Obiective turistice in Varna – principalele atractii si posibilitati de relaxare intr-un oras de coasta bulgaresc

Varna este un oras frumos din Bulgaria, care are multe de oferit in ceea ce priveste obiectivele turistice. Situat pe malul marii, acesta te va impresiona prin istoria fascinanta si prin atmosfera relaxata. De la atractii istorice si muzee captivante pana la plaje frumoase, Varna este o destinatie pe care merita sa o vizitezi macar o data. Acest articol include toate atractiile turistice importante din Varna, precum si posibilitatile de petrecere a timpului liber in acest oras.

Varna si obiectivele sale turistice – ce poti vizita si unde te poti relaxa la mare?

Daca planuiesti o vacanta la mare in Bulgaria, Varna este o destinatie pe care merita sa o iei in calcul. Este al treilea oras din Bulgaria si are un port la Marea Neagra, fiind un refugiu pentru toate tipurile de calatori, inclusiv pentru tinerii petrecareti, dar si pentru familii. De asemenea, la Muzeul de Arheologie al orasului vei gasi expusa cea mai veche comoara de aur din lume. Poti vedea formatiuni stancoase naturale minunate, poti face drumetii sau te poti bucura de o vacanta la mare in Varna, relaxandu-te pe plaja de la Marea Neagra.

Atractii turistice in Varna, Bulgaria – ce merita sa vizitezi?

Chiar daca la prima vedere pare a fi un oras ca oricare altul, Varna ofera calatorilor sai numeroase locuri de vizitat:

  • Muzeul de Arheologie

Muzeul de Arheologie trebuie sa fie pe lista de obiective turistice de neratat din zona Varna deoarece aici vei gasi o colectie impresionanta de aur si obiecte pretioase, recuperate din Necropola din Varna. Aurul din Varna este considerat cea mai veche comoara din lume iar artefactele au facut inconjurul lumii, devenind extrem de cunoscute. In afara de acestea, la muzeu vei gasi obiecte din perioada preistorica, traca, greaca veche si romana veche.

  • Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Aceasta este cea mai mare catedrala din Varna si a treia ca marime din Bulgaria, dupa Catedrala Sfantul Alexandru Nevski din Sofia si Catedrala Sfantul Dimitar din Vidin. Este o catedrala ortodoxa care dateaza din 1886, fiind in prezent una dintre cele mai importante cladiri religioase din Bulgaria. Cladirea se remarca prin cupolele stralucitoare din cupru, icoanele din interior si vitraliile uriase.

obiective turistice varna - Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Varna

  • Turnul cu ceas din Varna

Acesta se afla chiar in apropiere de catedrala si a fost folosit initial de pompieri pentru a supraveghea orasul. Turnul are o inaltime de 24 m si poate fi admirat din exterior.

  • Baile Romane

Printre atractiile din Varna se numara si Baile Romane sau Termele Romane. Acestea au o istorie impresionanta in spate, chiar daca in prezent sunt inconjurate de cladiri moderne. Pentru a le explora ai nevoie de aproximativ o jumatate de ora si este recomandat sa le vizitezi seara, cand sunt luminate frumos.

  • Muzeul Maritim

Daca esti pasionat de istorie si de nave, atunci merita sa faci o vizita la Muzeul Maritim din Varna. Aici vei vedea o colectie impresionanta de ancore, torpile, steaguri maritime si alte dispozitive navale.

  • Parcul Primorski sau Gradina Marii

Parcul Primorski sau Gradina Marii, asa cum mai este denumit, este un punct turistic important pentru Varna. Este un parc imens care se intinde de-a lungul Coastei si include o multime de atractii interesante precum Muzeul Naval, Acvariul din Varna, un turn astronomic, o gradina zoologica si un delfinariu. Daca vrei sa te bucuri de putina distractie, vei gasi, de asemenea, un cazino, un teatru de vara si un parc de distractii.

varna obiective turistice - parc, flori, gradina, gradina marii

  • Palatul Euxinograd

Palatul Euxinograd este situat la doar 7 km de Varna iar pentru a-l vizita trebuie sa faci o programare inainte. Construit initial ca un palat regal de vara, acesta este folosit in prezent pentru intalniri oficiale. Daca ajungi in acest loc, vei putea explora gradinile si terasele de pe plaja si te vei relaxa admirand privelistea minunata.

  • Capul Galata

Balconul pitoresc de pe poteca Galata este unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat in Varna. Aceasta destinatie iti va dezvalui aparitii uluitoare ale orasului, asa ca merita sa o incluzi in itinerariul tau.

  • Portul din Varna

Este o zona minunata pentru relaxare si plimbari, dar si pentru a servi o gustare la un restaurant sau la o cafenea. Te poti plimba pe muntele digului si poti face o drumetie spre far.

Atractii in Varna la mare – locuri perfecte pentru o zi de plaja

atractii turistice varna - barca, mare, plaja, varna

In Bulgaria exista o varietate de statiuni si zone pitoresti, perfecte pentru recreere. Plajele situate in apropierea orasului Varna sunt perfecte pentru familii cu copii, tineri in cautare de distractie, dar si pentru iubitorii de natura. Litoralul este vast, avand numeroase plaje fermecatoare, unele dintre ele fiind chiar castigatoare ale premiului “Steagul albastru”  care simbolizeaza un mediu pur si ecologic.

Plaja Varna se distinge prin faptul ca este situata chiar in inima unui oras infloritor, dar, in acelasi timp, la mica distanta de alte destinatii. Plaja din Varna este situata chiar langa portul principal si este o fasie de nisip plina de viata, unde vei gasi o varietate de baruri si restaurante, situate chiar pe malul marii. Chiar daca este o plaja de dimensiuni destul de mari, in lunile de vara, acest loc devine neincapator. Atat localnicii, cat si vizitatorii se strang pentru a face o baie in Marea Neagra si pentru a scapa de caldura.

Alte plaje renumite de pe litoralul Varnei sunt cele din statiunile Nisipurile de Aur si Sfantul Constantin si Elena. Daca vrei sa te bucuri de privelisti pitoresti asupra marii si de natura incantatoare, cauta cazare in Varna la Constantin si Elena. Acesta este locul perfect pentru a te bucura de mare si pentru a petrece o vacanta de neuitat. Statiunea atrage prin plajele confortabile, aerul curat si prin izvoarele minerale naturale care se afla aici.

varna bulgaria obiective turistice - sfantul constantin si elena

Nisipurile de Aur este unul dintre cele mai populare obiective turistice din apropierea Varnei, fiind un loc prietenos pentru familii, dar si pentru tineri. Aici exista o viata de noapte vibranta datorita numeroaselor cluburi si baruri din statiune. Golden Sands este o destinatie perfecta fie ca vrei sa te bucuri de un rasarit sau de un apus romantic pe plaja, fie ca vrei sa mergi la pescuit sau sa construiesti castele de nisip impreuna cu cei mici. Nu conteaza daca este vorba despre relaxare, inot sau plimbare, pentru ca plajele din Varna ofera ceva pentru fiecare. Statiunea Nisipurile de Aur este cunoscuta ca „Perla litoralului bulgaresc al Marii Negre”.

De-a lungul drumul spre Galata, vei gasi una dintre cele mai extinse plaje din Varna, cu o lungime de peste un kilometru. Este vorba despre plaja Asparuhovo, caracterizata de nisipul sau alb si fin si de privelisti panoramice uimitoare, in special la apus. In apropiere exista restaurante, cafenele, precum si diverse facilitati de recreere, cum ar fi terenuri de sport sau locuri de joaca.

Varna si atractiile turistice pe care le ofera acest oras – informatii utile pentru calatori

varna atractii turistice - mare, varna, scuter

Varna este unul dintre cele mai vizitate orase din Europa. Situata pe malul nordic al Marii Negre, aceasta destinatie are numeroase obiective pe care le poti vizita, plaje frumoase si o multime de lucruri pe care le poti face pentru o experienta de neuitat. Clima este blanda pe tot parcursul anului iar temperaturile din timpul verii variaza, de obicei, intre 25 si 35 de grade C. Regiunea Varna este cunoscuta pentru plajele cu nisipuri fine si izvoarele minerale calde. Prin urmare, exista o multime de lucruri pe care le poti face in acest oras.

Ce sa faci in Varna?

Varna este un oras cosmopolit si vei gasi numeroase expozitii artistice si culturale pe tot parcursul anului. Exista galerii de arta si muzee pe care le poti vizita, dar si evenimente culturale cu muzica, folclor, opera sau teatru si expozitii in aer liber, la care poti participa. 

Gastronomia bulgara este diversa si delicioasa, foarte multe mancaruri fiind pregatite dupa retete traditionale transmise din generatie in generatie. In Varna, vei gasi o multime de restaurante unde poti savura faimoasele mancaruri, sau crame, unde te vei bucura de o bautura de calitate.

De asemenea, Varna are o viata de noapte impresionanta si este imposibil sa nu gasesti baruri sau cluburi deschise noaptea in timpul verii. Multe dintre acestea sunt situate direct pe plaja, in apropiere de Gradina Marii. 

Iata doar cateva idei de petrecere a timpului in Varna, Bulgaria:

  • O scurta vizita la Muzeul Retro – pentru o mica incursiune in trecutul indepartat, Muzeul Retro este cea mai buna optiune. Atractia principala de aici este colectia de 50 de masini, Skoda, Trabant si Volgas, plus o limuzina Chaika. 
  • O plimbare prin Gradina Botanica – Gradina Botanica face si ea parte din obiectivele turistice din Varna si contine 300 de specii de plante si arbusti. Daca vrei sa te bucuri de un adevarat spectacol, viziteaz-o la inceputul verii, cand vei vedea infloriti peste 250 de specii de irisi si peste 30 de specii de trandafiri. 
  • Viziteaza Stancile ciudate – in anul 1949, acestea au primit statutul de „Fenomen national”. Stancile ciudate se ridica pe malul raului ca niste turnuri ale unei mari fortarete abstracte. Pietrele sunt calcaroase iar formele lor sunt rezultatul eroziunii vantului si apei. 
  • Petrece o zi in Parcul de distractii din Varna – pentru cei mici, Parcul de distractii reprezinta cea mai buna atractie din Varna. Aici, copiii isi pot consuma din energie in carusele, mini coastere cu role, un lac cu barci cu plute, o roata mare si trambuline. 
  • Viziteaza Muzeul Parcului Bataliei de la Varna – acesta este un loc foarte special, unde istoria se impleteste armonios cu natura. Batalia de la Varna a fost un moment definitoriu in istoria Europei si a Bulgariei, marcand conflictul dintre armatele regelui polono-ungar si ale sultanului turc, Murad al II-lea. Daca vrei sa ajungi in acest loc, muzeul se afla in mijlocul unui parc mare si luxuriant din partea vestica a orasului Varna. 
  • Traieste o aventura in “desert” – daca ajungi in Varna, nu rata Padurea de Piatra. Se afla la mai putin de 20 km de centrul orasului, fiind un loc uimitor presarat cu piloni uriasi de piatra, dintre care cei mai inalti ating sapte metri.
atractii varna - varna, bulgaria, desertul de piatra

  • Bucura-te de o excursie de neuitat – poti face diverse excursii in multe locuri interesante aflate in jurul orasului Varna. Printre sugestii se numara explorarea ruinelor din Pliska si Preslav, a orasului Madara si a stancilor si fortaretei sale, o vizita la Kaliakra sau o plimbare cu barca pe raul Kamchia. 
  • Bucura-te de cumparaturi in galerii, buticuri si mall-uri – profita de timpul petrecut in Varna si aprovizioneaza-te cu obiecte de artizanat tipic bulgaresti, icoane pictate, cosmetice si produse de ingrijire. Daca iti plac bijuteriile, viziteaza galeriile si magazinele de arta si vei gasi o selectie excelenta de accesorii din argint si aur la preturi accesibile.

Cum ajungi in Varna si cand este recomandat sa vizitezi obiectivele?

locuri de vizitat varna - pescarusi, lebede, plaja, mare

Daca planuiesti o vacanta la mare sau ti-ai propus sa vezi atractiile turistice din Varna, trebuie sa stii ca cea mai scurta ruta din Bucuresti sau din alte regiuni din Transilvania si Muntenia, este prin punctul de trecere Giurgiu-Ruse. Vama Veche-Durankulak este o alta varianta de a ajunge in Varna iar drumul este frumos deoarece vei traversa statiunile din nordul litoralului bulgaresc.

Varna are o vreme blanda pe tot parcursul anului dar cea mai buna perioada pentru a o vizita este intre lunile mai si octombrie. Temperaturile in timpul verii sunt de obicei intre 25 si 35 de grade C, perfecte pentru plaja, pentru a te bucura de soare si de activitatile in aer liber. Temperatura apei marii in timpul lunilor de vara este de obicei in jur de 23-27 grade C.

Asadar, renumitul oras de coasta bulgaresc este o alegere excelenta pentru a petrece o vacanta de neuitat. Acesta atrage turistii cu plajele sale confortabile, cu locurile de divertisment si cu numeroase puncte turistice interesante. Multe persoane aleg sa o viziteze doar pentru obiectivele istorice si gradinile spectaculoase, in timp ce altii considera ca Varna este o optiune potrivita pentru un sejur linistit la malul marii.

Sursa foto: pixabay.com, pexels.com.

No Comments :