Orasul Istanbul e fascinant! Cum sa-l vezi cu adevarat?

Orasul Istanbul e fascinant! Cum sa-l vezi cu adevarat? Asta pentru că după prima vizită, sigur îți vei dori să te reîntorci pentru că orașul acesta te cucerește din primele momente.

La Istanbul ajungi ușor pentru că orașul e la o oră şi jumătate distanță cu avionul şi din primele minute îți dorești să vezi Hagia Sophia și Moscheea Albastră. Coloșii ăștia sunt cele mai cunoscute obiective turistice turcești și pe bună dreptate. Faptul că sunt la doi pași distanță unul de altul, în aceeași Piață Sultanahmet, le face atât de accesibile. Ține cont însă că te afli într-unul dintre cele mai aglomerate orașe din Europa așa că statul la coadă la muzee e ceva obișnuit aici. Intrarea este gratuită în toate moscheile din oraş, însă preţul unui bilet la restul obiectivelor turistice e destul de piperat.

După ce vizitezi apoi pe îndelete cele două mari culte care construite în oglindă, mergi la Basilica Cistern (care este peste drum de Hagia Sofia și trece aproape neobservată). Palatul scufundat e o moştenire romană, iar interiorul cu sutele de coloane creează o atmosferă misterioasă. Dacă ai noroc, poţi să vezi şi un concert pentru că acustica este excelentă aici.

În spatele Muzeului Hagia Sofia e Palatul Topkapi, unde vei vedea mare parte din Tezaurul Turcesc, păzit cu străşnicie de zeci de soldaţi.  Mai mult decât atât, muzeul deţine cele mai importante relicve – mâna dreaptă şi o parte din craniul lui Ioan Botezătorul, barba şi dinţii profetului Mahomed, toiagul lui Moise dar şi sabia lui Ștefan cel Mare. Ce e şi mai interesant însă e că palatul acesta a fost construit în timpul lui Ahmet al III-lea, pe la 1467 şi a fost sursă de inspiraţie pentru Mozart atunci când a compus opera “Răpirea din Serai”.

Cel mai mare palat al Turciei – Dolmabahce – se află însă pe malul Bosforului şi are în jur de 150 de ani vechime. E un soi de Versailles istanbulit, cu grădini îngrijite milimetric şi porţi care se deschid spre mare. În interior găseşti cel mai mare candelabru din cristal de Bohemia din lume dar şi camera în care, pe 10 noiembrie 1938, la ora 9:05 a murit Kemal Attaturk – primul președinte al Turciei moderne.

Nu departe de palat e un alt loc unde merită să petreci ceva timp: Podul Galata. Ziua e plin de turci pasionaţi de pescuit care ronţăie seminţe în timp ce aşteaptă captura, iar după lăsarea serii e unul dintre locurile preferate ale turiştilor care vin aici în căutarea unui deliciu căruia i s-a dus vestea peste mări şi ţări: sandvişul cu peşte şi murături. E delicios!

Dacă ziua turiştii dau năvală în Sultanahmet, iar turcii îşi văd de-ale lor prin Grand Bazaar vânzând tot soiul de mărfuri, seara cu toţii merg în cel mai fierbinte punct din Istabul: Istiklal Cadessi sau Strada Independenţei şi Piaţa Taksim. O vizita în Istanbul nu e completă fără o promenadă aici unde aroma de narghilea şi de castane coapte, spectacolul oferit de vânzătorii de îngheţată, zecile de magazine de artizanat ori buticurile chic unde găseşti mătăsuri fine îţi vor încânta simţurile. Istiklal Cadessi nu e doar principala rută comercială din Istanbul; aici se găsesc biserici catolice, sinagogi, consulate însă atracţia principală este tramvaiul de epocă.

Însă dacă vrei să simţi oraşul ăsta prin toţi porii, cel mai bine e să ieşi, măcar pentru o zi, din zona turistică. Încearcă să descoperi adevărata faţă a Istanbului, cea fără bazare cu preţuri umflate pentru vesticii care vin aici, cea fără restaurante cu meniu internaţional şi fără localnici care să vorbească engleză. Mergi în Fatih – unul dintre cartierele autentice ale Istanbulului, unde turcii aşteaptă ora rugăciunii plimbându-se agale cu mâinile la spate iar piaţa e plină cu de toate.  Curmale, murături, condimente de tot soiul şi baclavale însiropate la doar câteva lire kilogramul. Profită de ocazie şi intră şi în Moscheile Imperiale Fatih şi Sehzade pentru că sunt cel puţin la fel de interesante ca Moscheea Albastră. Nu uita însă că trebuie să îţi acoperi capul şi umerii şi să-ţi laşi încălţările la intrare!

Plimbarea continuă prin cartiere rezidenţiale, cu magazine la colţ de stradă unde toţi vânzătorii sunt bărbaţi şi unde majoritatea femeilor întâlnite poartă bourka. După vreun ceas ajungi în Fener – e cartierul grecesc din oraş, locul unde de află Patriarhia Constantinopolului, preţurile (mari) sunt afişate în euro, se vorbeşte engleza şi poţi să mănânci un gyros sau o mousaka grecească la orice oră.

Turul Istanbulului autentic e musai să se termine în Pierre Loti – cafeneaua din cimitir. Poţi să mergi până acolo cu un autobuz dar briza Cornului de Aur şi promenada amenajată de-a lungul apei nu te lasă să te urci în vreun mijloc de transport. Poţi faca asta la retur, pentru că liniile  39, 55T şi 99A te lasă în buricul târgului, în Sultanahmet. Şi-apoi, în maximum jumătate de oră de mers agale ajungi în cartierul Eyup unde, la capătul unor străduţe cochete, cu case tradiţionale proaspăt renovate şi colorate se înalţă Moscheea lui Ezup –  loc de pelerinaj pentru turcii de pretutindeni.

La cafeneaua ce poartă numele căpitanului francez ajungi fie după ce urci un sfert de ceas pe aleile cimitirului musulman fie dacă alegi varianta leneşă – cu funicularul. Oricum ar fi, e musai să-ţi tragi sufletul la umbra unui chiparos, deasupra Cornului de Aur, cu un ceai turcesc ori cu o cafea în faţă. Şi dacă vrei un meniu tradiţional turcesc delicios, la preţuri incredibil de mici, mergi la unul dintre restaurantele din faţa moscheii Eyup.

În Istanbul sunt în jur de 17 milioane de locuitori așa că azi putem număra în Istanbul în jur de 3000 de moschei active, dintre care 600 sunt de pe vremea otomanilor.

Un city break în metropola care uneşte Europa de Asia nu e complet fără o croazieră pe strâmtoare. Dacă te tocmeşti în port poţi să plăteşti doar 10 lire pentru o plimbare de o oră cu o şalupă pescărească. Imaginea zecilor de minarete care se înalţă pe mal la apus, cântecul muezinului şi mirosul de apă sărată nu se uită uşor.

No Comments :