Unde sa mergi de 1 Mai in Romania  – Idei de destinatii in afara celor traditionale

O sarbatoare este unul dintre cele mai bune motive de a pleca de acasa, de a merge intr-un sejur sau intr-un city break, dar mai ales pentru a lua o pauza de la cotidian. In aceasta categorie intra si 1 Mai, una dintre zilele libere preferate ale romanilor, care are o insemnatate aparte: este Ziua Internationala a Muncii si vesteste apropierea verii. Temperaturile in crestere, soarele si atmosfera, toate imbie la plimbari sau la relaxare pe malul marii.

Marea, mai exact Vama Veche, este locul traditional in care o mare parte dintre romani se strang pentru a se distra. In ultimii ani, insa, gusturile au inceput sa se diversifice, astfel incat nu doar litoralul a devenit ofertant in ceea ce priveste locurile in care poti petrece aceasta zi speciala, ci si muntele.

Daca esti in cautarea unor idei noi si te intrebi unde ai putea sa mergi de 1 Mai in Romania, te vei bucura sa afli ca exista foarte multe destinatii in afara celor traditionale pe care le poti vedea cu aceasta ocazie. In randurile de mai jos poti sa descoperi care sunt locurile perfecte pentru a te relaxa o zi sau, de ce nu, mai mult de atat, impreuna cu cei dragi.

Unde sa mergi de 1 Mai in Romania si cum poti alege o destinatie deosebita

Unde sa mergi de 1 Mai in Romania si cum poti alege o destinatie deosebita - Biserica, cladiri, spatii verzi

Zilele calde de primavara te imbie la cat mai multe plecari, iar atunci cand este vorba si de o sarbatoare, cum este cea de 1 Mai, parca iti doresti si mai mult sa iti faci bagajul si sa calatoresti spre una dintre destinatiile la care visezi de mult timp. Totusi, marele dezavantaj al acestei zile este urmatoarea: fiind una singura, de multe ori iti limiteaza accesul la unele locuri pe care, poate, ai vrea sa le vezi. Insa, in acest context, poti sa o transformi intr-o mini-vacanta sau chiar o vacanta petrecuta in Romania.

Dar unde poti sa mergi de 1 Mai si cum iti alegi destinatia pentru cateva zile de neuitat? Iata cateva sfaturi de care poti tine cont atunci cand nu ai prea multe idei:

  • daca pleci doar cateva zile, te poti orienta catre o destinatie apropiata de casa, mai ales ca nu este judet in Romania care sa nu aiba macar cateva atractii turistice;
  • poti alege destinatia in functie de obiectivele turistice pe care nu le-ai vazut niciodata in Romania pana acum;
  • poti merge si la mare, dar nu in Vama Veche, daca vrei un loc mai linistit;
  • ai posibilitatea sa optezi pentru o destinatie din Romania spre care poti zbura cu avionul, castigand timp, mai ales ca atunci cand rezervi biletele de avion din timp, te vor costa mai putin decat combustibilul pentru masina.

De asemenea, atunci cand alegi o destinatie la munte, de exemplu, poti sa alegi cazarea in functie de priveliste. O cabana cu vedere catre munti te va umple de energie si voie buna ori de cate ori te uiti pe fereastra.

Acesta este unul dintre principalele motive de a alege Romania pentru vacanta de 1 Mai: multimea de privelisti superbe pe care le poti gasi atat la munte, cat si la mare.

Unde sa mergi de 1 Mai in afara statiunii consacrate, Vama Veche?

Unde sa mergi de 1 Mai in Romania si cum poti alege o destinatie deosebita - Apa, drum, spatii verzi

Chiar si atunci cand nu vrei sa mergi la Vama Veche, ai la dispozitie o multime de optiuni de locatii de 1 Mai pentru vacanta. Astfel, poti merge:

  • la munte, in locuri retrase in care-ti poti incarca bateriile, te poti relaxa alaturi de familie sau chiar petrece alaturi de prieteni;
  • intr-unul dintre orasele pe care nu le-ai vizitat sau pe care ti-ai dori sa le revezi;
  • chiar si la mare, dar intr-o alta statiune decat Vama Veche.

In ultimii ani, au aparut atat de multe locuri minunate pentru o vacanta romantica sau plina de aventuri la munte sau la mare in Romania incat este pacat sa le ratezi, cu atat mai mult ca, de 1 Mai, vremea este superba in cea mai mare parte a tarii. In acest fel, vei fi si la curent cu cele mai noi destinatii pentru un concediu in tara, mai ales daca de aceasta data nu poti sta decat pentru o perioada scurta de timp.

Idei de vacanta de 1 Mai

Idei de vacanta de 1 Mai - Chipul lui Decebal

Unde sa mergi de 1 Mai in Romania? Poti alege fie cea mai apropiata destinatie de casa, mai ales daca iti doresti ceva mai retras sau, pur si simplu, vrei un loc in care sa poti ajunge repede, fie un loc inedit si care stii ca nu este la mare cautare in aceasta perioada.

Turismul a evoluat destul de mult, astfel ca poti gasi cazare in Romania la fel ca in alte tari europene: hoteluri de lux, vile mici si chiar conace sau cabane rustice care-ti ofera ambianta perfecta de intimitate si relaxare. Este adevarat ca pe ultimele variante le vei gasi mai mult la munte, insa exista alternative foarte bune si in partea de sud a tarii, in special in Delta Dunarii. Asadar, oriunde ai vrea sa mergi, vei gasi multe optiuni pentru 1 Mai din care sa o poti alege pe cea dorita de tine, in functie de cum te simti si ce-ti doresti de la aceasta mini-vacanta.

Pe langa statiunile consacrate, stiai ca iti poti organiza un city break si in Romania? Iata o idee grozava pentru un 1 Mai in care iti doresti sa te ratacesti pe stradutele unor orase pitoresti, precum Brasov, Cluj-Napoca, Sighisoara sau Timisoara. De asemenea, la mare, te poti caza direct in Constanta, de unde poti pleca spre diverse statiuni unde poti petrece o zi la plaja.

Idei de 1 Mai pentru o vacanta la mare

Idei de 1 Mai pentru o vacanta la mare - Marea Neagra, stanci

Dintre toate ideile, o vacanta la mare in Romania, mai ales de 1 Mai, pare foarte buna atunci cand alegi alta statiune decat Vama Veche. Avand in vedere ca se apropie si sezonul estival, multe hoteluri incep sa se deschida. Deci, vei avea de unde alege.

Vacanta la mare de 1 Mai nu inseamna doar zona Constantei si statiunile din proximitate, ci poate insemna si alte judete din sudul tarii. Astfel, Tulcea este unul dintre cele mai potrivite exemple atunci cand vine vorba de relaxare, ce-i drept la Dunare.

Daca te gandesti unde ai putea sa mergi de 1 Mai in Romania, iata cateva propuneri interesate de locuri unde te poti relaxa la plaja:

  • Corbu, de care ai auzit cu siguranta prin prisma plajei salbatice si retrase unde te poti relaxa in voie;
  • statiunea Olimp care in ultimii ani a fost modernizata si unde poti gasi cazare atat la pensiuni unde te poti bucura de intimitate, cat si la hoteluri superbe;
  • 2 Mai, care este foarte aproape de Vama Veche, polul distractiei de 1 Mai in Romania;
  • Eforie Sud si Nord, dar si Neptun, sunt alte statiuni unde te poti relaxa in voie departe de agitatia locurilor mai populare si preferate de cei care doresc alte tipuri de distractii.

Pe langa acestea, ai si alte optiuni daca alegi sa nu mergi neaparat la mare, ci undeva unde sa poti sta la plaja. Astfel, Delta Dunarii este una dintre cele mai spectaculoase zone spre care merita sa iti indrepti atentia. Iata si cateva recomandari:

  • in judetul Tulcea, Sfantu Gheorghe este una dintre localitatile in care te poti bucura de frumusetea salbatica a Dunarii;
  • Sulina, micul oras prin care trece Dunarea, este o zona sublima din Tulcea;
  • comuna Crisan si satul Mila 23 sunt alte doua locuri pitoresti in care poti merge de 1 Mai in vacanta.

Daca te tenteaza sa vezi o alta latura a Dunarii, judetul Mehedinti, unde poti gasi cazare in Orsova, Drobeta Turnu Severin sau Baia de Arama, si unde poti vedea chipul lui Decebal sculptat in piatra, este una dintre cele mai frumoase zone din sud-vestul Romaniei.

Dar vacanta de 1 Mai nu inseamna doar mare, ci poate insemna si munte. De la zona Bran – Moeciu, la Brasov si mergand spre nord, spre Moldova, sigur vei gasi o destinatie pentru cateva zile de neuitat.

Vacanta de 1 Mai – Idei de destinatii la munte

Vacanta de 1 Mai  Idei de destinatii la munte - Lac, sosea, munti

Daca esti in cautarea unor idei de 1 Mai pentru cateva zile in care sa te relaxezi, zonele montane ale Romaniei sunt printre cele mai potrivite. Astfel, de la orase superbe la poalele muntilor, la sate ascunse si pline de istorie si povesti, ai foarte multe optiuni de cazare la munte.

In ultimii ani, turismul rustic sau agroturismul in care te cazezi in case vechi renovate este una dintre cele mai unice experiente si care se potrivesc foarte bine unei vacante de 1 Mai. Iata si cateva idei:

  • Viscri in judetul Brasov este unul dintre cele mai frumoase sate, fiind cunoscut mai ales prin prisma caselor sasesti, una apartinandu-i chiar Regelui Charles al Marii Britanii;
  • daca iti place zona Maramuresului, Borsa este unul dintre orasele din care poti porni in numeroase aventuri si chiar o plimbare cu Mocanita pe Valea Vaserului;
  • zonele Bucovinei si Moldovei sunt si ele pline de sate superbe peste care timpul a trecut infrumusetandu-le, insa sunt la fel de bine cunoscute si pentru manastirile ctitorite de domnitorii vremurilor de mult apuse;
  • judetul Sibiu, una dintre cele mai frumoase zone din centrul tarii unde te poti caza in Marginimea Sibiului in care traditiile sunt pastrate cu sfintenie de localnici;
  • judetul Cluj este si el demn de a fi pus pe harta vacantei de 1 Mai, mai ales ca in aceasta perioada poti vizita si orasul-resedinta, Cluj-Napoca, care este foarte aglomerat de cele mai multe ori.

Asadar, daca nu stiai unde sa mergi de 1 Mai in Romania, o idee buna este sa o descoperi sau redescoperi putin cate putin prin plecari de cateva zile, cum sunt cele ale acestei sarbatori.

Idei pentru vacanta de 1 Mai in orasele Romaniei

Idei pentru vacanta de 1 Mai in orasele Romaniei - Cladiri, masini, copaci

Atunci cand vine vorba de a descoperi o tara, nimic nu spune mai multe despre ea decat orasele sale care au fost cladite de-a lungul timpului. Si pentru ca 1 Mai este sarbatoarea muncii, iata o ocazie potrivita pentru a vedea cat de mult s-a muncit la constructia acestei tari.

Ce idei pentru vacanta de 1 Mai sunt potrivite in materie de orase pe care le poti vedea? Lasandu-le la o parte pe cele mai mari si mai cunoscute, iata cateva sugestii:

  • Gura Humorului in Bucovina este una dintre cele mai potrivite alegeri de 1 Mai in Romania, iar de aici poti sa pleci, daca doresti, catre Moldovita, Voronet si Sucevita unde vei gasi manastirile cu aceleasi nume;
  • Turda, in judetul Cluj, este o alternativa foarte buna a orasului Cluj-Napoca, mai ales ca aici te poti relaxa la salina cu acelasi nume;
  • Orsova, in judetul Mehedinti, care este cunoscut pentru Cazanele Dunarii;
  • Sebes si Alba Iulia in judetul Alba sunt doua dintre cele mai frumoase orase ale tarii, iar daca ai vazut Cetatea Alba Carolina, la doar 6 km de Sebes, vei gasi rezervatia geologica Rapa Rosie.

Pe langa acestea, in judetul Covasna poti vizita intregul Tinut Secuiesc, una dintre cele mai uimitoare zone ale tarii, in care se afla cateva dintre cele mai frumoase conace, printre care Kalnoky si Benke. De asemenea, daca iti place istoria, poti alege o destinatie in care sa vezi cateva dintre cele mai frumoase castele din Romania, printre care se afla, bineinteles, Pelesul.

Unde sa mergi de 1 Mai in Romania? Aproape oriunde vrei! Tot ce ai de facut este sa stabilesti ce vrei sa faci si sa iti alegi destinatia, mai ales ca dupa cum ai putut citi in acest articol, exista si locuri mai putin populare in care distractia se poate imbina cu relaxarea si vizitele in unele dintre cele mai frumoase zone ale tarii.

In concluzie, ai foarte multe idei de vacanta de 1 Mai in tara, unele mai frumoase si mai spectaculoase decat altele. O poti alege pe cea favorita din punct de vedere al cazarii, al apropierii de casa sau a activitatilor pe care vrei sa le desfasori si sa te bucuri de venirea verii intr-unul dintre cele mai frumoase locuri ale Romaniei.

Surse foto: Freepik.com, Unsplash.com

No Comments :