Poftă de Italia

Wanderlust – dorința puternică de a călători și de a descoperi lumea. Știm cu toții cum e când această “boală” ne face să căutăm bilete de avion, hoteluri frumoase și restaurante cu mâncăruri bune pentru trup și suflet. Știm că nu avem scăpare. Că trebuie să plecăm, să descoperim, să ne îmbătăm cu frumusețile lumii în care trăim. De fiecare dată când această stare se manifestă, mă gândesc la o destinație apropiată, potrivită atât pentru o escapadă romantică, pentru o ieșire cu familia, cât și pentru un weekend de distracție cu prietenele: Bella Italia. Dar nu oriunde, ci în Napoli, Sorrento și Positano. De ce? Iată mai jos…

Napoli este un oraș interesant și plin de viață. Am găsit aici cea mai frumoasă biserică din Italia, dar și cea mai bună pizza din lume. Este un oraș accesibil, aproape de noi, în care poți merge o zi sau două să te deconectezi, să mănânci ceva bun și să bei un pahar cu vin.

Iar dacă dorul de depărtări încă te macină, poți lua trenul din Gara Centrală și într-o oră ești în Sorrento, o bijuterie de orășel cocoțat pe stânci, înclinat spre mare, cu străzi de poveste, portocali înfloriți și baruri ascunse sub bolte de verdeață.

Un autobuz te va purta din Sorrento spre Positano și Amalfi, pe unul dintre cele mai spectaculoase trasee pe care le-am parcurs vreodată. Drumul în sine este de vis. Iar Positano este ca în filme: mic, elegant, colorat și liniștit, o oază de bucurie.

Napoli este un oraș al contrastelor. Pe de o parte este boem, elegant, civilizat și încărcat de istorie, pe de altă parte este murdar și înghesuit. Însă din orice latură ai privi acest oraș al Italiei, trebuie să recunoști că este minunat! Ai atât de multe de făcut în Napoli – te poți plimba prin centrul vechi, poți vizita bisericile orașului, poți bea un espresso la o terasă, poți degusta cea mai bună pizza din lume și multe, multe altele…

Bilete de avion si cazare in Napoli găsești pe Veltravel.ro!

Aeroporto Internazionale di Napoli este foarte aproape de centrul orașului, astfel încât un taxi va rezolva problema transportului la un preț minim. Însă există și autobuzele Air sau Alibus care te vor duce oriunde dorești, atât în oraș, cât și pe coasta Amalfitana. Prețurile sunt mici.

Napoli este un oraș pe care fie îl iubești din prima, fie îl urăști. Este un oraș destul de murdar față de restul Italiei, înghesuit și complicat. Însă este și locul celei mai bune pizza din lume, a înghețatei divine, a cafelei aromate și a oamenilor veseli. Îți recomand să ocolești zona gării centrale și să te plimbi pe străzile din centrul vechi. Nu trebuie să ratezi Duomo din Napoli, este una dintre cele mai frumoase biserici din lume, chiar dacă exteriorul nu trădează acest lucru.

Ce să faci în Napoli:

– Este absolut obligatoriu să mănânci pizza în Napoli! Încearcă localurile celebre ca Da Michele (unde a poposit și Julia Roberts în Eat, Pray, Love) sau Di Matteo. Dacă nu ai timp de restaurant, cumpără de pe stradă o pizza fritta.

– Nu te rezuma doar la traseele incluse în ghidurile turistice. Aleile sunt înguste, pietruite și pline de culoare. Astfel vei găsi și cele mai bune magazine din lume cu paste și limoncello.

– Oprește-te la o terasă și comandă un espresso sau un cappuccino, iar alături neapărat niste Sfogliatelle. Acestea sunt niște foi fine și crocante de aluat cu diverse umpluturi dulci. Sunt divine!

– Și Napoli, ca și Roma, beneficiază de un adevărat oraș subteran extins. Cele mai interesante catacombe sunt cele de sub Biserica San Lorenzo Maggiore.

– Petrece o dimineață într-o piață de fructe de mare, apoi vizitează Castelul Sant’ Elmo și apoi urcă până la Capo di Posillipo, de unde peisajul este fabulos.

– Mănâncă pizza și gelato, la orice oră din zi și din noapte. Iar dacă mergi în weekend, fă-ți provizii, duminica sunt închise aproape toate pizzeriile.

Din Napoli ia un autobuz până pe minunata Coastă Amalfitană și vizitează orașele Sorrento, Positano, Amalfi și Salerno. O poți face într-o singură zi, dacă pornești la drum de dimineață. În Sorrento îți recomand să bei un limoncello la o terasă!

Pentru noi, Sorrento a fost o revelație. Din gară am coborât puțin și am ajuns într-un parc. Razele de soare ale dimineții pătrundeau printre ramurile sălciilor și palmierilor, jucându-se de-a v-ați ascunselea cu vântul ușor. Liniște. Liniște deplină. Blocuri cu terase largi, cu ventilatoare din bambus și hoteluri de 4 stele tăcute și răcoroase.

Nu mică ne-a fost mirarea când am ajuns în centrul orașului. Casele coloniale sunt colorate în galben și roz prăfuit, iar soarele crează pe ele arabescuri fermecate. Pe fiecare alee, la fiecare colț de stradă, lângă fiecare magazin, sunt portocali plini de fructe imense, rotunde, savuroase. Portocaliul persistent, albastrul apei, al cerului mi-au pătruns în inimă și am lăsat o parte din mine acolo.

Positano este un orășel romantic de pe Coasta Amalfitană. Cea mai mare parte a acestei așezări se află pe un versant înclinat periculos spre Marea Mediterană. În trecut, Positano era un sat de pescari care trepatat au emigrat în Australia. În prezent, orașul este una dintre cele mai importante destinații turistice ale Italiei.

Satul Positano avea în trecut case colorate si mici, cocoțate pe munte, cu vedere la mare. O biserică, multe taverne și locuitori primitori. Aproape nimic nu s-a schimbat de atunci…

În anii ’70, Positano a fost casa lui Shawn Phillips, care a scris cele mai multe cântece din cariera sa aici. Mick Jagger și Keith Richards de la The Rolling Stones și-au compus piesa „Midnight Rambler” într-o cafenea din Positano.

Hotelurile de 4 și 5 stele s-au ridicat admirabil de repede, iar în Positano există și un hotel din top 10 – cele mai frumoase hoteluri din lume – Le Sirenuse, care oferă vedere la mare, la oraș și are lămâi și portocali pe terasă.

Positano este celebru pentru limoncello, dar și pentru L’Albertissimo (o băutură alcoolică ce se găsește doar în port). În plus, peisajele sunt spectaculoase, drumul până în Positano îți taie răsuflarea, iar culorile caselor, eleganța restaurantelor și plaja superbă te vor face să revii an după an.

Deși mic, aglomerat, întortocheat și greu de aprovizionat, Positano nu duce lipsă de magazine de firmă, de buticuri cochete, de tarabe cu suvenituri și de alte locații unde poți să-ți faci cumpărăturile.

Italia are o măreție, un aer atât de special, încât orice zonă ai alege să vizitezi vei fi câștigat. Din nobila Genova și până în sud, în tradiționala Sicilia, totul este cât se poate de real, de autentic, de fascinant. Îți recomand cu drag să faci un traseu culinar, unul romantic și unul boem în minunata Italia. Nu te vei sătura niciodată.

Iar Veltravel, după cum bine știi, are cele mai bune prețuri:) 

No Comments :