Plaja exotica cu ape turcoaz

Roma – Orasul Etern

Roma – Orasul Etern. Orasul celor Sapte Coline este centrul cultural, economic si religios al Italiei. Facand o plimbare pe strazile orasului te simti ca si cum ai pasi in istorie sau ca te plimbi intr-un muzeu in aer liber. Roma atrage turistii prin cultura si bogatia istorica cu care este inzestrata. La Roma sunt mai multe de vazut decat in oricare alt oras din lume, cu ruine de peste 2000 de ani in mijlocul unei arii urbane.

Roma este deservita de doua aeroporturi principale. Aeroportul Roma Fiumicino (Leonardo Da Vinci) se gaseste la o distanta de 30 de km de centrul orasului si cel mai usor poti ajunge in oras prin intermediul trenului Leonardo Express, cu sosire in gara Termini (trenul circula din jumate in jumate de ora si durata calatoriei este de 35 minute).

Trenurile de intoarcere de la Roma Termini are bilete ieftine disponibile la ghisee, dar si la magazinele de ziare din Termini. Biletele vandute pe platformele de plecare sunt mai scumpe. Nu puteti cumpara bilete pentru un anumit tren, exista doar bilete pentru o anumita ruta (Termini), dar este valabil la orice. Nu uitati sa stampilati biletul in aparatele galbene de validare inainte de a-l folosi.

Un alt aeroport, Roma Ciampino  se afla la o distanta de 15 km de centrul orasului, fiind situat pe Via Appia Nuova, la mica distanta de soseaua de centura a Romei si de sistemul principal de autostrazi Nord-Sud si Est-Vest.  Cea mai buna varianta de a ajunge in oras, este autobuzul Terravision catre statia centrala Roma Termini.

Infrastrucura urbana publica este foarte accesibila turistilor, stanadardul sau fiind foarte bun. Poti alege sa te deplasezi cu metroul (2 linii de metrou din care se intersecteaza la Termini, cu legaturi catre suburbii), cu sistemul de trenuri RER, cu un autobuz, taxi, vaporas sau cu bicicleta. Exista si transport urban turistic, special pentru cei care viziteaza orasul. Cele mai intalnite sunt tururile cu autobuzul, insa, la celelalte mijloace de transport, au luat nastere tot felul de oferte speciale dedicate turistilor.

Pentru a profita la maxim de tot ceea ce ofera orasul, aveti la dispozitie 2 carduri turistice: Cardul Roma Archeologia si Roma Pass.

Cardul Roma Archeologia costa aprox 20 de euro/persoana, este valabil 7 zile si va faciliteaza intrarea la toate muzeele romane nationale, Colosseum, Colina Palatin, Termele lui Carcalla, Mormantul Ceciliei Metella si Villa Quintiti. Acest card se poate achizitiona de la Centrul de informare turistica de pe Via Parigi Nr 5 sau de la obiectivele de mai sus, exceptie Mormantul Ceciliei Metella.

Cardul Roma Pass va ofera gratuitate pe transportul public, intrari gratuite la muzee si situri arheologice. Cardul valabil pe 3 zile costa aprox. 18 Eur/persoana si se poate procura de la centrele de informare turistica si muzee.

Fiind o capitala europeana si un oras de atractie mondiala, Roma are o varietate foarte bogata de hoteluri si locuri de cazare. In centrul orasului, majoritatea hotelurilor se afla in cladiri ce dateaza din Secolul  XIX si au aspectul elegentei din trecut. In Piazza di Spagna se gasesc cele ma prestigioase si scumpe hoteluri, plus una din cele mai bune zone pentru shopping. Alte hoteluri elegante si frumoase sunt localizate de-al lungul Viei Veneto, unde se gasesc si multe restaurante, baruri si magazine.

O mare parte dintre hotelurile mai accesibile ca pret se gasdesc in zona Termini si via Nazionale. In aceasta zona gasiti de la hoteluri de 1* sau pensiuni pana la hoteluri de 4*.

Roma este prin excelenta un intreg loc de vizitat, un contrast intre vechi si nou, intre modernitate si istorie. Pe oriunde pasesti, vei avea ce vedea si ce invata: pietele publice, bazilici, amfiteatre, temple, terme, alaturi de locuinele luxoase ale aristocratilor, toate imbinete intr-o retea de stazi trasate cu mare finete. Zidurile fostei capitale amintesc ca aceasta a fost o adevarata cetate, o cetate eterna.

Cel mai renumit dintre obiectivele de aici este Colosseum-ul, cel mai mare amfiteatru al lumii romane, fiind locul dedicat spectacolelor (Pane et circum), locul unde aveau loc lupte cu gladiatori si animale.

Panteonul, templul tuturor zeilor, este o alta capodopera a vremii, astazi fiind singura constructie din lume cu acoperisul original, din perioada romana.

In orasul de pe sapte coline au fost construite mai multe forumuri, piete monumentale din centrul cetatii eterne, construite pentru a se evidentia puterea conducatorilor, avand si scop de propaganda: Forumul lui Caesar, Forumul lui Augustus, Forumul Pacii, Forul Roman, Forumul lui Nerva, Forumul lui Traian. In afara de acestea a fost construit Forumul Roman, piata republicana, centru politic, religios si economic al orasului din secolul al VI-lea i.Hr. Este cel mai mare sit de sapaturi arheologice din Roma, dar, din pacate, dupa prabusirea sa in Evul Mediu, la sfarsitul Imperiului, a fost lasat in paragina, incat veloarea sa inestimabila s-a redus. Deasupra Forumului Imperial puteti vedea Palatinul, cea mai veche asezare de pe cele sapte coline. El inspira opulenta, lux, amintind de fastuoasele petreceri care aveau loc aici, organizate de patricieni.

Renasterea si apoi stilul baroc si-au pus serios amprenta pe arhitectura orasului. Cel mai important obiectiv construit in stillul baroc este Fontana di Trevi, dedicata zeului Neptun, un fel de fantana arteziana ce curge din peretele unei cladiri (Palazzo Poli, iar fundalul este reprezentat de o scena mitologica denumita generic „Imblanzirea apelor”. Legenda acestei fantani spune ca, daca arunci un banut, vei avea norocul de a te intoarce in Orasul Etern.

Pietele si fantanile in diferite stiluri constituie obiective de importanta pentru turismul din Roma. Cele mai importante piete sunt  Piata Di Spagna cu faimoasele Trepte Spaniole, in varful acestora gasindu-se Biserica Trinità dei Mioti. In Piazza Navona poti sa te relaxezi la una dintre terasele si cafenelele de aici, sau poti pur si simplu sa te plimbi admirand frumoasele fantani. O alta piata cunoscuta este Piazza del Popolo, unde poti vedea Obelixul ridicat la ordinul papei Sixtus I in 1589, precum si biserica renascentista Santa Maria Del Popolo.

Pentru cei care doresc sa petreaca un sejur de 1 Mai la Roma un pachet Avion +Cazare in perioada 01.05 – 04.05 costa de la 260 Eur/persoana.

No Comments :