Sighisoara: obiective turistice de neratat intr-una dintre cele mai spectaculoase cetati medievale

Sighisoara obiective turistice de neratat intr-una dintre cele mai spectaculoase cetati medievale

Sighisoara este un oras al legendelor si misterelor si un loc ideal pentru turistii care doresc sa imbine adevarul istoric cu mitul. Vei afla din acest articol o scurta istorie a Sighisoarei, ce poti vizita in Sighisoara, precum si care sunt cele mai importante atractii turistice din oras si imprejurimi si cateva idei despre ce poti face atat iarna, cat si vara in Sighisoara. Iti vei da seama de ce este unul dintre cele mai romantice si iubite orase din Romania, unul dintre acele locuri in care vei vrea sa te intorci pentru farmecul sau special.

Sighisoara: obiective turistice si scurta istorie

Sighisoara obiective turistice si scurta istorie

Romania ofera multe optiuni pentru un city break interesant, plin de istorie si distractie deopotriva. Daca iti cauti cazare in Romania in perioada urmatoare, Sighisoara este unul dintre cele mai recomandate orase din tara. Fara indoiala, farmecul sau deosebit te va face sa revii in minunata cetate medievala. De altfel, destul de putine lucruri s-au schimbat in oras in ultimele opt secole, Sighisoara fiind un loc romantic, cu stradute inguste si case fermecatoare.

Sighisoara a fost fondata in secolul al XII-lea de catre sasii care s-au stabilit aici la invitatia regelui maghiar Géza al II-lea. Orasul s-a dezvoltat rapid intr-un puternic centru economic si comercial. Impresionantul sistem de aparare care a facut-o cel mai greu de cucerit dintre toate orasele transilvanene a fost construit in secolul al XV-lea, datorita prosperitatii asezarii. Era format din 14 turnuri, fiecare construit si aparat de o breasla de mesteri. Noua dintre turnurile originale sunt inca in picioare si mai pot fi admirate: printre altele, Turnul Cizmarilor, Turnul Tesatorilor, Turnul Croitorilor si Turnul Fierarilor.

Potrivit unei legende, aici ar fi locuit intre 1431 si 1435 Vlad Dracul, tatal viitorului domnitor al tarii Romanesti, Vlad Tepes. Poate ca si conexiunea cu mitul celebrului Dracula face din aceasta cetate unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat pentru turistii romani si straini deopotriva. 

Locuri de vizitat in Sighisoara si in imprejurimi

Locuri de vizitat in Sighisoara si in imprejurimi

Cetatea Sighisoara fost clasificata in 1999 ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO datorita calitatii si conservarii patrimoniului sau cultural extraordinar. Principalele monumente de vizitat sunt diversele turnuri ale cetatii (si mai ales Turnul cu Ceas), bisericile (Biserica de pe Deal, Biserica Manastirii) si casa lui Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes. Dincolo de obiectivele turistice in sine, Sighisoara este cunoscuta pentru atmosfera fantastica, specifica povestilor cu printese si cavaleri.

Piata Cetatii este un loc captivant datorita aspectului sau medieval, cu proeminentul Turn cu Ceas si casele aparte care o inconjoara. Pentru ca nu exista vreo cladire care sa se remarce, intreaga piata arata atat de armonios intr-o atmosfera de mister si istorie. In vechile cladiri din zona sunt acum magazine de suveniruri si restaurante. In apropiere se afla Catedrala Sf. Iosif, construita in stil neoclasic inspirat de stilul arhitectural din nordul Italiei.

Locuri de vizitat in Sighisoara si in imprejurimi Turnul cu Ceas

Turnul cu Ceas a fost intrarea principala in oras si unul dintre cele paisprezece turnuri pe care le avea cetatea (in prezent au mai ramas doar noua). Situat la est de cetate, inaltimea acestuia este de 64 de metri si este unul dintre cele mai remarcabile locuri de vazut in Sighisoara. Desi turnul dateaza din secolul al XIII-lea, ceasul care ii da numele este din secolul al XVII-lea. Langa Turn se afla Biserica Manastirii, atestata in 1298, aflata in prezent in renovare si nu poate fi vizitata.

Biserica Dealului, una dintre cele mai reprezentative cladiri bisericesti in stil gotic, este a treia ca marime din Transilvania. A fost construita la o altitudine de 429 de metri, fiind ultimul punct defensiv al cetatii. In interior se pastreaza fresce medievale, restaurate in timpul lucrarilor de conservare din 1995. In prezent, biserica este muzeu, iar din inventarul original s-au pastrat multe pietre funerare renascentiste, tabernacolul si o strana in stil gotic tarziu. In plus, aici au fost aduse multe altare valoroase din bisericile satesti vechi, precum si o colectie de cutii de provizii din secolele XVI-XVIII.

Locuri de vizitat in Sighisoara si in imprejurimi strazi pietruite sighisoara

Cladirea veche a scolii se afla chiar langa Biserica de pe Deal, Turnul Fauritorilor si Cimitirul Evanghelic. Scara Scolarilor, un alt obiectiv aparte, dateaza din 1642 si este un pasaj de scari construit pentru protejarea elevilor pe timp de iarna, pe drumul lor din Piata Orasului pana la scoala de pe Deal. Dupa cele 175 de trepte, vei ajunge in cea mai linistita parte a Sighisoarei medievale.

Locuri de vizitat in Sighisoara si in imprejurimi Scala Scolarilor

In imprejumile orasului vei putea gasi cetati si sate incredibile, destinatii perfecte pentru excursii de o zi sau un weekend, adevarate incursiuni in traditiile lumii transilvanene.

Locuri de vizitat in Sighisoara si in imprejurimi Viscri

Viscri, un frumos oras rural cu o biserica fortificata saseasca, este un alt sit deosebit pe care trebuie sa il vizitezi daca ajungi in aceasta zona a Romaniei. De asemenea, un alt loc fascinant de vizitat in imprejurimi este Cetatea Rupea, restaurata in 2014 si construita initial de sasi si documentata pentru prima data in anii 1300. Este unul dintre cele mai vechi situri arheologice din Romania, unde semnele asezarii umane dateaza din anii 5500 i.Hr. – 3500 i.Hr.

De altfel, intreaga zona a Transilvaniei ofera destinatii pentru toate tipurile de turisti si de vacante. Tot ce trebuie sa faci este sa iti planifici urmatoarea excursie si sa te lasi purtat in lumea plina de mosteniri culturale si istorice ale Romaniei.

Ce poti face in Sighisoara in orice anotimp

Ce poti face in Sighisoara in orice anotimp

Fosta asezare saseasca si orasul vechi cu ziduri bine conservate i-au adus Sighisoarei distinctia de sit UNESCO in anul 1999. Este unul dintre acele locuri in care te poti simti bine atat in mijlocul verii, sub soarele arzator, cat si iarna admirand cetatea luminata si plina de zapada. Inca un motiv sa te intorci oricand in Sighisoara.

In timpul verii, in oras are loc cel mai vechi festival medieval din Romania. Evenimentul asteptat anual de mii de oameni prezinta o istorie medievala incantatoare a Transilvaniei. Tocmai de aceea, o excursie la Sighisoara in timpul festivalului medieval este ca o intoarcere in trecut, intr-un univers magic. Se desfasoara in fiecare vara la sfarsitul lunii iulie si este o oportunitate incredibila de a vedea cum au trait, au luptat si au supravietuit oamenii in Evul Mediu. De asemenea, este o ocazie potrivita pentru a invata de la artizanii locali si de a explora cetatea.

Zapada aduce un farmec aparte in cetatea istorica. Daca te gandesti sa vizitezi Sighisoara in timpul iernii, te vei putea bucura nu numai de peisajele deosebite, ci si de un targ de Craciun cu produse traditionale romanesti, un carusel pentru copii si un patinoar. De asemenea, in perioada sarbatorilor de Craciun se organizeaza concerte in aer liber si multe alte evenimente dedicate celor mici.

Concluzii Sighisoara obiective turistice de neratat intr-una dintre cele mai spectaculoase cetati medievale

Bogata in cultura si istorie, Sighisoara este una dintre cele mai inspirate destinatii de vacanta. Cu strazile sale pietruite, casele sale colorate din secolul al XVI-lea, turnurile sale si acel aer istoric, o vizita in Sighisoara inseamna placerea unei calatorii lente, departe de orasele aglomerate si cosmopolite.

Sursa foto: Unsplash.com.

No Comments :