Ski in Italia?

Ski in Italia? Da, Italia este o destinatie de schi ideala atat pentru familiile cu copii, cat si pentru schiorii experimentati. Spre exemplu, doar in Muntii Dolomiti se gasesc peste 1200 de km de partii pentru toate categoriile, foarte bine intretinute si mereu cu zapada alba datorita sistemelor ajutatoare de zapada artificiala.

Preturile accesibile cat si facilitatile de schi si après-schi fac din Italia o zona de mare importanta pentru iubitorii de zapada. Sa nu uitam de snowboardpark, piste de schi fond, snowtubbing, sanie, patinoar, trasee pentru drumetii, off-piste si heliskiing.

Italia este strajuita in partea nordica de Alpi iar « coloana vertrebrala » este formata din muntii Apenini.

Cel mai cunoscut domeniu schiabil este oferit de muntii Alpi, iar varful Mont Blanc, cel mai inalt munte din Europa de Vest (dupa Vf Elbrus din Muntii Caucaz)  se gaseste la granita dintre Italia si Franta.  Cel mai important oras din vecinatatea Mont Blanc-ului pe partea italieneasca este Courmayeur (Valle d`Aosta).

Valle d`Aosta este cea mai mica regiune din Italia, situata in partea de nord-vest, la granita cu Franta de care este despartita doar de masivul Mont Blanc. Chiar daca este o regiune atat de mica si cu un regim aparte, are foarte multe de oferit, de la mancaruri si vinuri deosebite pana la orasele incarcate de istorie si cu un sarm aparte.

Regiunea este cunoscuta si datorita statiunii internationale si multiculturale Courtmayeur.

Statiunea este potrivita pentru schiorii intermediari si avansati, dispune de 50 km de partii de schi, deservite de 21 instalatii de cablu. Principala zona de schi este la Plan Checrouit unde soseste si telecabina din Courmayeur si este punctul de plecare si sosire al tuturor schiorilor. Din acest punct pornesc 2 telescaune (unul catre Lago Chercruit si altul catre Val Veny) si 1 gondola.

Pentru schiorii incepatori si copii, sunt reomandate partiile Plan Chercruit si Maison Vielle.

Ofertele de cazare in Courmayeur pornesc de la 338 Eur/persoana/sejur 7 nopti cu mic dejun.

Pentru cei care merg cu avionul, cel mai apropiat aeroport este cel din Torino, aflat la doar 150 km distanta.

Cortina D`Ampezzo este una din cele mai renumite regiuni de schi din Europa. Este situata in inima muntilor Dolomiti, strajuita de varfurile Tofana, Tofana din Mezzo si Cristallo.

Cortina D`Ampezzo este cunoscuta pentru faptul ca a gazduit in anul 1956 Jocurile Olimpice de iarna si pentru ca anual gaduieste cate o cursa de Cupa Monidala de Schi FIS.

Sporturile de iarna cele mai cunoscute care se pot practica sunt : schi, snowboard, telemark, schi fond, sanius, bob, ice-climbing, snow rafting.

Posibilitatile de apres schi in aceasta regiune sunt numeroase : de la patinoar si popice pe gheata, pana la baruri, restaurante, pizerii, piscine si centre welness.

Domeniul schiabil este de 140 km dintre care 5 % din partii sunt negre, 62 % sunt rosii si 33 % sunt albastre. Intrucat aproximativ 90 % din aceste partii sunt acoperite cu zapada artificiala, sezonul de schi dureaza din noimebrie pana in aprilie. Instalatiile de cablu sunt alcatuite din 6 telecabine, 29  telescaune si 16 teleschiuri.

Se afla la aproximativ 2 ore de Venetia si Treviso, iar pentru cei care merg cu avionul cel mai apropiat aeroport este cel din Treviso (zbor Wizz Air).

Preturile de cazare pornesc pentru luna februarie de 1320 Eur/persoana/sejur 7 nopti la hotel de 4*.

 

Regiunea Alta Valetellina este cunoscuta prin doua statiuni de schi foarte frumoase, respectiv Bormio si Livigno.

Bormio se afla in provincia Sondrio din regiunea Lombardiei. Pe langa facilitatile moderne de schi cu acces la 74 de partii individuale, orasul este renumit si pentru izvoarele termale din imprejurimi, folosite in scopuri curative.

Bormio este cunoscut si pentru faptul ca a fost gazda Campionatelor Mondiale de Schi in anii 1985 si 2005. Putem gasi 50km de partii marcate, 14 teleferice si scoli de schi. Pistele sunt bune pentru schiori de nivel incepator si mediu. Cei care prefera snowboard-ul ar trebui sa se indrepte catre alte statiuni deoarece in Bormio nu sunt facilitati pentru ei. Cea mai apropiata statiune este Santa Caterina.

Livigno a devenit in timp o destinatie foarte cautata de catre iubitorii de zapada deoarece stratul de zapada si durata acestuia face ca sezonul sa tina din noiembrie pana in aprilie. Aici ce gasesc partii pentru schiorii experimentati, care in Bormio lipsesc. Livigno este cunoscut ca si un oras « scutit de taxe ». Pentru cei care nu schiaza, aici se gasesc si pationar, piscina acoperita, sauna, sanii trase de cai, baruri, pizzerii.

Pretul pentru un sejur in Bormio in luna decembrie, porneste de la 630 Eur/persoana/sejur de 7 nopti, in apartamente in regim de self catering.

 Pentru cei care merg cu avionul, este bine de stiut ca cel mai apropiat aeroport este cel din Bergamo (Milano), la aproximativ 155 km distanta.

 

No Comments :