Ski in Elvetia: cum sa petreci o vacanta de vis + TOP 10 statiuni de neratat

O vacanta la ski in Elvetia este visul suprem pentru orice iubitor de zapada! Cu cele trei lanturi muntoase ale sale (Jura, Prealpi si Alpi), Elvetia are mai mult de 7.000 de kilometri de versanti si se bucura inca de o natura nealterata, cu peisaje uluitoare. O alegere traditionala pentru sporturile de iarna, aceasta regiune si-a castigat de-a lungul anilor popularitatea internationala a regiunilor muntoase ale Confederatiei Elvetiene.

De la partii superb ingrijite, o clima fantastica pana la un peisaj montan inalt cu zapada si privelisti fantastice ale lumii inzapezite din Alpi sau Jura, Elvetia este o destinatie clasica pentru iubitorii zapezii.

Daca vrei sa te bucuri de o vacanta incredibila, vei putea citi in acest articol informatii utile despre tot ce inseamna partii, statiuni si zone de ski din Elvetia, precum si recomandari despre cum sa iti transformi o calatorie in Elvetia intr-una memorabila.

Ski in Elvetia: ce trebuie sa stii inainte de a-ti rezerva urmatoarea vacanta?

Ski in Elvetia ce trebuie sa stii inainte de a-ti rezerva urmatoarea vacanta

Orice iubitor de ski si de peisajele pe care le ofera zapada viseaza sa poata practica acest sport in Alpii Elvetieni si sa se bucure de aceasta experienta fantastica. In Elvetia vei gasi o oferta turistica grozava, indiferent daca esti expert in ski-ul pe teren alunecos sau esti la nivel de incepator in acest sport.

Cu multe statiuni adaptate familiilor, te vei putea bucura de destinatii dedicate tuturor gusturilor, cu cele mai bune servicii si activitati, iar kilometri de partii de zapada pentru toate nivelurile te asteapta sa le descoperi si sa le explorezi.

Cel mai bun moment pentru a calatori in Elvetia depinde de ceea ce vrei sa faci in aceasta vacanta. Daca te intereseaza practicarea sporturilor de iarna, cea mai buna perioada este din decembrie pana in martie. Daca preferi, mai degraba, vremea buna, cele mai bune optiuni sunt intre aprilie si iunie, precum si din septembrie pana in noiembrie. 

De asemenea, tine cont de numarul de zile pe care il aloci calatoriei tale. De cele mai multe ori, vei gasi oferte mai bune daca iti planifici o saptamana intreaga, atat de cazare, cat si pentru biletele de avion.

Statiuni de ski in Elvetia: cum sa alegi destinatia potrivita?

Statiuni de ski in Elvetia cum sa alegi destinatia potrivita

Chiar daca esti singurul pasionat de sporturile de iarna, cu siguranta iti poti convinge prietenii sau familia sa te insoteasca in orice statiune din Elvetia. Poate nu se vor indragosti neaparat de ski, dar vor avea numeroase activitati distrative care vor transforma aceasta calatorie intr-una de neuitat.

In cele mai cunoscute statiuni de ski vei putea gasi o gama larga de restaurante, precum si optiuni de shopping. De asemenea, aceste statiuni de ski sunt, in fapt, orase cu traditie in tara, asa ca turismul urban este o varianta de luat in calcul. De exemplu, orasul Zermatt este o destinatie turistica minunata in care domina privelistea impunatoare a Muntelui Matterhorn.

De asemenea, desi sunt cunoscute pentru practicarea ski-ului, aceste statiuni ofera o gama larga de activitati dedicate sporturilor de iarna. De la patinoar si snowboard pana la zboruri cu parapanta, fiecare turist va putea petrece timpul in cele mai agreabile feluri.

Daca cele mai multe statiuni din Elvetia ofera toate oportunitatile de distractie pentru adulti, daca alegi sa pleci cu cei mici la ski, Zuoz este alegerea perfecta. Departe de extravaganta celorlalte statiuni, situati in valea de vis a Engadinei, Zuoz are conditiile ideale pentru familiile iubitoare de schi. Aceasta statiune de schi este situata intre 1.720 si 2.465 de metri deasupra nivelului marii. Telescaunul Chastlatsch este special conceput pentru ca cei mici, sa poata urca in siguranta singuri, fiind ideal pentru cursuri de schi pentru copii.

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta!

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta

Daca ai nevoie de inspiratie pentru alegerea destinatiei pentru o vacanta la ski in Elvetia, vei gasi in continuare o selectie cu cele mai populare si apreciate 10 statiuni din aceasta tara fascinanta. Cauta cea mai buna oferta pentru tine si planifica o excursie memorabila.

Zermatt

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta Zermatt

Una dintre statiunile de referinta din lume, Zermatt are o experienta de peste 150 de ani, incadrata intr-unul dintre cele mai bune peisaje ale Alpilor, iar domeniul schiabil acopera o suprafata de peste 360 ​​km de partii, potrivite pentru toate nivelurile. Astfel, se face posibila trecerea din Elvetia in Italia pentru cele mai bune optiuni de ski de ambele parti ale granitei.

Printre serviciile oferite de diferitele companii din Zermatt se numara schiul in locuri cu zapada virgina, accesibil prin elicopterele Air Zermatt. O alta optiune interesanta este schiatul pe ghetarul Thedoul, un loc foarte cautat de iubitorii de snowboard.

Statiunea Zermatt este, cu adevarat, impresionanta: la o inaltime maxima de aproape 4.000 m, cu mai mult de jumatate de partii rosii (nivel mediu) si 18% negre (nivel avansat), 34 de teleschi si o capacitate de 54.000 de schiori pe ora. Desi este, de obicei, frecventata de schiori experimentati, datorita gamei sale largi de partii de nivel mediu si avansat, Zermatt are o zona pentru incepatori.

Verbier

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta Verbier

Micul oras elvetian gazduieste una dintre cele mai interesante zone de schi din tara. Cu peste 100 km de partii negre (nivel avansat), este unul dintre locurile ideale pentru iubitorii de ski extrem. De altfel, Verbier face parte dintr-o regiune turistica numita Patru Vai (Verbier, Thyon, Veysonnaz si Nendaz) care are la dispozitie peste 410 kilometri de partii de schi. Statiunea este situata pe o terasa naturala care ofera vedere la Grand Combin si grupul Mont Blanc. 

Calitatea zapezii este foarte buna pe tot parcursul anului datorita orientarii spre nord-est a celor mai multe partii. Desi este vizitat de multi schiori experti, statiunea Verbier ofera o gama buna de partii albastre, de nivel incepator, care permit schiorilor de toate nivelurile sa se bucure de acest sport.

St. Moritz

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta St Moritz

Aceasta statiune este una dintre cele mai vechi si mai faimoase centre de sporturi de iarna din lume. Jocurile Olimpice de iarna s-au desfasurat in St. Moritz in 1928 si 1948, precum si Cupa Mondiala de polo pe zapada in 2018. Initial, St. Moritz isi datoreaza faima izvoarelor sale curative, renumite de peste 3.000 de ani, devenind o statiune balneara renumita din cele mai vechi timpuri.

In mijlocul peisajelor inzapezite din basme, in zona de schi St. Moritz – Corviglia ai ocazia sa simti aerul olimpic pe aproape 160 de kilometri de coborari si sa folosesti o mare varietate de partii. Unul dintre punctele de atractie este, fara indoiala, cea mai lunga partie iluminata din Elvetia, care ofera conditiile perfecte pentru schiul de noapte inedit. Dar aceasta statiune de schi este potrivita pentru toate nivelurile de schiori.

Davos

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta Davos

Cu peste 300 de kilometri de partii ingrijite, Davos este una dintre cele mai inalte si mai mari zone de sporturi de iarna din Europa. Este alcatuita din mai multe statiuni de schi care se extind in estul Elvetiei, ale caror doua centre principale sunt situate in orasele Davos si Kloster, oferind diferite combinatii de zone de schi care sunt interconectate. Schiorii de nivel mediu pot gasi un loc bun pentru a schia aici, dar schiorii mai experimentati o pot face si pe terenul mai salbatic, cum ar fi zona Parsenn.

Aceasta statiune, cu o atmosfera cosmopolita este cel mai mare centru de vacanta, sport si congrese montane din Alpi, se afla la la 1 560 m (cel mai inalt oras din Alpi). Davos este o metropola a sporturilor de iarna pentru pasionatii de schi si snowboard din intreaga lume. Cu o distanta schiabila intre 1 124 si 2 844 de m deasupra nivelului marii, 58 de teleschi, 300 km de partii de schi, 100 km de trasee de schi fond si peste 150 km de trasee de drumetii, Davos este o destinatie perfecta pentru iubitorii sporturilor de iarna.

Champéry

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta Champery

Facand parte din cea mai mare zona schiabila din Europa, acest mic sat alpin fermecator ofera acces la peste 180 de instalatii de teleschi, precum si la 650 km de partii. Orasul situat la doar 90 de minute de Geneva, a reusit sa-si pastreze o atmosfera intima si aparte, in ciudata cresterii importantei sale turistice din ultimii ani.

Are un circuit complet de 10 km pentru cei carora le place sa practice schiul de fond. Este o statiune potrivita atat pentru schiorii incepatori, cat si pentru cei avansati, acestia din urma putandu-se bucura de cateva partii negre exceptionale.

Crans-Montana

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta Crans Montana

Aceasta statiune de schi este formata din trei zone care alcatuiesc domeniul: Crans, Aminona si Montana. Instalatiile teleschiului au fost recent remodelate, oferind schiorilor o experienta de neegalat. Situata langa valea Ronului, Crans-Montana este una dintre cele mai spectaculoase din Alpi, combinand facilitatile unei statiuni moderne de vacanta cu atuurile naturii si panorama Alpilor Valais.

Inconjurat de paduri, cu privelisti incomparabile, Crans-Montana este un loc care ii va incanta pe toti iubitorii de natura. Legatura dintre cele trei zone de schi este foarte buna. Avand in vedere orientarea sa spre sud, sezonul de ski nu este atat de lung ca in alte zone ale Elvetiei.

Grindelwald-Wengen (Regiunea Jungfrau Ski)

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta Regiunea Jungfrau

Orasul Wengen, cunoscut drept „orasul Jungfrau” pentru locatia sa privilegiata pentru a contempla acest munte emblematic, gazduieste o statiune de schi intr-una dintre cele mai spectaculoase locatii din Alpi.

Grindelwald este un oras fermecator situat intr-un cadru incomparabil, cu o traditie de mai bine de un secol in sporturile de iarna. Ofera o varietate excelenta de partii pentru toate tipurile de schiori.

Ambele orase formeaza domeniul de schi Jungfrau Ski Region, cu 213 km de partii. Daca in Wengen majoritatea partiilor sunt pentru schiori de nivel mediu, Grindelwald are o oferta mai buna pentru schiorii experimentati si pentru snowboarderi.

Saas Fee

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta Saas Fee

Situata intr-un cadru idilic, inconjurata de paduri si ghetari si incadrata de unele dintre cele mai impresionante varfuri ale lantului alpin, Saas Fee este cunoscuta drept „Perla Alpilor”, iar calitatea zapezii este excelenta. Statiunea permite schiatul pe tot parcursul anului, datorita existentei ghetarului, o experienta destul de originala pentru cei care nu au avut ocazia sa schieze intr-un astfel de loc.

Datorita faptului ca este o statiune de dimensiuni medii, atmosfera este mai familiara. 13 varfuri de peste 4000 de metri inconjoara acest sat de ghetari, situat la 1800 de metri deasupra nivelului marii. Saas-Fee ofera 150 de kilometri de partii, pentru toate nivelurile de pregatire ale schiorilor.

Arosa

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta Arosa

Una dintre cele mai insorite statiuni din Europa, Arosa are 225 km de partii, incadrati intr-un mediu spectaculos inconjurat de munti si paduri. Situata la 160 km de Zurich, Arosa are zapada pe tot parcursul sezonului, datorita altitudinii de peste 1 800 m, precum si orientarii sale in valea Schanfigg.

Arosa are 55 de partii cu un total de 70 km schiabil, accesibile prin cele 16 teleschiuri ale sale. De asemenea, ofera unul dintre cele mai bune parcuri de snowboard din Europa, in zona Tschuggen. Are o varietate buna de partii pentru toate nivelurile, de aceea este recomandata tuturor tipurilor de schiori.

Engelberg-Titlis

Top statiuni de ski in Elvetia pentru vacanta ta perfecta Engelberg Titlis

Una dintre cele mai iubite destinatii de vacanta din Elvetia Centrala, Engelberg-Titlis este un sat manastire care ofera vacante unice atat pentru familii, cat si pentru schiorii incepatori si profesionisti. Engelberg este situat la 25 de kilometri sud de Lacul Lucerna, pe un platou mare, la aproximativ 1.000 de metri deasupra nivelului marii. Ghetarul si Muntele Titlis la 3.239 de metri si Hahnen la 2.600 de metri au vedere la muntii din jur.

Engelberg insusi seduce prin caracterul sau personal si autentic. Manastirea benedictina fondata in anul 1120 are si astazi o influenta decisiva asupra satului. Calugarii inca traiesc, lucreaza si predau acolo. Combinata cu atmosfera calda elvetiana, arhitectura speciala confera satului manastire un farmec propriu.

Ski in Elvetia cum sa petreci o vacanta de vis TOP 10 statiuni de neratat concluzii

Vacantele la ski sau pentru practicarea sporturilor de iarna, in general, sunt adevarate calatorii distractive. Indiferent de perioada in care alegi sa pleci, asigura-te ca alegi din lista de top destinatii de ski din Europa pentru a te putea bucura pe deplin de partii pline de zapada si oferte de turism profesioniste.

Surse foto: Unsplash.com.

No Comments :