Vacanta de Paste – idei de locuri de vizitat si destinatii potrivite pentru perioada sarbatorilor pascale

Vacanta de Paste in multe familii de romani se rezuma la curatenie generala, gatit si reuniuni de familie. Sarbatorile pascale inseamna mult mai mult decat atat, iar anul acesta te provocam sa lasi deoparte toate activitatile casnice, sa cumperi un bilet de avion dus-intors catre o destinatie de vis si sa te bucuri de cateva momente de relaxare alaturi de familie sau prieteni dragi. Daca nu ai idei de destinatii in care sa pleci in vacanta de Paste, informatiile de mai jos iti vor fi de mare ajutor in alegerea locatiei perfecte pentru aceasta perioada.

Vacanta de Paste – de ce sa iti planifici un concediu in strainatate?

Vacanta de Paste - valiza cu carouri, harta, lupa, pasaport, ochelari de soare
Imagine de Francesca Tirico pe Unsplash.com

Unii oameni isi planifica vacantele de Paste in alta tara pentru a scapa de stresul si oboseala ce vin odata cu pregatirile si reuniunile de familie din aceasta perioada. Altii prefera sa isi ia familia si sa petreaca timp de calitate intr-un oras din Europa. Mai exista si tineri care pleaca in calatorii singuri in perioada Pastelui tocmai pentru a se reconecta mai bine cu ei insisi, departe de agitatia acestor sarbatori. 

Daca ti-ai petrecut toate vacantele de Paste in tara si acum esti in cautare de motive pentru care ar trebui sa iei in considerare un concediu in strainatate, iata cateva dintre cele mai importante:

  • Experienta culturala deosebita – multe destinatii ofera o experienta culturala si religioasa unica in timpul sarbatorilor de Paste (de exemplu, poti participa la ceremonii religioase traditionale, poti observa traditii locale si poti gusta bucate specifice acestei sarbatori),
  • Descoperirea unor traditii pascale diferite – fiecare tara are propriile traditii si obiceiuri legate de Paste, iar o astfel de calatorie iti ofera oportunitatea de a experimenta si invata despre aceste traditii intr-un mod autentic,
  • Oportunitatea de a petrece timp cu cei dragi – planificarea unui concediu in strainatate alaturi de familie si prieteni poate reprezenta o modalitate minunata de a petrece timp de calitate impreuna si de a crea amintiri de neuitat (sa nu uitam ca Pastele este de multe ori asociat cu sarbatoarea care reuneste familia si prietenii),
  • Oportunitatea de a scapa de rutina – daca vrei o pauza de la rutina zilnica, de la curatenie si gatit, o escapada de Paste te poate ajuta sa scapi de stres si de presiunea vietii de zi cu zi, sa te relaxezi si sa te bucuri de noi experiente,
  • Oportunitatea de a te regasi – daca vrei sa pleci singur intr-o destinatie noua cu scopul de a te redescoperi si regasi, perioada sarbatorilor pascale este cea mai potrivita pentru ca de multe ori este interpretata ca o invitatie la reflectare si introspectie asupra propriei vieti, asupra valorilor si relatiilor cu cei din jurul tau si bineinteles, cu divinitatea.

Daca esti suficient de norocos, s-ar putea ca in perioada Pastelui sa prinzi cateva oferte si promotii speciale pentru anumite destinatii. De asemenea, daca iti planifici calatoria din timp, biletele de avion pot avea un pret mai avantajos. Asa ca, nu uita sa verifici periodic ofertele disponibile si sa fii pregatit sa rezervi o vacanta cand gasesti ceva pe placul tau pentru a te bucura de o experienta de neuitat cu ocazia sarbatorilor pascale.

Despre locurile de vizitat de Paste – cum alegi destinatia potrivita?

Poate fi destul de greu sa alegi o destinatie potrivita pentru un concediu in aceasta perioada, insa daca stii exact ce iti doresti, poti restrange lista cu locuri de vizitat de Paste la 2-3 optiuni din care sa o alegi pe cea care bifeaza cele mai multe criterii.

Locuri de vizitat de Paste - femeie, apa, obiecte textile
Imagine de Cristina Gottardi pe Unsplash.com

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar fi bine sa le ai in vedere cand alegi destinatia pentru vacanta de Paste este formula in care pleci – pleci singur, cu un grup de prieteni sau cu familia? Daca pleci singur, nu va trebui sa tii cont decat de propriile interese si preferinte, in schimb, daca planifici aceasta vacanta alaturi de cei mai buni prieteni, trebuie sa va puneti de acord asupra unei destinatii comune. Alegerea e cu atat mai dificila in acest caz cu cat aveti interese diferite – poate unii dintre prietenii tai vor o destinatie calduroasa, in care sa existe apa si plaja, in timp ce altii vor sa exploreze orase istorice sau sa se aventureze in natura. Si chiar daca ajungeti la un consens si la o destinatie pe placul tuturor, ar fi bine sa discutati inca de la bun inceput despre activitatile pe care vreti sa le faceti. Daca sunteti un grup mai mare de prieteni, ar fi util sa va impartiti in grupuri mai mici, de 2-3 persoane pentru a putea explora orasul in propriul ritm. In acest mod veti reusi sa evitati cu succes conflictele si sa va bucurati de vacanta de Paste.

Daca mergi in concediu de Paste cu familia si cu copiii, ar fi bine sa optezi pentru o locatie mai linistita, cu multe activitati pentru cei mici. Explorarea oraselor istorice nu este o idee prea buna pentru familiile cu copii pentru ca acestia obosesc destul de repede si nici nu au atat de multa rabdare sa viziteze situri arheologice sau diferite muzee. Opteaza in schimb pentru o destinatie care incurajeaza relaxarea. 

Bineinteles, un cuvant important de spus in alegerea destinatiei potrivite il are si bugetul – de exemplu, cei care vor sa opteze pentru vacante charter trebuie sa ia neaparat in considerare doar cele care se incadreaza in bugetul stabilit. Daca te incadrezi in aceasta categorie, nu uita, insa, sa fii deschis si flexibil in privinta planurilor de concediu. Uneori, poti descoperi destinatii surprinzatoare si poti avea parte de experiente minunate pe care nu le-ai luat in considerare initial. Daca vrei sa nu iti bati prea mult capul cu planificarea acestei vacante, poti sa te orientezi din start catre un pachet care include atat transportul, cat si cazarea si eventual si mesele.

Destinatii pentru vacanta de Paste – idei de orase potrivite pentru o astfel de escapada

Daca ti-ai setat cateva criterii pe care vrei sa le indeplineasca urmatoarea vacanta de Paste, ai stabilit un buget in care sa te incadrezi si totusi nu stii pentru ce city break sa optezi, avem pentru tine cateva recomandari de destinatii de Paste potrivite atat pentru o escapada cu un grup de prieteni, cat si pentru una alaturi de familie:

Ierusalim – un loc profund si semnificativ

Destinatii pentru vacanta de Paste - Ierusalim, cladiri istorice, cer albastru
Imagine de Robert Bye pe Unsplash.com

Pastele este cea mai importanta sarbatoare a anului pentru crestini, iar vizitarea Ierusalimului in aceasta perioada poate oferi ocazia de a retrai si de a experimenta evenimentele descrise in Biblie intr-un mod mult mai profund si personal. 

Acest oras este considerat locul central al crestinismului pentru ca aici a avut loc invierea lui Iisus Hristos. In perioada sarbatorilor pascale, Ierusalim gazduieste numeroase ceremonii si evenimente religioase, procesiuni, rugaciuni si slujbe desfasurate in Biserica Sfantului Mormant, dar si in alte locuri sfinte. Atmosfera in acest oras in timpul Pastelui este una incarcata de o energie spirituala intensa – este una dintre acele experiente pe care ar trebui sa le traiesti cel putin o data in viata. In acelasi timp, Ierusalim poate fi un oras destul de aglomerat in perioada sarbatorilor de Paste, deci daca cauti liniste si relaxare, s-ar putea sa nu fie tocmai destinatia potrivita pentru tine.

Dubai – lux si ospitalitate

Destinatii pentru vacanta de Paste - Dubai pe timp de noapte, cladiri moderne, sosele, Burj al Arab
Imagine de ZQ Lee pe Unsplash.com

Vacanta de Paste in Dubai poate fi o experienta inedita si interesanta. In aceasta perioada, clima in Dubai este calda si placuta, iar asta inseamna ca te poti bucura de soare pe plaja sau de plimbari relaxante prin oras, admirand zgarie-norii, precum Burj Khalifa. Dubai este renumit pentru hotelurile de lux, restaurantele fine dining si serviciile de inalta calitate. Te poti caza intr-un hotel cu vedere la mare si sa te bucuri de facilitatile exclusiviste sau te poti pierde in centrele comerciale, Dubai fiind paradisul cumparaturilor si divertismentului. 

Diversitatea este cuvantul cheie atunci cand vine vorba de descrierea acestui oras – aici te poti bucura de aventuri prin desert, plimbari cu balonul cu aer cald, drumetii in munti sau chiar ski pe partii interioare. 

Aceasta destinatie este perfecta pentru relaxare, dar daca vrei sa experimentezi si spiritul Pastelui intr-un mod religios, ar trebui sa stii ca exista tot felul de biserici crestine in oras care organizeaza slujbe pentru comunitatea locala, dar si pentru turisti. 

Nisa – plaja si activitati in aer liber

Destinatii pentru vacanta de Paste - Nisa, copaci, cladiri
Imagine de Nick Karvounis pe Unsplash.com

Nisa este o destinatie minunata pentru o vacanta de Paste. Clima blanda, temperaturile placute si atmosfera relaxanta din orasul de pe Riviera Franceza reprezinta doar cateva motive pentru care ar trebui sa treci aceasta locatie pe lista cu destinatii pe care trebuie sa le bifezi. 

Nisa este celebra pentru peisajele sale frumoase, pentru promenadele pitoresti si in general, pentru frumusetea naturala a regiunii. Poti petrece timpul pe una dintre plajele spectaculoase sau te poti pierde pe stradutele orasului vechi. Poti explora arhitectura si monumentele istorice sau te poti bucura de preparatele frantuzesti delicioase sau de vinurile excelente care le acompaniaza. 

Nisa face parte din categoria destinatiilor linistite in care te poti refugia de haosul si aglomeratia urbana. Poti vizita acest oras de unul singur, mai ales daca vrei sa pleci intr-o calatorie de redescoperire de sine, impreuna cu un grup de prieteni sau cu familia (Nisa este unul dintre acele orase ”child-friendly” in care vei gasi numeroase activitati potrivite si pentru cei mici).

Florenta – arhitectura remarcabila si gastronomie delicioasa

Destinatii pentru vacanta de Paste - Florenta, cladiri istorice, pod, canal
Imagine de Ansgar Scheffold pe Unsplash.com

Din lista noastra cu locuri de vizitat in vacanta de Paste nu putea sa lipseasca unul dintre cele mai pitoresti orase din Italia – Florenta. Capitala regiunii Toscana este una dintre cele mai inspirate destinatii pentru o vacanta de Paste. In timpul primaverii, Florenta este cu adevarat incantatoare, cu gradini inflorite, parcuri si peisaje de vis. Acest oras este si un important centru cultural si artistic, cu numeroase muzee si galerii de arta care gazduiesc capodopere ale Renasterii italiene. 

Daca esti gurmand, iti recomandam cu atat mai mult aceasta destinatie, Toscana fiind celebra pentru bucatele sale delicioase si pentru vinurile deosebite. Daca te hotarasti sa petreci aici vacanta de Paste, nu uita sa treci pe lista testarea unor specialitati locale cum ar fi ribollita (supa toscana), bistecca alla fiorentina (o friptura specifica acestei zone) si bineinteles, gelato.

Amsterdam – libertate, energie si mult entuziasm

Destinatii pentru vacanta de Paste - Amsterdam, cladiri, canal, vapoare
Imagine de Max van den Oetelaar pe Unsplash.com

Amsterdam este un oras recunoscut pentru libertatea de exprimare, dar si pentru toleranta fata de stilurile de viata extravagante. Daca vrei sa ai parte de o experienta cu adevarat unica, ar fi bine sa iti rezervi urmatoarea vacanta de Paste in aceasta zona, mai ales daca planuiesti o excursie pe cont propriu, fara prieteni sau familie. 

Amsterdam este un oras complex, cu multe muzee si galerii de arta, cu o atmosfera vibranta, o varietate de restaurante, baruri, cafenele si magazine. Primavara, parcurile si gradinile din oras incep sa infloreasca, iar o plimbare pe canalele Amsterdamului poate fi nu doar relaxanta, ci si extrem de revigoranta. Daca ai putin noroc si ajungi in aceasta destinatie la momentul potrivit, te poti bucura de Festivalul Florilor si de campurile intinse de lalele colorate din apropierea orasului.

In concluzie, daca iti doresti o altfel de vacanta de Paste, departe de aglomeratia specifica acestei sarbatori, poti alege oricare din destinatiile de mai sus sau alte locatii care se afla pe lista ta de mult timp. Important este sa alegi un loc care corespunde criteriilor tale si se incadreaza in bugetul stabilit. Indiferent daca mergi sa te reculegi intr-un oras cu o insemnatate crestina, cum este Ierusalim, daca mergi la shopping in Dubai, daca te pierzi pe strazile Florentei sau in croaziere pe canalele Amsterdamului, poti fi sigur ca va fi o vacanta memorabila, cu multe amintiri frumoase. Pastele uneori poate sa arate si asa – linistit, relaxant, cu multa implinire sufleteasca, chiar daca nu esti in jurul unei mese imbelsugate. 

Nu uita sa verifici ofertele disponibile – cine stie, poate prinzi un pret bun la biletele de avion catre destinatia aleasa pentru vacanta de Paste!

No Comments :