Partii din Romania – topul celor mai bune partii de schi din Romania
Chiar daca muntii din Romania nu au maretia Alpilor, zonele montane ale tarii noastre sunt printre cele mai frumoase destinatii de schi din Europa. Muntii sai acoperiti atat de frumos cu zapada, cabanele din lemn construite in stil pitoresc, preturile destul de accesibile publicului larg – toate acestea au ajutat Romania sa se transforme intr-un candidat de top pentru toti iubitorii de schi, snowboard sau alte sporturi de iarna. De la Poiana Brasov, Straja, Sinaia sau Transalpina, toate aceste locuri, si multe altele, sunt un adevarat paradis pentru toate sporturile, extreme sau nu, de iarna.
Chiar daca toate aceste partii de schi nu sunt la fel de mari, in kilometri, precum marile statiuni din Franta sau Austria, ele ofera o priveliste fantastica, zapada numai potrivita pentru schi si snowboard, iar paletarul este pentru toate varstele si dorintele: partii line, drepte si scurte pentru copii sau incepatori, dar si partii abrupte si curbate pentru pasionatii de adrenalina si pentru experti. Aceste locuri superbe din Romania pot fi vizitate chiar si vara, deoarece promit frumoase trasee de drumetii.
Iata care sunt cele mai bune, cautate si frumoase 7 partii de schi din Romania. Pentru experiente care te vor imbia sa revii, alege Muntii Carpati cu toate frumusetile si bogatiile pe care le ofera ei. Si sunt destule.
Top 7 partii de schi din Romania
Sunt foarte multe statiuni de schi in Romania. Unele mai frumoase decat altele, insa este, totusi, dificil sa le compari. Asta deoarece fiecare are portia ei de unicitate si garantie ca ceea ce vei vedea si experimenta acolo te va cuceri definitiv.
Frumusetea naturala a tarii noastre va adauga plus valoare intregii tale experiente la schi si, prin urmare, te vei indragosti de partiile de schi din Romania si de statiunile recomandate.
Descrierea partiilor de schi din Romania
Printre cele mai frumoase partii de schi din Romania se afla:
- Poiana Brasov. Cu siguranta cele mai vizitate partii de schi din Romania sunt acelea din Poiana Brasov. Aceasta statiune este localizata la poalele Muntelui Postavaru. Altitudinea la care te afli aici este de 1030 m. Aceasta statiune este foarte aproape de orasul Brasov. Mai exact, 12 km. Faptul ca statiunea este vizitata intr-un mare procent de straini o face sa fie destinatia preferata si a celor din strainatate. Aici vei gasi nu mai mult de 12 partii de schi. Iar fericirea mare este ca, datorita tipului de clima si faptului ca Poiana Brasov este pozitionata la baza Muntelui Postavaru, zapada poate tine pana la 120 de zile pe an. Cat de mult te poti bucura de frumusetea acestei statiuni si a acestor partii! Totodata, aici vei gasi partii pentru sanie, un lac, teleschi si 7 telescaune. Mai mult, ceea ce ofera Poiana Brasov nu se opreste aici: pentru plimbari romantice in cuplu poti alege un traseu cu sania trasa de cai.
- Straja. Spre deosebire de alte statiuni de schi cu multi ani vechime, Straja a fost deschisa acum 20 de ani. Este situata in judetul Hunedoara. In aceasta statiune vei gasi 12 partii de schi, dintre care cea mai lunga are 8 km. Cinci partii folosesc nocturna. Acest lucru inseamna ca te poti bucura de o tura buna de schiat si dupa ce se lasa intunericul. Statiunea, cu partiile sale extrem de primitoare, se afla la o altitudine de 1445 m. Pentru fiecare partie este amenajat un telescaun sau teleschi, astfel incat poti ajunge repede si in siguranta in varful partiei.
- Sinaia. Printre cele mai mari statiuni din tara, Sinaia ofera iubitorilor de munte peste 20 de partii de schi care au 9 teleschiuri. Cea mai lunga partie de schi din aceasta statiune are 2,5 km. Oferta pentru schiori este larga, partiile punand la dispozitia pasionatilor trasee albastre, rosii, dar si negre. Cea mai inalta partie de schi se afla la 2000 m, in timp ce cea mai joasa la 850 m. Ele sunt amenajate pe doua dintre laturile muntelui, iar cele mai dificile si spectaculoase partii se afla spre est. Celelalte, acelea pentru incepatori, sunt cu vedere spre vest. Insa pe oricare dintre aceste partii de schi decizi sa mergi, privelistea este captivanta.
- Transalpina ski resort. Este cea mai moderna statiune montana ce cuprinde 7 partii de schi din Romania. Este situata in zona Lacului Vidra si a fost deschisa in anul 2012. Traseele sunt intr-o continua expansiune. Partea inferioara a statiunii are o altitudine de 1350 m, insa cea superioara atinge 1800 m. Fiind inconjurata de inaltimi ce depasesc 2000 m, perioadele de ninsoare dureaza in jur de 4 sau chiar 5 luni pe an, fiind chiar posibil sa gasesti zapada si daca mergi in luna mai. In aceasta statiune nu este timp de plictiseala. Cele 7 partii de schi iti stau la dispozitie o perioada lunga de timp intr-un an. Poti alege trasee, piste diferite la fiecare urcare si coborare, sau poti merge pe aceeasi partie. Ele sunt perfecte pentru toate nivelurile. Iar daca obosesti prea mult, nu-ti face griji. Statiunea ofera si locuri de relaxare.
- Predeal. Alaturi de Poiana Brasov, statiunea Predeal este printre cele mai cautate din tara noastra. Si aici fluxul de persoane straine este mare, partiile din aceasta statiune fiind cautate atat iarna, pentru schi sau snowboarding, dar si vara pentru drumetii. Se afla la o altitudine ceva mai mare decat Poaiana Brasov si nu ofera decat 8,5 km de partii, insa acestea sunt mai scurte. Sunt ideale pentru intermediari, dar si pentru avansatii care-si doresc un traseu mai linistit. Cu toate acestea, frumusetea lor si a privelistei, atunci cand te afli pe partie si nu numai, nu poate fi contestata de nimeni si nimic. Predealul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai insorite locuri din Romania. Datorita locatiei prielnice, un weekend la schi poate fi combinat cu o vizita la unicul Castel Peles din Sinaia, dar si o excursie frumoasa in Brasov.
- Azuga. Aceasta statiune ce cuprinde cele mai cunoscute partii de schi din Romania este situata in Valea Prahovei. Este printre statiunile deschise cel mai timpuriu. Functioneaza inca din 1990, dar s-a modernizat foarte mult in ultimii ani. Daca la inceput avea doar doua partii, acum este o adevarata statiune de schi completa, cu tot ceea ce trebuie. Are o gondola foarte moderna ce urca de la 935 m la 1566 m intr-un timp foarte scurt. Aici sunt gazduite cele mai cunoscute partii de schi: Sorica si Cazacu, ambele avand o distanta de 2 km. Mai exista, de asemenea, si partia Baby Cazacu. Dupa cum bine intuiesti, aceasta este perfecta pentru copii si incepatori.
- Ranca. De existenta Muntilor Parang se stie inca din anul 500 i.Hr. Acestia apar in scrierile lui Herodot si ale lui Eschil. Iar statiunea Ranca se afla in acesti munti. Partiile de schi pe care le vei gasi aici sunt ceva mai dificile, astfel ca sunt mai potrivite pentru experti. Altitudinea ofera privelisti uimitoare care iti taie rasuflarea. De jos, insa, muntii se vad la fel de bine si de la mare departare, deoarece sunt printre cele mai inalte creste muntoase din Romania.
Avantajele si dezavantajele partiilor de schi din Romania
Desi sunt marete si minunate, ofera oportunitati de aventura si explorare, partii de schi pentru toate varstele si pare ca totul este fara cusur, partiile de schi din Romania au avantaje si dezavantaje. Este bine sa fii informat despre acestea inainte de a-ti planifica urmatoarea vacanta.
Poiana Brasov – avantaje
- 7 partii, 3 niveluri diferite, atat pentru incepatori, cat si pentru intermediari si avansati;
- 80 km de partie;
- 10 telescaune, telegondole si telecabine;
- Echipament pentru producerea zapezii artificiale pe toate partiile indiferent de gradul de dificultate;
- Scoli si monitori de schi sau snowboarding – daca vrei sa inveti sa practici unul dintre aceste sporturi, sau ambele;
- Numeroase centre de inchiriat pentru echipamente;
- In timpul verii, traseele pentru drumetii si biciclisti ofera o priveliste superba si sunt foarte usor de parcurs, in special prin padure.
Poiana Brasov – dezavantaje
- Preturi mai ridicate decat partiile din Austria, atat la cazare, cat si la schipass-uri;
- Inchirierile de echipamente sunt destul de accesibile ca pret, insa nu ofera calitatea unui echipament pe care ti-l cumperi tu. Pentru o vacanta la schi de cateva zile, insa, sunt in regula.
- Informatiile referitoate la partii, trasee, care instalatii functioneaza nu sunt atat de bine puse la punct.
- Fiind cea mai cunoscuta statiune, ea este si supraaglomerata in sezon.
Straja – avantaje
- Sunt preturi mai mici decat in alte statiuni;
- Nu este la fel de aglomerata ca alte statiuni de schi;
- Partii dotate cu tot ceea ce este necesar;
- S-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani;
- Peste 200 locuri de cazare;
- 12 partii ce au instalatii de transport si nocturne;
- 26 km de partie;
- Toate partiile au tunuri pentru zapada artificiala;
- Drumetii spectaculoare prin padure.
Straja – dezavantaje
- De la parcarea pozitionata la intrarea in statiune, drumul este foarte ingust si abrupt, desi asfaltat. Trebuie mers cu mare grija daca iti doresti sa ajungi cu masina pana la cabana la care esti cazat.
- Desi partiile nu sunt aglomerate, cabanele sunt. S-a construit foarte mult in ultimii ani si de aceea statiunea a devenit usor „incarcata” de cabane.
Sinaia – avantaje
- S-a pastrat arhitectura in stil traditional;
- Telecabina functioneaza si pe timp de vreme rea, in timp ce gondola nu;
- Privelisti splendide pe care nu ai cum sa nu te opresti sa le admiri;
- Zapada intretinuta perfect pentru fiecare zi si moment in care se poate schia;
- Partii pentru toate varstele si nivelurile;
- Preturi acceptabile.
Sinaia – dezavantaje
- Trebuie facute 2 abonamente pentru a putea avea acces total la toate instalatiile pe cablu;
- Se plateste doar cu cash;
- Sunt perioade in care gondola nu functioneaza conform orarului asa ca trebuie verificat site-ul in permanenta;
- Aglomerare la telescaun, telecabina si gondola, prin urmare timp de asteptare lung.
Transalpina ski resort – avantaje
- In weekend sunt deschise 5 partii in plus fata de in timpul saptamanii;
- Privelistea este uimitoare;
- Partiile sunt foarte bine facute – late si batute – si este o adevarata bucurie sa cobori pe ele;
- La o altitudine mare, de peste 1900 de metri, poti avea senzatia ca schiezi printre nori;
- Exista parcari in apropiere de telegondola.
Transalpina ski resort – dezavantaje
- Drum anevoios si usor complicat de urcat din cauza faptului ca este sinuos;
- Programul partiei este mai scurt decat in alte statiuni;
- Nu se poate face plata cu cardul;
- In cazul in care conditiile meteo nu sunt potrivite pentru schi, abonamentul nu isi pastreaza valabilitatea in zilele urmatoare.
Predeal – avantaje
- Zapada pe partii dureaza foarte mult timp;
- Exista instalatii pentru zapada artificiala;
- Partii amenajate si pentru experti, si pentru incepatori;
- Monitori de schi profesionisti;
- Priveliste care taie respiratia;
- Preturi accesibile.
Predeal – dezavantaje
- Statiunea este foarte cunoscuta, deci mai aglomerata decat altele;
- Exista doar 3 instalatii pe cablu.
Azuga – avantaje
- Partii pentru sanie;
- 7 partii pentru schi cu un total de 7 km;
- 7 instalatii pe cablu;
- Peisaj de vis;
- Zona de tubing.
Azuga – dezavantaje
- Trebuie sa suni din timp pentru a gasi un loc de cazare, fiind o statiune cunoscuta;
- Usor aglomerata;
- Multe pensiuni sunt la o distanta mare de partii.
Ranca – avantaje
- Altitudine mare – 1700 m – adica zapada in cea mai mare parte a anului;
- Statiunea, per total, nu este aglomerat;
- Monitori de schi 1 la 1 la preturi accesibile;
- Cazari frumoase la preturi bune pentru publicul larg;
- Partii pentru sanie care fac legatura cu cele pentru schiorii profesionisti.
Ranca – dezavantaje
- Doar 4 partii, insa bine intretinute;
- Aglomerare doar la intrarea din statiune deoarece tot mai multe persoane vor sa ajunga cu masinile cat mai sus.
Schi in Romania – recomandari referitoare la partiile de schi din Romania
Pentru o vacanta reusita la schi, alegerea unei statiuni potrivite nevoilor si dorintelor este un lucru esential. Exista posibilitatea sa nu te bucuri de timpul din vacanta daca alegi o statiune la intamplare, fara sa fii informat. Unele partii de schi din Romania pentru incepatori sunt foarte potrivite si pentru experti. Insa unele statiuni sunt mai potrivite pentru familii sau prieteni care schiaza si au diferite niveluri, pentru ca aceste statiuni ofera 3 tipuri de trasee.
Iata cateva recomandari de care sa tii cont cand vrei sa ai parte de o escapada la munte, la schi:
- Alege partii cu pante usoare, line si cu mult spatiu deschis, daca esti la inceput. Insa te ajuta si daca esti profesionist. Un spatiu deschis te ajuta sa faci viraje largi. Intereseaza-te in ce statiuni sunt partii albastre, dar si rosii sau negre daca preferi adrenalina.
- Instalatiile pe cablu sunt foarte importante. Este dificil spre imposibil sa urci pe jos cu schiurile sau snowboard-ul in spate daca vrei sa mergi la o altitudine foarte mare. Asa ca trebuie sa te interesezi dinainte in ce statiuni vei avea teleschi, telescaun sau telecabina de jos pana in varful partiei.
- Asigura-te ca nu mergi la munte sa faci un sport extrem daca nu esti echipat corespunzator. Echipamentul te poate feri de reale lovituri ce pot lasa urme. Casca de protectie, ochelari, un combinezon impermeabil si manusi sunt de pus in capul listei de bagaj.
- Programeaza o vacanta in extra sezon. Intotdeauna preturile vor fi mult mai accesibile si nici nu va fi atat de aglomerat.
Unde se schiaza in Romania – informatii esentiale de stiut despre partiile de schi din Romania
Atunci cand planifici o vacanta la munte la schi, ai nevoie sa cunosti cateva informatii esentiale precum cand este sezonul, care este orarul de functionare al instalatiilor pe cablu, cum se ajunge la partia pe care iti doresti sa schiezi si asa mai departe.
Mai joi vei gasi cateva dintre aceste informatii esential de verificat.
Cum se ajunge la domeniile schiabile din Romania
In functie de orasul in care locuiesti, poti ajunge intr-un timp mai lung sau mai scurt la aceste statiuni. Iata ce optiuni ai:
- Poiana Brasov – Daca locuiesti in Brasov, sunt 12 km pana in statiune si poti merge cu masina personala. Pentru bucuresteni, traseul poate include atat masina personala si un drum de 2 ore, dar si trenul pana in Brasov. Iar de aici sunt autobuze care merg pana in Poiana Brasov.
- Straja – O data ajuns in Petrosani, trebuie sa mergi pe DN 66 pana la indicatorul spre Lupeni. Din Lupeni mai sunt aproximativ 15 km daca urmezi indicatorul Straja. In Braita este o zona de agrement unde se poate lasa masina in parcare si pana sus in statiune se poate urca cu telegondola.
- Sinaia – Optiunile sunt masina personala (Bucuresti – Sinaia: 120 km / Ploiesti – Sinaia: 60 km / Brasov – Sinaia: 50 km), trenul -pe care il poti lua din multe orase din tara (Bucuresti, Satu Mare, Timisoara, Galati etc.) sau microbuz pe care il poti lua din Cluj, Constanta, Zalau, Targoviste etc.
- Transalpina ski resort – Unul dintre posibilele trasee este Petrosani (pe DN7A timp de aproximativ 30km) –> localitatea Jiet –> urmezi Drumul National spre Cheile Jiet –> treci pe langa Cabana Groapa Seaca –> treci pe langa Cabana Obarsia Lotrului si dupa aproximativ 5 km vei ajunge la destinatie. Un alt traseu posibil este Ramnicu – Valcea (pe DN7A aproximativ 70km) –> Calimanesti –> Brezoi –> Voineasa si dupa aproape 30 km ajungi in domeniul schiabil de langa Lacul Vidra.
- Predeal – Cea mai buna optiune este masina personala. Statiunea este la mai putin de 150 km de la Bucuresti si 25 km de Brasov si Sinaia.
- Azuga – Poti folosi masina personala pe DN1 din Bucuresti – 150 km. Traseul pe care trebuie sa-l urmaresti: Bucuresti – Ploiesti – Campina – Breaza – Comarnic – Sinaia – Busteni – Azuga. Exista posibilitatea de a merge si cu trenul.
- Ranca – Din nou exista posibilitatea de a merge cu masina personala, cu trenul sau cu mijloacele de transport in comun.
Sezonul pentru partiile de schi din Romania
Atunci cand vorbim de vacante la mare sau munte, vorbim de sezon si extrasezon. In sezon, preturile sunt, de regula, mai ridicate decat in extrasezon, de aceea sunt destul de multe persoane care aleg sa mearga in extrasezon. De obicei, sezonul incepe in decembrie si se termina la inceputul primaverii, moment in care incepe perioada extrasezonului. Dar iata care este intervalul orar in care sunt deschise partiile de schi din Romania si instalatiile pe cablu:
- Poiana Brasov – orarul de functionare al instalatiilor pe cablu este 9:00 – 16:00
- Straja – orarul de functionare al instalatiilor pe cablu este 9:00 – 17:00, insa partia este deschisa pana la ora 21:00. Perioada de varf a sezonului este noiembrie-aprilie.
- Sinaia – teleschiurile functioneaza de la 8:45 pana la ora 16 zilnic, in timpul saptamanii.
- Transalpina ski resort – partiile sunt deschise de la 9:00 la 17:00, iar ultima gondola pleaca la ora 16:35.
- Predeal – telescaunul functioneaza intre 10:30 – 16:30, iar teleschiul intre 9:00-16:30.
- Azuga – instalatiile pe cablu functioneaza intre orele 9:30 – 16:00.
- Ranca – instalatiile pe cablu functioneaza, si aici, intre orele 9:30 – 16:00.
In concluzie, vacantele la munte in statiunile cu partii de schi din Romania te pot face sa traiesti experiente uimitoare, sa ai parte de privelisti alese, de partii numai bune de experimentat, de distrat si de invatat. Facilitatile oferite de aceste statiuni sunt cautate de multe persoane, preturile accesibile tuturor, zapada numai buna de schiat si locul minunat in care ele sunt pozitionate fac din muntii tarii noastre mai mult decat o simpla atractie turistica si te imbie la explorare.
Sursa foto: pexels.com.
No Comments :