Oana Grozavu: „Urmeaza-ti visele!”
Oana Grozavu este blogger de travel, visator profesionsit si un om de la care ai ce invata. A plecat la drum cu site-ul ei – Visator prin lume – iar acum o multime de cititori ii urmeaza sfaturile si propunerile din vacante. Pe Oana o puteti vedea zilele astea pe strazile din Paris, iar Veltravel a invitat-o la povesti si dezvaluiri despre meseria de travel writer.
Oana, mai întâi, spune-ne, te rog, câteva lucruri despre tine: de când călătorești și ce înseamnă călătoriile pentru tine?
Încep prin a vă mulțumi pentru posibilitatea de a-mi face cunoscută povestea, de a mă susține în transmiterea mesajelor pe care încerc să le promovez pe blogul meu. Pasiunea pentru călătorii cred că s-a născut odată cu mine și s-a dezvoltat datorită părinților mei, doritori, la rândul lor, de cât mai multe descoperiri, iubitori de lucrurile și locurile frumoase pe care lumea ni le oferă. Ei au fost primul exemplu pentru mine și continuă să fie unul. Călătoream des cu ei pe plaiurile României și așa am ajuns să iubesc orice deplasare, indiferent cât de apropiată sau îndepărtată era. Mai apoi, fiecare și-a urmat propriul drum, ei au continuat să călătorească, cel puțin într-un circuit pe an, iar au am început să am propriile aventuri.
Ei mă încurajau de fiecare dată să călătoresc și să nu aleg doar vacanțele clasice, la mare, așa că verile din timpul adolescenței erau întotdeauna dedicate descoperirii unor noi locuri. Perioada cea mai activă în sensul călătoriilor pentru mine este, fără discuție, cea din ultimii doi ani, de când mi s-a înfiripat în minte ideea de a avea propriul blog de călătorii și mai apoi, după ce am și pus în practică această idee.
Să călătoresc înseamnă să mă simt cu adevărat împlinită, să descopăr povești, ale oamenilor și ale locurilor, care se adaugă poveștii mele. Și îmi oferă atât de multe lecții, încât simt că nu trăiesc doar o viață, ci că preiau câte ceva de la fiecare nou loc descoperit. M-au învățat și mă învață să fiu răbdătoare, tolerantă, încrezătoare, să renunț la prejudecăți. Mă ajută să îmi măresc lumea, prin modul de a privi lucrurile, care s-a schimbat radical. Acum învăț prin acumularea de experiențe, învăț trăind, chiar și despre aspecte care nu mi-am imaginat vreodată că vor ajunge să îmi placă. Mă ajută să devin eu.
Ai mers vreodată în vacanță cu o agenție de turism? De ce?
Da, am apelat la serviciile unei agenții de turism acum câțiva ani, când i-am însoțit pe părinții mei într-un circuit prin Țările Baltice. A fost o vacanță de familie, am călătorit împreună cu părinții și cu sora mea, iar acum una dintre cele mai mari dorințe este să călătorim din nou toți patru. Ei sunt iubitori de artă, de cultură, de istorie, sunt genul de persoane care se documentează, care caută mereu informații și care știu și să le relateze într-un mod fascinant.
Pot spune că am încercat toate tipurile de vacanțe, de la cele în totalitate pe cont propriu, la vacanțele prin intermediul unei agenții de turism, deplasări cu presa ori organizate de oficii de turism. Chiar dacă de cele mai multe ori îmi place energia pe care planificarea unei excursii mi-o oferă, există și momente în care tot ce îmi doresc este să „deleg” altcuiva toată această etapă de realizare a programului, iar eu doar să mă bucur de tot ceea ce urmează să descopăr. Există, de asemenea, destinații pe care îmi doresc tare mult să le vizitez, dar pentru care aș opta pentru siguranța pe care o agenție de turism ți-o oferă, iar aici mă refer în general la destinațiile din afara Europei.
Care este orașul tău preferat din Europa și de ce?
Aș putea face acum o listă întreagă cu tot ce iubesc la fiecare destinație vizitată și cu tot ce are frumos fiecare, pentru că frumosul există peste tot, indiferent de cât de tare rezonăm sau nu cu o destinație.
Dar există un oraș de care mă simt extrem de apropiată, care mi-a intrat în suflet prin atmosferă și prin energia pe care o emană. Este vorba despre Barcelona. De fapt, Spania întreagă este o țară care m-a atras dintotdeauna, încă dinainte să încep să o descopăr, iar atunci când am vizitat-o pentru prima dată, pot spune că s-a întâmplat să mă atragă mai tare decât visul despre ea.
Barcelona mi se pare un oraș vibrant, cu o energie aparte, conține un mix cu tot ceea ce eu iubesc să descopăr: spectacole de tot genul, foarte frumos puse în scenă. Mă refer aici la capodopere arhitecturale (pe care le oferă din plin), la atmosferă relaxată, la bucuria care se simte în glasul localnicilor, la unele dintre cele mai bune preparate, unice și inegalabile, la posibilitatea plimbărilor lungi, la orice oră din zi sau din noapte. Este genul de oraș în care m-aș muta oricând, pentru câteva luni, pentru a-l simți din plin, pentru a-l înțelege și pentru a trăi precum localnicii.
Ce ai întotdeauna în bagaj?
Bagajul a fost mereu un capitol dificil pentru mine, la propriu și la figurat. Întotdeauna ajung să îmi iau prea multe lucruri cu mine și, de fiecare dată încerc să le aleg astfel încât să se potrivească specificului destinației pe care urmează să o descopăr.
Însă, pe lângă lucrurile absolut necesare (care nu ar fi chiar atât de multe, dacă nu le-aș acorda eu importanță sporită tuturor), am, de fiecare dată, câteva lucruri de suflet în bagaj. Este vorba despre bilețelele mele cu mesaje, pentru că multe dintre ele au reușit să mă inspire și de aceea mă gândesc că și alte persoane ar putea fi inspirate de un gând frumos, de un gând motivant.
Și, alături de bilețele, am de fiecare dată o agendă cu mine, deoarece tot timpul îmi trec multe gânduri prin minte și, de cele mai multe ori, simt nevoia să le notez. În plus, sunt o mare iubitoare de agende, ba chiar colecționez din toate locurile vizitate, alături de semne de carte.
Iar dacă ne gândim la lucrurile clasice pe care un bagaj le conține, nu-mi lipsesc niciodată asigurarea de călătorie, bateria externă și încărcătorul telefonului. În rest, pot supraviețui fără toate celelalte lucruri.
Care este lucrul cel mai important pe care l-ai învățat dintr-o călătorie?
Atunci când alegi să călătorești constant, această activitate devine precum o dependență. Cel puțin mie așa mi s-a întâmplat și simt că îmi lipsește ceva dacă nu am în permanență câte o excursie planificată. Fiecare dintre ele aduce cu sine cel puțin o lecție, însă acum o să vă dau exemplu de una pe care am învățat-o din toate călătoriile efectuate. Că toți oamenii sunt la fel. Că suntem atât de asemănători, chiar dacă poate că ne este greu să ne gândim la acest lucru. De multe ori îmi place să stau și să privesc oamenii din jurul meu, să observ tipologii și fizionomii, să încerc să îmi dau seama ce sentimente li se citesc pe chip, în special în zonele foarte aglomerate. Și am ajuns la concluzia că suntem prea puțin diferiți.
Că avem cu toții dorințe asemănătoare, că ne bucură, în mare parte, aceleași lucruri și, mai presus de atât, că fiecare are datoria față de sine de a deveni cea mai bună variantă a lui. Așa am ajuns să mă descopăr pe mine, într-o lume în care suntem cu toții la fel, așa cum am mai zis, să renunț la prejudecăți, complexe și inhibiții și să mă raportez, de fiecare dată, doar la mine, la ceea ce eu sunt capabilă să ofer. Pentru că, atunci când suntem în vacanță, atunci când părăsim, pentru câteva zile, mediul nostru obișnuit și familiar, ne dăm ocazia de a fi cu adevărat liberi, experimentând lucruri diferite față de cele pe care deja le cunoaștem și cu care suntem obișnuiți.
Ce îți place să faci cel mai mult în vacanță?
Am realizat că, deși excursiile sunt diferite, destinațiile sunt diferite, ajung, aproape de fiecare dată, să urmez un tipar. Îmi place să surprind toate aspectele, cum ar fi cele legate de istorie, artă, cultură, peisaje, gastronomie, iubesc să descopăr la pas străzi și străduțe, mai vechi și mai noi, iar, în ultima zi, să ajung în cel mai înalt punct din orașul ori din zona respectivă și să am, astfel, imaginea de ansamblu a ceea ce înainte descoperisem la pas. Mi se pare că astfel se încheie tabloul excursiei respective, cu toate atracțiile care, atunci când eram în dreptul lor, mi se păreau niște clădiri impresionante, însă, de la înălțime, toate capătă noi dimensiuni. Este ca în viață, totul depinde de perspective. Acesta este unul dintre lucrurile pe care le iubesc cel mai tare în vacanțe, să privesc de sus ceea ce înainte mi s-a dezvăluit pe jos.
Ne poți spune câteva lucruri despre blogul tău?
Blogul meu, www.visatorprinlume.ro, este copilul meu. Creștem împreună și învățăm atât de multe lucruri despre noi și despre lume. A luat naștere cu un an și jumătate în urmă și cred că este cel mai puternic mod în care pot să îmi urmez pasiunile și prin care îi pot îndemna și pe cei din jurul meu să facă același lucru.
Obișnuiam să mă documentez (încă fac acest lucru) destul de mult înaintea fiecărei excursii, citind informații de pe diverse bloguri și așa am realizat că pot face și eu același lucru, oferind poveștile mele din destinațiile vizitate. De fapt, m-am oferit pe mine, în diverse ipostaze, în locuri diferite. Aș putea spune că este mai mult decât un blog de călătorii, că este un blog în care am adunat povești și sunt extrem de fericită atunci când oamenii rezonează cu ele.
Am investit multă pasiune și energie în dezvoltarea blogului meu și sunt foarte mândră de felul în care arată acum, nu doar fizic. Am avut norocul să întâlnesc persoane de la care am învățat lucruri extrem de utile și care m-au motivat atât de tare, încât am început să „joc” cum am știut mai bine.
Am devenit o cu totul altă persoană din momentul în care blogul meu a luat naștere. Am descoperit o încredere pe care nu îmi imaginam că o dețin, m-am aventurat în toate provocările și le-am făcut față mult mai bine decât aș fi sperat. Încerc constant să le ofer oamenilor exemplul personal. Le spun că se poate și le arăt că se poate. Este un sentiment inegalabil și unul dintre cele mai puternice trăite, atunci când cineva îmi spune că se regăsește în poveștile mele, ori că este captivat de ele, ori, și mai important, că mă privește ca pe un exemplu.
Pe lângă latura principală, cea legată de călătorii, îmi doresc ca oamenii să descopere energia din interiorul lor și să nu se teamă să o folosească. Să își urmeze visurile și, dacă nu știe un visător ce înseamnă acest lucru, atunci cine?!
Unde ai pleca mâine?
Grea întrebare, pentru că am câteva locuri de suflet, unde îmi doresc să revin, am multe alte locuri pe care intenționez să le vizitez în viitorul apropiat. Dar, dacă ar fi să aleg, aș alege o provocare mult mai mare. Una care să mă scoată complet din zona mea de confort. Aș alege o călătorie în jurul lumii. Sau anul acela sabatic despre care se vorbește din ce în ce mai des și pe care din ce în ce mai multe persoane au început să îl trăiască.
De fapt, acesta este unul dintre cele mai mari visuri ale mele. Așa că, dacă aș avea ocazia să trăiesc o aventură de acest gen, aș accepta-o fără să stau pe gânduri.
Care crezi că este destinația sezonului de iarnă 2017-2018?
Din nou, grea întrebare. Există diverse tipologii de călători și de călătorii. Există iubitorii de sporturi de iarnă și, pentru aceștia, Austria cred că va rămâne mereu cea mai bună opțiune. Există categoria opusă, oamenii care aleg destinații însorite, iar aici am observat în ultimul timp o deschidere din ce în ce mai mare către Asia, în special către Thailanda ori Sri Lanka. Și există și cea de-a treia categorie, oamenii care preferă citybreak-urile, ori poate vacanțe puțin mai lungi, iar aici cred că se continuă trendul anului 2017, când am observat Portugalia ca fiind alegerea multor turiști. Pentru această categorie, cred că este o alegere foarte înțeleaptă, deoarece vremea este mult mai prietenoasă în această perioadă decât în România, iar țara are, fără discuție, nenumărate locuri extrem de frumoase, începând cu Lisabona și continuând cu Porto, Algarve și, de ce nu, zona insulară.
Oana, multumim frumos!
Pe Oana o gasiti pe blogul ei, Visator prin lume, pe Instagram, si pe Facebook.
No Comments :