Obiective turistice in Hunedoara: un taram de vis, unde timpul parca sta in loc

Hunedoara va ocupa intotdeauna o pozitie inalta in topul destinatiilor favorite din Romania, pentru ca ofera de toate, pentru toti: istorie, cultura, peisaje de basm, ape cristaline, pesteri si mancaruri delicioase. Ca sa le descoperi pe toate ti-ar trebui cel putin o saptamana in care sa strabati judetul dintr-un capat in celalalt, si probabil ca tot ai ramane cu cateva locuri nevizitate. In orice anotimp, cu familia, prietenii sau partenerul de viata, Hunedoara este o optiune excelenta pentru o vacanta de neuitat.

Obiective turistice in Hunedoara, supranumita Targul Fierului

Obiective turistice in Hunedoara, supranumita Targul Fierului - un lac, ceata, munti in spate

In vestul Romaniei, parte a regiunii istorice Transilvania, se afla un judet pe care orice turist se va bucura ca l-a ales drept destinatie: munti si coline fermecatoare, peisaje pitoresti, cultura, istorie si o bogatie culinara desavarsite. 

Obiectivele de vizitat in orasul Hunedoara se aduna intr-o lista lunga, pentru care iti vor trebui multe zile de explorare. 

Judetul Hunedoara mai este cunoscut si ca Targul Fierului, o resursa naturala prin care a atras atentia lumii romane, iar schimburile pe care locuitorii le-au facut in scopul obtinerii altor produse necesare au adus prosperitate orasului in secolul al XVII-lea. Mai ales dupa Al Doilea Razboi Mondial, productia de metale (otel, cocs metalurgic etc.), obiecte de imbracaminte si incaltaminte si multe altele au contribuit la dezvoltarea spatiului, pana in anii ’80, cand economia si-a inceput declinul. 

In prezent, Hunedoara este un tinut preferat pentru vacante, fiind ofertanta din toate punctele de vedere si putand satisface si cele mai inalte sau diverse pretentii. 

Hunedoara: obiective turistice pentru toate gusturile

Judetul Hunedoara este bogat in obiective turistice pe care merita sa le vezi: de la constructii si gradini facute de maini omenesti, pana la minuni ale naturii, pesteri, chei, munti si dealuri impodobite cu vegetatie luxurianta. Ti-ar trebui un city break in Romania de cateva zile ca sa le poti parcurge si admira pe toate asa cum se cuvine, motiv pentru care cel mai bine ar fi sa faci o lista cu atractiile principale si sa selectezi o parte dintre ele, daca timpul este limitat.

Pesteri de vizitat in Hunedoara

Daca pentru anumite persoane muntii, marea, cascadele sau dealurile inverzite sunt o adevarata incantare a privirilor, pentru altii subteranul, cu misterul si complexitatea ce il caracterizeaza reprezinta cea mai fascinanta experienta. 

In cazul in care te incadrezi in aceasta ultima categorie, printre atractiile turistice din Hunedoara se numara si cateva pesteri spectaculoase pe care le-ai putea vizita. 

Aproape de orasul Baia de Cris, faimoasa pentru formatiunile cristaline impresionante, se afla Pestera Bolii. Este amenajata pentru a-ti oferi o experienta completa: poduri luminate, muzica in surdina si paraul Jupaneasa, cel care a creat-o si o si strabate, intr-un mod cu totul neobisnuit, dintr-o parte in alta. Atractivitatea ei este alimentata si de faptul ca a fost utilizata, in trecut, la extractia de sare. 

In Hunedoara, obiectivele turistice naturale numara si Pestera cu Corali, aflata pe Valea Scorotei, in Muntii Valcan. Este o galerie liniara, fara ramificatii – o optiune ideala daca preferi pesterile neamenajate turistic. Culorile coralitelor si clusteritelor variaza de la alb translucid la rosu inchis si sunt extraordinar de frumoase, incepand cu Sala cu Coralite si pana in capatul celalalt. 

Orasul Hunedoara: obiective turistice spectaculoase

Orasul Hunedoara obiective turistice spectaculoase - macheta gara

Obiectivele turistice din orasul Hunedoara par ca nu se mai termina, iar locuitorii contribuie si ei la aceasta „pseudo-problema”. In 2004, de pilda, italianul Giovanni Salvatelli a inceput sa construiasca o superba gradina in satul Banpotoc – I giardini di Zoe – pe care a numit-o dupa nepoata lui si pe care o ingrijeste cu atat de multa pasiune, incat aproape te face sa crezi ca ai ajuns in Toscana. Gradina a ajuns la o suprafata de 4 ha si este in continua dezvoltare, imbinand plantele superbe cu obiecte de decor aduse din Italia.

Iar daca tot ai ajuns pana aici, este ocazia perfecta pentru a vizita:

  • Baile Termale Romane (Germisara) de la Geoagiu Bai, pentru o calatorie in timp, inapoi in Antichitate, starea din prezent fiind aproape identica cu cea originala. Apele termale uzate, rocile in culori pamantii, un mic tunel si cateva ramasite ale lacaselor de cult inchinate zeilor creeaza un mic paradis al turismului in judetul Hunedoara.
  • Grota Haiducilor, aflata la doar 10 minute de mers pe jos din parcul statiunii Geoagiu Bai, pe un traseu forestier usor de parcurs, fara a fi nevoie de un echipament special. Atractia pentru acest obiectiv turistic deriva dintr-o legenda interbelica, potrivit careia in zona ar fi ascunsa o comoara. 
  • Cascada Clocota, aflata in Muntii Metaliferi, si ea usor accesibila si mult subestimata. O gasesti la marginea aceleasi statiuni (Geoagiu Bai) si te va impresiona, cu siguranta, prin frumusetea ei. Interesant este faptul ca apa nu ingheata, nici macar iarna, pentru ca este alimentata de izvoare termale, asa ca, in anotimpul rece, aburii si gheata creeaza un adevarat spectacol.

Hunedoara – locuri de vizitat in excursiile cu cei mici

Daca esti in cautarea unor locuri de vizitat cu copiii in Hunedoara, sa nu ratezi Rezervatia de zimbri din Hateg, infiintata in 1958, cu scopul de a proteja ultimele exemplare din Romania ale acestei specii. Puteti admira aici zimbrii in habitatul lor natural, in conditii de siguranta, iar experienta va fi memorabila, pentru ca animalele sunt fascinante pentru copii. 

Geoparcul Dinozaurilor va fi o reala incantare. Face parte din patrimoniul UNESCO, iar cei mici il vor adora. Pe langa Expozitia „Balauri, Dragoni si Dinozauri” din Hateg, vei mai gasi acolo:

  • Casuta Vulcanilor, din comuna Densus;
  • Casa Dinozaurilor Pitici si Casa Traditiilor, din comuna Santamaria Orlea.

Muzeul Trenuletelor Valentin Banciu, aflat in orasul Brad, a fost infiintat de un colectionar pasionat de trenuri si locomotive, in 1999. Miniaturile sunt, in cea mai mare parte, functionale, putand fi admirate in miscare.

De vizitat in Hunedoara: castele si cetati, pentru iubitorii de istorie

De vizitat in Hunedoara castele si cetati, pentru iubitorii de istorie - Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

Nimic nu se compara cu Castelul Corvinilor, vor spune unii si nu vor gresi, pentru ca ocupa, dintotdeauna, o pozitie favorita in topul atractiilor turistice din Hunedoara. Acest monument al evului mediu are o arhitectura fascinanta si o fotogenie remarcabila.  

In interior, vei putea admira piese de mobilier din colectii imperiale, seminee de poveste si multe altele. Daca te pasioneaza istoria, este locul ideal pentru a afla povesti precum legenda fantanii, a cetatii Hunedoara si a corbului care tine un inel de aur in cioc – simbolul inscriptionat pe blazonul familiei Corvinilor.

Tot aici poti vizita Camera de Tortura, insa experienta poate fi tulburatoare, din cauza instrumentelor brutale expuse, a plafonului jos si a peretilor din piatra, reci si grosi, ce creeaza o atmosfera apasatoare.

Sarmisegetusa Regia

O experienta mai putin infioratoare te asteapta la Sarmisegetusa Regia, un sit arhelogic ce marcheaza ruinele fostei capitale a dacilor. 

Atractia principala o reprezinta doua sanctuare circulare, utilizate, cel mai probabil, in timpul ceremoniilor religioase. Spatiul este considerat unul cu o puternica incarcatura energica, asa incat este foarte posibil sa intalnesti turisti care s-au oprit aici pentru o forma de meditatie. 

Situl arheologic a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO in 1999, alaturi de alte 5 cetati, mai putin populare: Costesti Cetatuie, Costesti Blidaru, Piatra Rosie Luncani, Banita si Capalna. Impreuna, ele formeaza complexul dacic din Muntii Orastiei, simbol al identitatii nationale si culturii romanesti.

Cetatea Deva

Ar fi pacat sa ajungi in Hunedoara si sa ratezi acest obiectiv turistic. Situata la mica distanta de orasul cu acelasi nume, Cetatea Devei a avut o importanta strategica semnificativa in istorie, trecutul ei fiind destul de tumultuos, cu recuceriri si reconstructii repetate. 

Daca iti plac vederile panoramice, atunci merita sa o vizitezi, pentru ca este situata pe cel mai inalt deal din Deva. Pe langa ramasitele zidurilor, vei vedea aici si vechile turnuri de aparare, armele si armurile din muzeul amenajat si vei putea vizita o biserica gotica impresionanta.

Cheile Banitei  

Pe lista zonelor de vizitat in judetul Hunedoara, Parcul National Cheile Banitei, din Muntii Poiana Rusca, reprezinta o destinatie populara. Vorbim despre un canion spectaculos, pentru care va trebui sa mergi prin apa pentru a te bucura de frumusetea peretilor stancosi, motiv pentru care recomandarea este sa le vizitezi vara, cand apa este calda si are un nivel scazut, astfel incat sa o poti traversa. 

Cetatea Medievala Malaiesi

Povestea Hunedoarei si a atractiilor turistice poate continua aproape la nesfarsit. Cu ziduri vechi, turnuri de aparare, o poarta fortificata si un mic muzeu, Cetatea Medievala Malaiesi te asteapta pe unul dintre dealurile mai putin traversate ale Devei. Nu este la fel de cunoscuta, dar este cocheta si tihnita, iar daca ai nevoie de un loc linistit in care sa te incarci cu energie, atunci aceasta ar putea fi o optiune excelenta.

Locuri de vizitat in Hunedoara, ideale pentru calatorii linistite

Locuri de vizitat in Hunedoara, ideale pentru calatorii linistite  - o apa, verdeata, peretele stancii in fata

Obiectivele turistice din Hunedoara, orasul de la poarta de vest a Transilvaniei, inseamna mai mult decat castele, pesteri si cetati. Exista o frumusete a locului care cere timp pentru a o descoperi si a te putea bucura de ea. 

Cand vrei sa te deconectezi cu adevarat de la ritmul zilnic de munca si sa te reincarci cu energia naturii, cea mai buna solutie este sa alegi o cazare in Romania, judetul Hunedoara, si sa pornesti pe un traseu lung de cateva ore, unde nu te vor insoti decat peisajele de basm si cantecul pasarilor. 

Unul dintre locurile de vizitat in Hunedoara pentru a experimenta viata la sat, fara electricitate si alte facilitati, este Fundatura Ponorului. Accesibilitatea este realmente redusa; asadar, daca nu ai o masina de teren, singura varianta este sa mergi pe jos, si e mai bine asa, pentru ca vei avea ocazia sa te bucuri de natura intr-o calatorie de aproximativ 5-6 ore, dus-intors. Livezi, casute de lemn parca desprinse din povesti, dealuri inverzite, un aer curat si cantecul pasarilor vor face calatoria o experienta de neuitat si pe care iti vei dori sa o repeti cat mai curand.  

O alta varianta o constituie Lacul Bucura. Din Poiana Plegii, traseul dureaza aproximativ 4 ore, dus-intors, si nu il poti parcurge decat pe jos. Efortul va merita cu prisosinta, pentru ca este cel mai mare lac glaciar din tara, iar faptul ca este atat de greu accesibil si izolat a contribuit la conservarea zonei.

Turism in Hunedoara: intre cultural si rural

Turism in Hunedoara intre cultural si rural - o biserica de piatra

Daca te pasioneaza turismul rural, Hunedoara este unul dintre cele mai potrivite locuri in care sa te bucuri de el. Vei gasi numeroase oportunitati prin care sa iei contact cu viata rurala autentica: ferme, traditii si o gastronomie locala exceptionala. 

Pe langa Fundatura Ponorului si Lacul Bucura, prezentate mai sus, vei gasi multiple trasee montane in Muntii Metaliferi. In plus, exista multe sate in imprejurimi, pe care le poti lua la pas. Localnicii sunt primitori si deschisi, iti vor povesti despre acele locuri, le vei putea intelege stilul de viata si cu siguranta iti vor oferi cele mai gustoase mancaruri, pentru ca ingredientele lor sunt complet naturale, iar animalele sunt crescute in acelasi mod sanatos.

In functie de sezon si interesul tau, ai putea participa inclusiv la activitati precum fabricarea branzei sau cositul, pe camp.

La celalalt pol, turismul cultural din Hunedoara este deopotriva de dezvoltat: Castelul Corvinilor, Cetatea Deva, biserici, muzee, toate iti vor oferi, impreuna, o imagine asupra istoriei si culturii locului, pentru ca majoritatea dateaza de sute si chiar mii de ani. 

Biserica Sfantul Nicolae din Densus este o biserica de piatra, fiind cea mai veche constructie de acest tip din Romania. A fost construita din blocuri masive de roca, aduse de la Ulpia Traian, iar aici slujbele se tin, fara intrerupere, de circa 2000 de ani, asa cum iti vor povesti si localnicii, daca vei intra in vorba cu ei.   

O alta Biserica de piatra dintre cele mai vechi din Romania este cea din Santamarie Orlea, actualmente reformata, dar anterior catolica. Forma ce aduce cu o nava este cu totul particulara, apartinand stilului gotic, si este una dintre rarele ocazii pentru a privi o astfel de constructie.

Muzeul Aurului din Brad este unic in Europa. Gazduieste o colectie fabuloasa de exponate legate de istoria minelor de aur din Apuseni: de la echipamente si harti, pana la mostre de minerale si aur (vei gasi peste 1.300 de exponate din aur nativ si mai mult de 800 de esantioane minerale). Povestea mineritului de aur este fascinanta si poti afla totul despre ea prin turul ghidat oferit de muzeu. 

Cand ai indoieli asupra destinatiei potrivite, pentru ca pleci cu oameni ale caror preferinte iti sunt straine, Hunedoara este o varianta excelenta. Are o oferta completa si se va gasi cate ceva pentru fiecare: de la gradini amenajate profesionist si cetati impunatoare, pana la muzee, pesteri si trasee de basm, in inima naturii. 

Nici nu trebuie sa te gandesti prea mult, pentru ca nu ai cum sa dai gres cu o asemenea alegere. Vei avea parte de una dintre cele mai frumoase vacante.

Surse foto: unsplash.com, freeimages.com.

No Comments :