sa stai dupa ce ”pica” si sa te alegi (uneori) cu ce ramane.
Personal, am ajuns la varsta la care am nevoie de o anumita stabilitate, inclusiv a programului din timpul liber. Nu zice nimeni ca trebuie sa fie totul trasat la dunga, dar macar cateva ”puncte” clare.
De exemplu: concediul de vara si vacanta de sarbatori sau Revelionul. La mine este pentru prima data cand am reusit sa am un an intreg in care stiu exact cum imi petrec mare parte din timpul liber, si este extraordinar! Nu am mai avut emotii la serviciu cu obtinerea zilelor de concediu, mai ales ca stim cu totii cat de neplacute sunt suprapunerile sau cum e sa vrei sa pleci… si sa nu se poata.
Fireste ca pot fi insa si exceptii, cand te lasi cu totul pe mana unei agentii, si ai nenorocul sa nu te poti bucura de concediu din diverse motive. Dar acestea sunt exceptii, si pana la urma depinde si de cum facem alegerile sau selectia unei echipe ori a unui om de incredere.
Bineinteles, ca varianta organizata de care vorbeam mai sus se aplica si atunci cand ne customizam singuri, din timp, excursiile. Cu un consum de timp. Iar ideal este sa faca fiecare ce stie cel mai bine, respectiv specialistii in turism sa ne design-uiasca vacante de vis! 🙂
Care este orasul tau preferat din Europa si de ce?
Mi-e greu sa aleg un oras preferat, pentru ca am cateva de care ma leaga sentimente aparte, dar asta are strict legatura cu ce simteam in momentul in care am ajuns acolo.
Si invers: sunt orase superbe, la care m-as fi gandit prima data, insa amintiri sau intamplari neplacute le-au aruncat tocmai in coada clasamentului, cum ar fi de pilda Brugges-ul.
Colmar-ul mi se pare aproape sublim, doar ca… a plouat in ziua in care eu am ajuns acolo, si nu am ramas cu acea splendoare la care visam.
Asadar, raspunsul ar putea fi… Paris. Este primul oras vizitat de mine in afara tarii, de fiecare data m-am simtit bine, si parca are acel ‘quelque chose’, care starneste in tine niste vibratii cum nu se intampla si in alte cazuri. Si e atat de romantic…
Daca fereasca-sfantul o sa ajung vreodata intr-o relatie rutinata, doar Parisul e in scenariul in care partenerul mi-ar sopti intr-o dimineata la ureche, in timp ce caut un ibric: ”Draga mea, pune ceva pe tine și hai sa mergem. Azi bem cafeaua la Paris!”
Ce ai intotdeauna in bagaj?
Intotdeauna am foarte multe in bagaj si niciodata nu am tot ce imi trebuie. Dar m-am educat cu forta in ultimii cinci ani: calatorind des doar cu bagaj mic, inveti sa te limitezi doar la ce e necesar. Si aproape ca am ajuns sa am in bagaj cam tot ce imi trebuie. Urmeaza ”testul” zilele acestea, pentru ca ma pregatesc de o plecare.
Care este lucrul cel mai important pe care l-ai invatat dintr-o calatorie?
Ca timpul e mai pretios decat banii. Si asta se aplica mereu, nu doar in calatorii.
Ce iti place sa faci cel mai mult in vacanta?
Sa beau cafeaua pe indelete, sa savurez un cocktail pe o terasa situata in cel mai inalt punct pe care il gasesc (sau in port, dupa caz). Sa observ oamenii. Sa le descopar obiceiurile.
Ne poti spune cateva lucruri despre blogul tau?
De doi ani m-am ”mutat” din presa in PR, insa dorinta de a experimenta, de a cunoaste, de a calatori nu a disparut nicio clipa.
Aveam domeniul cumparat de mai multi ani, dar niciodata nu mi-am facut timp si nu am avut indrazneala de a ma apuca de el. Am facut-o fortat, relativ recent, cand, la una din materiile de master pe care il urmez am avut ca tema realizarea unui proiect online si promovarea lui timp de cateva saptamani.
Am avut o surpriza incredibila cand am vazut ca postarile de pe pagina de Facebook ajung si la un reach de 16.000, iar articolele din blog sunt accesate chiar si de 2.000 de ori pe zi. Mi se pareau cifre ireale pentru o comunitate aproape inexistenta, insa au fost semnele ca trebuie sa ma tin de treaba.
Despre TurismBiz mai pot spune ca este platforma care va gazdui un proiect inedit, ce se va desfasura pe o perioada de cateva luni bune, ce va fi sub forma unui jurnal dintr-o locatie complet noua pentru mine, un loc in care imi doresc dintotdeauna sa ajung. Nu am facut-o, desi puteam, insa chiar cred ca trebuia sa se intample in acest sens ceva cu adevarat special.
Unde ai pleca maine?
La ski. 8 zile, intr-o statiune superba, cu foarte putini turisti. Cu zapada suficienta cat sa aiba partii functionale; ziua sa schiez, dupa-amiezile sa mi le petrec la piscina unui resort ca-n filme, iar seara sa nu ajung la cina inainte de a petrece doua ore de rasfat la spa. Daca tot visam, sa asezam in peisaj si compania potrivita. Masculina.
Care crezi ca este destinatia sezonului vara-toamna 2019?
Atata timp cat nu am nimic de promovat, nu prea cred in sintagma ”destinatia sezonului”, ”destinatia anului”. Dar inteleg acest concept sa fie folosit de agentiile mari care investesc mult in intrarea pentru prima data cu un charter catre o destinatie de sezon care nu a mai fost legata direct de Romania.
Pe Mihaela Barbu o puteti urmari pe site-ul ei (are niste povesti extraordinar de frumoase!!), pe Facebook si Instagram.
No Comments :